Jenkkisivusto listasi 8 outoa ruokaa Suomesta – yksi on “iäkkäämmän väen suosiossa”

1. Mignon-muna
Atlas Obscura on kaikkialta maailmasta erikoisia paikkoja ja ruokia listaava amerikkalaissivusto, jonka sisältöön sivuston jäsenet voivat vaikuttaa. Myös suomalaisen keittiön outoudet ovat saaneet oman sivunsa, eikä listalta ole unohtunut rakastettu Mignon-muna.
Joka vuosi pääsiäisen aikaan suomalaiskauppojen hyllyille ilmestyvä Mignon-muna on klassikko, jota on myyty jo vuodesta 1896. Ulkoapäin tavalliselta kananmunalta näyttävä Mignon on erinomainen tuliainen Suomesta, sillä vastaavanlaista tuotetta ei tiettävästi valmisteta missään muualla.
Atlas Obscura vertaa Mignonin makua suosittuun Nutella-levitteeseen.
2. Veriohukaiset
Verilätyt eli veriohukaiset ovat ruoka, joka tuo monelle mieleen lapsuuden einespakkaukset. Mielipiteitä jakava ruoka onkin Atlas Obscuran mukaan helpointa hankkia suoraan marketista.
Hieman vastaavanlaisia verilettuja syödään myös muualla. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa black pudding on suosittu aamiaisherkku, ja Espanjassa puolestaan syödään morcillaa.
3. Saunamakkara
Saunamakkara on Suomessa käsite – nautittuna tietenkin sinapin ja saunaoluen kanssa. Tästä on kuultu myös maailmalla. Atlas Obscura ihmettelee suomalaista tapaa valmistaa saunamakkarat kirjaimellisesti saunassa kiukaan päällä.
4. Mämmi
Mämmi on takuuvarmasti mukana kaikkien erikoisten suomalaisruokien listalla. Menneiden aikojen ruisjälkiruoka pitää edelleen pintansa, vaikka maku vähintäänkin jakaa mielipiteitä jopa Suomen sisällä.

Perinnejälkiruokaa kehotetaan kokeilemaan ei-perinteisellä tavalla, mikä todennäköisesti lisää sen maistuvuutta. Kerman ja sokerin avulla mämmistä saa helposti makeamman.
5. Nahkiainen
Nahkiainen on vieras kalaruoka monelle suomalaisellekin, eikä takuulla tule ensimmäisenä mieleen Suomen erikoisuuksia mietittäessä. Ympyräsuinen nahkiainen on leuaton kala, jonka pitkulainen ulkomuoto muistuttaa jopa hieman käärmettä. Suomessa nahkiaista pyydetään esimerkiksi Kokemäenjoella ja Kymijoella.
Suomi ei ole ainoa maa, jossa syödään nahkiaisia. Esimerkiksi Portugalissa kala kuuluu tyypillisiin perinneruokiin.
6. Pakurikääpä
Oletko jo kokeillut pakurikääpää? Koivun tai muiden lehtipuiden rungossa kasvava lahottajasieni on yllättävä luontaistuote. Pakurikääpä ja sen terveysvaikutukset esimerkiksi vatsan toimintaan ovat olleet viime vuosina pinnalla.
Suomessa pakurikääpää käytetään tyypillisesti teen tai kahvin muodossa, mutta sitä voidaan hyödyntää myös esimerkiksi kosmetiikkatuotteissa.
7. Kalakukko
Itäsuomalaista perinneherkkua kalakukkoa jenkkisivustolla kuvaillaan ruoaksi, joka näyttää siltä kuin kalalle olisi tehty leivästä syötävä kantokassi. Oikeaoppinen kalakukko valmistetaan muikuista ja pekonista. Myös Atlas Obscurassa tiedetään, että kalakukkoa saa esimerkiksi Hanna Partasen kalakukkoleipomosta Kuopiosta.
8. Tervapastillit
Tavallinen salmiakki ei ole ollut tarpeeksi erikoinen, vaan listalle on lisätty jotain vielä oudompaa: tervasalmiakkipastillit. Atlas Obscuran mukaan klassikkotuote on erityisesti vanhemman väen suosiossa, mutta kaiken ikäiset suomalaiset ovat ylpeitä tästä erikoisuudesta.
Lähde: Atlas Obscura
Kuva: Visit Finland / Vastavalo / Soili Jussila
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja







