Sveitsi

Sveitsissä on nyt sadonkorjuuaika

tiistai, syyskuu 26, 2017
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Viini on valmista

Tältä näyttää elämä sveitsiläisessä viinikylässä juuri nyt. Rypäleet ovat kypsyneet ja vihdoin on päästy sadonkorjuuseen. Loppukesä on ollut aika sateinen ja sadonkorjuuseen pääsyä on jouduttu odottelemaan. Jotkut viljelijät ovat aloitelleet jo pikkuhiljaa aiemminkin, mutta toden teolla hommaan tartuttiin vasta viime viikonloppuna.

Työt alkavat aikaisin aamulla. Viininkorjuukoneiden murinaa ja pörinää aamukuudelta makuuhuoneen ikkunan alla voisi varmaan verrata Suomen oloissa yli-innokkaana aamua aloittavaan lehtipuhaltimeen tai pilkkopimeässä töihinsä tarttuvaan lumilinkoon. Mutta en valita, sen verran mielenkiintoista seurailtavaa tämä on. En tiedä noiden metelilaitteiden virallista nimeä, mutta ihan tavallisia traktoreita ne eivät ole. Olen jonkinlainen viini-intoilija, mutta viljelyasioissa täysi maallikko, joten kaikenlainen sadonkorjuuseen liittyvä tekeminen on tietenkin mielestäni jännittävää. Seuraan silmä tarkkana kylän touhuja aina kun olen paikalla.

Luins

Luinsin kylä on yksi Sveitsin La Côte -viinialueen keskuksista. Takana näkyy Genevenjärvi
ja sen takana Ranskan puolella sijaitseva Mont Blanc, joka säilyy valkohuippuisena ympäri vuoden. Täällä viljeltävät rypäleet ovat pääosin valkoista chasselas-lajiketta.

Luins

Pörräävä viinikone sahaa jyrkkiä viljelmiä ylös-alas. En tarkalleen tiedä mikä se on ja mitä se tekee, ehkä jonain päivänä rohkaistun ikkunan takaa lähempään tutustumiseen.

Sadonkorjuu

Viini korjataan edelleen osittain käsin. Tien varrella näkyy tauolle lähteneen korjuuseurueen välineitä: vanhanajan punotut korit ja puiset selkäreput on korvattu muovisilla versioilla, mutta täysin koneellisesti näitä töitä ei 2000-luvullakaan hoideta.

Desalpe

Sveitsin syksyyn kuuluvat myös koreat lehmät. Vuoristolehmät laiduntavat eri korkeuksilla vuodenajan mukaan. Kesällä jopa parissa kilometrissä tai korkeammalla. Syksyllä ne tuodaan takaisin laaksoon, jossa lämpöä riittää vielä hyvän aikaa. Siirtymä vuorilta tapahtuu juhlallisena kulkueena, tietenkin kukkaseppelein koristeltuna. Tapahtuma on ranskankielisella alueella nimeltään désalpe, tämä kuva Charmeyn kylästä viime lauantailta.

Kukkapäisestä lehmäkulkueesta löytyy muuten blogin Facebook-sivulta hauska video, käykää kurkistamassa!

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Ansku BCN keskiviikko, syyskuu 27, 2017 at 19:55

  Ooh, nyt iski nostalgiat päälle! Tuo maisema Mont Blancille on melkein prikulleen se, jota katselin seitsemän vuoden ajan, ja nuo viinipellot näyttää tutulta <3. Parin viikon päästä käyn verestämässä muistoja Genevessä, mutta viinipelloille enkä muutenkaan kaupungin ulkopuolelle taida ehtiä, valitettavasti. Lehmätkin jää näkemättä 🙂

 • Reply riiawashere torstai, syyskuu 28, 2017 at 10:29

  Oho, olet tainnut olla tosiaan ihan samoilla huudeilla :). Nättiä seutua kaikkineen, omaa lempparivuodenaikaani ovat kyllä juuri nämä pitkän kesän loppuhetket. Hauskaa reissua Geneveen!

 • Reply Johanna @Out of Office sunnuntai, lokakuu 1, 2017 at 15:03

  Ah, ihana Sveitsi <3

  Geneven huudit eivät ole tuttuja, mutta muualla on tullut käytyä useasti patikkareissuilla. Nuo koristeltujen lehmien kulkueet ovat upea näky korviahuumavine kellonkilkatuksineen.

  • Reply Riikka lauantai, lokakuu 7, 2017 at 15:31

   Sveitsistä löytyy kyllä hienoja maisemia ihan maan joka nurkalta. Itse olen ollut nyt viime vuosina enemmän lännessä ranskankielisellä puolella, mutta aiemmin Baselin nurkilla asuessa tuli kierrettyä paljon myös toista laitaa 🙂

 • Reply Anna | Tämä matka -blogi sunnuntai, lokakuu 1, 2017 at 20:48

  Monena syksynä olemme olleet juuri viininkorjuun aikaan joko Sveitsissä, Rankassa tai Saksassa. On kyllä todella mielenkiintoista seurata keruun etenemistä ja sitä kiirettä mikä kylissä silloin on.

  Genevenjärvi on muuten täysin aliarvostettu. Kaikki huokailevat vain pohjoisen Italian järvien maisemia, vaikka lähellä on tämäkin helmi.

  • Reply Riikka lauantai, lokakuu 7, 2017 at 15:33

   Joo, samaa mieltä, Pohjois-Italiassa on toki hienoa, mutta kelpaa tuolla toisellakin puolen Alppeja. Vähän samaan sarjaan laittaisin myös Ranskan Annecyn ja Annecy-järven!

 • Reply Anna K. perjantai, lokakuu 6, 2017 at 08:52

  Tuo seutu on kaunista! Olin muutama vuosi sitten Cullyn kylässä Genevejärven rannalla. Viiniköynnösten rivit kumpuilevassa maisemassa jäi elävästi mieleen, samoin upeat vuoret. Varmasti kyyläisin itsekin silmä kovana sadonkorjuuta! Onhan se eksoottista meille suomalaisille mustikanpoimijoille.

  • Reply Riikka lauantai, lokakuu 7, 2017 at 15:35

   Oi, Cully on tuolta meidän huudeilta vähän idän suuntaan ja tosi kaunista seutua. Hämmentävän jyrkille rinteille siellä rakennettu.

 • Reply Emilia/Matkan varrella lauantai, lokakuu 7, 2017 at 22:22

  Ihanan näköistä! En ole ollut Sveitsissä kuin Interlakenissa, ja tekisi niin mieli palata tähän ihanaaaaan maahan! Geneve yhdistettynä pienempiin alppikyliin olisi täydellinen reissu 🙂

 • Leave a Reply