Suomen suurin matkablogiyhteisö

Saariston Rengastie kahdessa päivässä

Saariston Rengastie on yksi kotimaan tunnetuimpia nähtävyyksiä. Kokonaispituutta reitille kertyy 200 km ja se sisältää 9 lauttamatkaa. Reitin parasta antia on jatkuva meren läheisyys ja toisiaan seuraavat suloiset saaristokylät. Reitin varrella on mahdollisuus tukea paikallisia käsityöosaajia, maanviljelijöitä ja majantalonpitäjiä. Me kiersimme reitin autolla kahdessa päivässä. Pikkurengastien ehtii kiertää yhdessäkin päivässä. Koska aikaa oli vain yksi yö, lähdimme suositusten mukaan kierrokselle Turusta Askaisten ja Taivassalon suuntaan ja sieltä Kustavista ensimmäiselle lauttamatkalle. Mukana oli kaksi aikuista ja koira, hyvä soittolista ja tuulenpitävät vaatteet.

Reitin suunnittelu

Kaksi päivää riitti aivan hyvin Saaristoon tutustumiseen. Tiukalla aikataululla liikkuessa kannattaa etukäteen tarkistaa kahden lautan aikataulut. Iniöstä Houtskäriin liikennöivä lautta kulkee vain muutaman kerran päivässä, samaten Houtskäristä Korppooseen kulkeva lautta kulkee rajoitetusti. Näiden aikataulut voi tarkistaa täältä.

Muihin lauttajonoihin voi ajaa huoletta lauttojen kulkiessa lähes tauotta. Jos on todella myöhään liikenteessä, kannattaa tarkistaa lautan viimeinen lähtö. Varsinkin kesäviikonloppuisin reitillä tarvitaan aimo annos kärsivällisyyttä, sillä lauttajonot saattavat venyä tuntienkin mittaisiksi. Jos mitenkään on mahdollista, älä suunnittele ajavasi kierrosta perjantai-iltapäivästä sunnuntaipäivään.

Ajaminen rengastiellä on sujuvaa. Vaikka lauttoihin kerääntyikin jonoa, asettui liikenne tasaisemmin lauttojen välillä, eika ruuhkatilanteita syntynyt. Tiet ovat hyvässä kunnossa.

 

Yöpyminen

Päädyimme yöpymisenkin suhteen melko suosittuun vaihtoehtoon ja yövyimme suunnilleen reitin puolivälissä Houtskärin Mossalan leirintäalueella. Saariston monipuolisin leirintäalue Mossala Island Resort tarjoaa yöpymismahdollisuutta niin telttailijoille, karavaanareille kuin eritasoista mökkimajoitusta etsiville. Saariston lomakeskukseen päätyy heti Mossalan lautasta noustuaan. Alueella on uimaranta, frisbee-golfrata ja mahdollisuus kajakin tai SUP-laudan vuokraamiseen. Rannasta löytyy myös upeilla näköaloilla varustettu ravintola, joka tarjoaa listaruuan lisäksi aamiaisbuffetin. Me majoituimme pelkistetyssä, mutta ihan viihtyisässä kahden hengen mökissä, johon sai ottaa koiran. Sää oli tuulinen ja viileä (kuten usein saaristossa), joten vesilajit jäivät kokeilematta. Aktiviteettina seikkailimme lerintäalueen lähistön metsissä ja kipusimme Mossalan näköalatorniin.

Pikkumökkejä Mossala Island Resortissa

 

Näkymä Mossalan näkötornista

 

Reitin varrella

Reitin varrella parasta on vain pysähdellä sen mukaan, miten eteen tupsahtelee söpöjä kesäkahviloita tai hämmentäviä taidenäytelyítä. Sen verran hitaasti kannattaa ajaa, ettei vahingossa ohita tien varressa olevia mansikan- ja perunanmyyjiä. Johonkin tiekirkkoon kannattaa kurkata, myös kyläkaupassa piipahtaminen on oma kokemuksensa. Muutaman pysähtymisen arvoisen kohteen voin mainita erikseen. Etenen näissä reitin kulkujärjestyksessä Askaisista Kustaviin päin ja sieltä Saaristoon kuljettaessa.

Heti Kustavin jälkeen saavutaan Iniöön, kuntaan, johon yksinään kuuluu yli tuhat saarta. Hieman ennen Iniön Norrbyn, eli ”keskustan” kirkonkylään saapumista kannattaa astua metsään Norrbyn luontopolulle. Polku vie Iniön korkeimmalle kohdalle, josta näkee hyvällä säällä Ahvenanmaalle asti. Polku on edestakaisin kuljettuna vain 2,5 km, joten sen kävelee nopeasti. Iniön kirkonkyläkin on tutustumisen arvoinen paikka.

Iniön Norrbyssä, eli kirkonkylässä

 

Iniön kirkon sisältä

 

Pikkuopas johdattaa luontopolulle

Iniön ja Mossalan jälkeen siirrytään parin lauttamatkan myötä kohti Houtskarin ydintä. Tämä osuus matkasta on ehkäpä kaikken hiljaisinta ja autenttisinta saaristoa. Houtskariin tutustumiseen kannattaa käyttää hieman aikaa. Punainen puuristikirkko on kunnan maamerkki. Hyvin lähellä kirkkoa, Houtskrin Näsbyn alueella on Houtskarin saaristomuseo. Museo koostuu useista rannan rakennuksista ja sisältää mm. venevajan ja erilaisia merenkulkuun ja kalastukseen liittyviä esineitä.

Houtskärin saaristomuseo

 

 

Houtskärin puukirkko

 

Reitin käännyttyä takaisin Turkuun päin vastaan tulee Nauvon vierasvenesatama, joka on jo melko vilkas saaristoelämän keskus. Rannan ravintoloista vaativampikin makumatkailija löytää maukasta ruokaa. Vielä hieman ennen Paraisten keskustaan saapumista kannattaa jarruttaa legendaarisen Sattmark Kaffen kohdalla.

 

Reitin varrelta

 

Reitin varrelta

 

 

Previous Post Next Post

11 Comments

 • Reply Martina 17.6.2019 at 09:17

  Saariston rengastie täytyy kyllä päästä kokemaan. Se oli meillä suunnitelmissa viime kesänä, mutta väistyi viime hetkillä muiden kohteiden tieltä. Ajateltiin että rengastie on kivempi sitten kun lapset on isompia.

  • Reply sannimaarit 25.6.2019 at 19:14

   Totta, on varmaan hyvä että lapset jaksaa jonkin aikaa istua autossa kun tuonne lähtee. Suosittelen kyllä!

 • Reply Pirkko / Meriharakka 18.6.2019 at 20:49

  Aikoinaan tuolla suunnalla oli ainakin joillakin väleillä voimassa sääntö, että jos olet yöpynyt jollain saarella, niin saat paikallisten tapaan etuajo-oikeuden lautalle, mutta enpä ole sitä nyt äskettäin tsekannut, kun ei ole ollut tarvetta. Saaristossa paljon aikaa viettäneelle monet mainitsemistasi paikoista ovatkin tuttuja: Nauvon vierasvenesatama tapasi olla sellainen, jonne veneellä kannatti mennä heti alkukesästä, sillä myöhemmin kesällä se oli jo tosi ruuhkainen!

  • Reply sannimaarit 25.6.2019 at 19:16

   Hmm okei, nyt epäilen kyllä että enää olisi. Ei ainakaan tullu meillä vastaan. Joo uskon, Nauvon vierasvenesatamassa riittii säpinää!

  • Reply Miu 5.6.2021 at 13:30

   En tiedä minä herran vuonna tällainen sääntö on muka ollut, kun edes mökkiläisillä ei tällaista oikeutta ole. Etuajo-oikeus on ainoastaan niillä, jotka asuvat saaristossa vakituisesti ja joutuvat käymään töissä muissa saarissa tai mantereella.

 • Reply Terhi 19.6.2019 at 21:18

  Koiran kanssa yöpyminen on vähän ongelmallista, onneksi mökkeihin voi ottaa koiran mukaan. Lenkkimaastoissa ei sen sijaan ole huomauttamista näillä saarilla. https://fammomatkalla.blog/2018/08/13/rengastien-varrelta/

  • Reply sannimaarit 25.6.2019 at 19:17

   Koiran kanssa tämä olikin oikein toimiva retki 🙂 Mikäli koira ei vaan kärsi pahoinvoinnista autossa!

 • Reply Noora / Seikkailumielellä 21.6.2019 at 22:35

  Rengastie on monena kesänä ollut haaveissa, mutta enpä ole ajatellut, että sen voisi ajella läpi vaikkapa ihan viikonlopun aikana! Toki ajatuksissani onkin ollut lähteä reitille pyöräillen, mutta jos siihen ei tänäkään kesänä löydy aikaa, ehkä parin päivän autoreissukin voisi olla vaihtoehto.

  • Reply sannimaarit 25.6.2019 at 19:18

   Reitin pyöräilyssä olisi kyllä oma tunnelmansa…. Ehkä joskus tosiaan paremmalla ajalla! 🙂

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA 23.6.2019 at 09:27

  Tuo on ihana reitti ja parhaimmillaan, jos vain mahdollista, kesäsesongin ulkopuolella. Jos ilmoja vaan pitelee, niin loppusyksy on kivaa aikaa tuolla myös!

  • Reply sannimaarit 25.6.2019 at 19:19

   Hyvä idea!

  Leave a Reply