Suomen suurin matkablogiyhteisö

The Catlinsin kansallispuiston monipuoliset maisemat

Kolmen viikon roadtripin aikana ehdimme nähdä Uudessa-Seelannissa niin monta paikkaa, että olen jo luopunut toivosta sen suhteen, että kaikista paikoista saisi joskus kirjoitettua tänne blogiin. Yksi kohde kuitenkin on, jota en voi olla esittelemättä. Päädyimme ihan Eteläsaaren eteläkärkeen, The Catlinsin kansallispuistoon, ihan sattumalta, sillä alkuperäinen reittisuunnitelmamme ei koukannut noin etelään. Ajellessa Queenstownista alaspäin ei voinut olla huomaamatta lukuisia merkkejä Southern Scenic Route -maisemareitistä, jota pitkin ajelimme hyvän tovin matkalla Milford Soundiin. Koska suunnitelmissa oli ilmaa ja emme kokeneet tarvetta jäädä Te Anauhin, jossa oli tarkoitus viettää päivä tai pari, käänsimme auton nokan kohti etelää ja päätimme ajella tuon maisemareitin kautta Dunediniin ja Otago Peninsulalle. Ja koska maisemareitin varrelle osui The Catlinsin kansallispuisto, haettiin turisti-infosta esitteitä alueelle ja pyydettiin ympyröimään karttaan kiinnostavimmat paikat. Kansallispuiston aluehan on laaja ja sieltä löytyy lukuisia eri rantoja, lahdenpoukamia, majakoita, vesiputouksia sun muuta. Ihan kaiken näkemiseen olisi tarvinnut useamman päivän, mutta meille riitti hyvin kaksi puolikasta päivää, sillä olimme puistossa vasta iltapäivän puolella. Jäimme tosin jollekin ilmaiselle leirintäalueelle puiston alueelle yöksi ja siten pystyttiin käyttämään alueen tutkimiseen vielä seuraava aamupäivä. The Catlinsin kansallispuisto löytyy Fortrosen ja Balcluthan kaupunkien välistä ja kiinnostavimmat kohteet sijaitsevat luonnollisesti kauempana alueella kulkevasta päätiestä. Alla havainnollistava kartta puiston alueesta ja merkattuna paikat, joissa me kävimme.

Waipapa Point

Ensimmäinen pysähdys tehtiin Waipapa Pointin niemelle, josta löytyy yksi The Catlinsin alueen monista majakoista. Merileijonia tuolla pääsee myös toisinaan näkemään, mutta me ei nähty yhtäkään. Sitä vastoin ihailtiin rantakiveyksiin iskeviä valtavia aaltoja ja tuulen voimasta vinoon kasvaneita puita.

Slope Point

Uuden-Seelannin eteläsaaren eteläisin piste löytyi Slope Pointilta. Tuonne niemenkärkeen käveltiin pari sataa metriä laidunta pitkin ja paikalla oli kyltti, joka kertoi kilometrit niin etelänavalle kuin päiväntasaajalle. Olihan nuo rannat tuolla upeat ja jylhät, mutta Slope Pointin maisemat eivät mainittavasti eronneet muiden vastaavien paikkojen maisemista, joten ehkä tätä koukkausta ei olisi ollut tarpeen tehdä.

Curio Bay

Curio Bayn lahdelta löytyi yksi kansallispuiston ihmeellisimmistä näkymistä, kivettynyt metsä. Ammoisina aikoina tulivuoren purkaus on peittänyt alleen alueella sijaitseen metsän, joka on vuosituhansien aikana fossilisoitunut ja nyt puunrunkoja ja kantoja näkee lahden rannassa matalassa vedessä. Curio Baylla asustelee myös harvinaisia keltasilmäpingviinejä, joiden näkemisen toivossa useita turisteja istuskeli rannan kivillä ja odotti hiirenhiljaa pingviinien paluuta kalastusreissulta. Tällä kertaa pingviinit pysyivät piilossa, mutta onneksi päästiin näkemään niitä myöhemmin Uudessa-Seelannissa.

Cathedral Caves

Jos meidän reissulla meininki oli yleensä se, ettei yleensä oltu selvitelty nähtävyyksistä mitään etukäteen ja osuttiin aina väärään aikaan paikalle, niin Cathedral Cavesin luolien suhteen oltiin kerrankin tehty ennakkoselvittely nappiin. Tähän luolastoon pääsee rannan kautta ainoastaan laskuveden aikaan, joten paikalla on hyvä olla hieman ennen kuin vesi on matalimmillaan. Luolaan pääseekin vain tiettyinä aikoina päivästä ja pysäköinnistä täytyy maksaa 5 dollaria per henki, mikä toimii samalla pääsymaksuna luolaan. Rantaan täytyy kävellä noin 10 minuuttia metsäpolkua pitkin ja jalkojen kastumiseen on hyvä varautua, sillä hieman aaltojen voimakkuudesta riippuen luolan suuaukolla on jonkin verran vettä. Luolaan on kaksi sisäänkäyntiä, ensimmäisellä suuaukolla oli parikymmentä senttimetriä syvä lätäkkö, joka olisi täytynyt väistää kiipeämällä kallionseinämän kautta tai sitten kahlaamalla yli. Me jätettiin vaelluskengät suosiolla rannalle odottamaan ja tassuteltiin paljain varpain ja käärityin lahkein luolaan, vaikka merivesi olikin jäätävän kylmää, samoin rantahiekka. Toinen sisäänkäynti oli onneksi hieman kuivempi, mutta luolassa ollessa huomasi, että vesi alkoi nopeasti nousta laskuveden matalimman hetken mentyä ohi. Kauaksi aikaa ei luolan sisälle kannata jäädä ihmettelemään, jos ei halua uida pois. Meidän palatessa takaisin juoksi vielä porukkaa vastaan, ja heillä on kyllä ollut vastassa jo paljon enemmän vettä luolan suulla. Cathedral Cavesilla vieraillessa ajoitus on siis äärimmäisen tärkeä, sillä vierailuaikaa luolassa on keskimäärin vain noin tunti.

Purakaunui Falls

Sisämaan puolelta löytyy useampikin vesiputous, me pysähdyttiin Purakaunuissa, josta löytyikin ihan kivan korkea putous. Myös kiinalaiset turistit olivat löytäneet paikan ja sai olla tarkkana, ettei pilannut kanssaturistien kauan somittelevia valokuvia putouksesta.

Surat Bay

Surat Bayn rannoilla lekotteli kokonainen merileijonayhdyskunta, ja haju oli kyllä sen mukainen. Niiden auringonottoa ei juuri tuntunut haittaavan, että rannalla kulki ihmisiä edestakaisin, vaan ne köllöttelivät kylmän rauhallisesti keskellä rantakaistaletta. Muutaman metrin turvaväli toki kannattaa pitää, ja mielellään näiden ja meren väliin ei kannata mennä. Yksi merileijona oli uimassa ja tuli välillä kiinnostuneesti kurkkimaan rannalla käveleviä ihmisiä.

Nugget Point

Viimeinen stoppi The Catlinsissä oli Nugget Pointin niemi, jonka korkeimmalta kohdalta löytyi myös majakka. Majakalle käveltiin lyhyt kävelyreitti kallionviertä pitkin ja tuolta löytyivät ehdottomasti kansallispuiston upeimmat maisemat. Ilmeisesti paikka on saanut nimensä siitä, että merestä esiin työntyvät kallionlohkareet näyttävät ihan nugeteilta. Tuolla näkyi myös alhaalla meressä uiskentelevan paljon merileijonia.

The Catlinsin kansallispuisto ei varmasti ole Uuden-Seelannin ikonisimpien nähtävyyksien joukosta, mutta mielestäni juuri siksi siellä kannattaa piipahtaa, sillä muita turisteja ei ole ruuhkaksi asti. Noin etelässä kannattaa varautua jo koleaan säähän, ja varsinkin autossa nukkuessa oli öisin jo hieman viileä.

Nyt toivotan kuitenkin kaikille lukijoille hyvää pääsiäistä ja suuntaan pääsiäiskokolle 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply