Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mitä kuuluu Valenciaan?

Holahola!

Eipä olekaan hetkeen tullut kirjoitettua kuulumisia täältä Valenciasta. Jos Suomessa kärvistellään nyt kylmyyden kourissa, niin on se talvi saapunut jo tännekin. Vaikka viime viikkoina onkin ollut aamuisin jo selkeästi viileämpää, on tällä viikolla täytynyt jo kaivaa takki esiin, sillä lämpötilat ovat olleet aamuisin enää vain vähän päälle 10 astetta! Suomalaisiahan tällaisten lämpöasteiden kylmyydestä valittaminen lähinnä naurattaa, mutta täällä Etelä-Euroopassa kylmyydelle on ihan omat asteikkoinsa. En muista koskaan palelleeni yhtä paljon kuin talvena Ranskassa, kun kylmänkostea ilma tunkeutui luihin ja ytimiin asti heti lämpömittarin tipahtaessa alle kymmenen. Ja kun tunnetusti nämä kämpät täällä ei ole mitään rakentamisen taidonnäytteitä, vaan keskimäärin sisälämpötila ei juuri poikkea ulkolämpötilasta, niin kyllä aamuisin saa vähän jo tsempata itseä, että pääsee lämpimän peiton alta pois. Ja sitten saa kaikilta kuulla, että kun sähän olet suomalainen, miten voit jo näissä lämpötiloissa palella. Huvittavinta oli, kun saatiin asuntofirmasta viesti, jonka aihe oli ”kylmyys on saapunut”. Ajattelin, että sieltä tulee ohjeet, miten kämpän lämmityksen saa toimimaan, mutta viestin tärkein sisältö olikin, että lämmittäkää mahdollisimman vähän, koska sähkö on niin kallista Espanjassa. Eilen selvisi sekin, että tämä paikallinen sähköverkko ei tosiaankaan ole tehokas, sillä kun päällä oli pyykkikone, uuni ja hella, katkesi meiltä ylikuormituksen takia sähköt koko kämpästä. Onneksi sattui olemaan mies kylässä ja saatiin asia nopeasti korjattua. Välillä sitä miettii, että millainen kehitysmaa tämä Espanja oikeen onkaan.

P1010696

Harjoittelua on jäljellä enää reipas kaksi viikkoa, ja täytyy todeta, että olen aika iloinen, kun pesti vihdoin päättyy. Oman harjoittelun osaltahan organisointi on ollut alusta lähtien surkeaa ja minua on juoksutettu toimistosta toiseen. Lokakuusta lähtien tarkoitus oli pysyä loppuaika terveystieteiden tiedekunnassa, mutta niin vain tuli taas kerran muutos suunnitelmiin. Tämän loppuajan olenkin taas juossut tiedekunnan ja kansainvälisen toimiston väliä. Sinänsä tämä ei ole haitannut, sillä tiedekunnassa ei tällä hetkellä oikeastaan ole minulle mitään hommaa ja päivät siellä kuluvat enimmäkseen peukaloita pyöritellen. Tiedän kyllä, mikä olisi minun seuraava homma, mutta kun kollegoiden täytyisi ensiksi kerätä kasaan kaikki dokumentit, jotka minun täytyisi kääntää ja siinä tuntuu kestävän. Katsotaan tapahtuuko tämä ennen harjoitteluni päättymistä vai ei. Kansainvälisessä toimistossa olen päässyt taas auttamaan ranskalaisia opiskelijoita ja tällä hetkellä suurin osa toimistossa asioivista opiskelijoista on enemmän tai vähemmän tyytymättömiä espanjalaiseen yliopistobyrokratiaan. Ei siinä, niin olen minäkin, mutta viime viikkoina on muistunut taas mieleen, miten monin eri tavoin tuhahtelemalla ja nyrpistelemällä ranskalaiset pystyvätkään osoittamaan tyytymättömyytensä. ”Non, c’est IM-PO-SSI-BLE!” on ollut hyvin monen ranskalaisen vastaus, kun on yrittänyt selittää, mikä heidän dokumenteissaan edelleen on vialla. En ikinä haluaisi työskennellä ranskalaisen asiakaspalvelun valituspuolella ja joutua setvimään tällaisia tilanteita päivästä toiseen. Asiakas on aina oikeassa, mutta ranskalainen ei ole ikinä väärässä. Se on täysin IM-PO-SSI-BLE!!!!

P1011731

Mites ne espanjantaidot sitten on kohentunut kiukkuisten ranskalaisten kanssa kommunikoinnin myötä? Ensimmäisen kuukauden aikana espanja tuntui vielä jonkin verran takkuilevan, mutta selkeästi kaksi kuukautta on se rajapyykki, jonka jälkeen huomaa taitojen parantuneen. Olen täällä ollessani lukenut kirjoja espanjaksi ja huomaan ymmärtäväni sieltä paljon sellaisia sanoja, jotka olen oppinut täällä ollessani. Meillä harjoittelijoilla on myös ollut mahdollisuus osallistua espanjan kurssille (niiden ihanien ranskalaisten opiskelijoiden kanssa), ja vaikka kurssin tasosta voi olla montaa mieltä, on siellä tullut kuitenkin kerrattua juuri niitä kielioppijuttuja, jotka itsellä ovat olleet vähiten hallussa. Kohta ei tuota subjunktiivin imperfektitkään mitään ongelmaa. Lisäksi töissä olen kirjoittanut paljon tekstejä myös espanjaksi ja tehnyt käännöksiä, joten siinä on tullut hyvin treenattua kielitaitoa.

