Suomen suurin matkablogiyhteisö
Espanja Eurooppa Matkailu

COSTA DEL SOL – TURISTIRYSÄ VAI RENTO RANTALOMAKOHDE

Suomalaisten räkäkännisten ryyppyseurueiden ja eläkeläisten valloittama turistirysä

Näin kirjoitti mm. Rumba Costa del Solista, suomalaisittain Aurinkorannikosta, viitaten Fuengirolaan. Noin neljä vuotta takaperin, kun lentokoneen nokka oli käännetty Helsinki-Vantaalta kohti Málagan lentokenttää, päätin lähteä ottamaan tästä yleisestä ennakkoluulosta selvää. Kaiken kuulemani perusteella en odottanut kyseiseltä Espanjan rannikkoalueelta paljoa. Suomi-baareja löytyisi joka kulman takaa, ja rantakadulla näkisi vain suomalaisia tarrasandaaleissaan ja Suomi-lippiksissään. Kadut olisi verhoiltu turistikojuin ja kaupunkien kujat olisivat täynnä tunkeilevia turistilaumoja kameroineen. Odotinkin pitkältä kahden kuukauden reissultani lähinnä aurinkoa, uusia tuttavuuksia ja espanjalaista ruokaa. Fuengirolan Suomi-baareja karttaisin viimeiseen asti.

Sain kahden kuukauden Costa del Solin matkallani kumottua monia käsityksiä. Ensinnäkin Costa del Solin alue ei ole pelkkää turistirysää, ainakaan jos jaksaa kävellä allasbaaria pidemmälle ja seikkailuintoa löytyy lähteä tutkimaan syrjäisempiä seutuja. Costa del Sol tarjoaa niin paikallista kulttuuria, kun nähtävääkin.

Málaga – Espanjaa aidoimmillaan

Málagaan ei voi kun ihastua. Málagan vanhat kapeat kujat, palmujen reunustamat rantatiet, sekä kaunis arkkitehtuuri ovat jotain ainutlaatuista. Málaga on mahtava kohde etenkin niille, jotka rakastavat vanhan kaupungin kujilla kävelemistä, palmuja ja hienoista rakennuksista. Kaupungin kapeat kadut ovat kivipäällysteisiä ja rosoisen viehättäviä. Osa rakennuksista on toki auringon haurastamia ja ränsistyneitäkin, mutta silti niin historiallisen kauniita. Málaga on myös täynnä kukkaloistoa, niin puistoissa, rakennusten kuisteilla kuin talojen pihoissakin.

Málaga on mainio matkakohde fiilistelijöille, mutta myös rantojen ystäville. Málagahan sijaitsee aivan meren rannalla. Málagan rantakaduilla pääsee näkemään niin huvipursia, linnoituksen, kuin maailmanpyöränkin. Málaga tarjoaa shoppailumahdollisuuksia, monine ostoskeskuksineen ja kaunista rantaviivaa silmänkantamiin. Málagan ravintolatarjonta on myös mainio. Etenkin rantaravintola Restaurante Gutierrez Playan paella oli yksi suosikeistani.

Fuengirola – korkeita vuoria ja kilometreittäin rantaviivaa

Fuengirola. Ensimmäisenä monille suomalaisille tulee mieleen varmasti suomalaiset turistit ja eläköityneet. Suomenkieliset palvelut, baarit ja kaupat. En väitä, että nämä eivät olisi osa Fuengirolaa, mutta mielestäni naurettavan minimaalinen osa. Toki Fugessa törmää väistämättäkin suomalaisiin, mutta niinhän muissakin lomakohteissa.

Fuengirola on paljon muutakin, kuten kauniita vuoristoja ja hiekkarantoja. Mijaksen kukkulalta voi nähdä koko kaupungin ja suunnatessa syrjemmälle ranta-alueelta voi nähdä aitoa espanjalaista kulttuuria ja eloa. Joka vuosi Fuengirola kerää myös ihmisiä ympäri maailmaa viettämään Feria Internacional de los Pueblos – eli kansainvälisiä päiviä. Tällöin koko Fuengirolan torialue täyttyy kansainvälisestä tunnelmasta, kansainvälisistä ruuista, eri maiden teemakojuista, huvipuistolaitteista, kauniista koristeista ja väriloistosta. Feria on kuin kaikkien kokoontumistapahtuma ja yksi ehdottomasti kerran elämässä koettavista jutuista. Ferioita järjestetään toki muuallakin Espanjassa, mutta Fuengirolan feriassa on oma tunnelmansa.

Fuengirola on myös erinomainen ruokamatkailijan kohde, sillä alueelta löytyy muitakin ravintoloita, kun niitä kuuluisia suomikuppiloita. Kannattaa testata ainakin Tripadvisorissakin paljon hyviä arvosteluja saaneet Captain Cook ja Bar des Marineos, jotka löytyvät rantakadun läheisyydestä. Näistä molemmista saa mainiota paikallista ruokaa, kuten tapaksia, merenantimia ja paellaa.

Marbella – hulppeita huvipursia ja eloisaa menoa

Marbella on kaunista aluetta satamineen ja sen huvipursineen. Satamaa reunustavat palmujen varjostamat rantakadut ja trendikkäät kahvilat. Marbella on tunnettu etenkin luksusmaineestaan, sillä sinne suuntaavat niin kuuluisat julkkikset, kuin suositut Instagram -tähdetkin. Marbella on rannikon hienostoseutua ja osalta täynnä rikkaiden huviloita ja loma-asuntoja. Hulppeiden pytinkien ja tyyriiden veneiden lisäksi kaupunki on tullut tutuksi myös puistoistaan ja kauniista puutarhoistaan. Myös Marbellan ravintolatarjonta on mainio, ja kaupungista löytyy niin tapaksia pieneen nälkään, kuin Michelin-tähden ravintoloita ruualta enemmän odottaville.

Aurinkorannikolle kannattaa antaa mahdollisuus. Espanjan rannikkolueella on todella paljon tarjottavaa mikäli vaan on avarakatseinen ja uskaltautuu sivuun turistien kansoittamilta rannoilta ja hotellialueilta.

Onko teillä ollut ennakkoluuloja matkakohteita kohtaan, jotka olette todenneet vääriksi? :)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply