hero taustakuva

Herkuttele Pariisissa

artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Pariisin kahviloissa ja leivoskaupoissa tyydyttyy jokaisen herkkuhimo.
Teksti: alberto
Päivitetty: 20.06.2012
facebook   whatsapp

Pyöreä, värikäs ja makea

Yksi tyypillisimmistä ranskalaisista herkuista on macaron-leivos. Pieni ja pyöreä makupala koostuu pinnalta rapeista mutta sisältä sitkeistä marenkikuorista, joiden välistä löytyy makeaa kreemiä tai hillomaista täytettä. Macaroneja myydään lähes joka korttelin pâtisserieissä, tyypillisimpiä makuja ovat suklaa, vanilja ja kahvi.

Leivosten ystävien ehdoton käyntikohde on Ladurée, Pariisin alkuperäisin macaron-leipomo, jonka tarjonta hakkaa korttelimyymälät mennen tullen. Vai miltä kuulostaa kirpeä vihreä omena, sinertävä minttu tai pilkullinen suklaa-kirsikka?

Juuri Laduréen sukua on kiittäminen siitä, että Pariisin matkaajat saavat suunsa makeaksi näillä herkullisilla leivoksilla. Leipomoliikkeen perustajan tyttärenpoika Pierre Desfontaines nimittäin kehitti 1900-luvun alussa pariisilaisversion ranskalaisesta herkusta.

Nykyään jopa pariisilaiset McDonaldsit ovat ottaneet macaronit valikoimiinsa. Monet pitävät tätä pyhänhäväistyksenä, ja alkuperäisiä Laduréen macaroneja myydäänkin päivittäin yhä yli 15 000. Laduréen liike löytyy esimerkiksi Champs Elyséeltä numerosta 75.

Pitsinohut lettu sopii pää- ja jälkiruuaksi

Pariisin katuja tallaava nälkäinen kulkija ei voi olla törmäämättä kulman takaa leviävän rasvan tuoksuun, kun kioskit ja kojut paistavat ohuen ohuita lettuja, crêpejä, suurissa pannuissaan. Maan luoteisosasta Brittanysta muuallekin Ranskaan ja maailmaan levinneet crêpet kuuluvat jokaisen herkkumatkailijan ruokalistaan.

Crêpejä syödään niin suolaisina kuin makeina, eikä niistä muodostetun aterian jälkeen kävelymatka lähimmälle metropysäkille tunnu ylivoimaiselta. Ainakin jos onnistuu pidättäytymään vain yhdessä, sillä täytevalikoima on huima.

Ruokaisan crêpen sisään voi tilata esimerkiksi juustoa, kananmunaa, lihaa ja kasviksia. Jälkiruokana lämpimän letun ja kylmän jäätelön yhdistelmä on taivaallinen. Kokeilemisen arvoisia ovat myös suklaapähkinälevite ja pelkistetty sokeri. Perinteisesti crêpet nautitaan ranskalaisen siiderin kera.

Pariisin parhaat crepériet löytyvät Montparnassesta, joka on helppo paikallistaa Montparnassen tornin, monien mielestä jopa Eiffeliä paremman näköalapaikan, ansiosta.

Laura Uotila

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.