Suomen suurin matkablogiyhteisö
Matkailu Pietari Venäjä

VINKIT PIETARIN REISSULLE

ENNEN LÄHTÖÄ


Viisumi kannattaa anoa jo hyvissä ajoin ennen suunniteltua matkaa Venäjälle. Matkustimme itse Pietariin isommalla porukalla, joten hankimme koulumme kautta ryhmäviisumin.

Yksittäisen viisumin tilaaminen onnistuu matkatoimistojen kautta. Viisumihakemukseen tarvitsee itse hakemuksen, kopion matkavakuutuksesta ja passin. Matkavakuutus on Venäjälle matkustaessa pakollinen. Mikäli vakuutus ei ole voimassa tai siitä ei ole todistusta, menee viisumihakemus suoraan hylättyjen joukkoon. Passin tulee myös olla voimassa puoli vuotta reissun jälkeen. Yksittäisen kertaviisumin hinta on halvimmillaan 60-70e. Venäjälle on saataville myös pidempään voimassa olevia viisumeita, mutta kertavierailijalle on tämä kerran viisumi järkevin ja edullisin vaihtoehto. Pikaviisumi on myös mahdollisuus äkilliselle visiitille, mutta muuten ei suositeltava, sillä tästä joutuu kuulemani mukaan maksamaan tuplasti verrattuna hyvissä ajoin anottuun kertaviisumiin.

Pietariin matkustaessa pärjää hyvin englanniksi. Kokemuksesta voin todeta, että mikäli kyrilliset aakkoset ovat hallussa, tekee se asioimisesta ja suunnistamisesta helpompaa. Ruokakaupoissa ja kioskeissa asioidessa englanti ei kuulu kaikkien työntekijöiden vahvuuksiin, vaan osa puhuu pelkästään venäjää. Saimme jopa nyrpeitä katseita, kun kiitimme kaupan kassatyöntekijää englanniksi. Kannattaakin jo ennen reissua opetella helppo perussanasto, kuten kiitos, anteeksi, päivää, jolloin sinulle ollaan varmasti myös paljon ystävällisempiä.

RAHANVAIHTO JA HINTATASO


Pietariin matkustaessa kannattaa muistaa, että pankkikortilla maksaminen ei ole yhtä yleistä kuin Suomessa. Kortti ei käy Pietarissa maksukeinona kaikissa paikoissa, muun muassa metrolipun ostamiseen tulee varata käteistä. Rahaa saa vaihdettua kätevästi jo Suomesta käsin, mutta myös Pietarin puolella on rahanvaihtopisteitä. Me vaihdoimme tarvitsemamme käteiset heti rajanylityspaikan jälkeisellä huoltoasemalla, jonka pihassa sijaitsi rahanvaihtopiste.

Hintataso on Pietarissa hieman edullisempi kuin Suomessa. Etenkin elintarvikkeet ja päivittäistavaratuotteet ovat Suomen hintoihin verratessa edullisia. (Tämä olikin yksi syy miksi hamstrasin viimeisellä kauppareissulla shampoota, käsirasvaa ja kasvonaamioita ennen bussilla suuntaamista kotiin :–D) Valikoima oli mielestäni etenkin isoissa tavarataloissa suurempi, verrattuna Suomen vastaaviin. Myös ravintolat ovat huomattavasti edullisempia, kuin Suomessa. Pietarissa 0.33l kokis maksoi ravintolassa vajaan euron. Viinejä sai kaupasta halvimmillaan kahdella euron kolikolla. Ja otetaan nyt se yleisin vertailukohde, vaikka en kyseistä juomaa itse juo: oluttuoppi maksoi reilun euron.

MAJOITUS 


Pietarista löytyy eritasoisia majoitusvaihtoehtoja, varmasti jokaisen budjetille sopivia. Mikäli kyseessä on nopea viikonloppureissu, kannattaa majoitus valita hyvien kulkuyhteyksien varrelta tai keskustasta. Majoituimme itse Nevski prospektin varrella Novye Komnaty nimisessä hotellissa, joka oli varustelutasoltaan vaatimaton, mutta kuitenkin sieltä löytyi ehdottomasti kaikki riittävä. Hotellin aamupala oli myös kattava ja maistuva.

Nevski Prospekt on keskeinen paikka, sillä se on Pietarin pääkatu. Kadun varrella sijaitsee monia nähtävyyksiä, kuten kaksi palatsia, Kazanin katedraali, sekä suuri tavaratalo  Gostinyi Dvor. Hotellimme sijainti oli mielestäni todella hyvä. Alue oli sopivan matkan päässä kaikesta ja esimerkiksi halutessaan yöelämän vilskeeseen pääsi nopeasti jalan. Hotellimme lähes vastapäätä sijaitsi kauppa, josta sai napattua hotellille mukaan esimerkiksi välipalaa ja juotavaa.


LIIKKUMINEN


Kulkeminen paikasta toiseen onnistuu Pietarissa oman kokemukseni mukaan parhaiten metrolla. Pietarin metroverkosto ulottuu laajalle alueelle ja on todella helppokulkuinen. Metro on lisäksi halvin tapa liikkua paikasta toiseen. Metrolla liikkuessa pääsee myös ihastelemaan metrotunneleita, jotka on koristeltu hienoin taideteoksin ja koristeineen. Metrolla liikkuessa lippuna toimii poletti, jonka saa ostettua joko metroaseman lipunmyyntikoneista tai palvelutiskiltä.

Pietarissa pääsee liikkumaan paikasta toiseen hyvin myös jalan, sillä etenkään keskustan alueella välimatkat eivät ole pitkät. Emme itse liikkuneet taksilla, mutta saimme vinkin paikallisilta, joiden mukaan takseista kannattaa suosia vain virallisia takseja.

RUOKAPAIKAT


Pietarista löytyy ruokapaikkoja lähes joka kulman takaa. Pietari oli täynnä erityylisiä moderneja ravintoloita ja kahviloita. Meille kerrottiin heti alkuun, että Pietarissa vallitsee valkoisten pöytäliinojen sääntö. Tämä tarkoittaa siis sitä, että kaikki valkoiset pöytäliinat omaavat ravintolat ovat paljon hinnakkaampia verrattuna muun värisen pöytäliinan omaaviin ravintoloihin. Mikäli on Pietarissa budjettimatkalla, kannattaa siis tsekata ravintolaan mennessä pöytäliinojen väri, sillä se kertoo paikan tason. Huomioithan silti, että ruplan kurssi on alhainen, joten ravintolat ja kahvilat ovat Suomen hintatasoon vertailtuna kuitenkin edullisia. Kalliimmissa fiineissä ravintoloissa illallisesta joutuu pulittamaan reilu 50 euroa, kun taas perusravintolassa annokset ovat vajaa 10 euroa. Kahvilat ovat myös edullisia ja halvimmillaan kahvin ja leivoksen saa noin euron yhteishinnalla.

Yövyimme itse Pietarissa vain nelisen yötä, joten ehdimme testata vain muutamat ravintolat, sillä meno- ja lähtöpäivinä söimme Suomen puolella. Pietarin ravintoloista parhaiten mieleeni jäi ehdottomasti italialainen ravintola, johon päädyttiin ihan sattumalta, sillä ei oltu tutkailtu alueen ruokapaikkoja sen tarkemmin.Törmäsimme takaisin hotellille saapuessamme Mama Roma-nimiseen paikkaan, joka näytti kaikinpuolin viihtyisältä ravintolalta. Olin todella yllättynyt hyvästä palvelusta ja ruuasta. Ehdoton suositus kaikille, jotka pitävät italialaisesta ruuasta.

 

NÄHTÄVYYDET TOP 3


Pietarissa riittää paljon nähtävää pitkälle viikonlopulle. Alle listattuna omat suosikkini kiertämistämme paikoista.

IISAKIN KIRKON NÄKÖALAPAIKKA

Iisakin kirkko on keskeisellä paikalla. Kirkkoa rakennettiin peräti 40 vuotta ennenkuin se saatiin valmiiksi. Isoimman kupolin rakentamiseen käytettiin puhdasta kultaa. Kirkon katolta on mielestäni hienot näköalat koko Pietarin ylle. Sisäänpääsymaksu kirkkoon on kalliimpi, joten suuntasimme vain näköalatasanteelle, joka maksoi noin kuutisen euroa.

VERIKIRKKO

Verikirkko, Kirkko veden päällä on myös keskeisellä paikalla Pietaria. Verikirkko nimi perustuu siihen, että Aleksanteri II murhattiin samaisella paikalla 800-luvulla. Emme menneet käymään kirkon sisällä, mutta jo ulkopuolelta kirkko on ainakin kuvattavan arvoinen.  Sisäänpääsymaksu taisi olla noin kuuden euron paikkeilla. Kirkon ympärillä on muutakin nähtävää, sillä kirkon takana kauppiaat myyvät kaikenlaista tavaraa. Lähistöllä sijaitsee myös Mihailovin puisto ja linna, jotka kannattaa käydä katsastamassa nekin.

TALVIPALATSI

Talvipalatsi toimi ennen keisarien talviasuntona. Nykyään rakennus on osa Eremitaasi-taidemuseota. Aukiolla Talvipalatsin edessä on muutakin nähtävää, sillä siellä voi nähdä hevosia vaunuineen. Tsekatkaa muuten nuo valkoisen hepan vaunut, eivätkö oo kun suoraan jostain Tuhkimo-leffasta? Tuolla näkyi myös historiallisiin asuihin pukeutuneita työntekijöitä, jotka luovat paikkaan vanhanajan tunnelmansa. Aukio näytti olevan myös suosittu kokoontumispaikka, sillä siellä tapahtui kokoajan jotakin.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply