Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Kymmenen suosittua kansallisjuomaa maailmalta – kuinka monen maan erikoisuuksia olet maistanut?

Shutterstock artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Paikallisten kansallisjuomien maistaminen on monille tapa ulkomailla. Joko tunnet nämä?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 19.12.2019
facebook   whatsapp

1. Samppanja, Ranska

Kun puhutaan Ranskasta, on vaikeaa nimetä yhtä kansallisjuomaa. Olisiko se kenties pastis, absintti vai ihan vain ranskalainen viini? Turisteille hohdokkaimpana näyttäytyy tietysti aito samppanja. Koillis-Ranskassa Champagnen alueella valmistetut kuohuviinit ovat ainoita, joita voidaan mainostaa samppanjan nimellä. Pariisista matkaa viinialueelle on noin 150 kilometriä.

Embed from Getty Images

2. Sake, Japani

Kukaan ei tarkasti tiedä, koska Japanissa on alettu juoda perinteistä riisiviinaa sakea. Historioitsijat kuitenkin uskovat, että riisistä on valmistettu alkoholijuomia jo kauan ennen ajanlaskun alkua. Japanilaiset nauttivat sakea yleensä alkupalojen tai pienten jaettavien annosten yhteydessä. Tietysti sake kuuluu myös paikallisiin juhlahetkiin, ja siitä voidaan nykyään valmistaa myös cocktaileja.

Embed from Getty Images

3. Mate, Etelä-Amerikka

Mate on lehtirouheesta (yerba mate) haudutettu kofeiinipitoinen tee, joka on huippusuosittu Etelä-Amerikan maissa. Argentiinassa, Paraguayssa ja Uruguayssa se on kansallisjuoman asemassa. Kuumana nautittavaan mateen voi halutessaan lisätä sokeria, mutta useimmat juovat sen sellaisenaan. Samoista raaka-aineista tehdään myös virvoitusjuomia, joista tunnetuin on Club Mate.

Embed from Getty Images

4. Ouzo, Kreikka

Kreikkalaisessa ravintolassa pöytään kannetaan jossain vaiheessa väistämättä kylmää ouzoa, aniksen makuista väkevää viinaa. Snapsilasissa tarjoiltava ouzo siemaillaan rauhassa joko sellaisenaan tai vedellä laimennettuna. Kreikan ensimmäinen ouzoa valmistava tislaamo perustettiin vuonna 1856 Tyrnavoksessa.

Embed from Getty Images

5. Lassi, Intia

Teen lisäksi Intiassa juodaan paljon lassia eli perinteistä jogurttipohjaista, alkoholitonta juomaa. Erityisesti tulisten ruokien kanssa hyvin toimiva juoma helpottaa poltetta vettä paremmin. Suomalaisille tutuin versio on usein intialaisten ravintoloiden listalta löytyvä makea mangolassi.

Embed from Getty Images

6. Minttutee, Marokko

Marokossa ylivoimaisesti suosituin juoma on minttutee, jota nautitaan useita kertoja päivässä. Jokainen maassa lomaileva matkailija tulee jossain vaiheessa maistaneeksi minttuteetä, sillä sitä tarjotaan todennäköisesti myös omassa hotellissa. Tee nautitaan lämpimänä pienistä laseista ja joukkoon sekoitetaan sokeria.

Embed from Getty Images

7. Tequila, Meksiko

Yhdistetäänkö mihinkään toiseen maahan alkoholijuomaa yhtä vahvasti kuin Meksikoon yhdistetään tequila? Kansallisjuomaa valmistetaan Jaliscon osavaltiossa, josta löytyy myös itse Tequilan kaupunki. Meksikolaisille tequilan laatu on tärkeä. Jos juoma ei maistu sellaisenaan, kokeile sekoittaa siitä ja greipin makuisesta virvoitusjuomasta Paloma-niminen drinkki.

Embed from Getty Images

8. Boba-tee, Taiwan

Taiwanissa yksi juoma on yli muiden, vaikka se keksittiin vasta 80-luvulla. Kahvia suositumpi vaihtoehto on maitoinen boba-tee eli bubble tea, jota voidaan kutsua suomeksi myös nimellä kuplatee. Nimi tulee juoman pohjalle laskeutuvista tapiokahelmistä. Boba-teen pohjana voidaan käyttää esimerkiksi tavallista mustaa teetä tai matchaa.

Embed from Getty Images

9. Kava, Fidži

Yksi maailman erikoisimmista kansallisjuomista on Fidžin kava. Seremonian yhteydessä nautittava juoma muistuttaa lähinnä mutaista likavettä, jota tarjoillaan laakeasta astiasta pienellä kipolla. Vain Fidžillä kasvavan puulajin juuresta valmistettavalla juomalla sanotaan olevan erikoinen päihdyttävä vaikutus, mikä saattaa aiheuttaa esimerkiksi tunnottomuutta suun alueella. Kavaseremoniaan osallistuvien turistien kannattaa maistella juomaa varovasti.

Embed from Getty Images

10. Guinness, Irlanti

Irlanti saattaa tuoda mielikuvia viskistä, mutta maan suosituimpana juomana voidaan pitää Guinness-olutta. Tummien oluiden ystävät suuntaavatkin Dublinissa ensimmäisenä Guinnessin tehtaalle, jonka alkuperäisissä tiloissa olutta alettiin valmistaa jo 1700- ja 1800-lukujen taitteessa.

Embed from Getty Images

Lue myös: Maailman kuuluisin cocktail syntyi luksushotellissa – tuttu myös monelle matkailijalle

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Getty Images

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.