Suomen suurin matkablogiyhteisö

POHJOISSAAREN RETKITARJONTAA

lauantai, 01. kesäkuun 2019

Moikka! Viime postauksesta on taas vierähtänyt pieni tovi, mutta muutaman viikon olen muutenkin ollut pitkälti somen ulottumattomissa – jopa jääkiekon kultaottelu jäi multa näkemättä.                Meidän ura kiivinpoimijoina Te Pukessa loppui aika lyhyeen. Kuukauden työurakan jälkeen saatiin täysin yllättäen pomolta tekstiviesti, jossa hän kertoi, ettei meidän tiimille ole enää kiivejä poimittavaksi tälle kaudelle. Onneksi Uudesta-Seelannista ei lopu työt kesken, ja saatiin heti alkuun monta työtarjousta ympäri Pohjoissaarta. Paluu Aucklandiin houkutteli kaikista eniten näin säiden viiletessä, joten laitettiin auton nokka kohti pohjoista ja aloitettiin pari päivää sitten uusi työ mansikanistuttajina. 

Kierreltiin tosiaan muutama viikko ennen Aucklandiin paluuta Pohjoissaaren must-kohteita mun suomalaisten ystävien kanssa. Yleisesti ottaen tykkään enemmän kierrellä paikkoja omin päin, mutta täytyy sanoa, että toisinaan opastetut retket ovat yksikseen ihmettelylle mukavaa vastapainoa. Retket usein jäävät omatoimista haahuilua paremmin mieleen, ja oppaat kertovat kohteista mielenkiintoisia juttuja, jotka ehkä muutoin jäisivät kuulematta. Esittelen teille nyt retket, joille osallistuttiin muutama viikko sitten.1. WHENUAKURA ISLAND KAJAKILLA

Pitkään paikallisten salaisuutena säilynyt Whenuakura Island on viime vuosina alkanut vetää myös ulkomaalaisia vierailijoita puoleensa. Coromandelin Whangamatassa sijaitsevaa saarta on mahdollista päästä tutkimaan sup-laudalla tai kajakilla, omin päin tai oppaan kanssa.                                                                Whenuakuralle suositellaan tehtävän opastettu retki juurikin sen mielenkiintoisen historian ja merkityksen vuoksi. Me varattiin paljon kehuttu kajakkiretki SurfSup-yritykseltä, joka taitaa tällä hetkellä olla ainoa retkenjärjestäjä kyseiselle saarelle. Retken hinta on noin 50 euroa, mutta jos on kokenut vesillä ja haluaa päästä edullisemmin, voi pelkkä välineiden vuokraus olla parempi vaihtoehto. On kuitenkin hyvä muistaa, että Whenuakuran saarta, kuten kaikkia muitakin Whangamatan edustan saaria ja niiden ainutlaatuista luontoa halutaan suojella, jonka vuoksi vierailijoita kehotetaan olla nousematta maihin. Whenuakura Island tunnetaan myös nimellä Donut Island muotonsa vuoksi. Saari on entinen tulivuori, ja sen sisään pääsee ainoastaan yhdestä kajakinmentävästä aukosta, joka sijaitsee vuoren sivulla. Paras aika vierailla Whenuakuralla on joulukuu, jolloin sen lukuisat pohutukawa-puut kukkivat punaisinaan.                           Whenuakura-saaren lisäksi melottiin viereisen saaren salaiselle uimarannalle lepäämään, ja yritettiin bongata merileijonia, tosin tuloksetta. Upeiden maisemien kylkeen kajakkiretki tarjosi myös hyvän yläkroppatreenin – viime kerrasta on aikaa, ja sen kyllä tunsi vastatuuleen meloessa!2. PURJEHDUS TAUPO-JÄRVELLÄ

Vaikka Taupo-järven purjehdus kuuluukin Uuden-Seelannin suosituimpiin nähtävyyksiin, ei tämän tyyppinen retki olisi käynyt mulla mielessäkään. Lähdettiin kuitenkin mukaan mun kavereiden innoittamina, ja retkestä jäi hyvä fiilis näin jälkikäteen. Purjehdus Pohjoissaaren suurimmalla järvellä, Lake Taupolla maksoi noin 30 euroa henkilöä kohden, ja kesti muutaman tunnin.Matkan kohokohta oli pysähdys Mine Bayn upealla Maori-kivellä, jonka edustalla voi pulahtaa kuumana kesäpäivänä Taupo-järven kristallinkirkkaaseen veteen vilvoittelemaan. Meitä ei aurinko hellinyt, eikä vilvoittelua todellakaan kaivattu, vaan piti vielä oman vaatekerroksen päälle vetaista poncho, joita oli mahdollista lainata veneeltä.                                                  Mine Bayn vuonna 1980 valmistunut suurin kaiverrus esittää Ngātoro-i-rangin, paikallisen Maori-heimon esi-isän tatuoituja kasvoja. Sen ympärille on kaiverrettu myös muita heimon historiassa merkityksellisiä esi-isiä ja suojelijoita. Veneretkelle kannattaa pukeutua lämpimästi, oli mikä tahansa aika vuodesta. Retken puolivälissä tarjoiltiin onneksi kuumaa kahvia ja teetä, joka lämmitti ihanasti hyytävän kylmässä järvi-ilmassa. Lukuisien vuorten ympäröimä Taupo on muutenkin keskimääräistä kylmempi paikka Pohjoissaarella, ja näin talvisaikaan pipo ja kevyehkö toppatakki eivät ole todellakaan huonoja vaatevalintoja. 3. WAI-O-TAPU THERMAL WONDERLAND

