Kuva: Visit Finland / Vastavalo / Soili Jussila
Erikoiset ruoat Suomessa

Jenkkisivusto listasi 8 outoa ruokaa Suomesta – yksi on ”iäkkäämmän väen suosiossa”

Erikoisuuksia maailmalta listaava sivusto on perehtynyt myös suomalaiseen keittiöön.

1. Mignon-muna

Atlas Obscura on kaikkialta maailmasta erikoisia paikkoja ja ruokia listaava amerikkalaissivusto, jonka sisältöön sivuston jäsenet voivat vaikuttaa. Myös suomalaisen keittiön outoudet ovat saaneet oman sivunsa, eikä listalta ole unohtunut rakastettu Mignon-muna.

Joka vuosi pääsiäisen aikaan suomalaiskauppojen hyllyille ilmestyvä Mignon-muna on klassikko, jota on myyty jo vuodesta 1896. Ulkoapäin tavalliselta kananmunalta näyttävä Mignon on erinomainen tuliainen Suomesta, sillä vastaavanlaista tuotetta ei tiettävästi valmisteta missään muualla.

Atlas Obscura vertaa Mignonin makua suosittuun Nutella-levitteeseen.

2. Veriohukaiset

Verilätyt eli veriohukaiset ovat ruoka, joka tuo monelle mieleen lapsuuden einespakkaukset. Mielipiteitä jakava ruoka onkin Atlas Obscuran mukaan helpointa hankkia suoraan marketista.

Hieman vastaavanlaisia verilettuja syödään myös muualla. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa black pudding on suosittu aamiaisherkku, ja Espanjassa puolestaan syödään morcillaa.

3. Saunamakkara

Saunamakkara on Suomessa käsite – nautittuna tietenkin sinapin ja saunaoluen kanssa. Tästä on kuultu myös maailmalla. Atlas Obscura ihmettelee suomalaista tapaa valmistaa saunamakkarat kirjaimellisesti saunassa kiukaan päällä.

4. Mämmi

Mämmi on takuuvarmasti mukana kaikkien erikoisten suomalaisruokien listalla. Menneiden aikojen ruisjälkiruoka pitää edelleen pintansa, vaikka maku vähintäänkin jakaa mielipiteitä jopa Suomen sisällä.

Mämmi on oudoimpia suomalaisruokia
Kuva: Visit Finland / Vastavalo / Soili Jussila
Mämmi ja Mignon-munat ovat pääsiäisajan herkkuja, joita et löydä kuin Suomesta.

Perinnejälkiruokaa kehotetaan kokeilemaan ei-perinteisellä tavalla, mikä todennäköisesti lisää sen maistuvuutta. Kerman ja sokerin avulla mämmistä saa helposti makeamman.

5. Nahkiainen

Nahkiainen on vieras kalaruoka monelle suomalaisellekin, eikä takuulla tule ensimmäisenä mieleen Suomen erikoisuuksia mietittäessä. Ympyräsuinen nahkiainen on leuaton kala, jonka pitkulainen ulkomuoto muistuttaa jopa hieman käärmettä. Suomessa nahkiaista pyydetään esimerkiksi Kokemäenjoella ja Kymijoella.

Suomi ei ole ainoa maa, jossa syödään nahkiaisia. Esimerkiksi Portugalissa kala kuuluu tyypillisiin perinneruokiin.

6. Pakurikääpä

Oletko jo kokeillut pakurikääpää? Koivun tai muiden lehtipuiden rungossa kasvava lahottajasieni on yllättävä luontaistuote. Pakurikääpä ja sen terveysvaikutukset esimerkiksi vatsan toimintaan ovat olleet viime vuosina pinnalla.

Suomessa pakurikääpää käytetään tyypillisesti teen tai kahvin muodossa, mutta sitä voidaan hyödyntää myös esimerkiksi kosmetiikkatuotteissa.

7. Kalakukko

Itäsuomalaista perinneherkkua kalakukkoa jenkkisivustolla kuvaillaan ruoaksi, joka näyttää siltä kuin kalalle olisi tehty leivästä syötävä kantokassi. Oikeaoppinen kalakukko valmistetaan muikuista ja pekonista. Myös Atlas Obscurassa tiedetään, että kalakukkoa saa esimerkiksi Hanna Partasen kalakukkoleipomosta Kuopiosta.

8. Tervapastillit

Tavallinen salmiakki ei ole ollut tarpeeksi erikoinen, vaan listalle on lisätty jotain vielä oudompaa: tervasalmiakkipastillit. Atlas Obscuran mukaan klassikkotuote on erityisesti vanhemman väen suosiossa, mutta kaiken ikäiset suomalaiset ovat ylpeitä tästä erikoisuudesta.

Lähde: Atlas Obscura
Kuva: Visit Finland / Vastavalo / Soili Jussila

Päivitetty: 4.5.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (5 votes, average: 3,80 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia