Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kolme suositusta Etelä-Ranskaan

Toukokuun Instagram Travel Thursdayn aihe, lempimaa tai suosikkikohde, osui ja upposi, sillä onhan blogin nimenkin perusteella jo pääteltävissä, että tällä matkabloggaajalla on yksi suosikkikohde ylitse muiden. Maa, josta löytyy niin suurkaupunkien tyylikkäitä bulevardeja kuin maalaiskylien kapeita kujia. Maa, jossa patongit haetaan aamulla lähileipomosta ja illallispöydässä seurustellaan tuntikaupalla. Maa, jossa voi viettää lomansa rannalla, vuoristossa tai vaikka molemmissa. Vaikka viime vuosina olen ihastunut erityisesti Lattarimaissa reissaamiseen, niin rakkaus Ranskaan on ja pysyy. Jos täytyisi valita vain yksi kohde, johon kaikki loppuelämän reissut suuntautuisivat, olisi minun valintani helppo. Kovin montaa Ranskaa monipuolisempaa matkailumaata en keksi, ei mikään ihme, että miljoonat turistit suuntaavat patonkimaahan joka vuosi.

Vaihtovuonna ehdin reissata ristiin rastiin Etelä-Ranskaa ja suosittelen ehdottomasti tutustumaan Ranskan alueisiin myös Pariisin ulkopuolella. Monelle Pariisi on yhtä kuin koko Ranska, ja vaikka Eiffel-torni kaikessa kliseisyydessään onkin jonkinlainen koko Ranskan symboli, niin minun Ranskani parhaimmat paikat löytyvät ihan jostain muualta kuin Pariisin arrondissementeistä. Tässäpä kesän reissuja suunnitteleville kolme vähemmän tunnettua kohdetta Etelä-Ranskasta, kaikille vahva suositus!

Bordeaux

Hienostunut Bordeaux on suosikkikaupunkini koko Ranskassa. Viineistään tunnetussa kaupungissa on paljon upeaa arkkitehtuuria ihmeteltävänä, onhan koko keskustan alue nimetty Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon. Monella tapaa Bordeaux muistuttaa Pariisia, mutta tunnelma on kuitenkin paljon rennompi ja ihmiset ystävällisempiä. Ranskalaisia ei kovin helpolla pysty sanomaan ystävällisinä ihmisinä, etenkään turisteille, mutta Bordeaux’n asukkaat ovat poikkeus, joka vahvistaa säännön. Seuraavalla Bordeaux’n reissulla täytyy ehdottomasti päästä viinitilakierrokselle ja Euroopan korkeimmalle hiekkadyynille, Dune du Pilat’lle. Lisää Bordeaux-hehkutusta löytyy täältä!

Les Cévennes

Ranskassa on monia vuoristoja, joista tunnetuimmat ovat varmasti Alpit ja Pyreneet. Upeita kohteita nekin, mutta Montpellierin lähistöltä löytyvä Cévennien vuoristo ovat myös vierailun arvoinen kohde. Me vuokrattiin auto ja kierrettiin Gorges de la Jonten ja Gorges du Tarnin jokilaaksorotkojen henkeäsalpaavat maisemat. Välillä kapea tie kulki kallioon hakattujen tunnelien läpi, välillä ajeltiin varovaisesti kielekkeellä rotkon reunalla. Onneksi tuolloin maaliskuussa liikennettä ei ollut juuri nimeksikään, mutta kesäaikaan tilanne on ilmeisesti toinen. Reitin varrelle osui monta uinuvaa pikkukylää, jotka nekin ehkä kesäaikaan ovat hieman eläväisempiä. Cévennit eivät kipua lähellekään Alppien korkeuksia, mutta erityisesti tuo Tarn-joen laakso oli siitä huolimatta ihan huikean kaunis paikka. Juttu meidän roadtripistä löytyy täältä.

Èze

Rakastan näköalapaikkoja, erityisesti vuori- ja merenrantamaisemia. Ranskan Rivieralla pikkuinen Èzen linnoituskylä ylhäällä vuorenhuipulla yhdistää nämä molemmat maisemat ja väittäisin, että kylän huipulta aukeavat upeimmat maisemat, mitä niillä tienoilla on tarjota. Èze on helppo päiväretkikohde Nizzasta, sillä bussilla pääsee kätevästi perille asti ja kylä on sen verran pieni, että sen ehtii muutamassa tunnissa kiertää. Linnoituksen sisällä mukulakivikatuja tallatessa voi kuvitella palaavansa keskiajalla, mutta ehdottomasti upein juttu on kuitenkin se näköala, joka aukeaa Jardin Exotique -puutarhasta käsin. Vaikka puutarhaan on pääsymaksu, saa tuolla kerrankin rahoilleen vastinetta, niin upea on Rivieran rantamaisema, joka piirtyy puiston kaktusistutuksia vasten. Mikäli kaipaa jännitystä elämään, voi Èzestä vaeltaa alas merenrantaan jyrkähköä Sentier Nietzsche -polkua pitkin. Vaelluskengiksi kannattaa valita sandaalit, kuten allekirjoittanut, niin saa vielä jännittää sitäkin, muljahtaako reissulla yksi vai kaksi nilkkaa. Kunnon kengät jalassa polun alas laskeutuminen sujuu varmasti huomattavasti leppoisammin. Lisää Èzen maisemia pääset ihailemaan täältä.

Viime vuosina on tullut kyllä ihan liian harvoin käytyä Ranskassa. Vaihtovuoden reissujen jälkeen olin kauan aikaa sitä mieltä, että Etelä-Ranska on nyt hetkeksi nähty. Nyt kun tarkemmin miettii, niin olen pian neljä vuotta kirjoittanut aluksi hyvinkin Ranska-aiheista matkablogia, mutta tuon neljän vuoden aikana olen tehnyt vain yhden reissun Pariisiin. Taisi tämän blogin uskottavuus kokea aikamoisen kolauksen tämän paljastuksen myötä 😉 Tällä hetkellä haaveilen reissusta Länsi-Ranskan Bretagneen ja Loiren jokilaakson linnoja ihailemaan. Ranskan Alpit ja Chamonix myös kiinnostaisivat ja ehkä olisi pian taas korkea aika palata Etelä-Ranskaan.

Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat Travellover, Skimbaco jaMuru Mou -matkablogit. Kampanjan tarkoitus on levittää matkailutietoutta ja matkailun ilosanomaa. Minut löytää Instagramista nimimerkillä @hannaranskatar

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Susannastravels torstai, toukokuu 4, 2017 at 19:30

  Korsika on aika ihana kohde Ranskassa 🙂 pieni, mutta erikoinen ja hienoja rantoja. Sinne haluaisinkin joskus takaisin. Kävin kerran retkellä Sardiniasta ja molemmissa on upeita maisemia. Sardiniasta olisi myös suora lauttareitti Korsikalle, kuten myös Ranskan puolelta. Myös Cannesista ja Mentonista tykkään

  • Reply Hanna perjantai, toukokuu 5, 2017 at 14:37

   Voi Korsika oli haaveissa vaihtovuodelle, mutta reissu kaatui siihen, että majoitus saarella vaikutti olevan melko kallista ja liikkumiseen olisi ollut järkevin vuokrata auto. Mutta ehdottomasti vielä joku kerta lähden Korsikalle, maisemat siellä ovat kuulemma upeat! 🙂 Menton on myös kiva, itse taas en tykännyt Cannesista mitekään hirveästi.

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa torstai, toukokuu 4, 2017 at 20:51

  Mä en tajua miksi en ole reissannut Ranskassa yhtä kämäistä ja kylmää Pariisi-päivää enempää! Vaikka Pariisi ei tuolloin iskenytkään, ei mulle jäänyt mitään kaunaa Ranskaa kohtaan. Jostain syystä en vain ole koskaan tullut suunnanneeksi sinne uudestaan. Erityisesti Ranskan vuoria haluaisin päästä tutkailemaan. Kaupungeista Lille ja Strasbourg olisivat varmasti hyvin paljon mun tyylisiä. Kesällä suuntaan ehkä Nizzaan, jos löydän sinne tarpeeksi edulliset lennot. 🙂

  • Reply Hanna perjantai, toukokuu 5, 2017 at 14:39

   Ehdottomasti kannattaa tutustua Ranskaan laajemminkin, kylmänä päivänä ei Pariisikaan vaikuta niin mukavalta, kun puistoissa ei kamalasti tee mieli hengata 🙂 Nizzaa voin kyllä lämpimästi suositella, sieltä on niin mahtavat päiväretkimahdollisuudet että kaupungissa saisi hyvin kulumaan viikon jos toisenkin 🙂 Toivottavasti löydät halvat lennot!

   • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa perjantai, toukokuu 5, 2017 at 20:50

    Pakko tulla kommentoimaan, että juuri huomasin Norskin lähestyneen mua sopivin lentotarjouksin ja Nizza kutsuu elokuussa 😀

    • Reply Hanna lauantai, toukokuu 6, 2017 at 17:25

     Haha no sehän meni hyvin! 🙂 Taisinkin muuten nähdä Lentodiileissä tarjouksia myös Nizzaan! Ja jos kaipaat vinkkejä lähiseuduille, niin Côte-D’Azur-avainsanalla löytyy juttuja Rivierasta 🙂

 • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA perjantai, toukokuu 5, 2017 at 09:19

  Vitsit, olin viime kesänä Ranskan Rivieralla ja vieläkin harmittaa ettei käyty tuolla Ézessä! Ranskan Rivieralla oli niin paljon nähtävää vaikka oltiinkin siellä melkein pari viikkoa. Toisaalta, nähtävää on niin paljon niin sinne voisi hyvin tehdä toisen reissun – ja silloin tutustua Ézen söpöön kylään!

  • Reply Hanna perjantai, toukokuu 5, 2017 at 14:40

   Ihan totta, että Rivieralla riittää paikkoja tutkittavaksi. Minäkin olin kaksi pidempää pätkää siellä vaihtoaikana ja vielä jäi monia kohteita näkemättä. Mutta ehdottomasti seuraavalla reissulla kannattaa ainakin käydä tuolla Èzessä 🙂

 • Reply Aron / Ja sitten matkaan... lauantai, toukokuu 6, 2017 at 21:20

  Kiitokset kivoista vinkeistä! Ranska on yksi ehdottomista suosikeistani, vaikka itse IGTT-juttuni kirjoitinkin Jenkkilästä, ja Pariisi lempikaupunkini. En ole koskaan kokenut ranskalaisia epäystävällisiksi. Olen kovasti ihmetellyt, miksi jotkut ovat tällaisia havaintoja tehneet. Meillä on ollut jo jonkin aikaa mielessä idea muutosta Nizzaan pariksi kuukaudeksi. Saapi nähdä toteutuvatko nämä koskaan, paljon on käytännön asioita setvittävänä, mutta hauskaa se varmasti olisi.

  • Reply Hanna maanantai, toukokuu 8, 2017 at 10:58

   Voi että, Nizzassa asuminen kuulostaa mahtavalta haaveelta, toivottavasti pääsette vielä toteuttamaan sen 🙂 Ranskalaisten epäystävällisyys on aika vahva stereotypia ja vaikka omatkin kokemukset ovat pääsääntöisesti olleet hyviä (varmasti asiaa on auttanut se, että olen pystynyt hoitamaan asiani aina ranskaksi), niin jonkin verran niitä huonojakin asiakaspalvelukokemuksia on mahtunut matkan varrelle. Toisaalta näin on kaikkialla, ja ylipäätään ranskalaiset eivät ole mitään ylitsevuotavan ystävällisiä, joten ehkä helposti heidät sitten kokee töykeinä ihmisinä, vaikka ovat vain omasta mielestään ihan neutraalisti. Mutta siitä huolimatta Ranska on ihan mahtava matkailumaa! 🙂

 • Reply Riitta Reissaa maanantai, toukokuu 8, 2017 at 21:10

  Ihan mahtava tunnustus: neljän vuoden Ranskan-postausten seassa on vain yksi reissu Pariisiin! Se jos mikä kertoo Ranskan monimuotoisuudesta ja rikkaudesta matkailumaana. Nostit esiin upeita kohteita, joihin täytyy päästä käymään. Lisäksi tuli mieleen, että olisiko ranskalaisten töykeydessä/neutraalisuudessa jotain samaa väärin ymmärrettyä vaikutusta ulkomaalaiseen kuin suomalaisessa ”juroudessa”, joka ei oikeastaan ole töykeää ollenkaan?
  Kiitos postauksesta – sain tästä monta vinkkiä tuleville reissuilleni. Lisäksi listallani on ratsastusreissu Loiren laakossa… linnasta linnaan:)

  • Reply Hanna keskiviikko, toukokuu 10, 2017 at 10:57

   Kiitos kommentista! 🙂 Ennen blogin perustamista ehdin reissata vuoden verran pitkin poikin Ranskaa, niistä reissuista on sitten ammennettu juttuja blogin puolelle ja vieläkin olisi niitä tarinoita kerrottavana. Ranskasta ei helposti nähtävä lopu! Luulen, että tieynlainen ”töykeys” on ranskalaisten peruspiirre, heillä ei ole tapana hymyillä leveästi ja olla ylitsepursuvan iloisia, joten moni varmasti mieltää heidät sitten jollain tapaa juuri töykeiksi. Ratsastusreissu Loiren linnoilla kuulostaa huipulle! Itse pääsin camarguenhevosen selkään tuolla Camarguen luonnonsuojelualueella ja se oli kyllä unohtumaton kokemus! 🙂

 • Reply Kohteena maailma / Rami perjantai, toukokuu 12, 2017 at 08:18

  Nämä sopisi kaikki hyvin minulle tutkimuskohteeksi, sillä eivät ole itselle Ranskasta tuttuja. Aika monessa paikkaa olen siellä käynyt, mutta onhan siellä vielä paljon enemmän näkemättä -> kuten nämä kolme 🙂

  • Reply Hanna sunnuntai, toukokuu 14, 2017 at 00:43

   Ranskasta ei kovin äkkiä lopu näkeminen, kannattaa ehdottomasti tsekata nämäkin paikat! 🙂

 • Reply Terhi / Muru Mou torstai, toukokuu 18, 2017 at 09:56

  Ranskaa pitäisi kyllä päästä tutkimasn oikein kunnolla, ja etenkin juuri Etelä-Ranska kiinnostaisi. Kiitos siis näistä vinkeistä, pistetään muistiin! 🙂

  • Reply Hanna tiistai, toukokuu 23, 2017 at 20:51

   Hyvä, että vinkeistä oli hyötyä 🙂 Etelä-Ranska on kyllä ihana!

 • Reply Travelloverin Annika tiistai, toukokuu 30, 2017 at 15:24

  Minulle Ranska oli tosiaan pitkään yhtä kuin Pariisi. Sitten menin Nizzaan, jolle en lämmennyt yhtään. Jäi tunne, että ei ole Ranska minua varten. Mutta viime kesänä reilattiin Ranskan poikki Belgiaan, pysähdyttiin Perpignanissa (njääh), Lyonissa (ihana!) ja Lillessä (suloinen!). Ranska sai uuden merkityksen. Että jos vielä sittenkin niihin pikkukyliin ja vähän muuallekin.

  • Reply Hanna tiistai, toukokuu 30, 2017 at 15:59

   Ehdottomasti kannattaa antaa uusi mahdollisuus Ranskalle ja nimenomaan tutustua pikkukyliin ja maaseutuun 🙂 Nizza ja Pariisi ovat sitä turistoituneinta Ranskaa, eikä niiden perusteella vielä saa kovin hyvää käsitystä, millaista muualla Ranskassa on 🙂

  Leave a Reply