Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vinkit yöjunalla matkustamiseen

Matkustin juuri Suomen pisimmän junamatkan; Kolarista Turkuun. Onneksi yöjuna teki matkanteosta helppoa. VR mahdollistaa päivittäin matkanteon yötä myöten etelän suurimmilta juna-asemilta (Helsinki/Tampere/Turku) pohjoiseen (Oulu/Rovaniemi/Kemijärvi/Kolari) ja toisinpäin. Yöjunaan mennään kyytiin illalla, ja aamulla olet perillä kohteessa, aivan eri puolella Suomea. Hurjan kätevää! Ennen yöjunaan astumista mietitytti moni asia; saako hytin oven lukkoon? Pystyykö siellä nukkumaan? Onko ravintolavaunu? Näihin kysymyksiin vastaan tässä postauksessa.

Makuuhytti

Yöjunalla voi matkustaa aivan tavallisellakin istumapaikalla, mutta huomattavasti mukavammin matka sujuu makuupaikalla. Junaan on mahdollista varata yksittäinen makuupaikka (jolloin kanssasi hyttiin saattaa tulla joku muu) tai kokonainen 2 tai 3 hengen makuuhytti. Yksin matkustaessani olin varannut vain yhden makuupaikan, mutta pian junan liikkeelle lähtemisen jälkeen konduktööri tuli kertomaan, ettei samaan hyttiin kanssani tulisi ketään muuta. Sain siis koko hytin itselleni.

Kyseinen kahden hengen hytti oli varsin kompakti, mutta toimiva kokonaisuus. Kerrosänky, muutamia koukkuja ja henkareita, latauspistokkeita, yksi seinästä vedettävä istumapaikka. Isommatkin matkatavarat sujahtavat sängyn alle säilöön. Vuoteissa on valmiina puhtaat lakanat, lisäksi omalla paikalla matkustajaa odottaa pyyhe ja pieni vesipullo. Osassa hyteistä on oma suihku. Kahden hengen hytissä oli kolme avainta. Hytin oven saa siis lukkoon. Avain täytyy muistaa ottaa tietenkin mukaan hytistä poistuttaessa ja matkan päätteeksi se tulee palauttaa takaisin omaan lokeroonsa.

Muut palvelut

Osa yöjunista on samalla autojunia. Tällöin autopaikan varattuaan saa ajaa auton sisään junan kyytiin ja sitten käydä itse mukavampaan matkantekoon junan istuma- tai makuupaikalle. Matkan jatkaminen juna-asemilta eteenpäin onnistuu usein myös muilla julkisilla kulkuneuvoilla. Esimerkiksi Kolarin asemalta on aina junan saapuessa bussiyhteys Ylläkselle. Yöjunassa palvelee ravintolavaunu, josta saa lämpimiä aterioita tai pienempää syötävää. Jokaisessa makuuvaunussa on wc ja suihku. Kannattaa muistaa, että junan vessan vettä ei voi juoda, vaikka sillä voikin peseytyä. Myös lemmikin kanssa on mahdollista matkustaa yöjunassa, sillä osa hyteistä on merkitty lemmikkihyteiksi. Vastaavasti osa hyteistä on allergiahyttejä.

Avaimet on hytissä valmiina

No pystyikö junassa nukkumaan?

Kyllä pystyi, varsin hyvinkin! Hytteihin ei matkustusmukavuuden vuoksi kuulu kuulutukset. Herätys kannattaakin asettaa siis huolellisesti oikeaan aikaan. Halutessaan herätyksen voi tilata myös hytin radioon, tähän ohjeet löytyy hytistä. Hytin seinät sen sijaan eivät ole mitään äänieristettyjä, joten paljolti unenlaatu riippuu siitä, minkälaiset matkustajat saa naapurihyttiinsä. Lämpötilaa nousin jossain kohtaa säätäämään lämpimämmälle. Matkustus yöjunalla oli patsi ehdoton ekoteko, myös melko vaivaton tapa matkustaa kyseinen väli.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply