Suomen suurin matkablogiyhteisö

Albufera – Valencian mielettömin auringonlasku

Kun minulta kysyttiin harjoitteluyliopiston blogiin tulevassa haastattelussa, mitä jokaisen Valenciaan tulevan kannattaisi kaupungissa tehdä, ei vastausta tarvinnut kauaa miettiä. Ehdottomasti kokea auringonlasku Albuferan järvellä! Espanjan suurin järvi löytyy ihan Valencian kupeesta ja laajan järvialueen erottaa merestä vain kapea kannas. Itse kävin Albuferan auringonlaskua ihailemassa pariinkin otteeseen, toisella kerralla veneretkellä El Palmarin pikkukylästä käsin ja toisella kerralla jäin bussista jo aiemmin laiturialueen, Embarcaderon, kohdalla. Varsinkin viikonloppuisin auringonlaskua ihailemaan kerääntyy runsaasti porukkaa ja takuuvarmasti paikalla on myös vähintään yksi hääpari kuvattavana. Eikä kyllä mikään ihme, auringon laskiessa järven pinta värjääntyy eri värein sitä mukaan, millä korkeudella aurinko on ja ei tarvi olla kummoinenkaan valokuvaaja, että saa tästä napattua hyvän kuvan. Instagramini tykätyin kuva taitaakin tällä hetkellä olla napattu juuri Albuferalta auringonlaskun aikaan.

P1010730

P1010008

Mikäli veneretki järvellä kiinnostaa, pääsee veneen kyytiin sekä El Palmarista että tuolta laiturilta. Tunnin mittaisia veneretkiä järjestetään auringonlaskuun saakka ja mikäli kyytiin saadaan vähimmäismäärä, 5 henkilöä, kustantaa retki vain vaivaiset 4€. Meillä meinasi jäädä retki tekemättä, koska paikalle ei meinannut ilmaantua muita meidän kahden lisäksi. Kun oltiin jo lähes luovuttu toivosta, kurvasikin paikalle suuri (ja äänekäs) espanjalainen seurue avoautoillaan. Matkaan siis päästiin, mutta luonnonrauha oli kaukana, kun kyseinen porukka kertoili koko matkan ajan niin hassunhauskoja vitsejä, ettei räkätyksestä tullut loppua. Oppaan juttuja ei juurikaan kuullut veneen toisesta päästä, joten keskityttiin maisemien ihailuun. Veneretki oli ihan ok halpaan hintaansa nähden, mutta ei mikään maailman mahtavin elämys. Maisemia on melkein helpompi ihailla rannalta käsin kuin järvenselältä.

P1010016 P1010024

P1019988

Albuferassa ollaan muuten valencialaisen perinneruuan, paellan, alkulähteillä ja El Palmarista löytyy kuulemma hyviä paellaravintoloita. El Palmarin kylä jäi meiltä kuitenkin tutkimatta, sillä veneretken jälkeen täytyi juosta harvoin kulkevaan bussiin, sillä seuraava olisi mennyt vasta tuntien päästä. Toinen syy, miksi Albuferaan kannattaa tutustua juuri alkupään laiturialueen ympäristössä, onkin juuri kämäiset bussiaikataulut El Palmariin. Bussi 25, jolla pääsee Valencian keskustasta Albuferaan, haaraantuu laiturialueen jälkeen kahdeksi eri linjaksi ja tuonne El Palmariin bussi kulkee keskimäärin vain kahden tunnin välein. Järven alkupäähän taas pääsee molemmilla linjoilla, joten retkeä ei tarvi aikatauluttaa yhtä tiukasti kuin El Palmariin asti mennessä. (Toki voi myös tehdä niin kuin me, että menee bussipysäkille selvittämättä aikatauluja yhtään etukäteen, hyppää juuri siihen toisen linjan bussiin, pyytää kuskia jättämään siihen linjojen haarakohtaan ja kävelee viimeiset pari kilsaa perille El Palmariin kapean ja vilkkaasti liikennöidyn maantien vartta. En välttämättä suosittele tätä vaihtoehtoa, sillä tuo tie ei todellakaan ollut mikään kiva kävelyreitti.)

P1010034 P1010592 P1010606

Albuferan kupeesta löytyy myös pienempi Lago del Salerin järvi, jonka lähistöllä kulkee kivoja kävelyreittejä. Ensimmäisen retken vastoinkäymisistä oppineena jäin toisella kerralla bussista aikaisemmin ja kiertelin pienemmän järven alueella. (Ja ehkä vähän seikkailin missä lie pusikoissa, kun yritin löytää oikoreittiä rannalle. Sellaista ei löytynyt, parempi vaan pysyä niillä poluilla…)

P1010613 P1010617 P1010630

Hyvissä ajoin ennen auringon laskemista kannattaa parkkeerata itsensä laiturinnokkaan katselemaan, miten aurinko pikku hiljaa katoaa horisonttiin vuorten taakse. Ihan yksin ei näkyä tosiaan saanut ihailla, mutta ihmispaljoudesta huolimatta tunnelma oli aika maaginen. Harmi, ettei bussiaikataulujen takia pystytty odottamaan siihen asti, että viimeinenkin valonsäde olisi kadonnut taivaalta, mutta oli auringonlasku Albuferalla silti ihan huikean kaunis.

P1010637 P1010639 P1010667 P1010702  P1011759

Albuferan retkeen ei tarvitse varata koko päivää, sillä parissa tunnissa ehtii hyvin nähdä tarpeeksi. Samalla bussilla voi kuitenkin pysähtyä myös El Salerissa, josta löytyy ehkäpä Valencian kaunein ranta. El Salerin taajama on pari kilometriä ennen Albuferan laitureita, ja bussipysäkiltä täytyy joku puolisen kilometriä kävellä rannalle. El Salerin ranta hiekkadyyneineen on luonnontilaisin ranta, mitä lähialueilta löytää. Herkille dyyneille kiipeämistä täytyy välttää ja siksi rannalle kulkevat aidatut polut. Näin marraskuussa rannalla oli ihanan autiota ja väljää, mutta veikkaisin, että kesäaikaan tuokin ranta on melko täynnä. Todennäköisesti kuitenkin vähän vähemmän täynnä kuin ne lähempänä kaupunkia sijaitsevat suosituimmat rantakaistaleet.

P1011766 P1011773 P1011810

Nyt onkin aika hiljentyä joulunviettoon, joten oikein mukavaa ja rauhallista joulua kaikille teille siellä ruudun toisella puolella. Feliz Navidad, Joyeux Noël, Merry Christmas & God Jul till allihopa! 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Katja keskiviikko, joulukuu 21, 2016 at 08:47

  Ihana Albufera. Me ajeltiin tuonne muistaakseni aikoinaan hop on bussilla ja sillon siihen kuulu tuo veneajelu. Kyllä mää vaan oon aina innoissanu kun pääsee jättämään kaupungin pölyt taakse ja rauhottumaan. Tuo toinen järviki näyttää muuten ihanalle!

  Hyvää joulua 🙂

  • Reply Hanna keskiviikko, joulukuu 21, 2016 at 14:39

   Totta, itse unohdin mainita, että pääseehän tuonne sillä Hop on Hop Off -bussillakin! 🙂 En tiedä, olisiko se sitten vähän paikallisbussia useammin liikennöivä menopeli tuonne siirtymiseen. Albufera oli kyllä kiva paikka hengähtää, muuten Valenciassa ei puistojen lisäksi juuri luontoa ollutkaan. Kiitos ja feliz navidad sinullekin! 🙂

  Leave a Reply