Suomen suurin matkablogiyhteisö
Matkailu Opiskelu

MIKÄ RESTONOMI?

Tradenomi sanoo varmasti kaikille jotain. No entä restonomi? ”Ai onks se se ravintolakoulutus, meinaatko ravintolatyöntekijäksi? Ai ei… matkaopasko susta tulee?” Tämän tyylisiin kysymyksiin on saanut vastata useita kertoja. Vaikka restonomin koulutus on todella yleinen, silti nimike ”restonomi” on monille hepreaa. Restonomi on matkailu-, ravitsemis- ja talousalan ammattikorkeakoulututkinto. Suuntautumisvaihtoehtoja on todella monta, you choose. Let’s make restonomi’s well-known again!

Mitä odottaa koulutukselta?

Itse aloitin opiskeluni vuoden 2015 tammikuussa Mikkelin ammattikorkeakoulussa. Pakkasin joulukuussa kimpsuni ja kampsuni kasaan sekä muutin täysin uudelle paikkakunnalle, jossa olin käväissyt aiemmin vain ohimenoreissulla. En tuntenut koko kaupungista ketään, mutta jollain super tuurilla kämppiksekseni sattui samalla luokalla aloittava opiskelija ja kaiken lisäksi vielä samalta paikkakunnalta kuin minä. Ensimmäinen puoli vuotta oli aika lailla tutustumista, uuden opettelua, koulun järjestelmien käyttämisen harjoittelua ja erilaisia yrittäjien pitämiä luentoja. Teimme myös useamman ryhmässä tehtävän tutkimustyön ja esityksiä eri aiheista. Toisena vuotena pääsimme mukaan järjestämään yhtä tapahtumaa ala-asteikäisille ja osallistumaan Matkamessuille.

Vuonna 2016 vaihdoin Mikkelistä Porvooseen vaihtohaussa ja pääsin useamman vaihtohakijan joukosta ainoana matkailupuolelle Porvoon kampukselle. Opiskelu oli uudessa koulussa vielä enemmän käytännönläheisempää ja projektiluontoista, kuin Mikkelissä. Olin ehtinyt olla koulussa noin kuukauden kun suuntasimme opintomatkalle Barcelonaan, jonne lähdimme tekemään projektityötä vajaaksi viikoksi.

Se mitä koulutuksesta saat irti riippuu todella paljon itsestäsi ja asenteestasi opiskelua kohtaan, sekä kursseista joita valitset. Itse valitsin E-business ja Event Management-kursseja, jotka olivat erittäin mielenkiintoisia. Tapahtumanjärjestämiskurssilla pääsimme osallistumaan ja järjestämään monenlaisia tapahtumia, sekä harjoittelemaan tapahtumien markkinointia.

Entäs vastaus siihen mitä odottaa? Verta ja kyyneleitä laatiessa kymmenen sivun raportteja viimeisenä yönä ennen deadlineä. Mukaansatempaaviin tapahtumiin osallistumista. Luennoille melkein torkahtamista ja toisaalta myös luennoilla inspiroitumista ja innostumista. Yhteishenkeä nostavia opintomatkoja. Kirjoittamista, kirjoittamista ja kirjoittamista. Yksi laajempi työharjoittelu tai kaksi lyhyempää työharjoittelua, koulun käytännöstä riippuen, jonka saa aivan itse valita. Mielenkiintoisia kursseja ja elämänikuisia ystäviä.

Miten rämpiä ensimmäisen vuoden läpi?

Matkailun opiskelu saattaa jonkun korviin kuulostaa pelkältä reissaamiselta, mutta näin ei ole. Ammattikorkeakoulussa matkailun opiskelu voi koulun painotuksesta riippuen kallistua esim. ravintola-alan puolelle tai vahvemmin liiketalouteen. Mikkelissä opiskelimme ensimmäisen vuoden samana luokkana, kunnes jakauduimme joko ravitsemus- tai matkailupuolelle. Ensimmäisenä vuonna opettelimme paljon myös ravitsemuspuolen asioita. Haaga-Heliassa suuntautumisvaihtoehtoina oli taas myynti tai tapahtumatuotanto, joista itse valitsin ensimmäisen. Valintani kallistui tähän, sillä koin aihealueen itseäni kiinnostavaksi ja erittäin yleispäteväksi, josta olisi hyötyä työuraa ajatellen.

Ensimmäisestä vuodesta selviää helposti, kun osaa aikatauluttaa tehtävät. Myös lähdemerkintöjen tekeminen ja niihin viittaaminen, sekä käytössä olevien järjestelmien hallitseminen ovat tärkeitä,  joten ne kannattaa opetella jo heti alkuun. Lisäksi ryhmätyöskentely on avainsanana ja ryhmätyöskentelytaitoja pääsee ja joutuu pakollakin kehittämään. Voisin omalta osaltani sanoa, että ensimmäinen vuosi oli omasta mielestäni yllättävän helppo. Meillä ei ollut päivittäin koulua, ja päivät olivat välillä hyvinkin lyhyitä. Toki vapaa-aikaa piti käyttää välillä enemmän esimerkiksi ryhmätöihin ja laajempien raporttien kirjoittamiseen.