P1011727

Uusia reissuja ei ole enää suunnitteilla, vaan viimeiset viikot taidan jumittaa Valenciassa ja tutkailla lähiseutuja täällä. Ensi viikolla saapuu yksi kaverini Suomesta käymään ja sen jälkeen ei olekaan kuin yksi viikonloppu jäljellä. Viime viikonloppuna Valenciassa juhlittiin kauppahallin satavuotispäivää (sunnuntaina, jolloin kauppahalli oli totta kai kiinni, loogista) ja sen kunniaksi keskustassa järkättiin mascleta. Valencialaiset rakastavat ilotulituksia, pyroteknologiaa ja pauketta, ja kyseinen juhlaperinne onkin omasta mielestäni melkoisen outo. Mascletan idea on, että keskusaukiolle kokoontuu tuhansia ihmisiä seuraamaan, miten aukiolta ammutaan ilotulitteita ja paukutellaan mitä lie pommeja. Desibeleissä ei todellakaan säästellä ja toinen toistaan seuraavat räjähdykset tuntuvat ihan sydänalassa asti. Paikalliset vauvasta vaariin saapuvat seuraamaan tätä esitystä sankoin joukoin ja joukossa oli tosiaan ihan pikkuvauvojakin, ilman kuulosuojaimia totta kai. Jos itsellä meinasi tärykalvot puhjeta tuon mekkalan seurauksena, niin voin vaan kuvitella, millainen kokemus tuo oli vieressä olleelle alle vuoden ikäiselle vauvalle. Ei mikään ihme, että espanjalaiset tottuvat kailottamaan kovaan ääneen, kun kuuloa näin määrätietoisesti aletaan heikentää pikkuvauvasta asti. Mascletan jälkeen kauppahallin edessä kokattiin jättimäinen pannullinen valenciasta perinneruokaa, paellaa, ja sinne mekin mentiin jonottamaan 2000 muun ihmisen kanssa. Reipas tunti saatiin seistä jonossa, mutta paella oli niin herkullista, että oli sen arvoista. Jos tuossa juhlassa meno oli tällaista, voin vain kuvitella millainen häppeninki on helmi-maaliskuun karnevaali Las Fallas.

P1011740

Blogissakin puhaltaa nyt muutosten tuulet, sillä olen muokannut jonkin verran ulkoasua ja blogin rakennetta. Aikaisemmin juttuja eri kohteista oli jokseenkin hankalampi selailla, nyt olen muuttanut asetuksia niin, että jutut eivät näy kokonaisina etusivulla. Toivon mukaan näin saa helpommin kokonaiskuvan siitä, mitä juttuja olen mistäkin paikasta kirjoitellut. Lisäksi yläpalkin matkakohteet-kohdasta saa nyt klikattua auki luettelon maista, joista löytyy juttuja ja maan nimeä klikkaamalla pääsee sitten näkemään itse jutut. Pientä hiomista vielä on ja esimerkiksi kaikkiin postauksiin en ole vielä saanut artikkelikuvia laitettua. Mielipiteet ja kehittämisehdotukset otan siis ilolla vastaan!

Hasta luego!   

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Marimente lauantai, marraskuu 12, 2016 at 18:31

  Terkkuja vaan täältä naapurin ”kehitysmaasta”! 🙂 Pohjois-Italiassa taitaa olla aika samanlaiset kelit mitä siellä, tänään oli parhaimmillaan sellaiset +13 mutta ei se tunnu niin lämpimältä kosteuden takia. Ja meilläkin pihtaillaan sisälämmitysten kanssa, mutta onneksi yksi italialaisista kämppiksistä on vielä enemmän vilukissa kuin minä ja kääntää aina ekana lämmöt päälle, joten voin sit syyttää sitä kun hirmuinen kaasulasku kilahtaa postilaatikosta 😀

  Kaikesta huolimatta, toivottavasti voit nauttia viimeisistä kahdesta viikosta, ne menee varmasti muutenkin niin nopeasti!

  • Reply Hanna lauantai, marraskuu 12, 2016 at 22:26

   Kiitos! 🙂 Uskon, ettei Italiassakaan paljoa paremmin asiat ole talojen lämmityksen suhteen. Nyt vasta alan ymmärtää, miten onnekas olin Ranskassa, kun asunnossa oli hyvä lämmitys. Täällä ei omassa huoneessa ole mitään muuta kuin pikkuinen kuumailmapuhallin, jota ei viitsi kauaa pitää päällä yhtä soittoa juuri noiden hirmuisten sähkölaskujen pelossa. Onneksi näiden muutaman viikon jälkeen pääsee jo takaisin Suomen ”lämpöön” 😀

  Leave a Reply