Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kaikki mitä Patagoniaan matkatessa tarvitsee tietää

Patagonian upea luonto varmasti kiinnostaa monia, mutta tuonne maailman toiselle puolelle matkaa suunnitteleva ei voi välttyä käytännönjärjestelyjen pohtimiselta. Meidän maailmanympärimatkalla ehdittiin kierrellä Patagonian maisemissa noin kuukauden päivät, ja vihdoin olisi aika laittaa parhaimmat vinkit jakoon. Jos siis Chilen ja Argentiinan eteläosien jäätiköt, vuoristot sun muut kiinnostavat, kannattaa lukea tämä juttu!

patagonia1         (kartta täältä)

Miten Patagoniaan pääsee?

Suomesta Patagoniaan järkevin reitti on lentää joko Santiago de Chileen tai Buenos Airesiin, ja jatkaa sieltä eteenpäin kohti etelää. Koska Patagonia sijaitsee Suomesta katsottuna ihan toisella puolella maapalloa, ei sinne pääseminen ole nopeaa tai halpaa. Lennot Chileen ja Argentiinaan maksavat keskimäärin 700-900€ ja sieltä pääkaupungeista on vielä aikamoinen matka varsinkin eteläiseen Patagoniaan. Me lennettiin Buenos Airesista Ushuaiaan, josta seikkailtiin busseilla Santiagoon. Jos suuntana on ihan Patagonian eteläosat, järkevintä on mielestäni lentää edes toiseen suuntaan, vaikka mahdollista on myös körötellä edestakaisin se ainakin 30 tuntia bussilla. Kannattaa suosia kotimaanlentoja, eli Santiagosta lentää Chilen puolelle Punta Arenasiin ja Buenos Airesista Ushuaiaan, Rio Gallegosiin tai El Calafateen. Ulkomaanlennot ovat aina kalliimpia ja yhteydet huonompia. Pikainen lentohaku random-päiville antoi menopaluun hinnaksi Santiagosta Punta Arenasiin 140€, kun taas kaikki Buenos Airesista Argentiinan kohteisiin lähtevät lennot maksoivat yli 400€. Jos taas on menossa pohjoisen Patagonian järvialueille Barilochen lähettyville pääsee sinne pääkaupungeista jo inhimilliseen 20 tunnin matka-aikaan bussilla. Me esimerkiksi mentiin bussilla Chilen puolelta Pucónista Santiagoon ja 15 tunnin matka maksoi joku 35€.

P1012060Perito Morenon jäätikkö, Argentiina

Miten liikkua paikasta toiseen?

No tietysti sillä bussilla! Etelä-Amerikan pitkänmatkanbussit ovat Onnibussiin verrattuna ihan ykkösluokan matkustustapa, kurkkaa lisää vinkkejä bussimatkaamiseen Etelä-Amerikassa esimerkiksi tästä postauksesta. Välimatkat kaupunkien välillä ovat pitkiä ja tiet monesti huonokuntoisia, joten mielestäni autonvuokraus ei ole järkevin tapa liikkua ympäriinsä. Sitä vastoin auto kannattaa vuokrata esimerkiksi Torres del Painen kansallispuistossa tai Argentiinan järvialueilla kiertelyä varten, kun pystyy pienellä alueella saavuttamaan useita kohteita. Pidemmät kaupunkien väliset siirtymät taas ehdottomasti kannattaa mennä bussilla, esimerkiksi Chilen puolelta Puerto Natalesista pääsee bussilla Argentiinan puolelle El Calafateen muistaakseni viidessä tunnissa noin 20 eurolla. Bussilippujen oston kanssa kannattaa olla ajoissa asialla, sillä jotkut yhteydet Patagoniassa, erityisesti Ushuaia-Punta Arenas, ovat hyvin suosittuja ja lippuja ei välttämättä pysty saamaan edes seuraavalle päivälle. Kannattaa myös huomioida, että Chilen puoleinen Patagonia on täynnä vuoria ja vuonoja, eikä siellä mene kovinkaan hyvin teitä. Tästä syystä mekin tehtiin matka eteläosista pohjoiseen nimenomaan Argentiinan kautta, sillä tasangoilla on enemmän teitä ja näin myös bussiliikennettä.

Jokaisen luontonähtävyyden lähettyvillä on yleensä joku pikkukylä, josta käsin itse nähtävyydelle tehdään retkiä ja jossa kannattaa yöpyä. Esimerkiksi Torres del Painen kansallispuistoon pääsee Puerto Natalesista ja Perito Morenon jäätikölle El Calafatesta. Erilaisia retkiä ja kujetuksia on näissä kylissä tarjolla useita ja monesti majapaikat tekevät yhteistyötä jonkun matkanjärjestäjän kanssa, jolloin heidän kautta varaamalla tullaan retkelle lähtijät hakemaan suoraan majapaikan ovelta. Varsinkin eteläisessä Patagoniassa bussien ja retkien avulla pääsee hyvin liikkumaan myös luontonähtävyyksille ja me vuokrattiin auto vasta Barilochessa, jossa haluttiin ajella Ruta de los Siete Lagosin maisemareitti kaikessa rauhassa. Kuljetukset luontonähtävyyksille olivat keskimäärin 20-30 euron luokkaa/menopaluu ja retket oppaan kanssa sitten kohteesta riippuen enemmän. Esimerkiksi kokopäiväretki Península Valdésille maksoi noin 60€.

P1012580Ruta de los Siete Lagos, Argentiina

Mitä maksaa?

Patagonia ei ole halpa kohde, ja myös Chilen ja Argentiinan yleiseen hintatasoon verrattuna Patagonia on selkeästi kalliimpi. Esimerkiksi Tulimaalla sijaitseva hankalien yhteyksien päässä sijaitseva Ushuaian kaupunki on todella kallis, hostellidormikin maksoi jo 26€. Keskimäärin maksoimme majoituksesta 16-18€/yö, ja enimmäkseen tosiaan yövyimme dormeissa, koska ne olivat monesti paljon halvempi kuin kahden hengen huoneet. Luontonähtävyyksien kalleus hieman yllätti, sillä kansallispuistoihin ei todellakaan pääse ilmaiseksi ihmettelemään, vaan portilla kerätään aina pääsymaksut. Argentiinan puolella maksu oli yleensä noin 20 euroa, Chilessä Torres del Paineen maksoi 25€. Sisäänpääsyn lisäksi tosiaan myös kuljetuksista osattiin ottaa kunnon hinta turisteilta, ja esimerkiksi telttailu kansallispuistoissa usein maksoi vielä lisää. Retket ja kuljetukset nielaisivatkin ison siivun budjetista ja Patagonian kohdalla päiväbudjettimme vaihteli keskimäärin 60-80€/hlö ja joinain päivinä jopa ylitti sata euroa. Tosin tähän summaan kuuluivat kaikki bussimatkat kaupunkien välillä, joten matkapäivinä budjetti luonnollisesti oli isompi. Maailmanympärimatkan budjettia käsittelevästä postauksesta voi lukea lisää myös Chilen ja Argentiinan kustannuksista. Argentiinassahan taloustilanne ei tällä hetkellä ole kovin valoisa ja inflaatio nostaa jatkuvasti hintoja. Matkailijalle Argentiina oli ainakin tuolloin vuosi sitten huomattavasti Chileä kalliimpi, mutta en tiedä, miten paljon tilanne on peson devalvaation jälkeen elänyt. Tammikuussa 2016 Big Mac -ateria maksoi Argentiinassa 97 pesoa (n. 7€), eli kuuluisan Big Mac -indeksin mukaan maan hintataso taitaa olla aika lähellä Suomea.

P1011607Torres del Paine, Chile

Milloin matkustaa ja miten pitkäksi aikaa?

Vuodenajat ovat Patagoniassa päinvastaiset kuin Suomessa, joten paras aika matkustaa on Suomen talven aikana, jolloin eteläisellä pallonpuoliskolla on kesä. Me oltiin juurikin tuolloin kesäaikaan liikkeellä ja silloin tietysti huonona puolena on se, että sesonkiaikana lennot kallistuvat ja majoituksissa on täyttä. Lonely Planetin mukaan ihanteellisen aika matkustaa Patagoniaan on joulu-maaliskuu, ja säiden puolesta tämä onkin varmasti se miellyttävin ajanjakso. Tosin kesä on ehkä väärä nimitys Patagonian lämpimimmille kuukausille, sillä aivan etelässä lämpötila pyörii kuitenkin vain kymmenen asteen tienoilla ja muistuttaa lähinnä Suomen huhti- tai lokakuuta. Patagonian pohjoisosissa taas on kesäaikaan ihan jo hellettä, ja sinne on varmasti kiva reissata myös alkusyksystä tai loppukeväästä. Talvella pohjoisen Patagonian vuorilla taas pääsee laskettelemaan ja tuo järvialue tuntuikin suosittu kohde sekä kesällä että talvella.

Koska Patagoniaan reissaaminen on sen verran vaivalloista ja kallista, sinne ei missään tapauksessa kannata matkustaa kahta viikkoa lyhyemmäksi aikaa (niin kuin ei kyllä mielestäni mihinkään Euroopan ulkopuolella). Itse sanoisin, että jo paljon enemmän saa irti, jos pystyisi olla vähintään kolme viikkoa, jolloin ehtisi kiertää useampia paikkoja. Jos aikoo olla vain pari viikkoa, löytyvät ne tunnetuimmat kohteet ihan etelästä ja kannattaakin viettää siellä koko kaksiviikkoinen. Neljän viikon aikana taas ehtii jo ihan kivasti kiertää laajemmin Patagoniaa ja tutustua myös pohjoisosiin. Me vietettiin yhdessä kaupungissa keskimäärin kaksi tai kolme päivää, ja monet luontonähtävyyksistä ovatkin sellaisia, että ne pystyy kiertämään päivässä. Torres del Painelle on mielestäni hyvä varata kuitenkin useampi päivä, varsinkin kun kansallispuisto sijaitsee parin tunnin matkan päästä Puerto Natalesin kylästä, ja näin jo matkaan kuluu se parisen tuntia.

P1011575Tierra del Fuegon kansallispuisto, Argentiina

Millainen sää Patagoniassa on?

Kun on asunut suurimman osan elämästään Pohjanmaalla, niin sitä luulee tietäväsi, mitä tuulinen sää tarkoittaa. No, väärässä olin. Patagoniaan verrattuna Pohjanmaan tuulet ovat kyllä ihan henkäyksiä. Kesäaikaan Patagoniassa tuulee keskimäärin 30-40 km/h ja puuskissa vielä enemmän. (Myrskytuulen rajahan on 32 km/h). Kovimpien puuskien aikana sai ihan kunnolla nojata tuulta vasten, ettei puhuri olisi heittänyt mukanaan. Tässä suhteessa pohjoisen järvialue oli huomattavasti mukavampi, koska sinne asti eivät hirmutuulet enää puhaltaneet. Patagonian sää on kaikinpuolin ailahteleva ja sanonta siitä, että Torres del Painen kansallispuistossa voi kokea kaikki neljä vuodenaikaa päivässä pitää paikkansa. Sää voikin muuttua hetkessä aurinkoisesta kaatosateeseen ja esimerkiksi vaeltamaan lähtiessä kannattaa kaikkeen olla varautunut. Vaikka lähtiessä aurinko paistaisi kirkkaalta taivaalta, voi matkan aikana kuitenkin kokea vaikka lumisateen. Etelässä siis kesäaikaan maksimilämpötila taitaa olla aikalailla sen 15 astetta, kun taas pohjoisempana päästään jopa hellelukemiin.

P1011882Torres del Paine, Chile

Mitä pakata mukaan?

Patagoniassa on turha hienostella, vaan kannattaa pakata mukaan järkeviä ja käytännöllisiä ulkoiluun sopivia vaatteita. Kun suurin osa nähtävyyksistä on luontokohteita, tulee pihalla sään armoilla oltua väkisinkin, vaikka sen kummemmin ei olisikaan tarkoitus vaeltaa. Veden- ja tuulenpitävyys on avainasemassa ulkovaatteiden valinnassa ja kannattaa varata muutama lämmin kerros ulkovaatteiden alle, esimerkiksi fleece osoittautui reissun aikana toimivaksi. Suosittelen myös vaelluskenkien pakkaamista mukaan, vaikka ei tarkoitus olisikaan päiväretkiä pidempiä reissuja tehdä patikoiden. Polut ovat paikoin haastavia ja vaelluskengät myös pitävät vettä paremmin kuin pelkät lenkkarit. Patagonian aurinko on myös erittäin voimakas (kantapään kautta opittua), ja aina uloslähtiessä, myös silloin kun on pilvistä tai sataa, kannattaa muistaa aurinkorasva, mieluusti kertoimella 50. Telttaa ja makuupussia ei kannata raahata Suomesta mukana, jos ei aio luonnossa yöpyä paria yötä pidempään. Ainakin Torres del Painelle kamat saa näppärästi vuokrattua Puerto Natalesista. Laukuiksi suosittelisin rinkkaa ja sen kokoista reppua, että sinne saa kivasti päiväretkikamat mahtumaan. Meidän maailmanympärimatkan pakkauslistan pääsee lukemaan täältä.

P1012347Cerro Campanario, Argentiina

Missä majoittua Patagoniassa?

Meidän kokemuksen mukaan hostellit Patagoniassa olivat enimmäkseen siistejä ja hyvätasoisia. Koska majoitus on kallista, kannattaa hotellien sijaan tutkia myös, millaista tarjontaa hostelleilla on kahden hengen huoneista. Me ainakin tykättiin, että hostelleissa oli mahdollista tehdä ruokaa (ja keittiöt olivat aina siistejä) ja esimerkiksi eväät vaellusretkille oli helppo kokata etukäteen. Suoraan sanottuna en edes tiedä, millaista hotellitarjontaa Patagoniassa on, mutta mitään luksusluokan hotelleja ei ainakaan näkynyt. Torres del Painen alueella ainakin on hotelleja, mutta ne täytyy varata ajoissa ja ovat ilmeisen tyyriitä. Patagonia on kuitenkin enimmäkseen ulkoilmaihmisten ja nuorten reppureissaajien kohde, joten hostelleissa riitti valinnanvaraa. Toisaalta ulkoilmakohteen maine oli hyvä, sillä normaalisti hostellielämästä tutut bilettäjätyypit loistivat poissaolossaan, ja dormeissa oli ihan ok mennä kymmeneltä nukkumaan. Miinuspuolena sitten se, että esimerkiksi kahdeksan hengen huone on aika tukossa, kun kaikki iskevät rinkkansa ja muut hikiset vaelluskamansa sinne. Majoituspaikkaa valitessa kannattaa lukea arvosteluista, voiko suoraan hostellilta varata retkiä ja kuljetuksia tai saako sieltä ainakin hyviä neuvoja lähialueen nähtävyyksistä. Monissa hostelleissa oli ihan infohetki uusilla asukkaille, joissa kerrottiin paikan eri aktiviteeteistä, ja respasta saadut asiantuntevat neuvot kyllä helpottivat kohteeseen tutustumista paljon. Turisti-infot pyrkivät yleensä suosittelemaan tasapuolisesti kaikkia paikkoja, mutta hostelleissa sanottiin suoraan, mikä ravintola on kaupungin paras ja mistä firmasta auto kannattaa vuokrata.

P1012126Península Valdés, Argentiina

Mitä tehdä?

Parhaiten Patagonian luontokohteisiin pääsee tutustumaan tekemällä vaelluksia. Mikään himovaeltaja ei tarvi olla, sinne vuoren huipulle pääsee kyllä hitaasti ja varmastikin, kunhan muistaa varata tarpeeksi tsemppikeksejä ja palkintosuklaapatukoita mukaan. Himovaeltajille Patagoniasta löytyy kyllä reittejä satoja kilometrejä, mutta vaihtoehtona on myös  tehdä parin tunnin tai yhden päivän mittaisia lyhyempiä retkiä. Perinteinen vaelluskohde on tietysti Torres del Painen kansallispuisto, mutta myös Argentiinan puolella El Chalténin kylä on profiloitunut trekkailijoiden kohteena. Myös Ushuaian ympäristöstä löytyy paljon vaellusreittejä, joihin osaan tosin tarvii hommata kuljetus. Muutakin tekemistä Patagoniassa toki on. Pingviinejä voi ihailla joko Isla Magdalenan saarella Punta Arenasin edustalla Chilessä tai Península Valdésin niemimaalla Argentiinassa. Mikäli extreme-aktiviteetit kiinnostavat kannattaa suunnata Chilen järvialueelle Pucóniin, jossa voi muun muassa kiivetä Villarrica-tulivuorelle, laskea koskea uimalaudalla (never again) tai hypätä laskuvarjohypyn. Barilochen vuorilla voi tosiaan talviaikaan lasketella ja kesäaikaan pulikoida kristallinkirkkaissa järvissä, joita löytyy useita esimerkiksi kuuluisan Ruta de los Siete Lagosin reitin varrelta.

P1013616Villarrica-tulivuori, Chile

Mitkä ovat Patagonian upeimmat nähtävyydet?

Upeimmat vuorimaisemat löytyvät mielestäni Ushuaian lähettyviltä, Torres del Painen kansallispuistosta ja Barilochen järvialueilta, esimerkiksi Nahuel Huapin kansallispuistossa sijaitsevalta Cerro Campanario -vuorelta aukevat ihan huikeat näkymät. Argentiinan puolella oleva Perito Morenon jäätikkö oli yksi koko reissumme upeimmista paikoista ja sen voi kätevästi yhdistää reissuun Torres del Painelle. Villarrican tulivuori Pucónissa oli sekin vaikuttava näky ja pohjoisessa Patagoniassa on toki muitakin vastaavia tulivuoria. Punta Arenas ja Puerto Madryn, josta käsin tehtiin retki Península Valdésille, taas eivät niin sytyttäneet, koska itse kaupungit olivat melko mitäänsanomattomia. En itse ole ihan varma, lasketaanko Puerto Monttin kaupunki Chilen rannikolla enää Patagoniaan, mutta koska se on Santiagosta maitse saapuville yleensä se portti Patagoniaan, niin todetaan nyt sekin, ettei kyseisessä kaupungissa myöskään ole kummempaa nähtävää. Sieltä pääsee kuitenkin laivalla matkaamaan alas Chilen rannikkoa pitkin Puerto Natalesiin asti, mikä on varmasti ihan kiva vaihtoehto bussimatkailulle.

P1012912Puerto Montt, Chile

Onko Patagoniaan matkustaminen turvallista?

Latinalaisen Amerikan maihin reissatessa turvallisuuskysymykset nousevat aina väkisinkin esiin. Kirjoittelinkin aiemmin jo mietteitäni Etelä-Amerikkaan reissaamisen turvallisuudesta tähän postaukseen. Uskallan väittää, että kaikista Etelä-Amerikan kohteista Patagonia on se turvallisin. Suurin osa turisteista seikkailee kuitenkin luontokohteissa ja pikkukylissä, joissa ainakaan me ei törmätty mihinkään kuumottaviin tilanteisiin. Enemmän kannattaa huolehtia vaellusreissuilla mahdollisesti eteentulevista hätätilanteista ja mieluummin vaeltaa porukassa kuin yksin. Torres del Painen kansallispuistossa muita vaeltajia on ainakin suosituimmilla reiteillä niin paljon, että varmasti löytyy joku hälyttämään apua hädän hetkellä, mutta hiljaisemmilla vaellusreiteillä on varmasti kokemattoman kivempi patikoida kaverin kanssa. Jos on kokematon vaeltaja, ei vuorilla luonnollisestikaan kannata ottaa turhia riskejä esimerkiksi poikkeamalla polulta. Ja joihinkin paikkoihin, esimerkiksi Villarrican tulivuorelle, ei ole mitään asiaa ilman asiantuntevaa opasta.

+ Mitä syödä?

