Suomen suurin matkablogiyhteisö

DUNEDIN – PALA EUROOPPAA UUDESSA-SEELANNISSA

sunnuntai, 29. syyskuun 2019

Viimeisiä kuukausia reissussa viedään! Meillä loppui työt viinitilalla Bendigossa noin viikko sitten, joten päätettiin ottaa tähän väliin vähän lomaa, ja reissata ainakin Eteläsaaren eteläisimmät kolkat läpi. Roadtripin ensimmäisenä etappina oli keskiverto uusi-seelantilaista kaupunkia suurempi, 130 000 asukkaan Dunedin, josta en ollut kuullut etukäteen mitään muuta, kuin että surffaamiseen paikka on oikein jees. Aalloille ei ihan tohdittu talvisten säiden vuoksi lähteä, mutta tekemistä ja näkemistä vilkkaan yöelämän omaavasta Dunedinista löytyi kyllä riittämiin meidän viikonloppureissun ajaksi.

Rakennukset kuin eurooppalaisesta vanhastakaupungista

Parkkipaikka löytyi koko päiväksi edullisesti rautatieasemaa vastapäätä, josta lähdettiin jalkaisin kiertelemään kaupunkia. Kirsikankukkien tuoksu, ja vasta avautuneet tulppaanit viestivät kovaa vauhtia lähestyvästä kesästä, jota onkin odotettu jo toukokuusta lähtien. Ensivaikutelma kaupungista paljasti, että rakennustyyliin liittyy historiaa eurooppalaisten kanssa – uskomattoman upea brittitaustaisen arkkitehdin 1900-luvun alussa rakennuttama barokkityylinen rautatieasema on poikkeuksetta yksi Uuden-Seelannin hienoimpia ja kuvatuimpia rakennuksia. Toinen toistaan upeammat renessanssia ja viktoriaanista rakennustyyliä jäljittelevät rakennukset koristivat katukuvaa matkalla rautatieasemalta ydinkeskustaan.

Kaupunkikierros katutaiteen muodossa

Ehkä paras tapa tutustua Dunediniin on kaupungin halki mutkitteleva Street Art Trail, joka tuo yhteen modernin katutaiteen ja tunnelmalliset kujat pikkukahviloineen. Street Art Trail kulkee yli 30 erilaisen taideteoksen läpi, ja niiden sijainnit paljastavan kartan voi etsiä netistä, tai kipaista hakemassa kaupungin info-pisteestä. Reitti johdattaa kävelijänsä pääaukion ulkopuolelle niihinkin kaupunginosiin, joihin ei ehkä muutoin tulisi eksyttyä.

Pienpanimo-oluita ja museokierroksia

Dunedin on mielestäni erittäin poikkeuksellinen ja vierailun arvoinen kaupunki Uudessa-Seelannissa vanhoine rakennuksineen ja värikkäine katutaiteineen. Aucklandin ja Wellingtonin moderniin arkkitehtuuriin ja lasipintaisiin pilvenpiirtäjiin verrattuna Dunedin tuntui todella eurooppalaiselta ja kotoisalta. Taiteen ja museoiden ystäville kaupungilla on myöskin paljon tarjottavaa – ilmainen taidemuseo, sekä Wellingtonin kattavaan Te Papa- museoon verrattavissa oleva Otago Museum ovat oivaa ajanvietettä sadepäiville. Viikonloppuiltaisin Dunedinin kadut täyttyvät ravintoloihin ja baareihin suuntaavista paikallisista. Kaupungin lukuisat paikallisia viinejä ja pienpanimo-oluita tarjoilevat pubit ovat täynnä tunnelmaa jo alkuillasta, varsinkin jos luvassa on rugbya. Vilskettä ja vilinää riitti yön pikkutunneille saakka, ja Uuden-Seelannin rugby-maajoukkueen All Blacksin voittoa juhlittiin näyttävästi kaupungin pääaukiolla – kuin kotona torilla konsanaan!

Valitsisitko sinä Dunedinin kohteeksi Uuden-Seelannin roadtripille?

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Maisemaonnellinen Johanna lauantai, 15. helmikuun 2020 at 8:50 PM

    Valitsin, mutta me jatkoimme vielä hiukan eteenpäin. Kävimme viettämässä ikimuistoiset synttärit Larnach Castlessa 🙂

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.