Suomen suurin matkablogiyhteisö
Dubai Matkailu Ras al Khaimah Yhdistyneet Arabiemiirikunnat

DUBAI VS RAS AL KHAIMAH

Suuntasimme Ras al Khaimahiin Dubain sijasta, sillä Dubain matkoja tutkaillessa bongasimme Ras Al Khaimahiin suht edullisen hotelli-lento-paketin. Lueskellessamme kohteestamme, sen kerrottiin olevan Dubaita rauhallisempi ja ainakin hintatasolta piirunverran halvempi. Kerronkin nyt plussat ja miinukset Dubain ulkopuolella majoittumisesta.

Ensinnäkin on syytä mainita, että Dubaissa asuu yli 2,7 miljoonaa ihmistä. Sitä vastoin Ras Al Khaimahin emiraatissa asuu vain 260 tuhatta ihmistä. Tästäkin syystä matkailukokemus voi vaihdella suuresti  näiden paikkojen välillä. Ras Al Khaimah sijaitsee noin 80 kilometrin päässä Dubaista. Ras al Khaimah eroaa Dubaista jo katukuvassa – Dubaissa lähes kaikki rakennukset ovat hulppeita, korkeita pilvenpiirtäjiä tasaisen aavikkomaan yllä. Ras al Khaimahissa taas on enemmän vuoristoa ja korkeusvaihtelua. Ras al Khaimahissa on toki myös Dubain kaltaisia korkeita hulppeita hotelleja ja rakennuksia, mutta paljon harvempaan. Ras al Khaimahissa voi nähdä enemmän ”rosoisempaa” Emiraattia vanhoine arkkitehtuurin helmineen, mutta myös purkukuntoisine tönöineen. Näihin en ainakaan itse Dubaissa törmännyt. Ras al Khaimah eroaa myös Dubaista myös sillä, että Dubain asukkaista alunperin paikallisia on vain noin 20%, kun taas Ras al Khaimahissa lähes puolet.

Ylellinen hotelli kaupungin sykkeessä vs ylellinen hotelli rauhallisuudessa

Meidän hotellimme sijaitsi Al Hamrassa, n. 10 kilometrin päässä Ras al Khaimahin keskustasta. Ras al Khaimah on turismin kannalta katsottuna vasta kehittymisvaiheessa oleva turistikohde. Ras al Khaimahista löytyy kuitenkin jo monta hulppeaa hotellia, kuten muutamia Hilton-ketjuun kuuluvia hotelleja, sekä Waldorf Astoria, joka on Al Hamran seudun kallein hotelli. Hilton Al Marjan Island, jossa vierailimme päivän ajan, oli upea. Paikasta löytyi uima-altaita nelin kappalein, rantabaari, ja kilometrein hienohiekkaista rantaa. Hotelleista on selvästi tehty Dubain hulppeiden hotellien kaltaisia. Molemmissa Emiraateissa on näin ollen näitä tasokkaita hotelleja – Ras al Khaimah tulee varmasti kymmenen vuoden päästä jo pikkuhiljaa lähestymään Dubain tasoa. Pakkohan se kuitenkin on myöntää – jos haluaa lomaltaan täyttä luksusta esimerkiksi majoittumalla Dubain Palm Islandin hotellille tai Burj al Arabiin, niin kannattaa majoitus valita Dubaista.

Al Hamra

Dubain vilkkaus vs Al Hamran rauhallisuus

Al Hamra oli päivällä varsin vilkas, mutta illalla menoa oli lähinnä vain hotellien rantabaareissa, joista en itse perustanut. Lapsiperheille tämä onkin varmasti ihanteellinen paikka matkustaa, juurikin rauhallisuuden ja yöelämän hiljaisuuden takia. Me emme pitäneet yöelämää tärkeänä kohdetta valitessamme – meillä tärkeimpänä oli saada rento loma, pitkän työrupeaman jälkeen. Kohteessa päätimme kuitenkin, että jos nyt kuitenkin katsottaisiin jos näkisimme hieman myös iltamenoja. Meidän harmiksemme Al Hamrassa nämä keskittyivät vain hotelleihin. Löysimme kuitenkin viimeisenä iltanamme golfkentän läheltä länsimaalaisen Belgian Beer Cafen. Kyseisessä ravintolabaarissa oli paljon illanviettäjiä, sekä paikallisia, että turisteja. Ravintolassa sattui kaikenlisäksi olemaan Women’s day – tarkoittaen, että kaikki naiset saivat jopa kolme alkoholijuomaa ja täysin ilmaiseksi. Suomeenkin tämmöisiä iltoja kiitos! Dubaissa meno näytti olevan iltasella paljon vilkkaampaa – joka ilta Burj Khalifan suihkulähteellä järjestetään hieno valoshow, joka kerää ihmiset kokoontumaan Dubain sykkeeseen ja suuntaamaan illanviettoon.

Maailman suurin ostari vs tunnelmallinen paikallinen

Dubai Mall on jotain ainutlaatuista. Nimeä mikä tahansa kauppa, niin se löytyy tästä ainutlaatuisesta ostarista. Sisäluistelurata? Kyllä vain. Mitä et löydä Dubai Mallista, sitä ei ole. Ainoa syy miksi suuntaisi Dubai malliin ovat ruuhka ja välimatkat kauppojen välillä. Himoshoppaajalle tämä ostoskeskus on kuitenkin kuin unelma. Rauhaa shoppaillessa kaipaavan kannattaa suunnata syrjempiin ostareihin.

Ras al Khaimahin alueella, jossa sijaitsee muutamia ostareita, kuten RAK Mall ja Manar mall. Ostarit ovat Dubain hulppeisiin isoihin ostareihin verrattuna varsin pieniä, mutta silti niistä löytyy silti kaikki tarvittava – kenkäkauppoja, vaatekauppoja, kahviloita, kosmetiikkaliikkeitä. Vierailimme sekä Manarissa, että Rakidsa. Kaupat on helppo löytää, eikä tarvitse tarkastaa  ostoskeskuksen kartasta, että missä mikäkin kauppa sijaitseekaan, kuten Dubai Mallissa. Rakissa shoppaillessa ei myöskään mennyt turhaa aikaa kävelyyn. Al Hamran alueella oli myös yksi ostoskeskus joka tosi symppis -Kyseinen ostari oli kovassa suosiossa myös paikallisten kesken. Mikään Rakin ostoskeskuksista ei tietenkään vetänyt vertoja hulppeille Dubai Mallille tai Marina Mallille, mutta yllättävän monta kauppaa kyseisistä rakennelmista löytyi. Mukaan sain itse hamstrattua vaatteita ja pienen käsilaukun. Al Hamran paikallisen ostoskeskuksen suosikkikauppojani olivat ehdottomasti Sephora, F&F, Springfield, The Face shop ja Bath & Body Works.

Adrealiinia nostattavia safariretkiä ja hulppeita jahteja vs hauskuutta vesiurheilun ja golfauksen parissa

Dubaissa voi kokea hulppeiden jahtien kyydityksen ja energisiä retkiä dyyneille. Mikäli lomaltaan kaipaa päivittäin vauhtia ja vaarallisia tilanteita, kannattaa majoittua Dubain lähistölle, sillä täällä järjestetään safareita ja dyyniajeluita päivittäin. Mikäli kaipaa hieman rennompaa tekemistä veden äärellä, kannattaa suunnata Ras al Khaimahiin, jossa on mainiot mahdollisuudet vesiurheilulle. Rak:in rannoilta saa vuokrata muun muassa kajakeita ja snorklausvälineitä. Siellä pääsee rauhassa tutkimaan rantojen aarteita ja kajakoimaan turkooseissa vesissä. Ras al Khaimah on mainio kohde myös golfaajille. Alueen golfkenttä on aivan isoimpien hotellien keskuudessa, kävelymatkan päässä. Golfklubilla on oma klubiravintolansa ja Proshop, josta ostaa varusteita. Entisenä cädärinä tsekkasin myös greenit – varmasti kaikkien golfpelaajien makuun. Safariajeluista ja jahteilusta kiinnostuneiden kannattaa majoittua Dubaihin, sillä Ras al Khaimahissa ei ainakaan vielä näitä ole tarjolla.

Amasi Beach, Al Hamra

Dubain suositut (maksullisetkin) rannat  vs Ras al Khaimahin hienohiekkaiset ”less crowded” biitsit

Dubain rannat ovat maailman kuuluja ja varmasti moni, ainakin bloggaajat, unelmoivat saavansa instagrammattavan rantakuvan Dubaissa, uniikki Burj al Arab taustalla. Onko siis edes syytä olla valitsematta hotelli täältä hulppeiden rantojen ympäröimästä kohteesta? Dubaissa rannat ovat vilkkaita ja usein yksityisiä rantoja – rannoille pääsee näin ollen vain jos majoittuu rannan omistavassa hotellissa tai maksamalla erillisen sisäänpääsymaksun. Ras al Khaimahin rannoilla ei ole samanlaista vilinää kuin Dubaissa, vaan meno on hyvin rauhallista. Rannat sopivat täydellisesti rentoutumiseen kirkkaansinisine vesineen ja hienoine hiekkoineen. Ras al Khaimahinkin rannoilla on hienoja rantapetejä ja säkkituoleja – ei huolta.

Conclusion

Kokemuksestani Dubai tarjoaa täydellisen yhdistelmän shoppailumahdollisuuksia, kuuluisia rantoja ja aavikkoa, joka tekee paikasta uniikin. Dubaissa on kyse siitä, että kaiken tulisi olla suurinta ja parasta. Jos sinua houkuttelee Dubain kaupungin vilkkaus, kannattaa valita majapaikka Dubain alueelta. Dubaita ei kuitenkaan kannata valita mielestäni kohteekseeen vain siksi, että ”onhan se pakko nähdä kerran elämässä”. Muun muassa Sharjahista ja Ras al Khaimahista pääsee kätevästi Dubaihin päiväreissulle useastikin viikossa.

Ras Al Khaimah on noin tunnin ajomatkan päässä Dubaista. Ras al Khaimahista matkailija saa perinteisemmin lähestyä kiehtovaa arabikulttuuria ja pääsee tähän enemmän kiinni, sillä alueella asuu paljon enemmän aitoja paikallisia emiraatteja. Vaikka sekä Dubai, että RAK tarjoavat omanlaisia kokemuksia ja näkemistä, on yleensä Dubain ulkopuolella majoittuminen n. 20% edullisempaa. Ras al Khaimahin karut vuoret ja historialliset linnat ovat oivia lähiretkikohteita siellä majoittuessa. Ras al Khaimah on budjettiystävällinen, mutta se ei kuitenkaan tarkoita, että laadussa olisi tingitty. Mielestäni Ras Al Khaimah on täydellinen paikka ladata akkuja – kuitenkin seikkailijaluonteiselle viikko voi olla liian pitkä aika viettää pelkästään Ras al Khaimahissa. Tämän korjaakin päiväreissu esimerkiksi Dubaihin – Monet hotellit Rakissa jopa järjestävät viikoittain ilmaisen bussikyydityksen Dubaihin. Meillä bussi lähti aamulla ja palasimme takaisin illalla. Matka kesti suuntaansa noin tunnin ja Dubaihin meille jäi aikaa noin 5-6 tuntia.

Miten on, valitsetteko yleensä hotellin suurkaupungin sykkeestä vai suositteko hotelleja hieman rauhallisemmalla seudulla ja kuittaatte kaupungin nähdyksi päiväreissulla?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Anonym 23/06/2019 at 10:39

  Kiitos hyvästä jutusta!
  Kiinnostava paikka ja tässä kohtaa on pienempi paikkakunta antoisampi yöpymiseen – vaikken ole koskaan arabiemir. käynytkään. Siis vielä! : )

  Dubai on oikea muotikohde Suomessa ja sen hehkutus tulee jo korvista ulos…

  Länsimainen nainen ja pukeutuminen? Miten paikalliset suhtautuvat tähän? Rannoilla tai muualla.

  • Reply runawayworld 25/06/2019 at 16:37

   Hienoa että kirjoituksestani oli hyötyä! :) Totta, Dubaita hehkutetaan kyllä matkakohteena tällä hetkellä aika paljon. Haluttiin myös itse valita majoituskohteeksi vähän pienempi paikkakunta, jossa vähemmän turisteja ja samalla hintatasokin edullisempi. Käytiin kuitenkin samalla reissulla myös Dubaissa. Monet hotellit Ras al Khaimahissa muuten järjestää myös ilmasia edestakaisia kyytejä Dubaihin, jos siellä haluaa kuitenkin piipahtaa. Näiden varaamisessa täytyy vaan olla toosi ajoissa, sillä ovat usein ihan täyteen buukattuja. Meillä kävi silleen, että päästiin viime hetkellä peruutuspaikalta bussin kyytiin.

   Ja tuohon kysymykseesi viitaten Dubain ”länsimaisuus” on aika hyvin levinnyt myös Ras Al Khaimahinkin alueelle. Eli pukeutumiseen oli aika rento suhtautuminen. Ei tullut lainkaan halveksuvia katseita vaikka kävelin useampana päivänä topissa & shortseissa. Kuitenkin ostoskeskukseen ja hienoimpiin ravintoloihin mennessä koitin kunnioittaa paikan kulttuuria ja pukeuduin maximekkoihin tai heitin huivin harteille. Ostoskeskuksessa vartijat katsoivat hieman pukeutumisen perään, mutta sielläkin liikkui monia joilla oli lyhyet shortsit. Näin vain yhden tapauksen, jossa vartija ei päästänyt naista ostarille, kun hänellä oli napapaita ja tosi lyhyt minihame. Ainakin Al Hamran alueella jossa yövyimme, oli suurin osa rannoista hotellien rantoja, joten suurin osa rannoilla käyvistä oli turisteja. Rannoilla saa olla ihan vapaasti bikineissä :-)

  Leave a Reply