Suomen suurin matkablogiyhteisö

Hiihtolomakokemus Ylläkseltä

Viikot 8-10 ja kansanvaellus maanteillä kohti Lappia, autot täyteen ahdettuna toppavaatteita ja suksibokseissa erinäisiä urheiluvälineitä. Kuulostaako tutulta? Itse osallistuin tähän hiihtolomarumbaan pitkästä aikaa ja vietin viime viikon perheeni kanssa Lapissa Äkäslömpolossa, Ylläs -tunturin kupeessa. Pääsin harrastsmaan reissulka monipuolisesti eri talviliikuntalajeja. Viikon lopussa totesin liikkuneeni joka päivä yli 3 tunnin ajan – todellinen urheiluloma siis! Tässä postauksessa luvassa on lumisia maisemia, laskettelukokemuksia ja Ylläksen vinkkejä. Olkaa hyvä!

Suomen suurin ja paras

Päätarkoitukseni oli Ylläksen reissulla suunnata rinteeseen. Minulla on jonkinverran vertailukohtia Suomen hiihtokeskuksista ja voin vilpittömästi yhtyä muiden mielipiteisiin; Ylläs on Suomen paras laskettelukeskus nimenomaan laskemiseen. Siinä missä Levi on keskittynyt vilkkaaseen after ski-meininkiin ja Ruka panostaa erityisesti lapsiperheisiin, on Ylläs harrastelaskijalle se monipuolisin. Rinteitä on määrällisesti eniten ja Ylläkseltä löytyy myös Suomen pisin rinne (Ylipitkä ja Jättipitkä, 3 km).

Ylläksen laskettelukeskus on jaettu kahteen isoon keskukseen; Ylläs Sport Resort on Ylläsjärven puolella ja Ylläs Ski Resort puolestaan Äkäslompolon puolella. Ylhäältä käsin pääsee laskemaan siirtymäreittejä pitkin puolten välillä. Paikka on tosi suuri ja jopa vuoden ehkä kiireisimpänä viikkona ei hisseihin tarvinnut juuri jonotella. Gondoli-hissi oli ainut mihin kerääntyi jonoa, mutta se veti nopeasti. Ankkurihisseihin sai laskea oikeastaan mäestä suoraan. Eniten väkeä rinteessä oli Ylläsjärven puolisilla ”eturinteillä”, josta lähtee myös edellä mainittu Gondoli-hissi. Äkäslompolon puolelle laskiessani sain mennä välillä aika yksinäni, oli jopa niin hiljaista, että mietin välillä, onkohan rinne edes auki…

 

Rinteiden valikoimasta löytyy kaikentasoisia lukuisista ilmaisista lastenrinteistä aina jyrkkään FIS-hyväksyttyyn kisarinteeseen. Itse lasken mielelläni ihan kaikentasoisia rinteitä, suosikkeja kuitenkin yleensä punaiset reitit. Ylläksellä on erinomaiset mahdollisuudet myös vapaalaskuun. Alueelta löytyy metsäreittejä ja puuterilumisia hoitamattomia rinteitä. Huipun maisemista pääsee muuten nauttimaan ilman suksiakin. Gondoli-hissiiin saa nimittäin 10e hintaan edestakaisen matkan, jolla voi nousta huipulla välissä pois.

Perinteistä hiihtoa ja lumikenkäilyä

Laskettelun lisäksi liikuntalajeihin päätyivät perinteinen hiihto ja lumikenkäily. Hiihtoon Ylläksellä latuja riittää yli 300 km. Hiihto ei mitenkään kuulu suosikkipuuhiini, mutta kyllä sitä noissa maisemissa teki yhden iltalenkin ajan. Onneksi latukahviloita riittää, niin motivaatio pysyy yllä niiden välillä! Me poikkesimme sympaattiseen Navettagalleriaan, jonka sisustuksen yksityiskohdissa riitti ihmeteltävää.

Lumikenkiä vuokrataan Ylläksellä useammassakin paikassa. Me otimme ne äidin kanssa päiväksi käyttöömme Äkäslompolo Sport Shopista. Samaisesta paikasta sai vuokrattua myös Fatbikeja, eli ns. läskipyöriä. Isäni testasi tätä trendilajia ja kommentoi sen olleen lumessa yllättävän raskasta. Sekä lumikenkäilyä että läskipyöräilyä on helpointa tehdä Ylläksen alueen hoidetuilla talvireitistöillä. Lumikenkäily oli ihan hauskaa puuhaa, kun vain sai ideasta kiinni. Tallustimme lopulta 13 km lenkin Kesänkijärvelle ja takaisin – jalat kiitti seuraavana päivänä!

Aiemmin mainittu Levi sijaitsee muuten vain noin tunnin ajomatkan päässä Ylläkseltä, joten nämä kaksi kohdetta voi yhdistää toisiinsa! Levillä on tiiviimpi keskus, jossa on monipuolisesti palveluja. Ylläksellä sen sijaan mökit sijaitsevat laajemmalla alueella ripotellen.

Kävimme eräässä erittäin mielenkiintoisessa kohteessa Ylläksen ja Levin välissä – nimittäin Snow Villagessa! Tämä paikka ansaitsee ihan erillisen postauksen, joten siitä lisää seuraavaksi!

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Pia / Lyhyenä hetkenä 5.3.2019 at 09:53

    Oi Ylläs! Mieleen tulvii niin paljon muistoja lapsuudesta (ja vähän aikuisuudestakin, mutta ne liityvät ex-mieheen, joten eipä niistä sen enempää), että pitäisi kyllä päästä verestämään niitä viimeistään ensi talvena.

    • Reply sannimaarit 9.3.2019 at 09:47

      Oi, kiva kuulla! Toivottavasti pääset! 🙂

    Leave a Reply