Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kotimaanmatkailu Matkailu

PAIKALLISEN VINKIT PORVOOSEEN

Yritin yhtenä viikonloppuna kertoa kotikaupungistani, sekä näyttää paikkoja uudelle tuttavalleni, joka on asunut täällä Porvoossa vasta vajaan kuukauden. Aloin silloin miettimään, että mitä täällä on oikeasti näkemisen arvoista ja mitä kannattaa käydä katsomassa. Kaikkihan sanoo kotikaupungistaan ”eihän täällä oo mitään”. Tämän inspiroimana muutamat paikallisen vinkit Porvoon kesäreissailijoille, kuin täällä pidempäänkin asuville, jolle voisin muuten heittää villin haasteen: saatko porvoolaisena ruksittua käydyksi kaikki kohdat?

1. Vanha kaupunki


Vanhassa kaupungissa on kiva  kävellä mukulakiviteillä, ja vaikka vain katsella ja ihmetellä. Vanhassa kaupungissa sijaitsee tuomiokirkko, joka on historiansa aikana kokenut kovia moneen otteeseen. Vanhassa kaupungissa mielestäni parasta ovat uniikit pienet putiikit ja myymälät, joissa myydään osassa suomalaista käsityötä ja osassa antiikkia. Mikäli haluaa tukea suomalaista käsityötä ja ilahduttaa vaikka ystävää pienellä uniikilla lahjalla, voi näistä tehdä mahtaviakin löytöjä. Hinnat voivat olla joissain kaupoista hintavat, kannattaa hieman vertailla näitä kauppojen kesken. Kuitenkin maksaahan sitä mielummin käsityöstä, johon tekijäkin on käyttänyt aikaa. Vanhassa kaupungissa sijaitse myös erilaisia kahviloita, kuten kahvila Helmi, Café Postres ja Cellar Cafe.

2. Wanha Rautatieasema


Ai Porvoossa rautatieasema? No ei toimivaa toki, mutta vanha tällainen. Vanha rauttis sijaitsee Vanhan kaupungin lähistöllä, joen toisella puolella. Porvoossa junaliikenne suksittiin käyntiin 1874, mutta konkkaan sekin meni 1887. Valtiolle rata siirtyi 1917, mutta eiköhän sekin mennyt pieleen ja koko henkilöliikenne päättyi -81. Tavaraliikenne toimi vielä vuoteen -90. Tämän jälkeen asema on ollut kuollut ja kuopattu. Tää muuten on luntattu Wikipediasta, sillä en oo niin haka etenkään Suomen historiassa. Pitäisi varmaan tätä tuntemusta vahvistaa, ainakin oman kotikaupungin kohdalla. Anyways, kesällä voi olla vielä onnekas ja päästä museojunan kyytiin lauantaisin, suuntana Helsinki (and back?). Asema-alueeseen kuuluvat veturitallit ja makasiini ovat nykyisin yksityisomistuksessa. Yhdessä näistä rautatieaseman rakennuksista toimii Porvoon Wanha Rautakauppa, joka on tosi symppis. Sieltä saattaa tehdä löytöjä, jos tykkää Wanhasta ja Vintagesta. Toiselta puolelta rataa taas löytyy Wanha Makasiini, joka sekin on hauska rakennus. Nykyisin siinä toimivat kahvila ja makasiinipuoti, jotka ovat ainakin ensikertalaiselle Porvoon kävijälle elämys nekin. Tästä mulla ei ole kuvaa, joten hei paikan päälle katsomaan. Yksi syy matkustaa Porvooseen :-)

3. Pellingin saaristo ja Klovharun saari


Ei Porvoota ilman saaristoa. Pellinki sijaitsee noin 30 kilometrin säteellä Porvoon keskustasta etelään päin.  Pellingissä pääsee ihastelemaan kaunista merimaisemaa. Pellingin mantereella sijaitsee muutamia uniikkeja kahviloita, kuten suosittu Benita’s Café Alueella järjestetään kesäisin myös kesätoreja, jonne mm. saaren asukkaat ja mökkiläiset suuntaavat.

Pellingissä sijaitsee myös Tove Janssonin asunto Klovharun saarella. Saari kuuluu Pellinge Hembygdsföreningenille, jolle Tove aikoinaan lahjoitti saaren. Saari on yksityisomistuksessa, mutta sinne on mahdollista päästä vierailulle tietyn viikon ajan, kerran kesässä. Saarelle pääsee omalla veneellä, mutta sinne järjestetään myös yleisiä tutustumisretkiä.

4. Emäsalon kärki – Varlaxudden


Varlaxudden on  alue, joka sijaitsee Emäsalon saaren kärjessä, juuri ennen rajattua sotilasaluetta ja luotsiasemaa. Varlaxuddenissa on rantakivikkoa ja kalliota, josta on mahtavat näkymät saaristoon päin. Jos tykkää luonnosta ja kauniista maisemista, kannattaa todellakin suunnata Emäsalon kärkeen. Alueella on paljon metsäpolkuja, joita pitkin voi lisäksi reippailla.

Itse suuntaan usein Emäsaloon ihan vain ihastelemaan maisemia ja nauttimaan ulkoilmasta. Monet saapuvat Emäsalon kärkeen myös vesiteitse muun muassa grillailemaan ja kalastamaan. Paikka on myös suosittu koiran ulkoiluttajien keskuudessa.  Etenkin auringonlaskun aikaan paikka on myös oiva paikka valokuvailulle.

5. Jokiranta


Jokiranta ja sen terassit ovat varmaan Porvoon suosituinta antia etenkin kesäkausina. Kesäkausina Jokirannalta löytyy niin kahviloita, kuin ravintoloitakin. Esimerkkeinä Bondai Bar, Kiva Café,  Café Jokiranta, Wilhelm Å, sekä Glückauf. Näille on kiva suunnata kesäisin vaikka snackeille tai juomaan muutamat drinkit. Jokirannasta saa myös jäätelöä kesäisin, ja mikä sen parempaa, kuin syödä jädeä ja nauttia auringonpaahteesta jokimaisemaa  katsellen.

Syksystä kevääseen Jokiranta on selvästi hiljaisempi. Jokirannalla järjestetään toki markkinoita keväisin ja syksyisin, jolloin jokiranta herää eloon ja tällöin lähes koko Jokikatu täyttyy markkinakojuista. Markkinoilta saa ostettua mm. ruokaa, vaatteita ja  mm. erilaisia kotitarvikkeita. Porvoolaiselle nämä markkinat ovat jo nähty, mutta uudelle kävijälle voivat olla varsin mielenkiintoisetkin. Silti porvoolaisena on pakko käydä joka vuosi markkinoilla vain metrilakun takia! Toki markkinoilla on myös aivan mainioita ruokakojuja, joista on helppo napata mukaan maistuvaa street foodia :-)

6. Paahtimo


Mitä tulee kahviloihin, menee ehdoton suositukseni Paahtimolle. Paahtimo sijaitsee aivan Porvoonjoen kupeessa. Paahtimo on paikkana mielestäni tunnelmallisin Porvoon kahviloista. Paahtimo on suosittu niin kahvitteluun, kuin myös perjantai-illan muutamille.

Kahvilasta saa teetä (Winter Brew on muuten ehdoton lempparini!), kahvia, erikoiskahveja, sekä alkoholijuomia. Paahtimon tilat ovat kahdessa kerroksessa. Yläkertaan pääsee kapuamaan puuportaita pitkin. Paahtimolla on myös ulkotila, eli ulkoterassi, sekä ravintolavene, johon pääsee myös nauttimaan kahvistaan vilpoisaan ulkoilmaan.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply