Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kroatia Matkailu Split

ROSOINEN, MUTTA NIIN IHANA SPLIT

Palattiin juuri sunnuntaina Kroatian reissultamme. Päätin kirjoittaa kaupungeista vähän päinvastaisessa järjestyksessä, ihan fiiliksellä. Majoituimme Kroatiassa Sibenikissä, mutta kävimme Zadarissa ja toiseksi viimeisenä päivänä Splitissä. Split yllätti positiivisesti, vanhoine rosoisine kujineen, nätteine rantabulevardeineen ja satamansa hulppein purjevenein. Split on kuin yhdistelmä uutta ja vanhaa.

Bussiyhteydet Splitiin

Otimme hotellialueeltamme ensin paikallisbussin Sibenikin keskustaan ja sieltä Splitiin. Olimme tutkineet bussiaikataulut etukäteen ja saimme sovitettua ne niin, että odotteluaikaa ei jäänyt paljoa bussien vaihdon välille. Mikäli Kroatiassa matkaa edestakaisin kaupunkien välillä kannattaa aina ostaa meno-paluu-lippu. Tarkista kuitenkin, että liikennöivä bussiyhtiö on sama takaisin palatessa, kuin menomatkalla! Meno-paluu-lipun ostaminen ennakkoon yhdensuuntaisen lipun sijasta tulee paljon edullisemmaksi. Harmiksemme meno-paluu-lipun saa tosiaan ostettua vain saman yhtiön busseille, ja samaisien yhtiöiden busseja kulki vain noin kaksi vuoroa päivässä. Jouduimme näin ollen ostamaan yhdensuuntaiset liput, sillä halusimme palata takaisin klo 17-19 aikoihin bussiyhtiö ei liikennöinyt tällä aikavälillä. Myöhäisempi bussi olisi ollut meille vaihtoyhteksien vuoksi liian myöhä. Bussimme maksoivat 51 KN ja takaisin 56KN per henki, eli 14,39e edestakaisin kultakin. Summa ei mielestäni ollut paha reilusti yli tunnin kestävälle bussimatkalle.

Split – Hulppeita risteilijöitä ja rosoisia kujia

Split on pieni kaupunki, jonka takia se onkin tunnelmallinen kohde vanhoine kujineen. Split kuin yhdistää uutta ja vanhaa hulppeine satamoineen isojen risteilyalusten kera ja vanhan kaupungin sokkeloisin pikkukujin. Heti Splitiin saapuessa avautuu näkymä satamaan ja heti sen jälkeen viereiselle Riva-rantakadulle, joka onkin tärkein paikallisten ja turistien oleilualue. Rantakadulla pääsee kävelemään palmujen alla ja näkemään pieniä kahviloita. Rantakadulta avautuu myös näkymä merelle, jossa laineet liplattavat ja hulppeat, modernit laivat ja veneet kelluvat turkoosinsinisessä aallokossa. Splitin rantapromenaadiaon uudistettu viimeksi kymmenisen vuotta takaperin, jolloin rantakivetys uusittiin.  Hassu fakta on se, että Yhdysvaltojen Valkoinen talo on rakennettu samaisesta marmorista, josta Splitin rantakivetys. Molemmat ovat peräisin Brač-nimiseltä saarelmalta.

Rantakadun takaa avautuu Splitin vanha kaupunki pienin sokkeiloisin kujineen, joka mielestäni tarjoaa nähtävää, kuin shoppailtavaakin kaikkeen makuun. Vanhan kaupungin tunnetuin nähtävyys mahtaa olla Diolectianuksen palatsi, joka on rakennettu Rooman aikakauden viimeselle keisarille lopulliseksi leposijaksi. Vanhassa kaupungissa on myös paljon pieniä symppis-kahviloita ♥  Voisin käyttää päivän vain kierrelläkseni näissä. Meidän reissupäivämme sattui olemaan alkupäivästä sateinen, mutta sadekuuro ei onneksi kestänyt kauaa.

 Viihtyisä  kaupunki päiväreissaajalle

Split ei ollut kaupunkina kovin iso, joten päiväreissulla ehti nähdä juuri sopivan verran kaupunkia. Kerkesimme hyvin kiertämään vanhan kaupungin, shoppailemaan ja käymään uimassa suositulla Bacvice-rannalla. Ranta mahtanee olla suosituin kaupungin rannoista, sillä se sijaitsee vain reilun 5 minuutin kävelymatkan päässä bussiasemasta. Sinne pääsee helposti kävellen, muutamalla tienylityksellä asemalta. Vesi on kirkasta, turisteja näin ollen riittää mutta sekaan kyllä mahtuu, jos valitsee rauhallisemman oleilupaikan esimerkiksi oikealla puolella sijaitsevalta käytävältä, josta johtavat portaat suoraan mereen. Helteisen vanhan kaupungin kiertelyn jälkeen oli mahtavaa pulahtaa viilentävään mereen, tää onkin mun yksi vinkki – Ota uimakamppeet mukaan Splitiin suunnatessa, epäilen ettet tule katumaanRannan pienissä baareista saa myös juotavaa ja pientä purtavaa, mikäli rannallaolon yhteydessä haluaa piipahtaa syömään pieniä snackejä. Hinta-taso näissä baareissa on toki hieman kalliimpi, kuin sivummalla sijaitsevissa kahviloissa.

Split on mielestäni loistava päiväreissukohde Kroatian muista kaupungeista. Päiväreissulla pääsee kaupungin lyhyiden välimatkojen ansiosta näkemään niin rantaelämää, kun kaupungin vilskettä. Matka taittuu helposti kävellen, sillä välimatkat ovat kaupungissa suht lyhyet. Mikäli halajaa shoppailemaan Split Malliin, tällöin kannattaa napata paikallisbussi, jolloin säästyy reilusti aikaa.

Split sopii varmasti myös viikon lomamatkakohteeksi mainiosti, vaikka kaupunki onkin pieni. Splitin satamasta pääsee nimittäin helposti retkille mm. lähisaarille ja Blue Lagooniin. Splitin bussiyhteydet näyttivät myös kulkevan mainiosti. Muun muassa Dubrovnikiin olisi päässyt suht edulliseen hintaan. Splitin alueelle pääsee myös raiteitse junalla ja kohde onkin tästä syystä edelleenkin interreilaajien suosiossa. Vahva suositukseni Splitille, mikä lomaltaan hakee rentoa lomailua, pieniä kahviloita, historiallisia rakennuksia, seikkailua ja aurinkoa. Joten, until next time, Split!

Oletteko te reissanneet Kroatiassa? Mikä on teidän lempparikohteenne? :)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply