Suomen suurin matkablogiyhteisö

Korculan saari on Kroatian helmi

Olen aiemmin kirjoittanut Balkanin reissun reitistä ja aloituspiste Dubrovnikista, mieleenpainuvasta Bosnia & Hertzegovinasta sekä monipuolisuudellaan yllättäneestä Montenegrosta. Viikon päästä takaisin lähtöpisteeseen palauttamme jätimme auton vuokraamoon ja lähdimme lautalla kohti loman löhöilyosiota Korculan saarelle. Korcula valikoitui Dalmatian rannikon saarista kohteeksemme sen rauhallisuuden, luonnon läheisyyden ja kompaktin koon vuoksi. Vielä kun olimme kuulleet erittäin hyvää saaren viineistä ja kirkkaista vesistä, päätös oli selvä.

Korculan saareen matkasimme tosiaan Dubrovnikin satamasta lähteneellä Krilo-lautalla, jonka tasaisessa kyydissä matka taittui parissa tunnissa. Lautta lähtee kaksi kertaa päivässä, jostain ihme syystä lähdöt ovat klo 16 ja 16.30. Sama lautta jatkoi muillekin saarille, kuten Braciin ja Hvariin. Vaihtoehtoinen tapa kulkea Korculaan on ajaa Dubrovnikistä pohjoiseen Orebicin kylään, ja ylittää siellä kapea väylä autolautalla. Toki alueella suhailee myös taksiveneitä, ja Korculan hotellit ovat varmasti valmiita järjestämään vierailleen tilauskyydinkin – mikäli vain hinnasta sovitaan.

 

Korculassa nousimme satamasta lähes suoraan saaren pieneen vanhaan kaupunkiin. Saari tuntui heti ensisilmäykseltä suloiselta; lämmin ja kostea meri-ilma, pienet kalaravintolat, valkoiset kivirannat, elävä vierasvenesatama, uskomattoman kirkas vesi… Olimme saapuneet oikeaan helmeen! Kävelymatkan päässä satamasta ja vanhasta kaupungista oli myös hotellimme Hotel Marko Polo. Hotelli oli yksi saaren suurimpia, ja siellä saimme yöpyä aivan hintaansa nähden hyvin varustellussa huoneessa. Hotellin oma uima-allas oli kivan rauhallinen ja siellä sai osallistua joka aamu ilmaiseen, hiukan hupsuun allasjumppaan. Kyseessä ei ollut mikään luksushotelli (näitäkin saarella riittää), muttei myöskään mikään pelkistetty budjettihotelli. Päivittämisen varaa olisi ollut esim. huoneen sisustuksen ja tekniikan suhteen (jouduimme useaan kertaan vaihtamaan avainkorttia sen toimimattomuuden vuoksi). Hotellin ehdoton plussa oli valtava aamiaistarjonta, jollaista en ole ennen nähnyt. Viikon lomalle löytyi joka aamu jotakin uutta maistettavaa. Hotellissa oli lisämaksusta saatavilla myös spa-palveluita, itse kävin rentoutumassa niskahieronnassa.

 

Kalaa eri tavoilla ja eräs hyvä viini

Saarella aika kului todellakin vain rentoutuen ja käppäillen. Ehdin lukea muutaman kirjan altaalla tai rannallaa helteessä paistatellessani, illan hämärtyessä oli aika lähteä kaupungin kujille etsimään syötävää. Ravintolatarjonta oli loistava, paikkoja riitti rennoista fish & chips-paikoista aivan fine diningiin. Kala on tietenkin saaren ruuissa ehdoton pääraaka-aine. Söin täällä mm. aivan ihanan risoton, jonka makuelämystä täydensi suoraan pöydältä avautuva näkymä Adrian merelle ja sinne laskevaan aurinkoon. Vanhan kaupungin suosituimmat ravintolat, joihin suunnistimme Tripadvisorin perusteella, olivat harmittavat usein iltaisin täynnä, joten pöytävarausta suosittelen ehdottomasti ainakin noin heinäkuussa matkustettaessa. Muutoin turistien määrä ei saarella erityisemmin haitannut. Ehkäpä Korculaan suuntautuu erilaista väkeä kuin esim. Hvariin, jolla on maine turistien kansoittamana biletyssaarena. Korcula oli kauttaaltaan aika rauhallinen, ehkä enemmän pariskuntien ja perheiden suosima.

Parhaista ruuista puhuttaessa ei voi jättää mainitsematta saarella maistamaani, erityisen hyvää valkoviiniä! Kyseessä on (hyvin helposti lausuttava) Grk-viini, jonka rypälettä kasvaa vain ja ainoastaan Korculan saarella. Saarelta tätä oli saatavilla kysyttäessä yhdestä sun toisesta ravintolasta, mutta jo Dubrovinikista sitä on vaikeampi löytää. Harmikseni ihastuin siis viiniin, jota tuotetaan n. 30 000 pulloa vuodessa vain muutamassa pikkuisen Lumbardan kylän panimossa…

 

Keskiaikaista miekkataistelua seuraamassa

Saarella olisi ollut hyvät mahdollisuudet viinimaisteluun, mutta meillä ei vain aika (eikä raha) riittänyt ihan kaikkeen. Aktiivilomailija voi saarella vuokrata pyörän, lähteä melomaan tai snorklaamaan. Me tyydyimme rentoutumiseen, mutta pääsimmepä todistamaan yhtä saaren perinnettä, nimittäin Moreska-tanssia! Moreska on keskiajalta peräisin oleva miekkatanssi. Sitä esitetään Korculassa viikoittain maksullisissa näytöksissä, mutta meidän reissuumme sattui osumaan saaren juhlapäivä, jolloin kaupungilla esitettiin Moreska-näytös. Esitystä oli hauska seurata; siinä oli kunnon juoni ja miekkojen osuessa toisiinsa oikein kipinät lentelivät!

 

Vielä yksi hauska fakta Korculasta; sen uskotaan olleen tutkimusmatkailija Marco Polon synnyinkaupunki. Varmaa tietoa tästä ei ole, mutta korculalaiset tuntuvat pitävän sitä faktana. Tämä näkyy lähinää siinä, että saarella myydään kaikkea, siis aivan kaikkea, Marco Polon nimellä. ”Marco Polo-suklaata, Marco Polo-viiniä, Marco Polo-saippuaa, Marco Polo-oliiviöljyä….” Varsinaiseen Marco Polon synnynkotiin, tai niihin raunioihin mitä siitä on jäljellä, pääsee tutustumaan pienen sisäänpääsyn hintaan.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Tanja / Tädin ja tytön matkablogi 21.10.2018 at 19:21

  Ihania kuvia. Kiinnostava paikka. Kroatia vetää puoleensa. Mielikuvani maasta on erittäin monipuolinen; on kaunista luontoa, meri ja aurinko, mielenkiintoista historiaa jne.

 • Reply Piyya 21.10.2018 at 19:46

  Liian kauan sitten kävin Kroatiassa Makarska Rivieralla. Kroatia ei saanut idätettyä minuun sitä siementä joka kasvaa uudeksi haluksi lähteä uudestaan, mutta sun kuvat saa minut haluamaan Kroatiaan taas. Paljon on muuttunut vaikkakin matkani oli sodan jälkeen tehnyt. Kroatia on tainnut kasvaa suosion mukana.

  • Reply sannimaarit 22.10.2018 at 13:13

   Totta puhut, on varmasti muuttunut tuossa ajassa! Paljon myös väliä sillä, minne Kroatiaan matkustaa, sen sisällä on hyvin erilaisia kohteita ?

 • Reply Sari /matkalla lähelle tai kauas 21.10.2018 at 21:41

  Korculasta olen haaveillut pitkään ja yksi syy on sen saaren viinit mutta tämä sinun juttusi innoitti muutoinkin. Risotto myös Splitissä oli hyvää.

  • Reply sannimaarit 22.10.2018 at 13:19

   Kiva jos sait vinkkiä! ?

 • Reply Jaakko / Lomalla viimeinkin 22.10.2018 at 22:20

  Tämä saari ei olekaan itselle tuttu, Hvarin saarella on tullut käytyä vuosia sitten, jolloin turistejakin oli vielä vähemmän siellä

 • Reply Terhi 22.10.2018 at 23:23

  Ovelaa omia tuo Marco Polo niin voi myydä kaikennäköistä Polon kustannuksella. Korcula on kyllä kaunis saari.

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY 26.10.2018 at 17:19

  Ahh, Kroatia ja koko Adrianmeren alue on kyllä jotenkin niin upeaa seutua. <3 Ihanasti pääsi kesäyön tunnelmaan tästä. Korcula voisi olla kyllä varteenotettava kohde!

 • Reply Travelloverin Annika 26.10.2018 at 19:35

  Minua ihastuttivat nuo kesäiset kuvat. Niissä ihan tuoksuu kesä. Muistan itse Kroatiasta ihanat kalaruoat. Niin simppeleitä ja niin hyviä.

 • Reply Anna K. 26.10.2018 at 23:00

  Korcula oli yksi lempipaikkojani kymmenisen vuotta sitten. Sittemmin sain Kroatiasta tarpeekseni, kun turisteja oli liikaa ja palvelu sekä ruuan laatu ravintoloissa oli muuttunut kamalaksi (Split).
  Näissä kuvissa oli täsmälleen samoja kuvakulmia kuin meidän matkakuvissa oli. Voi että tuli ikävä sitä matkaa ja sitä aikaa.

 • Reply mamatravel 26.10.2018 at 23:11

  Todella kaunista! Kroatia kyllä kiinnostaisi tosi paljon. Ehkäpä ensi kesänä 🙂

 • Leave a Reply