Onnistuuko opintojen ohella työskenteleminen?

Moni aloitti koulun ohella työskentelyn jo ensimmäisenä opiskeluvuonna. Itse en tätä harkinnut. Tähän toki vaikutti myös se, että en halunnut olla viikonloppuja kiinni töissä, vaan päästä reissaamaan kotikaupunkiini perheeni ja poikaystäväni luo. Kesällä 2016 päätin anoa siirtohaussa koulunvaihtoa opiskelemaan kotipaikkakunnalleni. Olin kyseisen kesän kesätöissä, mutta syksyllä meillä oli sen verran tiukka lukujärjestys uudessa koulussani, että en oikeastaan tällöinkään edes miettinyt töihin hakemista, kun kaikki oli vielä uuteen totuttelua – isoja projekteja ja ihmisiin tutustumista. Kaikki tämä tuntui vievän ylimääräiset voimat. Keväällä 2017 aloitin kesätyön cädärinä (google it) jo maalis-huhtikuussa ja tein työtä täyspäiväisesti aina lokakuun loppuun saakka. Tämän jälkeen pääsin marraskuussa kausimyymälän myymäläesimieheksi, jossa työskentelin myös täyspäiväisesti aina tammikuun 2018 loppuun saakka. Helmi-, maalis- ja huhtikuun käytin opinnäytetyöni työstämiseen kotoa käsin. Ja yhden ulkomaanreissunkin kerkesin siinä välissä heittämään. Opinnäytetyöni oli täysin valmis huhtikuussa ja pääsin näin ollen valmistumaan toukokuun ensimmäisellä viikolla.

Mielestäni harjoittelupaikaksi ja mahdollisesti koulun ohelle kannattaa valita sellainen työpaikka, jonka tyyppiseen haluaisi koulunkin jälkeen työllistyä. Myös aiemmista työkokemuksista voi myös hyötyä opintopistein. Sain itse esimerkiksi toisen työharjoitteluni kokonaan hyväksiluettua silloisessa kesätyössäni.

Mitä opintojen jälkeen?

Opintojen jälkeen ovet ovat auki kaikkialle. Restonomi on todella kattava koulutus, joten restonomeja työskentelee laajalti eri aloilla. Yleisimpiä työnimikkeitä restonomin koulutuksella ovat mm. palvelupäällikkö, vuoropäällikkö, projektipäällikkö, asiakasneuvoja, .. Melkein taivas on rajana. Vaikka et löytäisikään työtä juuri matkailun puolelta, ei monipuolinen osaaminen ei mene koskaan hukkaan ja restonomi voi myös työllistyä esimerkiksi markkinointitehtäviin eri aloille tai esimerkiksi eri tehtäviin myös vakuutus -tai pankkialalle. Tästä linkistä löytyy muuten tosi mielenkiintoinen kaavio minne kaikkialle valmistuneita restonomeja on työllistynyt!

Ja ainoa vaihtoehtohan ei ole työllistyä heti, sillä opintoja voi myös jatkaa! Kolmen vuoden alalla työskentelyn jälkeen voi hakea ylempään AMK-koulutukseen, joka on 90 opintopisteen laajuinen. Opiskelua voi myös hakea jatkamaan heti – jotkin yliopistot hyväksyvät restonomi- tai tradenomiopinnot ”kandivaiheeksi” ja voit hakea maisterivaiheen opintoihin opiskelemaan kauppatieteitä. Itse valitsin reitikseni reilun vuoden työskentelyn jälkeen jatkaa opiskelua kauppatieteiden maisteriksi, painotuksena markkinointi ja matkailu. Teen tästä koulutuksesta vielä erillisen postauksen, jos teitä kiinnostaa  :)

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply hannamarihenrika 25/11/2019 at 15:44

    Moikka! Itse olen myös amkin pohjalta (tradenomi) nyt yliopistossa opiskelemassa maisterivaihetta. :-) Olisi mukava siis kuulla sun opinnoista! Ootko sattumalta Itä-Suomen Yliopiston koulutusohjelmassa, mainitsemasi pääaine nimittäin löytyy Joensuusta? Itse olen UEF:lla Kuopiossa, pääaineena International Business and Sales Management, enkä ole katunut sekuntiakaan että lähdin jatkamaan opintoja yliopistoon. :-) PS. Sun blogiteksteissä ei näy päivämääriä, mukavempi olis lukea jos näkyisi!

  • Leave a Reply