Matkalla Tauposta Rotoruaan poikettiin Wai-O-Tapun tuliperäisessä luonnonpuistossa, jossa olin jo pidemmän aikaa suunnitellut vierailevani toisen Rantapallon bloggaajan, Lauran vinkistä.Retki Wai-O-Tapuun tapahtuu itsenäisesti opastettua reittiä seuraten. Pääsylippu puistoon kustantaa noin 20 euroa, joka on herättänyt vierailijoissa eriäviä mielipiteitä. Omasta mielestäni hinta oli kohtuullinen, onhan kyseessä kuitenkin melko erilainen nähtävyys – tuskin tulen näkemään mitään Wai-O-Tapun kaltaista, mihin tahansa tässä maailmassa menenkin. Nimi Wai-O-Tapu on maoria, ja tarkoittaa käännettynä pyhiä vesiä. Puisto on täynnä tuliperäisen toiminnan seurauksena syntyneitä luonnonihmeitä, joista tunnetuimpia ovat varmasti vastaväreillä leikittelevät Champagne Pool ja Artist’s Palette, kirkkaanvihreä syövyttävän hapokas järvi Devil’s Bath, sekä Lady Knox geysir, joka purkautuu päivittäin puiston työntekijöiden aktivoimana. Mikä on useille nähtävyyksille epätyypillistä, Wai-O-Tapu oli yhtä uskomaton kuin etukäteen oli luvattu. Pierua ei muuten tarvitse pidätellä, sillä koko puistossa leijuu kammottava keitetyn kananmunan haju – kiitos maaperän rikkipitoisuuden! Wai-O-Tapun lähiympäristössä on myös maksuttomia kuumia lähteitä (esim. Kerosene Creek), joihin voi istahtaa lämmittelemään viileänä päivänä.

Siinäpä niitä! Pohjoissaaren retkitarjonnasta mulla on toivelistalla vielä White Island- tulivuori Whakatanessa, Whakarewarewan tai Mitain maori-kylä Rotoruassa, Sheepworld Aucklandissa, sekä ehkä se pakollinen, josta en itse niin kovasti välitä – Hobittila. Onko sulla jotain retkivinkkejä Pohjoissaarelle?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin tiistai, 04. kesäkuun 2019 at 6:02 PM

  Pohjoissaarelta täytyy ehdottomasti mainita Waitomon luolat. Erityisesti kiiltomatoluola jäi mieleen, vaikka kaikki kolme luolaa olivat vaikuttavia ja keskenään varsin erilaisia. Aivan halpaa luoliin tutustuminen ei kuitenkaan ollut, mutta koimme luolat hintansa arvoisiksi. Pohjoissaarella (Bay of Islands) on myös mahdollista päästä uimaan delfiinien kanssa, joskin vesi varsinkin tähän aikaan vuodesta on tietysti todella kylmää. Tämäkään ei halpaa lystiä ole, mutta ainakin osa firmoista tarjoaa sellaisen takuun, että ellei delfiinejä löydy, pääsee retkelle myöhemmin uudelleen ilman kustannuksia.

  Onko sinulla suunnitelmissa tutkia myös Eteläsaarta? Jos on, voisi Kaikoura olla parempi paikka yrittää uida delfiinien kanssa, jos olette siellä silloin kun ilmat ovat jo lämmenneet. Siellä on myös hyvät mahdollisuudet päästä näkemään kaskelotteja!

  Miten kauan olette suunnitelleet olevanne reissussa?

  • Reply Emilia Vähäkari perjantai, 19. heinäkuun 2019 at 4:12 AM

   Kiitos kommentista! 🙂

   Waitomon luolista olen kuullut kanssa suosituksia, pitääpä ottaa harkintaan! Ollaan kierretty tuo Pohjoissaaren pohjoisosa kesäaikaan (on vaan jäänyt postaukset postaamatta… :D) eikä tuo Bay of Islands oikein sytyttänyt. Eteläsaarelle on tarkoitus myös suunnata kun keretään, ollaan varmaan reissun päällä ainakin joulukuuhun asti, niin hyvin on vielä aikaa. Delfiinit ja kaskelotit haluan kyllä nähdä, pitääpä lukea lisää!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.