Argentiinassa ei todellakaan kannata jättää maistamatta paikallista jäätelöä ja myös argentiinalainen pizza, jonka valmistuksessa ei juustoa säästellä, kannattaa kerran tilata ravintolassa. Barilochessa suklaapuoteja on joka kulmalla ja mielestäni on häpeä käydä tuossa Argentiinan suklaapääkaupungissa maistamatta yhtään ihanan herkullista patagonialaista suklaata. Ja kun Chilessä ja Argentiinassa ollaan, ovat pihvit tietysti herkullisia ja valtavan kokoisia.

P1011443Ushuaia, Argentiina

Jos Patagonia alkoi kiinnostaa enemmänkin, alla linkit eri kohteista kirjoittamiini juttuihin.

Argentiina:

Chile:

Haaveiletko sinä jo matkasta Patagoniaan? 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Marimente lauantai, maaliskuu 18, 2017 at 11:53

  Tämä postaus kun olisi ollut olemassa jo pari vuotta sitten! 🙂 Meidän Patagonian reissun suurin kömmähdys oli rikkoutuneen autonrenkaan lisäksi liian vähäinen vaatetus! Jotenkin kuvittelin, etteii Chilen kesässä tarvisi talvitakkia, mutta kappas vaan kun kelit oli etelässä aivan eri luokkaa mitä Santiagossa. Ja vaikkei muuten olisikaan ollut liian kylmä niin esim. Argentiinan Barilochen tuulet oli jotain ihan käsittämätöntä. Hollantikin taisi jäädä kakkossijalle siinä vaiheessa! 😀

  • Reply Hanna lauantai, maaliskuu 18, 2017 at 19:12

   Joo taitaa Chilen kesä olla yhtä epävakaa kuin Suomessakin, ainakin etelämpänä
   😀 Meille osui onneksi Barilocheen jo hellekelit ja vähäiset tuulet, mutta etelässä oli sitten kylmää ja tuulista senkin edessä, yhtenä päivänä jopa oli lumisadetta! Onneksi oli tosiaan tuulitakki mukana, voin vain kuvitella, miten hyytäviltä nuo tuulet tuntuvat ilman takkia!

 • Reply Suunnaton lauantai, maaliskuu 18, 2017 at 13:11

  Vautsi mikä kattava infopakkaus! Tämä laitetaan ehdottomasti talteen. Patagonia on alkanut kiinnostaa, mutta reissun toteutumiseen mennee vielä useampi vuosi. Tässä onkin hyvin aikaa kerätä kaikki vinkit talteen 🙂

  • Reply Hanna lauantai, maaliskuu 18, 2017 at 19:14

   Kiva kuulla, että vinkeistä on hyötyä! Patagoniaan ei tosiaan ihan äkkilähtönä tule lähdettyä, sillä reissubudjetin kasaan kerääminen vaatii jo hetken. Mutta kerkeääpä tosiaan reissua suunnitella oikein pitkän kaavan kautta 🙂

 • Reply Elina | Vaihda vapaalle sunnuntai, maaliskuu 19, 2017 at 08:08

  Mahtava tietopaketti! Patagonia kiinnostaa tosi paljon, joten tämä postaus voi tulla vielä tarpeeseen. 🙂 Ushuaia ja Punta Arenas tulikin jo tutuksi Etelä-Amerikan risteilyn yhteydessä, mutta Torres del Paine jäi odottamaan seuraavaa reissua. Norwegian muuten aloittaa jossain vaiheessa lennot Lontoosta Buenos Airesiin, jolloin sinne voi päästä sen jälkeen selvästi edullisemmin.

  • Reply Hanna maanantai, maaliskuu 20, 2017 at 10:17

   Kiva kuulla! 🙂 Torres del Paine on ehdottomasti vielä uuden Patagonian reissun arvoinen, vaikka paljon tekin jo kerkesitte noita seutuja reissullanne nähdä. Minä taas jäin haaveilemaan niistä Falklandin saarista 🙂 Oon ihan täysin missannut uutisen Norwegianin Buenos Airesin lennoista! Kuulostaa kyllä aika mahtavalta, jos tuollainen halvempi yhteys avautuisi Etelä-Amerikkaan, nyt nuo lennot pyörivät vielä aika korkeissa hinnoissa.

  Leave a Reply