Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kuukausibudjetti – Mitä maksaa elämä Espanjassa?

Vaihtoonlähtöä suunnittelevan kaverin kanssa lounastettuani iski inspiraatio julkaista myös täällä blogissa budjetti kolmen kuukauden harjoittelusta Espanjassa. Ranskan vaihtovuodesta kokosin aikanaan budjetin tähän postaukseen, joten ajattelin tällä kertaa avata vain keskimääräistä kuukausikulutusta, josta voi olla enemmän hyötyä vaihtoa tai miksei muutakin oleskelua Espanjassa suunnitteleville. Espanjahan on asuinmaana ihanan halpa ja peruselämiseen kuuluu loppujen lopuksi aika vähän rahaa. Laskin nämä viitteelliset kuukausibudjetit kolmen kuukauden keskiarvona, sillä jonain kuukautena tuli shoppailtu enemmän ja toisena taas reissattua enemmän. Nyt luvut toivon mukaan kertovat aika hyvin totuuden siitä, paljonko Espanjassa eläessä keskimäärin menee rahaa kuhunkin kategoriaan.

P1011050

Asuminen 228€/kk

Ainakaan Valenciassa vuokrataso ei ole kovin korkea, mutta asuntoa vuokratessa kannattaa huomioida, että kulut tulevat siihen vielä päälle. Itse maksoin pikkuisesta huoneesta viiden hengen kimppakämpässä vuokraa 175€/kk ja siihen päälle vielä vedestä ja sähköstä 30€/kk, netistä 13€/kk ja välitysfirman toimistomaksua 10€/kk (eli yhteensä 49€, joka maksettiin kerralla asunnon varauksen yhteydessä). Asumismenoissa kannattaa myös huomioida vuokravakuus, itse maksoin 300€ ja mikäli asunto ei ole sotkuinen tai vaurioitunut vuokrasopimuksen päättyessä, pitäisi tuon rahan palata takaisin tilille. Oma huoneeni oli sieltä halvimmasta päästä, mutta keskimäärin huone kimppakämpästä irtoaa 200-300 eurolla + kulut. Sähköhän Espanjassa on kallista, joten sitä täytyy yrittää kaikin mahdollisin tavoin säästää. Talviaikaan tosin on vähän tympeää, ettei viitsi pattereita pitää päällä yötä päivää. En tiedä, miten yleinen käytäntö on, mutta itse maksoin siis sähköstä ja vedestä ennakkoa tuon 30€/kk ja nyt vuokrasuhteen päättyessä summat tarkistetaa vastaamaan kulutusta. Eli saan joko ylimääräiset takaisin tai joudun maksamaan lisää.

P1010459

Ruoka 124€/kk

Suosi kasviksia ja hedelmiä, ne ovat Espanjassa lähes ilmaisia. Itse söin enimmäkseen kasvisruokaa, liha ei mielestäni ollut merkittävästi Suomen hintoja halvempaa. Meille harjoittelijoille tosin tarjottiin yliopistolla ilmainen lounas, mikä säästi ruokamenoissa huomattavasti, kun tarvi itse kokkailla arkisin vain yksi ateria. Vaihtoonlähtijöiden kannattaa siis varata ruokamenoihin ehkä joku 40-50€ enemmän per kuukausi. Yliopiston ruokalassa ateria maksoi 5€, ja sen perusteella, miten harvat opiskelijat ruokalassa söivät, ei hinta-laatusuhde todellakaan ollut kohdillaan. Yliopistolla oli kuitenkin mikroja, ja omien eväiden tuominen näytti olevan suosittua.

Liikkuminen 50€/kk

Tähän summaan sisältyi paikallisliikenteen kuukausikortti (metro ja bussi) nuorisohintaan kahdelle eri vyöhykkeelle. Halvemmalla olisi päässyt, jos ei olisi tarvinnut käydä harjoittelussa B-vyöhykkeen puolella. Nuorisohinnan sai vain hankkimalla Tarjeta Jove -kortin, joka maksoi 8,40€, mutta sillä sai noin kympin alennusta lipusta per kuukausi. Monet vaihtarit (varsinkin hollantilaiset) kulkivat paikasta toiseen Valenbisi-kaupunkipyörillä, joihin vuosikortti kustantaa vain 30€. 10 matkan metrolippu (bonometro) yhdelle vyöhykkeelle ei sekään ollut kovin kallis, reipas 7€.

P1019848

Viihde 118€/kk

Tämä kategoria pitää sisällään kaikki ulkona syömiset ja juomiset, leffoissa käynnin, herkuttelun ym. ”turhat” menot. Taisin käydä keskimäärin kerran viikossa ulkona syömässä ja lähes yhtä usein kahviloissa ja kuppiloissa iltaa istumassa. Kun tavataan ystäviä, mennään Espanjassa yleensä joko ulos syömään tai sitten lasillisille. Periaatteessa siis tähän kategoriaan ei tarvitse tuhlata penniäkään, mutta käytännössä jos haluaa tehdä jotain kavereiden kanssa, kuluu rahaa aina vähintään se pari euroa yhdestä lasillisesta viiniä tai kahvia.

Ostokset 117€/kk

Tämäkin summa on varmaan ihan jokaisesta itsestään kiinni, paljonko haluaa käyttää rahojaan ostoksien tekoon. Itse ostan Suomessa todella vähän uusia vaatteita, mutta näköjään ulkomailla karkaa aina mopo käsistä. (Perusteluna tosin todettakoon, että suurinta osaa lempikaupoistani ei löydy Suomesta ja onhan Espanjassa vielä muuta Eurooppaa halvemmat hinnat, esimerkiksi Zarassa.) Vaatteiden lisäksi ostoksiin sisältyy toki tarpeellisia tavaroita Ikeasta, urheiluvarusteita sun muuta vähän järkevämpää. Onneksi ostohulluutta rajoittaa vähän se fakta, että kaikkien tavaroiden täytyy mahtua matkalaukkuun vielä kotiin palatessakin.

P1010255

Muut 20€/kk

Näin jälkikäteen en enää muista, mitä kuluja tähän muut-sarakkeeseen on kuulunut. Todennäköisesti ainakin postimerkkejä ja sisäänpääsymaksuja Valencian nähtävyyksiin.

Reissut 206€/kk

Reissumenot vaihtelivat eniten kuukaudesta toiseen. Siinä missä marraskuussa reissuihin kului pyöreät nolla euroa, niin lokakuussa rahaa oli mennyt useampi satanen. Minä reissasin viikonlopuksi Alicanteen ja Madridiin ja lisäksi Andalusiaan neljän päivän lomalla, jolloin kaikki oli kallista. Suurin menoerä olivat junaliput, esimerkiksi luotijuna Valenciasta Madridiin maksaa 45-60€. Hostellidormin, etenkin talvikaudella, taas löytää helposti alle 20€/yö. Halvemmaksi olisi tullut matkustaa kimppakyydeillä, jotka ovat Espanjassa suosittuja, mutta junamatkustaminen on vain niin ihanan helppoa, vaivatonta ja nopeaa.

P1011648

Keskimäärin elämä Espanjassa maksoi siis yhteensä 863€/kk!

Kun tässä on niin tullut mainostettua, miten elämä Espanjassa on hurjan halpaa, tuli tästä summasta yllättävänkin iso. Toisaalta jos tuosta vähentää kaikkiin humputuksiin (reissuihin, shoppailuun ym.) menneet rahat, niin peruselämä maksaisi vain 422€. Uteliaisuudesta oli pakko vilkaista Ranskan lukuja, ja niihin verrattuna ei tämä syksy kuitenkaan samanlaista tuhlaamista ollut. Ranskassa kuukaudessa rahaa kului n. 1400€, toki matkustelin ihan hirveästi. Ilman reissuja kuukausibudjetti oli 712€/kk, eli kyllä Espanja kuitenkin jonkin verran Ranskaa halvempi maa on asua. (Ja ihan vertailun vuoksi oli vielä pakko laskea, että Ruotsissa pelkästään ruokaan meni kuussa sellaiset 350€.)

Erasmus-harjoittelutukea sain 438€/kk, eli se riitti hyvin kattamaan peruselämisen. Taloudellisesti Erasmus-harjoittelu on kuitenkin se huonompi vaihtoehto, sillä vaihdossa saa kuitenkin sekä normaalin opintotuen että lisäksi vielä Erasmus-apurahan, joka tänä vuonna näyttäisi olevan 220€/kk Espanjaan lähtijöille. Toki harjoittelun ajalle voi myös hakea opintotukea, mutta harvoin opintopisteitä kertyy niin paljoa, että voisi hakea tukea koko ajalle.

P1019473

Kommenttiboksiin voi kirjoitella, jos jokin juttu jäi vielä mietityttämään! Ja mielelläni kuulisin muiden vaihdossa/harjoittelussa olleiden budjeteista 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Elisa sunnuntai, syyskuu 23, 2018 at 18:52

  Moi! Mitä välitystoimistoa käytit?
  En ole opiskelija, mutta tarkoituksena olisi asua Barcelonassa 3-4kk, enkä oikein tiedä mistä kannattaisi lähteä soluhuonetta etsimään. Pystytkö auttamaan?

  • Reply Hanna sunnuntai, syyskuu 30, 2018 at 17:01

   Moikka! Vuokrasin sellaiselta kun Hello flatmate, mutta en kyllä tiedä, onko heillä asuntoja muualla kuin Valenciassa. Ja tuokin taisi olla nimenomaan opiskelijoille suunnattu. Jos olet menosss töihin, voi toki työnantaja osata vinkata jotain. Google-haku sanoilla alquiler barcelona compartido näytti tuottavan aika monta osumaa erilaisille asunnonvälityssivustoille myös.

  Leave a Reply