Suomen suurin matkablogiyhteisö

Córdoba – Sevillan pikkuveli

Andalusian reissulla vietin myös yhden päivän Córdobassa. Halusin yhdistää samalle reissulle Sevillan ja jonkun toisen kaupungin siitä lähistöltä. Koska yhteydet Granadaan vaikuttivat heikonpuoleisilta, valitsin Córdoban lähinnä siksi, että se osui kotimatkan varrelle. Etukäteen minulla ei ollut kaupungista kummempia mielikuvia, lähinnä ajattelin, ettei kaupunki varmaankaan ole yhtä upea kuin Sevilla. Córdobassa taisi iskeä jo pieni reissuväsymys, sillä jo kolmantena päivänä kaikkialle vyöryvät turistimassat alkoivat ärsyttää. Jatkossa muistan, että Espanjassa ei kannata matkustaa mihinkään pitkän viikonlopun aikana, ainakaan jos halua ihastella kohdetta rauhassa. Niinpä Córdoba ei jäänyt mieleen mitenkään maailman upeimpana kaupunkina, vaikka kapeita kujia täynnä oleva vanha kaupunki olikin söpö. Itse olin kaupungissa vain maanantain, jolloin suurin osa nähtävyyksistä oli suljettu. Córdobassa riittäisi kyllä kierrettävää useaksikin päiväksi, itse en ihan joka paikkaan ehtinyt yhdessä päivässä.

P1011637

P1011434 P1011457

Córdoban tunnetuin nähtävyys on La Mezquitan moskeija, josta on myöhemmin tehty katedraali. Paikka olikin mielenkiintoinen sekoitus kristinuskoa ja islamia. Vaikka sisäänpääsy 8€ olikin vähän hintava, on paikka mielestäni näkemisen arvoinen. Ja jos on aamuvirkku, kannattaa katedraaliin suunnata jo puoli yhdeksältä, jolloin sisäänpääsy on tunnin ajan ilmainen. Itselle iski tuolla vieraillessa ihmistungosärsytys ja sisätilojen katsastamisen jälkeen päätin suunnata väljemmille vesille ja hain katedraalin kupeesta Santos-baarista palan tortillaa kirkon seunustalla nautittavaksi. Hostellin respan mukaan tämä on se juttu, jonka kaikki Córdobassa vierailevat tekevät ja tortilla tuolla olikin todella hyvää. Kun väenpaljous ei enää ahdistanut, päätin kiivetä vielä La Mezquitan torniin. Olisi vain kannattanut jaksaa mennä sinnekin samaan syssyyn, sillä tuossa kohtaa päivää oli kaikki liput jo myyty. Torniin pääsee siis puolen tunnin välein rajallinen määrä turisteja, joten kahden euron lippu kannattaa käydä ostamassa heti vierailun aluksi.

P1011468 P1011483 P1011487 P1011503

Córdoban perinteiset turistikuvat on otettu El Puente Romanon sillan lähistöltä, ja sinne oli itse tietysti suunnattava. Itse asiassa kävin tuolla vielä ilta-aikaan uudestaan, kun katedraali ja silta olivat kauniisti iltavalaistuna. Kannattaa siis jaksaa vielä auringonlaskun jälkeen lähteä kaupungille pyörimään!

P1011532

P1011670

P1011560

Córdobasta löytyy myös Alcázar, muslimiajalta peräisin oleva palatsi. Tuokin olisi aamuisin tunnin ajan ilmainen, mutta tietysti se oli maanantain kiinni. Itse pääsin ihmettelemään vain muureja palatsin ulkopuolella, mutta veikkaisin rakennuksen olevan loppujen lopuksi hyvin samanlainen Sevillan Alcázarin kanssa, joten suuresti ei jäänyt harmittamaan, että visiitti jäi välistä. Córdoban nähtävyydet eivät selvästikään halunneet, että pääsen niihin tutustumaan, sillä toinen kaupungin tyypillinen juttu, patiot eli talojen sisäpihat, jäivät minulta myös välistä. Patioita löytyisi tuolta Alcázarin lähikatujen taloista, mutta eipä niitä tietenkään pääse niin vain töllistelemään. Patiokierrokselle täytyy ostaa lippu, joka oikeuttaa vierailemaan muutamassa tietyssä paikassa. Yhdellä ovella pyörsin muiden pettyneiden turistien kanssa pois, kun kuulimme, että sisälle ei ole asiaa ilman lippua.

P1011569 P1011575

Córdoban vanhakaupunki on Unescon maailmanperintöaluetta ja siellä kannattaa kierrellä sopivasti eksyksissä. Talot ovat kauniin valkoisia ja koristeltu kukkasilla. Pahimmat turistikadut löytyvät katedraalin lähistöltä, mutta vähän syrjemmältä löytyy jo rauhallisempia kolkkia. Monin paikoin Córdoba muistutti kyllä Sevillaa, josta löytyy myös sokkeloinen vanha kaupunki ja arabivaikutteita. Itse pidin ehkä enemmän Sevillasta, mutta ei Córdobakaan hullumpi kaupunki ollut. Ei ehkä vuosisadan rakkaustarina, mutta ehdottomasti toisten treffien arvoinen kaupunki.

P1011598 P1011602

P1011583

Loppuun vielä ravintolavinkki Córdobaan. Mercado Victorian kauppahalli on muutettu viihtyisäksi ravintolakompleksiksi, josta löytyy espanjalaisten makujen lisäksi kansainvälisiä herkkuja, eikä annoksia ole tuolla hinnalla pilattu. Itse söin herkullisen burriton kuudella eurolla, viva España ja halvat hinnat!

P1011605

Tuon lämpöisen viikonlopun jälkeen on Espanjassakin alkanut talvi. Viidentoista asteen tienoille jämähtänyt lämpötila tuntuu järkyttävän kylmältä, varsinkin kun kylmyyttä ei pääse karkuun sisätiloihin, sillä sisällä on ihan yhtä kylmä kuin pihalla. Elämää Espanjassa on jäljellä enää vajaa kuukausi, eikä marraskuulle enää ole oikein mitään reissusuunnitelmia. Sen sijaan Valenciassa on vielä monta juttua, jotka haluan ehtiä nähdä ja kokea.

Joko sinä olet käynyt Córdobassa?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply