Koe ainakin nämä maagisessa Marrakechissa

Mitä Marokon Marrakechissa kannattaa tehdä? Mitkä ovat parhaat nähtävyydet? Mitä kannattaa syödä ja juoda? Näihin kysymyksiin vastaan tässä postauksessa. Viime postaukseni käsitteli tuon Tuhannen ja yhden yön satujen kaupungin yleistä tunnelmaa ja turvallisuustilannetta. Tässä listaa, mitä Marrakechiin matkustavan tulee paikassa kokea!

Juo minttuteetä ja syö taginea

Minttuteetä on Marokossa kaikkialla, siis oikeasti kaikkialla. Ei tunnu olevan tilannetta, johon tee ei sopisi, sillä sitä juodaan aamulla, illalla, iltapäivällä, ennen ruokaa, ruuan jälkeen, suolaisen ruuan kanssa, makeiden leivonnaisten kanssa….. Ainoa teehen liittyvä vakiintunut tapa on sen näyttävä kaataminen; se kaadetaan koristeellisesta metallipannusta niin korkealta kuin vain saadaan pieneen lasiin tähdättyä. Ruokapuolella taas ei Marokossa voi olla törmäämättä tagineen. Tagine (tai tajine) on pohjoisafrikkalaiseen ruuanlaittoon kuuluva savipata, joka kartiomaisen kannen alla hautuu kasviksia, cuscusia, lammasta, kanaa tai vaikka lihapullia. Ruuat on maustettu reilusti erilaisilla yrteillä. Marokkolaisen ruuan perusta tuntuu olevan leipä ja kasvikset, joita on tietenkin edullisesti saatavilla. Liha on ehdottomasti hienompaa ja juhlavampaa ruokaa.

 

Hämmästy Djemaa-El-Fna -torin vilinää

Djemaa-El-Fna on ehdottomasti Marrakechin sydän. Laajaa aukiota kansoittavat tuoremehumyyjät, tarinankertojat, muusikot ja käärmeenlumoojat. Hälinää ja vilinää ei pääse täällä mihinkään pakoon. Turistien kannattaa pitää mieli valppaana, sillä täällä jos jossain yritetään myydä kaikkea. Muista, jos jäät hetkeksikin katsomaan esitystä tai kuuntelemaan tarinankertojaa, sinun täytyy maksaa.  Aukion nimi tarkoittaa ”Kuolleiden kokousta”, sillä aukion historia alottuu yli tuhat vuotta taaksepäin, jolloin aukio toimi mestauspaikkana. Aukion vilinää kannattaa vetäytyä katsomaan johonkin torin laitoja rajaavista terasseista. Me päädyimme Cafe Glacier -nimisen paikan terassille, ja vieläpä auringonlaskun aikaan. Voimme yhtyä Winston Churchillin mielipiteeseen, hän nimittäin sanoi Marrakechin olevan ”maailman kaunein paikka auringonlaskun aikaan.”

 

Virkisty vehreissä puutarhoissa

Marrakechista löytyy upeita puutarhoja, joihin kannattaa erityisesti estetiikkaa arvostavan tutustua. Le Jardin Secret on Medinasta löytyvä sympaattinen puutarha, joka on kunnostettu ja avattu yleisölle aivan vastikään. Paikka on ollut aikanaan merkittävä Riad, jossa on majoittunut kuuluisuuksia ja rikasta väkeä. Puutarha tarjoaa rentouttavan lävähdyksen Medinan hälinästä. Se on ainakin toistaiseksi isosiskoaan, Le Jardin Majorellea, huomattavasti tuntemattomampi ja hiljaisempi paikka. Mielenkiintoista oli tutkia myös puistossa esillä ollutta valokuvamateriaalia sen kunnostustöistä. Kun tajusi, että jokainen mosaiikkilattian laatta on käsin maalattu ja huolellisesti aseteltu paikalleen, paikkaa katsoi aivan eri silmin.

Le Jardin Majorelle on suurempi puutarha, joka sijaitsee vanhan kaupungin muurien ulkopuolella ja on tunnettu myös Yves Saint Laurentin puutarhana. Yves Saint Laurent nimittäin ihastui paikkaan 80-luvulla, osti sen itselleen ja on kertonut saaneensa paikan kauneudesta ja väreistä inspiraatiota työhönsä. Hänen tuhkansa on ripoteltu puutarhaan. Itse puutarhan rakentaminen vaati aikanaan sen suunnittelijalta, Jaques Majorellelta, 40 vuoden työn. Puutarhassa saa ihastella eksoottisia kasveja eri maanosista. Valitettavasti väenpaljous uhkaa jo tätä paikkaa, eikä rauhassa saa juurikaan kulkea. Kyseessä on yksi Marrakechin tunnetuimmista nähtävyyksistä.

Lumoudu rosoisen koristeellisissa palatseissa

Kaupungin palatseista listallemme valikoitui Bahia Palace, jota sanotaan yhdeksi marokkolaisen arkkitehtuurin helmistä. Täällä vierailuun kannattaa varata aikaa, sillä ulkona on jonoa riittämiin ja sisällä käveltäväksi riittää palatsin käytäviä, saleja ja sisäpihoja. Marokkolaiset palatsit eivät sisällä kullattuja ylellisyyksiä, vaan kauneus rakentuu puuhun kaiverrettujen koukerioiden ja värien yltäkylläisyyden varaan. Palatsia hämmästelee kyllä jonkin aikaa, mutta pikkuhiljaa huoneet alkavat toistaa itseään. Paikka, ja erityisesti sen suuri sinisin sävyin sisustettu sisäpiha, on varmasti Marrakechin kuvatuin ja ”instagrammatuin” paikka.

Täytä uteliaisuudennälkää museoissa

Haluan itse aina matkakohteissa oppia jotain paikan historiasta. Lukeehan samat asiat kirjoissa tai netissäkin, mutta jotenkin paikanpäällä asiat tulevat lähemmäksi. Useat historian tapahtumat tuntuvat todellisimmilta, kun voi miettiä: ”Se on tapahtunut juuri tässä”. Marrakechissä historiannälkään ei oikein heti saanut vastinetta, sillä museoita tuntui olevan melko vähän ja ne olivat keskittyneet enemmän taiteeseen. Marrakech Museumin voisi nimensä perusteella luulla olevan kaupungin historiaa käsittelevä museo, mutta se paljastui hämmentäväksi kokonaisuudeksi moderneja maalauksia ja vanhoja kansallispukuja. Sokkeloisen museon seinistä suurin osa ammotti tyhjyyttään – tämän olisi ehkä voinut jättää välistä. Valokuvamuseo La Maison de La Photographie oli ihan mielenkiintoinen tuttavuus; siellä oli esillä vanhoja kuvia mm. edellä mainitusta Djemaa-El-Fnasta. Myös videomateriaali Atlas-vuorten alkeellisissa oloissa elävistä vuoristokansoista sai pysähtymään  pidemmäksikin aikaa.

 

Sukella Soukeihin

Soukit ovat vanhan kaupungin kapeita ostoskujia, joissa voi tuntea aitoa basaaritunnelmaa. Tunnelma on tiivis ja tavaraa on lattiasta kattoon. Soukit on jaoteltu myytävien tuotteiden mukaan eri alueisiin: ruuat, vaatteet, kengät, nahkaesineet, lamput, matot, leivonnaiset… Tinkiminen kuuluu tapoihin, eikä tavarasta makseta ikinä sen alkuperäistä hintaa. Muista täälläkin, että varsinkin käsitöiden ja maalausten kuvaamisesta on kohteliasta maksaa.

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply