Italialainen illallinen Keltaisen keittiön tapaan – katso reseptit
Matkoja kohteeseen Italia
Ruoka on Italiassa pääosassa
Italialainen illanvietto keskittyy pitkälti ruokapöydän ympärille. Illallinen alkaa perinteisesti kahdeksalta ja illallispöydässä viivytään pitkään. Pöydän ääreen kutsutaan koko perhe, sukulaisia ja ystäviä – mitä enemmän läheisiä on ympärillä, sitä parempi.
Ruokajuomana toimii viini ja ruokalajeja tarjoillaan neljä: antipasto, primo, secondo ja dolce. Yhdessä syöminen korostuu, kun ruokalajit tuodaan pöytään isoissa vadeissa, joista jokainen saa nostaa ruokaa omalle lautaselleen.
Kotona nautittava illallinen aloitetaan usein tervetuliaismaljalla, jonka yhteydessä tarjoillaan jotakin pientä suolaista. Alkupalaleivät tai suolapähkinät nostetaan esiin samalla kun kilistellään lasillisella kuohuviiniä tai valkoviiniä.
Persikkapyreellä maustettu kuohuviinidrinkki Bellini on perinteinen ja maukas alkudrinkki. Laita kuohuviinilasin pohjalle lusikallinen persikkapyreetä ja kaada päälle kuivaa kuohuviiniä.
1. Antipasto käynnistää aterian
Antipasto tarkoittaa alkuruokaa. Se voi olla vaikkapa rapeaa bruschettaa eli paahdettuja leipiä tomaatin, valkosipulin ja öljyn kera. Myös prosciutto e melone eli ilmakuivattuun kinkkuun käärityt melonipalat ovat suosittuja. Melonin voi korvata myös persikalla.
Myös artisokan sydämet, oliivit tai pieni lajitelma kinkkuja ja makkaroita ovat tyypillisiä italialaisia alkuruokia.
Toisin kuin monessa muussa maassa, Italiassa juustot syödään aterian alussa osana antipastolajitelmaa. Siivu gorgonzolaa ja taleggiota käyvät hyvin alkuruoasta ja perinteinen insalata caprese pitää sisällään mozzarellaa, joka tarjoillaan siivuina tomaatin ja basilikan kera.
Prosciuttoa ja persikkaa
- prosciuttoa
- persikkaa
- mustapippuria
Kiehauta persikat nopeasti kattilassa, kuivaa ne ja anna jäähtyä hieman. Pilko hedelmät sitten lohkoiksi. Kääri jäähtyneet persikkalohkot prosciuttoon ja mausta ripauksella mustapippuria.
2. Primo on ensimmäinen pääruoka
Primo tarkoittaa ensimmäistä pääruokaa ja sen tarkoitus on täyttää vatsa. Primo on yleensä pastaa, risottoa tai keittoa, joiden liemi kaavitaan lautaselta leivänpalalla. Basilikaa, valkosipulia, pinjansiemeniä ja parmesaania sisältävä pestopasta on maukas klassikko. Pasta Alfredossa maistuu parmesaani, voi ja valkosipuli.
Italialaiset risototkin ovat maistamisen arvoisia ja ne tulee ehdottomasti tehdä hyvästä risottoriisistä. Keitoista etenkin tomaattinen kasviskeitto minestrone on klassikko.
Pasta Alfredo
- pastaa neljälle
- 150 g voita
- 150 g raastettua parmesaania
- yksikyntinen valkosipuli
- suolaa ja pippuria
- kevätsipulia
Keitä pasta hyvin suolatussa vedessä. Sulata voi ja sekoita siihen raastettu parmesaani. Lisää myös pieneksi pilkottu valkosipuli juuston ja voin sekaan. Mausta suolalla ja pippurilla.
Kun pasta on kypsää, kaada keitinvesi pois ja sekoita pasta voin, parmesaanin ja valkosipulin sekaan. Raasta vielä vähän parmesaania annoksen päälle ja pilko kevätsipulia koristeeksi.
3. Secondo on toinen pääruoka
Secondo eli toinen pääruoka sisältää lihaa tai kalaa ja usein myös jotakin kastiketta, mutta ei juuri muuta. Pelkistetty liha tai kala tuodaan pöytään omalla lautasellaan ja lisukkeet eli contorni omissa kulhoissaan.
Lisukkeista voit kokeilla vaikkapa klassista pinaattilisuketta spinaci al burroa tai yksinkertaista vihersalaattia, joka on tuoreudessaan ihanan raikas valinta. Tuhdin pihvin kaveriksi sopivat maukkaat rosmariiniperunat.
Paistettu naudan sisäfilee
- naudan sisäfilettä
- pippuria ja suolaa
- öljyä ja voita paistamiseen
Ota liha huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Hiero pihvien pintaan suolaa ja pippuria. Kuumenna pannu ja laita pihvit paistumaan öljyn ja voin sekoitukseen. Käännä kun lihan pintaan tihkuu punaista lihasnestettä. Paista toista puolta saman verran. Näin pihvistä tulee kypsyysasteeltaan medium.
Spinaci al burro
- kilo pinaattia
- 100 g voita
- 100 g parmesaania
- yksikyntinen valkosipuli
- suolaa ja pippuria
Huuhtele pinaatti ja keitä lehtiä suolatussa vedessä. Sulata odotellessasi voi, raasta parmesaani ja pilko valkosipuli. Kaada pinaateista keitinvesi pois ja sekoita lehtien joukkoon voi sekä valkosipuli. Lisää vielä ennen tarjoilua parmesaani ja mausta suolalla sekä pippurilla.
4. Dolce päättää aterian
Dolce tarkoittaa sananmukaisesti makeaa. Italialaisten jälkiruokien klassikoita ovat ainakin kahvia ja mascarponea sisältävä tiramisu, kermainen panna cotta sekä tietenkin italialainen jäätelö gelato. Jälkiruoaksi voidaan tarjoilla myös tuoreita hedelmiä.
Tiramisu
- kananmunaa
- 1 dl sokeria
- 400 g mascarponea
- 5 dl vahvaa kahvia
- 1 dl marsalaviiniä
- taloussuklaata
- Savoiardi-keksejä
- tummaa kaakaojauhetta
- 4 kananmunaa
Keitä ensin kahvi, kaada se laakeaan kulhoon ja anna jäähtyä kunnolla. Mausta kahvi marsalalla.
Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset omiin kulhoihinsa. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää keltuaisten joukkoon sokeri ja vatkaa seos vaahdoksi. Kaada sitten mascarpone keltuaissokeriseokseen ja vatkaa jälleen.
Nostele valkuaisvaahto varovasti mascarponevaahtoon. Levitä tarjoilukulhon pohjalle vaahtoa ja raasta päälle kerros taloussuklaata. Dippaa Savoiardi-keksit nopeasti kahvissa ja asettele kerros niitä tarjoiluastiaan vaahdon ja suklaaraasteen päälle.
Levitä keksien päälle uusi mascarponevaahtokerros, raasta sen päälle taas suklaata ja lisää dipattu keksikerros päälle. Jatka tätä kunnes astia on täynnä. Jätä päällimmäiseksi mascarponevaahtokerros ja ripottele sen päälle tummaa kaakaojauhetta. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia, mieluiten yön yli.
Teksti: Martina Nyman
Kirjoittajan blogi Rantapallossa: Keltaisessa keittiössä