Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Kokeile tätä herkkua Kreikassa – Zákinthoksen paikallinen nougat on vuosisatoja vanha perinne

Inka Khanji artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Marenkimaista mantelinougatia ei kannata jättää maistamatta.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 15.10.2016
facebook   whatsapp

Saaren oma nougat

Joonianmerellä sijaitsevan Kreikan Zákinthoksen lomasaaren perinteisin herkku on makea nougat. Marenkimainen mantelinougat on yli 600 vuotta vanha herkku, jota on syöty nimenomaan Zákinthoksella.

Mandolato-nimellä tunnettua nougatia valmistetaan saarella useissa pienissä tehtaissa, ja vaikka valmistusmenetelmät vaihtelevat, raaka-aineet ovat lähes aina samoja. Vaalea nougat valmistuukin sokerista ja kananmunanvalkuaisista tehdystä marengista, hunajasta sekä manteleista.

Koulukuntia nougatin suhteen on kaksi: toisten mielestä mandolaton on ehdottomasti oltava kovaa, toiset taas nauttivat mieluummin pehmeää nougatia. Nimensä herkku saa italiankielisestä mandorlato-sanasta, joka merkitsee manteleilla täytettyä.

Mandolaton valmistaminen on oma taiteenlajinsa, sillä esimerkiksi ilmankosteus vaikuttaa lopulliseen tuotteeseen. Nougatin valmistamiseen kuluu noin seitsemän tuntia, ja kaikki tehdään mahdollisimman pitkälle käsin.

Paikalliset tehtaat myyvät itse valmistamiaan herkkuja, ja matkailijoilla on kysyttäessä mahdollisuus päästä seuraamaan mandolaton valmistusta. Se kuitenkin edellyttää aikaista heräämistä, sillä herkkutehtailijat aloittavat nougatin valmistamisen tavallisesti aamuviideltä.

Teksti ja kuva: Inka Khanji

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.