Suomen suurin matkablogiyhteisö
Berliini Saksa

EAST SIDE GALLERY

Yksi nähtävyyksistä mitä odotin eniten Berliinin pitkältä viikonloppureissultamme oli ehdottomasti East Side Gallery. Muuriin tehty taide toimii samanaikaisesti muistomerkkinä, mutta myös kannanottona kansan sortoa vastaan. East Side Gallery sijaitsee nimensä mukaan itäpuolella muuria, mutta myös länsipuolelle pääseee piipahtamaan. Mielestäni oli aika vaikuttava kokemus kävellä muuria pitkin – East Side Galleryn osa muuria on nimittäin suurin pätkä mitä muurista on enää tänäpäivänä jäljellä, pituutta tällä on jopa 1.5km.

(Jäätävän kylmän tuulen lisäksi) lähes ainoa mikä harmitti on, että jotkut olivat töhrineet hienoja kuvia omin graffitein ja kirjoituksin. Nyt monia teoksista on jouduttu maalamaan kokonaan uudestaan näiden töherrysten takia. Muurin vieressä kävellessä pystyi silti kuvittelemaan minkälainen kaupunki oli silloin, kun se oli vielä jaettu kahteen osaan. Toisaalta ennen muuri oli synkempi, nyt sitä koristavat eri kantaaottavat taideteokset. Muuri on nykypäivänä luotu nähtävyydeksi, mutta sitä varjostaa kuitenkin synkkä historia, jota ei pidä myöskään unohtaa. Berliinin muuri on kuin muistutus näistä vanhoista ajoista.

You’ve learned what freedom means, never forget that

Mielestäni East Side Gallery oli todellakin näkemisen arvoinen. Artistit ovat käyttäneet aikaa ja vaivaa teoksien tekoon. Projektina muurin koristelu on ollut suuri, mukana on ollut monia satoja taiteilijoita. Suurin osa, ellei jopa kaikki kuvat ovat todella osuvia teemaan kuvastamaan vapautta, synkkyyttä ja tulevaisuuden toivoa. Ehdoton suositus Berliinin reissulle!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply