Marokon Marrakech – onko turisti turvassa?

Välipäiväreissumme suuntautui tänä vuonna Marokon Marrakechiin, ja samalla tuli toteutettua uusi maanosabongaus. Pohjois-Afrikan helmi, tarunhohtoinen Marrakech teki meihin lopulta vaikutuksen, vaikka sen turvallisuus viimeaikaisten uutisten valossa mietityttikin. Kaupunkia luonnehtii jatkuva hälinä, eksoottiset tuoksut ja maut, värit ja koristeet. Marrakech antaa mahdollisuuden kokea siedettävän lentomatkan (5,5h) päässä jotain kulttuurisesti aivan erilaista.

Jakautunut kaupunki

Marrakechissa on selkeästi kaksi hyvin erilaista aluetta. Vanhakaupunki Medina on muurien sisään kätkeytyvä tuhatvuotias kaupunki, jonka kujat ovat kapeita ja rakennukset ränsistyneitä. Medinassa jotkut paikalliset kulkevat pitkissä kaavuissa, monet kauppiaat kuljettavat lastejaan aaseilla. Kaikki ruuat ostetaan torikojuista huutamalla. Millään ei ole hintaa, vaan tinkiminen kuulu tapoihin. Hygieniassa on puutteita; kojuissa roikkuvissa liharuhoissa pörrää kärpäsiä ja likavesiä kaadetaan kadulle. Suurella keskustorilla, Djemaa-el-Fnalla, vaalitaan vuosisatoja vanhoja perinteitä, kuten käärmeenlumousta ja tarinankerrontaa. Kaikki yrittävät hieman aggressiivisinkin keinoin kiskoa länsimaalaisilta turiteilta rahaa.

Kontrasti muurin ulkopuolisiin uusiin kaupunkiosiin on suuri ja kertoo ehkä kokonaisuudessaan jotakin maan epätasaisest jakautuneesta varallisuudesta. Gueliz ja Hivernage -alueilla tiet ovat hyväkuntoisia, talot uusia ja moderneita kerrostaloja. Tältä puolelta löytyy aidattuja luksushotellialueita ja moderneja kauppakeskuksia. Tuttuja logoja näkyy: Burger King, Gant, Mac. Kauppakeskukset on turvattu turvamiehin ja metallinpaljastimin.

 

Käytä maalaisjärkeä ja tunne uskonnon tavat

Marokko on viime vuosina panostanut erityisesti turismiin ja sen osuus maan elinkeinosta onkin merkittävä. Tällä hetkellä Marokossa on yhteiskunnallisesti vakaat ja turvalliset olot, mutta sinne matkustavan kannattaa aina seurata UM:n ajankohtaisia matkustustiedotteita. Maasta on värvätty jonkin verran ääriliikkeiden taistelijoita ja maa on ollut esillä valitettavasti myös traagisten väkivallan tekojen vuoksi. Marokossa on suuri nuorisotyöttömyys ja kehnot tulevaisuudennäkymät ajavat epätoivoisiin ratkaisuihin. Luonnollisesti valtava enemmistö marokkolaisista arvostaa turisteja ja on ylpeitä oman maansa esittelemisesä ulkomaalaisille. Maan hallituksen painopiste on kaikenlaisten ääriliikkeiden kitkemisessä ja suurimmat iskut onkin saatu estettyä.

Terroritekoa suuremmat turvallisuusriskit turistille Marokossa ovat liikenne ja taskuvarkaudet. Liikennesääntöjä ei juurikaan ole, eikä jalankulkijaa kunnioiteta. Tien ylittäminen on varsinaista uhkapeliä ja me teimme sen yleensä jonkun paikallisen vanavedessä kipitellen. En kokenut turvattomuutta matkan aikana, mielestäni maassa pärjää varsin hyvin maalaisjärjellä ja maan tapoja kunnioittamalla. Turistien ei suositella kulkevan yksin, etenkään pimeällä, myös kaikista arvokkaimmat korut kannattaa jättää kotiin. Marokko on islamistinen maa, joten sen huomioiminen pukeutumisessa ja käyttäytymisessä on järkevää. Mikäli ei halua herättää negatiivista huomiota, naisten kannattaa kulkea pitkissä vaatteissa, miestenkin polvet peittäen. Julkisia hellyydenosoituksia ja päihtyneenä kulkemista ei katsota hyvällä. Tosin turisteilla näitä katsotaan läpi sormien ja marokkolaisilla normit ovat tiukemmat. Pään peittäminen ei ole ei-muslimeille lainkaan tarpeellista.

 

 

Rauhallista tunnelmaa Riadissa keskellä kaupungin hälinää

Marrakechin vanhassa kaupungissa ehdoton majoittumismuoto on paikallinen erikoisuus: Riad. Riadit ovat aiemmin paremman väen asuinkäytössä olleita, sittemmin majoituskäyttöön remontoituja taloja. Jos kaupunkikuvaa katsoo vaikka kuvasta ylhäältä päin, huomaa heti, että lähes kaikki vanhan kaupungin talot ovat neliön muotoisia rakennuksia, joissa on keskellä sisäpiha. Kulttuuriin on kuulunut tietynlainen vaatimattomuus, joten ulkoapäin talot ovat kaikki samanlaisia ja vasta niiden sisältä paljastuvat koristeellisuudet. Vesi on marokkolaisille tärkeä elementti ja kuvannut entisinä aikoina hyvinvointia, joten usein Riadin sisäpihaa koristaakin suihkulähde tai uima-allas. Värejä ja mosaiikkilaattoja käytetään sisustuksessa paljon. Ovet, ikkunankarmit ja lamput ovat yksityiskohtaisia ja koristeellisia, marokkolaisista matoista nyt puhumattakaan. Riadissa on yleensä vain muutama huone, ja niissä saa poikkeuksetta ystävällistä ja henkilökohtaista palvelua. Riadeja löytyy hyvin eritasoisia aina budjettireissaajan hostelleista oikein luksustasoon asti. Monen Riadin yhteydessä toimii ravintola ja osasta saa myös marokkolaisia hammam-kylpylän hoitoja. Meidän majoituspaikaksemme valikoitui Riad Alma Mouassine, joka osoittautui oikein sympaattiseksi ja sijainniltaan loistavaksi Riadiksi.

 

Seuraavassa postauksessa siirryn vähän iloisempiin aihesiin ja ajattelin avata kunnolla Marrakechin nähtävyyksiä, joihin reissun aikana ihastuimme.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply sailaway 6.1.2019 at 08:53

  Marrakech vaikuttaa kyllä upealta! 🙂 Ollut omalla listallani jo tovin! Huonot uutiset maasta toki voivat vaikuttaa turistien asenteisiin/ haluun matkustaa maahan, mutta toivottavasti ihmiset ymmärtävät, että näissäkin on ollut kyse ikävistä yksittäistapauksista..

  • Reply sannimaarit 10.1.2019 at 17:49

   Totta, juurikin näin!

 • Reply Anna | Muuttolintu 6.1.2019 at 17:43

  Kappas, kirjoitin just samasta aiheesta: https://muuttolintu.com/marokko-ja-turvallisuus/ Meillä oli tosi turvallinen olo Marokossa, ollaan nyt pari kuukautta täällä pyöritty ympäriinsä. Hieman eri asia tietysti jos yksin tai tyttökaverin kanssa reissaa, mutta lähtisin silloinkin, olisin vähän varovaisempi vaan. Marrakesh on ihana kaupunki, ihastuin täysin!

  • Reply sannimaarit 10.1.2019 at 17:51

   Hei, käynpä lukemassa sun juttusi heit! Ihanaa, että olet noin pitkän loman saanut siellä, on kiehtova maa!

 • Reply Lotta 7.1.2019 at 10:46

  Oi että, Marokko on ollut mielessä jonkin aikaa juurikin siksi, että se on niin lähellä mutta kuitenkin niin eksoottinen. Kiitos vinkeistä, jään odottaamaan tulevia postauksia 🙂

  • Reply sannimaarit 10.1.2019 at 17:54

   Kyllä, varsinkin Norwegianin lentäessä sinne suoraan, lähtee mielellään lyhyemmäksikin aikaa!

 • Reply Stacy Siivonen 7.1.2019 at 15:06

  Minä olen vähän seuraillut myös Marokkoa, koska halu olisi avata Afrikan manner jollain helpolla maalla. Marokolla on yhteistä esimerkiksi Suomen kanssa kuuluminen länsipalearktiseen eliömaantieteelliseen alueeseen, joten tiput ovat enemmän tuttuja kuin vaikka Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa. Haluaisinkin jättää hälinät taakseni ja suoriutua enemmän tipujen ja luonnon keskelle.

  • Reply sannimaarit 10.1.2019 at 17:58

   Noniin, Marrakeshiin voi kyllä yhdistää helposti autiomaalla vaeltelua, ei se niin kaukana ole! 😊

 • Reply Piyya 7.1.2019 at 19:53

  Joitakin vuosia sitten kävin Agadirissa, taisi olla 2014 ja minulle Marokko avautui hyvin mielenkiintoisena maana ja paljon turvallisempana kuin olin ajatellut. Toki suhtauduimme varoen, kaksi naista matkassa, mutta liikuimme varovaisuudesta huolimatta päiväsaikaan paljon Agadirissa.
  Marrakeshin Riadit kiinnostaa kovasti, joten ehkä jonakin päivänä.

  • Reply sannimaarit 10.1.2019 at 17:59

   Oih, Agadir on varmasti ihana paikka!

 • Reply Jaakko / lomalla viimeinkin 8.1.2019 at 07:32

  Kohde kiinnostaa kyllä itseä myös, toivottavasti Norwegianin suorat lennot jatkuvat myös jatkossa Helsingistä…

  • Reply sannimaarit 10.1.2019 at 17:59

   Joo toivottavasti! Nyt oli ainakin ihan täynnä, mutta toku loma-aika..

 • Reply Anni | Rajatapaukset 8.1.2019 at 14:10

  Näyttää kiehtovalta, mutta suhtaudun melko nihkeästi siihen että uskonnon perusteella rajoitetaan ihmisten pukeutumista. Jos en voi kulkea yksin rauhassa kadulla omissa vaatteissani niin matkustan ehkä mielummin johonkin muualle.

  • Reply sannimaarit 10.1.2019 at 18:01

   Juu, ne on tietty omia valintoja ja ei kannatakaan lähteä ensisijaisesti sellaiseen paikkaan, missä epäilee itse ettei tunne oloaan hyväksi!

 • Reply Lotta-Maaria / delfiininselassa 11.1.2019 at 14:08

  En ollutkaan aikaisemmin kuullut Riadeista! Ihanan näköisiä, alkoi tehdä mieli varata reissu tuonne 😁

 • Reply Periaatteen Nainen 11.1.2019 at 21:55

  Marrakesh on ollut omalla listalla pitkään, kiitos rehellisestä mutta myönteisestä kirjoituksesta. Olen käynyt itse muutamaan otteeseen Tangierissa ja ahdistunut hieman yhteiskunnan miehisyydestä, mutta olen aina tullut kohdelluksi kunnioituksella…kun en ole koheltanut itse.

 • Reply Travelloverin Annika 12.1.2019 at 20:03

  Riadit ovat Marokossa niin ihania. Niissä pääsee kuin kurkistamaan muurien taakse, kuin olisi jonkun kotona. Oma kokemukseni Marrakeshista on ihan erilainen. Osuttiin uskonnollisen pyhän aikaan, jolloin ensin oli järjetön hässäkkä kaikkialla ja seuraavana päivänä ei oikeastaan ketään missään. Jännä kokemus.

 • Reply jonnahah / Allergic to Kiwi blog 13.1.2019 at 10:19

  Marrakech on aina välillä ollut listalla, mutta mietityttänyt juurikin turvallisuuden ja hälinän osalta, mutta kyllähän tuolta näyttää rauhaa ja rentoutumista löytyvän Riadien muodossa.

 • Leave a Reply