Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Budapestin parhaat kahvilat – Top 5

artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Kaupunkilomaan Budapestissä kuuluvat herkulliset kahvitteluhetket kaupungin legendaarisissa kuppiloissa. Tutustu listaan ja valitse parhaat päältä!
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 02.11.2013
facebook   whatsapp

Kahvilakulttuuri kukoistaa Budapestissä

Budapestin kahvilakulttuurilla on pitkät ja hartaat juuret. Monet paikallisista kondiittoridynastioista aloittivat toimintansa jo 1800-luvulla tai 1900-luvun alkupuolella. Kahvitalojen kultakaudella kaupungissa toimi jo yli 500 kahvilaa, jotka toimivat taiteilijoiden ja älymystön tapaamispaikkoina ja kulttuurielämän keskuksina.

Suuri osa kahviloista kuitenkin tuhoutui toisen maailmansodan aikana, eikä sotaa seurannut neuvostoaika tehnyt sekään kahvilakulttuurille hyvää.

2000-luvulla Budapestin kahvilat ovat nousseet uuteen kukoistukseen: mielenkiintoisimmat keskustelut Budapestissa tapahtuvat jälleen kahvitaloissa, joissa saatetaan istua ja juoruilla tuntikausia.

Monet vanhoista kahviloista on kunnostettu ja kaupunkiin on viime vuosien aikana avattu useita trendikkäitä kahvipaikkoja, jotka kilpailevat tasollaan minkä tahansa suurkaupungin tarjonnan kanssa. Budapestin aidoimman tunnelman tavoittaa kuitenkin yhä parhaiten vanhoissa kahvitaloissa, joissa kuppien alla on valkoiset pitsipaperit ja kahvin kanssa nautitaan tuhteja leivoksia.

New York Café

Jo pelkkä New York Cafén nimi henkii kaikille Budapestia tunteville tyyliä ja henkevyyttä. Luksushotelli New York Palacen pohjakerroksessa sijaitseva kahvila oli aikoinaan yksi kaupungin kirjailijoiden suosituimmista kokoontumispaikoista ja sykki boheemia elämää – kahvilan pöydissä onkin kirjoitettu monta Unkarin kirjallisuuden merkkiteosta.

Budapestin kahvilat

Erään legendan mukaan kirjailija Ferenc Molnar ei halunnut paikan sulkevan oviaan koskaan, joten hän heitti sen avaimet Danube-jokeen. Historiallinen kahvila avattiin uudelleen vuonna 2006.

New York Café

Belvárosi Auguszt

Belvárosi Auguszt-kahvilalla on rikas historia. Paikan omistava Auguszt-suku on valmistanut budapestilaisille gourmet-tason kakkuja, makeisia ja jäätelöitä jo 1870-luvulta saakka. Nykyään kahvila on tunnettu korkealaatuisista raaka-aineistaan sekä leivonnaisista, joissa yhdistyvät taidokkaasti perinteet ja innovatiivisuus. Kahvilan sisustus kristallikruunuineen ja kiiltävine marmorilattioineen täydentävät nautintoa.

Belvárosi Auguszt

Ruszwurm

Vuonna 1827 avattu Ruszwurm on Budapestin vanhin kahvila ja sen huomaa. Kahvilaan sisälle astuessa voisi helposti kuvitella hyppäävänsä ajassa 200 vuotta taaksepäin, sillä sisustus on pidetty mahdollisimman autenttisena.

Palvelulta ei kannata odottaa liikoja: tarjoilijat eivät juuri puhu englantia tai jakele ylimääräisiä hymyjä. Monet palaavat siitä huolimatta Ruszwurmiin yhä uudestaan, sillä paikan leivonnaiset ovat suorastaan jumalaisia. Aikoinaan jopa Unkarin kuningatar Elizabeth lähetti kuriirinsa hakemaan aamuisin tuoreita kakkusia Ruszwurmisa.

Ruszwurm

Central Café

Aivan Budapestin sydämessä sijaitseva Central Café on mahdollisesti ylväin kaupungin historiallisista kahviloista. Se tuli erityisen tunnetuksi kuuluisan unkarilaisen kirjallisuusjulkaisu Nyugatin kirjoittajien kantapaikkana.

Budapestin parhaat kahvilat

Neuvostoaikana poliittisesti epäilyttävänä pidetty paikka suljettiin vuosikausiksi, mutta avattiin ja palautettiin entiseen loistoonsa Neuvostoliiton romahdettua. Nykyään Central Café on tunnettu uniikeista kahvisekoituksistaan – kokeile ainakin suklaa-pippuriespressoa!

Central Café

Művész

Művész tarkoittaa taiteilijaa, ja Budapestin oopperataloa vastapäätä sijaitseva Művész-kahvilasta huokuu nimelle sopiva huoleton ja aavistuksen ränsistynyt olemus. Kahvila ei ole Budapestin loisteliain, mutta hurmaa kauniiilla valaistuksella, peileillä ja maalauksilla. Tilaa vahvaa kahvia ja istu terasille seuraamaan ohilipuvaa ihmispaljoutta.

Művész

Teksti: Heini Huhtinen
Kuvat: Flickr / archer10 (Dennis), Flickr / henrikbeckerkoeln, Flickr / yashima

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.