Suomen suurin matkablogiyhteisö

Viikonloppu kolmoiskaupungissa: Gdansk, Gdynia & Sopot

Gdansk on kuin turkulaisten Tallinna. Jos on vaikea löytää helsinkiläistä, joka ei ole käynyt Tallinnassa, niin on myös vaikea löytää turkulaista, joka ei ole käynyt Gdanskissa. Syy tähän on se, että jo useamman vuoden ajan Wizz Air on on tarjonnut lentoyhteyden Turun ja Gdanskin välillä. Halpalentiyhtiön liput voi saada parhaimmillaan 20 euron hintaan. Tutustuin tähän Puolan satamakaupunkiin pääsiäisen pidennetyllä viikonloppulomalla jo toistamiseen. Tällä reissulla otimme haltuun ns. kolmoiskaupungin, sillä vierailun kohteeksi päätyi Gdanskin lisäksi Sopot ja Gdynia.

 

Keväinen Gdansk

Aivan ensimmäiseksi rehellinen mielipide: en suosittele matkustamaan Gdanskiin pääsiäisenä. Puolalaisten pääuskonto on katolilaisuus ja 40% kansasta käy kirkossa viikoittain. Pääsiäinen on hyvin merkittävä juhla ja silloin koko kaupunki on oikeastaan pysähtynyt. Suurin osa kaupoista, kahviloista ja ravintoloista pitää ovensa tiukasti kiinni koko pääsiäisviikonlopun ajan. Edellisellä reissulla tuli tutustuttua kaupungin ostosmahdollisuuksiin, kuten kauppakesks Madisoniin, Galleria Baltycaan ja Alfa Shopping center-keskukseen. Näistä Galleria Baltyca oli suurin ja hienoin. Se sijaitsee hieman keskustan ulkopuolella, mutta on päärautatieasemalta lähtevällä lähijunalla helposti saavutettavissa.

Onneksi kaupungin värikkäiden rakennusten ihaileminen ja joen rannalla käyskentely on täysin vapaata ja ilmaista puuhaa. Gdanskin vanha kaupunki (Glowne Miasto) henkii sympaattista entisen hansakaupungin tunnelmaa. Kaikki oleellinen löytyy Dulga-pääkadun varrelta. Tämän lisäksi kävelyyn kannattaa sisällyyttää joen ranta, josta löytää ikonisen, keskiaikaisen Zuraw-nosturin. Jos lähtee tutustumaan uuden kaupungin puolelle, huomaa, että kaupunkia remontoidaan koko ajan. Hienoa kuitenkin on, että Puolassa näytetään kunnostavan rakennuksia alkuperäistä tyyliä kunnioittaen. Näin ollen kaupungin punatiilinen yleisilme ei näytä muuttuvan.

 

Rantakaupunki Sopot

Kahteen muuhun Trojmiaston kaupunkiin, Sopotiin ja Gdyniaan pääsee kätevästi lähijunalla Gdanskin päärautatieasemalta (Glowny). Turistin kannattaa huomata, että lähijunat lähtevät asemarakennuksen ulkopuolelta. Älä siis turhaan seikkaile asemarakennuksen sisällä, josta lähtevät kaukojunat. Lähijunamatkat maksavat pari euroa. Sopotiin matkaa n. 20 minuutissa, tästä vielä vartti eteenpäin ja olet Gdyniassa.

Sopot on rantalomailuun keskittynyt pikkukaupunki, josta löytyy kauniita huviloita ja pitkä hienohiekkainen hiekkaranta. Sopot herää henkiin kesällä sen asukasluvun tuplaantuessa. Meillä osui Sopotin reissuun harmaa sadepäivä, mutta siitä huolimatta suloisesta pikkukaupungista jäi positiivinen fiilis. Väkisinkin mieleen nousi Viron Pärnu ja Latvian Jurmala. Tuli todellakin olo, että tänne pitäisi päästä kesällä. Rannan kruunu on mereen työntyvä Euroopan pisin puulaituri, eli Molo. Tämän nimikyltistä lienevät muutamat suomalaiset ottaneet kuvan. Toinen mielenkiintoinen yksityskohta Sopotissa on vino talo, Krzywy Domek, jota katsoessa alkaa helposti huimata. Sopotissa saa mukavasti kulumaan muutaman tunnin.

Jalkapalloa Gdyniassa

Kolmanteen Trojmiaston kaupunkiin tutustuimme jalkapallon muodossa. Matkaseuralaiseni on sellainen, että jos matkaan osuu jalkapallomatsi, sitä on päästävä katsomaan. Näin ollen olen  saanut kokea jos jonkinmoista jalkapallokulttuuria eri maissa. Tämä Puolan homma jännitti kuitenkin eniten, ehkä ihan syystäkin  Puolan jalkapallokannatus on fanaattista ja intohimoista ja valitettavasti siihen liittyy myös ikäviä lieveilmiöitä. Tähän peliin lippu piti ostaa paikan päältä, sillä ostoon tarvittiin passi. Lipun ostamisen edellytykset kannattaa tarkastaa pelikohtaisesti, sillä joskus Puolassa jalkapallomatsiin pääseminen edellyttää rekisteröitymistä. Katsomassamme pelissä pelasivat Arka Gdynia ja Legia Warszawa. Stadion veti katsojia 15 000 ja meininki oli sen mukainen.

Stadion Gdynia

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Piyya 9.6.2019 at 22:56

    Gdanskin kuvista ja postauksista tulee aina hyvälle tuulelle ja omat muistot vahvistuu. Gdanskista ei ole kyllä montaa huonoa sanaa kuullut, olenkohan kuullut edes sitä ensimmäistä.
    Sopitiin olisi kyllä kiva mennä ihan vaikka lyhyelle rantalomalle,

  • Leave a Reply