Suomen suurin matkablogiyhteisö

Onko Valenciassa mitään nähtävää?

Kirjoittelin aiemmin jo vinkkejä Espanjaan Valenciaan, tuohon ihanaan kaupunkiin, jossa sain asustella syksyn ajan. Valencia ei tosiaan ole turistien keskuudessa läheskään yhtä suosittu kuin Barcelona, Madrid, Aurinkorannikko tai Kanariansaaret. Mutta puolueellinen mielipiteeni on, että Valencia on ehdottomasti Espanjan kivoin kaupunki. Mitä nähtävää kaupunki sitten tarjoaa matkailijalle? No kuulkaa vaikka ja mitä!

Ciudad de las Artes y las Ciencias

P1011818           P1019707 P1019953

Valencian tunnetuin nähtävyys taitaa olla futuristinen ja moderni Ciudad de las Artes y las Ciencias keskustan ulkopuolella. Kyseinen rakennuskompleksi on rakennettu aikanaan, kun Valencia haki olympialaisten isäntäkaupungiksi. Kuulemma Valencia oli liian tylsä olympialaisten pitopaikka, eikä kaupungissa ollut erikoisia nähtävyyksiä houkuttelemaan kisaturisteja. Niinpä valencialaiset päättivät rakentaa hulppean tieteiden ja taiteiden kaupungin, mutta siitä huolimatta jäivät ilman olympialaisia. Alueelta löytyy tiedemuseo, taidekeskus ja Euroopan suurin akvaario, Oceanogràfic. Ciudad de las Artes y las Ciencias ei välttämättä ollut paikka, jonne tuli lähdettyä kovin usein hengailemaan, mutta ehdottomasti se on kaupungin kuvauksellisin paikka.

Plaza de la Virgen

P1019609

Vanhan kaupungin, El Carmenin, keskusaukio Plaza de la Virgen on toinen Valencian upeimmista paikoista. Aukiota reunustaa kaksi eri kirkkoa ja iltaisin paikalla on useimmiten vähintään yksi katutaiteilija. Aukio on myös loistava paikka aloittaa päämäärätön kiertely vanhan kaupungin pikkuisilla sivukujilla. Valencian vanhakaupunki on aika sokkeloinen ja sen haltuun ottamisessa kesti itsellä ainakin jonkin aikaa. Plaza de la Virgen on hyvä kiintopiste, jonka avulla suunnistaa ympäristössä, sillä useimmiten hetken haahuilun jälkeen löytää aina jonkun tutun paikan, josta osaa reitin takaisin aukiolle.

El Miguelete

P1019628

P1010746

Korkein paikka Valencian näköalojen ihailuuun on katedraalin torni, El Miguelete. Parin euron pääsymaksua vastaan pääsee kiipeämään loputtoman pitkältä tuntuvat portaat ylös 50 metrin korkeuteen, josta hyvällä säällä näkee ihan merelle asti. Mikään Eiffelin torni tuo ei tietenkään ole, mutta koska Valenciassa rakennuskanta on enimmäkseen aika matalaa, aukeaa tornista ihan kivat maisemat.

Torres de Quart ja Porta dels Serrans

P1019519

P1010077

Vanhaa kaupunkia reunustavat vanhat kaupunginportit, Torres de Quart ja Porta dels Serrans, ovat myös hyviä paikkoja kaupungin ihailemiseen yläilmoista, vaikka tornit eivät ihan katedraalin tornin korkeuksiin kohoakaan. Serransilta näkee myös alas Turian puistoon, Quartilta maisemat ovat vain vanhan kaupungin katuja. Ahkera turisti käy vaikka molemmissa, sillä sunnuntaisin aamupäivällä torneihin pääsee ilmaiseksi ja muutenkin sisäänpääsy kustantaa huimat pari euroa aikuiselta ja euron opiskelijalta.

Lonja de la Seda

P1019588

Vanha silkkitukun mahtipontinen rakennus sijaitsee paraatipaikalla kauppahallia vastapäätä. Lonjan sisällä pääsee ihailemaan puiden reunustamaa sisäpihaa sekä pylväiden kannattelemia vanhoja saleja. Lonja ei ole sisältä käsin upein nähtävyys ikinä, mutta ulkoapäin pytinki on varsin vaikuttava. Tännekin pääsee sunnuntaisin ilmaiseksi ja muulloin eurolla parilla.

Palacio del Marqués de Dos Aguas

P1010428

P1011712

Valencian hulppein palatsi on hieman vanhan kaupungin keskeisimmiltä pelipaikoilta syrjässä sijaitseva Palacio del Marqués de Dos Aguas, suomennettuna Kahden veden markiisin palatsi. Jo ulkoapäin palatsi erottuu koristeluineen ympäristön taloista, mutta sisältä palatsi vasta hulppea onkin. Ei paljoa häviä Tukholman kuninkaanlinnalle tai muille samantyylisille palatseille, joissa olen käynyt. Tämäkin on sunnuntaisin ilmainen, ja tuntui olevan suosittu kuvauspaikka perinteisiin asuihin pukeutuneiden paikallisten keskuudessa.

Plaza del Ayuntamiento

P1019543

Vähän modernimpaa ja mahtipontisempaa tunnelmaa löytää kaupungintalon aukiolta, Plaza del Ayuntamientolta. Kaupungintalon lisäksi isoa aukiota reunustavat upeat valkoiset rakennukset, jotka itselle toivat mieleen vähän Madridin keskustan. Plaza del Ayuntamientolta Colonin metroasemaa kohti suunnistaessa löytyy myös hyvät shoppailumaastot.

Iglesia San Nicolas de Bari

P1011741

Eihän tämä lista eurooppalaisen kaupungin nähtävyyksistä olisi täydellinen, jos mukaan ei mahtuisi edes yksi kirkko. Olen käynyt aika monessa katolisessa kirkossa reissujen varrella ja ainahan ne ovat koristeellisia, mutta San Nicolasin kirkko Valenciassa on kuitenkin kaikessa koristeellisuudessaan häikäisevä. Kirkon katto on täynnä värikkäitä freskoja, jotka vetävät vertojaan Michelangelon kuuluisalle Sikstuksen kappelille. Jos ei siis jaksa sinne Vatikaaniin jonottaa niitä ihailemaan, kannattaa suunnata Valenciaan. Kirkko oli oikeastaan lattiasta kattoon kullan, maalausten ja muiden koristeiden peitossa ja ehdottomasti kuuden euron pääsymaksun arvoinen.

Mercado Central

P1019567

P1010459

Vaikka ei olisikaan tarkoitus ostaa illallisaineksiksi tuoreita vihanneksia, lihaa, kalaa tai kokonaisia kinkunpotkia (espanjalainen suosikkiruoka), niin kauppahallissa käyminen on silti elämys. Valencian Mercado Central on myös jo rakennuksena aika vaikuttava korkeine kattokupoleineen. Herkkänenäisimmän kannattaa kyllä pysyä kaukana kalatiskistä, itse keskityn kauppahalleissa yleensä kiertelemään pelkästään hedelmäosastoa, siellä ei ainakaan ole yökkäysvaaraa.

Jardín del Turia

P1011837

P1019504

Yksi lempparipaikkojani Valenciassa on kuivatettuun joenuomaan pystytetty puistoalue, Jardín del Turia. Yhdeksän kilometriä pitkän puiston ylittävät säännöllisin väliajoin vanhat kivisillat ja iltaisin paikalliset kokoontuvat puistoon urheilemaan ja muuten vain hengailemaan. Pitkä yhtenäinen puistoalue tarjoaa niin upeat puitteet lenkkeilylle, että tämäkin juoksunvihaaja intoutui syksyn aikana lenkkeilemään kaksi kertaa viikossa. (Urheiluhullu kämppikseni veti kyllä vielä paremmaksi ja on jo juossut kaksi maratonia itsekseen tuolla puistossa!) Ei ole vaikea keksiä, mistä usean juoksijan paidassa komeileva iskulause ”Valencia – Ciudad del running” on peräisin.

Plaza de Toros ja Estación del Norte

P1019643

Härkätaistelu on ehkä typerintä huvia, mitä keksitty on, mutta Valencian keskustastakin tuollainen areena löytyy. Kaverini sattui asumaan ihan areenan vieressä ja kertoi, että kesäkuumalla areenalta keittiöön leijuva lannan haju ei ollut mikään kaikista mukavin tuoksu. Härkätaisteluareenaa on vaikea olla näkemättä, sillä se sijaitsee niin keskeisellä paikalla ihan juna-aseman vieressä. Asema, Estación del Norte, on sekin muuten aika komea pytinki, joka kannattaa käydä vilkaisemassa Valenciassa vieraillessa.

Jardí Botànic

P1011926

Itse venytin Valencian kasvitieteellisessä puutarhassa vierailua marraskuulle asti ja totta kai kyseinen päivä sattui olemaan juuri se syksyn kurjin päivä, jolloin satoi ihan kaatamalla. Meidän lisäksi puutarhassa oli vain yksi koululuokka, joka tuskin oli siellä kovinkaan vapaaehtoisesti. Jopa puiston työntekijä naureskeli, että olettepa valinneet ihanan päivän puutarhaan tutustumiseen. Jardí Botànic olisi varmasti aurinkoisella säällä paljon kivempi, mutta kyllä sateellakin isot kaktukset ja muut kasvit herättivat ihmetystä. Sisäänpääsy tännekin oli muutaman euron luokkaa, eli itseään ei tarvitse maksaa kipeäksi vierailusta.

Valenciassa siis riittää ihan kivasti nähtää pariksi päiväksi. Ciudad de las Artes y las Cienciasia lukuun ottamatta kaikki nähtävyydet sijaitsevat hyvin lähekkäin keskustan alueella, ja kaupunki on helpoin kiertää kävellen. Sisäänpääsymaksut ovat enimmäkseen parin euron luokkaa, joten nähtävyyskierroksesta selviää hyvin pienellä budjetilla. Eikä kannata karttaa tai opaskirjoja lukiessa hämääntyä paikannimien erilaisista kirjoitusasussa, sillä käytössä on niin valencian- kuin espanjankieliset nimitykset. Itsehän olen tässä ihan loogisesti yhdistellyt molempia kieliä sen mukaan, kumpi nimitys muodostui itselle tutummaksi käytöksi. Kartat (esimerkiksi Google maps) ovat yleensä valencianoksi, joka on kuitenkin alueen virallinen kieli, mutta ihmisten käytössä taitavat elää enemmän espanjankieliset nimet. Mitään suurta eroahan noilla kielillä ei ole, Ciudad de las Artes y las Ciencias on valencianoksi Ciutat de les Arts i les Ciències, joten turisti tuskin kohtaa suurempia ymmärrysongelmia, olivat paikannimet sitten kummalla kielellä tahansa.

Lisää juttujani Valenciasta löytyy tuon Vida valenciana -tunnisteen takaa!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Suunnaton maanantai, helmikuu 27, 2017 at 18:52

  Vajaan vuoden Valenciassa asuneena voin allekirjoittaa sun puolueellisen mielipiteesi täysin. Valencia on ehdottomasti parasta Espanjassa!
  Mun on pitänyt tehdä Valenciasta tällainen samantyyppinen listaus, mutta se pyörii vielä päässä odottaen sopivaa ajankohtaa muuttua blogitekstiksi. Hauska nähdä, miten erilaisia listauksia oltaisiin tekemässä! Mä olen selvästi vähemmän perehtynyt vanhan kaupungin rakennuksiin sisältä päin. Aika jännä, koska aika usein matkalla päädyn erilaisiin kirkkoihin ja muihin nähtävyyksiin. Ilmeisesti Valenciassa iski kotikaupunki-syndrooma, jolloin perinteisimmät turistinähtävyydet jäivät helposti näkemättä, vaikka vanhassa kaupungissa tulikin usein käytyä. Monet niistä onkin mulla agendalla seuraavalla Valencian reissulla, muunmuassa katedraali ja sen torni. Kiva saada sultakin vinkkejä Iglesia San Nicolas de Bariin ja Palacio del Marqués de Dos Aguasiin.

  • Reply Hanna tiistai, helmikuu 28, 2017 at 09:02

   Kiva, että löytyy muitakin Valenciassa asuneita! Ei sitä kaupunkia kyllä turhaan ole valittu muun muassa maailman parhaaksi kaupungiksi opiskella ulkomailla. Vinkkaa sitten, kun saat oman listasi Valenciasta julkaistua, ehkä itse saisin sieltä vinkkejä toisenlaisiin nähtävyyksiin. Enemmän munkin tuli varmasti vain hengailtua ja käveltyä vanhassa kaupungissa, mutta aina, kun joku oli Suomesta vierailulla, täytyi kunnostautua näiden nähtävyyksien suhteen. Olin oikein suunnitellut, kenen kanssa käyn missäkin paikassa, ettei tarvi kovin montaa kertaa samaa nähtävyyttä kiertää! Mutta kotikaupunkisyndrooma kuulostaa ihan tutulta, monena viikonloppuna ei vaan millään jaksanut raahautua turisteilemaan, sillä onhan sitä aikaa vielä ja sitten yhtäkkiä sitä aikaa ei enää ollutkaan ja moni paikka jäi näkemättä. Ensi kerralla sitten! 🙂

 • Reply Katja/Historia de Viajes maanantai, helmikuu 27, 2017 at 19:56

  Valencia on kyllä hurjan tunnelmallinen kaupunki ja yks mun lemppareista vaikkei ihan se lemppari maassa olekaan. Uskosin, että kaupunki vetäis enemmän väkeä, jos sinne olis esimerkiksi Alicanten tai Barcelonan tavoin suoria lentoja tai jotakin. Nyt kun kaupunkiin on niin ”vaikea” lähteä. Mekin aikoinaan huristeltiin sinne Alicantesta.

  • Reply Hanna tiistai, helmikuu 28, 2017 at 09:04

   Tuo on ihan totta, että Valencia on vaikeasti saavutettavissa! Alicante on toki aika lähellä, mutta yleensä lentoajat on niin huonot, että Alicantessa joutuu viettää yön mennen tullen. Hollannista on paljon suoria lentoja Valenciaan ja hollantilaisia turisteja näkyikin katukuvassa paljon. Ainakin sulla olisi nyt tänä keväänä hyvä sauma lähteä uudestaan Valenciaan, sillä Madridista oli kätevä huristella junalla sinne 🙂

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana tiistai, helmikuu 28, 2017 at 00:03

  Vaikka rakastan vanhaa ja arvokasta, niin jostain syystä minuun vetoaa myös nuo futuristiset hökötykset! Ja varsinkin näiden kahden yhtälö on joskus – vaan ei aina – kiehtova.

  Sun kirjoituksen perusteella voisin lähteä Valenciaan ja lähtisinkin, innosta hihkuen! Espanja on kyllä todella monipuolinen. Mä tykkään.

  • Reply Hanna tiistai, helmikuu 28, 2017 at 09:07

   Mä vasta nyt syksyn aikana tajusin, miten hurjan monipuolinen Espanja onkaan matkailumaana. Etelä ja pohjoinen on ihan kuin yö ja päivä, ja kivoja kaupunkeja löytyy joka puolelta maata. Ja Valenciahan on ehdottomasti ihan helmi 🙂 Mäkin yleensä tykkään enemmän vanhoista rakennuksista, mutta tuo Ciudad de las Artes y las Ciencias on kyllä kiehtova ja omalla tavallaan todella kaunis paikka.

  Leave a Reply