hero taustakuva

Vastakohtien risteilyt

artikkelin kuva
Risteilymatkat
Niilin rannoilla risteilee pitkin maailman pisintä jokea ja voi tutustua Egyptin iättömään kauneuteen.
Teksti: Jenna Lehkonen
Päivitetty: 08.01.2013
facebook   whatsapp

Niilin risteily

Niilin rannoilla risteilee pitkin maailman pisintä jokea ja voi tutustua Egyptin iättömään kauneuteen. Niilin jokivarsia ympäröi vihreys, jonka reunamilla alkaa autiomaan karuus. Niilin varsilta löytyvät myös monet Egyptin kulttuuriaarteista: muinaiset temppelialueet ja nykypäivän egyptiläisten arkipäivä.

Niilin itärannalla sijaitseva Luxor kauniine temppeleineen on yksi Egyptin historian merkkipaikoista. Luxor on upea kokonaisuus, joka on säilynyt historian melskeissä. Alun perin Luxor oli luojajumalan ja jumalten kuninkaan Amonin kaupunki, ja nykyisin turistien suosima kulttuurinähtävyys. Luxorissa voi kävellä muinaisilla kivilattioilla ja kuljettaa kättään muinaisten hieroglyfien verhoamilla seinillä. Tutustumisen arvoinen on erityisesti valtava Karnakin temppeli.

Niilin länsirannalta puolestaan löytyy Kuninkaiden laakso, yksi Egyptin legendaarisimmista paikoista ja monien faaraoiden viimeinen leposija. Hauta-alueella on 62 löydettyä hautaa hieroglyfein verhottuine seinineen. Kuumaan hiekkaan kaivetut hautakammiot ovat näkemisen arvoiset ja samalla kun retkeilee Kuninkaiden laaksoon, voi käydä esimerkiksi Dier el Bahrissa ihastelemassa naisfaarao Hatsepsutin hiekkakivistä temppeliä.

Niilin risteilyssä kulttuuriaarteiden katseluun yhdistyy rentouttavan risteilyn tunnelma. Suomalaisten matkatoimistojen käyttämillä Niilin risteilyitä tekevillä laivoilla on usein monipuolista ohjelmaa ja oppaan johdolla tehtäviä retkiä Niilin lähialueille. Retket ja kohteet vaihtelevat matkanjärjestäjästä ja risteilyn pituudesta riippuen, mutta ainakin Luxor ja Kuninkaiden laakso ovat yleensä risteilyjen ohjelmistossa.

Ristely Antarktikselle

Kuuman Egyptin täydellinen vastakohta löytyy vieläkin kauempaa etelästä. Tuskinpa olisivat entisaikojen tutkimusmatkailijat sitä uskoneet: risteily Antarktikselle ensimmäisessä luokassa. Nykyajan matkailijat pääsevät näkemään sellaisia maailmankolkkia, joista isovanhempamme kuulivat vain puhuttavan, jos sitäkään. Yksi tällainen erikoinen matkakohde on Antarktis, maapallon eteläisin kolkka, Etelämanner.

Risteilyjä Etelämantereelle saa Suomen matkatoimistosta. Risteilyjä Antarktikselle tekee yksi norjalaisen Hurtigruten-varustamon suurimmista laivoista, M/S Nordnorge. Mukavissa hyteissä asustellen on helppoakin helpompaa heittäytyä suureen seikkailuun. Risteilyaluksen kannelta ja ikkunoista avautuu matkan aikana mitä erilaisimpia maisemia. yksi mielenkiintoisimmista on Draken salmi, joka erottaa Antarktiksen Etelä-Amerikasta: toisella laidalla Etelämanner, toisella Cape Horn. Salmi myös yhdistää Tyynen valtameren ja Atlantin.

Matkan varrella risteilyalus vierailee monissa mielenkiintoisissa kohteissa, mutta
matkan mielenkiintoisin kohde on kuitenkin Antarktis. Antarktisella voi maihin päästä esimerkiksi Greenwich Islandin Yankee Harbourissa ja pohjoisempana King George Islandin Admiralty Bayssä. Paljailla, lumen täplittämillä rannoilla voi tutustua esimerkiksi merielefantteihin, hylkeisiin ja pingviineihin.

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.