Suomen suurin matkablogiyhteisö

Koe ainakin nämä Madridissa

Madrid oli vähän kuin Pariisi, elegantteja ja rennompia kaupunginosia keskenään sekaisin. Toisaalta Madrid muistutti Buenos Aires avarine bulevardeineen, Lontoota laajoine puistoineen ja ehkä hieman kotoista Suomen syksyäkin, sillä junasta poistuessa meitä Välimeren asukkeja järkytti Madridin syksyinen viileys. En odottanut Madridilta kummempia, sillä Espanjan pääkaupunki jää useimmiten tunnetumman Barcelonan varjoon. Ajattelin, että käydään nyt, kun kerta Espanjassa ollaan ja luotijunalla hurauttaa perille parissa tunnissa. Niinpä en ollut yhtään varautunut siihen, että Madrid hurmaisi minut lipevän don juanin tavoin (kotiväki älköön huolehtiko, oikeasti olen pysynyt kaukana kaiken maailman Juaneista, Joséista, Fernandoista ja Alejandroista). Madrid oli kuitenkin ehdottomasti positiivinen yllättäjä ja kaukana mielikuvistani ahdistavana suurkaupunkina, jossa taskuvarkaat iskevät heti, kun kadulle astuu.

Viikonlopun aikana ehdittiin nähdä ne tärkeimmät jutut, mutta uusintavisiitti on ehdottomasti paikallaan. Suurkaupungiksi Madridin keskusta on yllättävän kompakti. Metrolle ei lopulta tullut tarvetta ollenkaan, sillä jalat kantoivat ja kävellessä näki samalla kaupunkia. Yllätyttiin jatkuvasti, miten nopeasti oltiin perillä paikoissa, jotka kartan perusteella vaikuttivat olevan kovinkin kaukana. Ikonisia nähtävyyksiä Madrid ei toki tarjoa Barcelonan tavoin, mutta kaupungin lukuisat aukiot, tunnelmalliset pikkukadut, hulppeat rakennukset ja viihtyisät puistot tekevät siitä loistavan kohteen lyhyelle viikonloppulomalle. Silmiinpistävintä Madridissa oli se valtaisa väkimäärä, joka kansoitti kaupungin kadut etenkin iltaisin. Ihan peruslauantaina Madridin keskustassa oli saman verran väkeä kuin Tampereella vappupäivänä.

P1010288

P1010134

P1010366

Mitä Madridissa sitten kannattaa ehdottomasti nähdä ja kokea, mikäli aikaa kaupungissa on vain vähän? Paljastan meidän lauantain superturistipäivän reitin, jota seuraamalla ehtii nähdä tärkeimmät jutut päivässä. Mikäli aikaa on enemmän, kannattaa toki jakaa asioita useammalle päivälle, jotta ehtii kierrellä kauemmin kussakin kohteessa.

Aloita kierros tutustumalla aamupäivän ajan Museo Nacional de Pradon taidekokoelmiin. Museossa saisi varmasti kulumaan yhden kokonaisen päivän, joten kannattaa valita muutama kokoelma, joihin tutustuu tarkemmin. Itse näin suurena taiteenystävänä voin kertoa, että Pradosta löytyy paljon muotokuvia menneiden aikojen suurmiehistä, tulkintoja Raamatun tapahtumista ja sitten sellaisia hämmentäviä teoksia, jotka saavat pohtimaan, että missäköhän pöllyissä taiteilija on kyseistä teosta maalannut. (Bongattu on muun muassa liiallisen viininlipittämisen seurauksena oksentava enkelivauva ja suoraan papin suuhun maitoa rinnastaan suihkuttava naispuolinen pyhimys…) Me kierrettiin Pradosta vain sisääntulokerros, jossa oli lähinnä espanjalaista ja italialaista taidetta, kuten Goyan, Velazquezin, Rubensin ja El Grecon maalauksia. Muita turisteja oli luonnollisesti paljon ja ruuhkan välttämiseksi kannattaa olla paikalla heti museon auetessa kymmeneltä. Liputkin voi ostaa etukäteen netistä, mutta turvatarkastukseen joutuu silti jonottamaan. Opiskelijat pääsevät ilmaiseksi ja aikuisen lippu maksaa 15€. Ja museovisiitin jälkeen saa taputtaa itseään selkään siitä hyvästä, että tulihan taas sivistettyä itseään.

P1010154

P1010143

Pradossa kiertelyn jälkeen on hyvä suunnata sulattelemaan näkemäänsä Madridin kuuluisimpaan puistoon, Parque del Retiroon. Tähän aikaan vuodesta puistossa oli kaunis ruska ja puiston syrjäisemmissä kolkissa oli ihanan rauhallista. Pradon vierestä löytyy myös kasvitieteellinen puutarha, Real Jardín Botánico, joka me jätettiin väliin sen maksullisuuden takia. Hinta taisi tosin olla vain muutaman euron luokkaa, joten vararikko ei uhkaa, vaikka siellä pistäytyisikin. Retiron puistossa on myös iso järvi, jonne pääsisi jopa soutelemaan, mikä tuntui olevan suosittua hupia.

P1010197

P1010161

Retiron jälkeen ota suunnaksi Madridin ydinkeskusta ja kävele Plaza de Cibelesin kautta pääkadulle, Gran Víalle. Kaupungin mahtipontisimmat maisemat löytyvät tältä kadulta, samoin shoppailupaikat. Gran Vían varrella kannattaa nousta ihmettelemaan näkymiä yläilmoista ja siihen tarkoitukseen paras paikka on Círculo de Bellas Artesin kattoterassi. Terassille täytyy maksaa 4 euron pääsymaksu, ja ylhäälle voi sitten jäädä ihailemaan maisemia drinkin ääreen niin halutessaan. Vaikka Madridissa oli muuten jo melko viileää, niin auringon porottaessa suoraan kattoterassille olisi siellä voinut vaikka ottaa aurinkoa.

P1010244

P1010228

P1010215

Tässä kohtaa alkaa varmasti jo nälkä vaivata, joten voi tehdä niinkuin me ja suunnata kasvisravintola Artemisaan lounaalle (Calle Ventura de la Vega 4). Paikka ei ole Espanjan hintatasoon nähden ihan halvimmasta päästä, esimerkiksi salaattiannokset maksoivat noin 12-14€, mutta ruoka oli herkullista. Viereisten pöytien annoksia katsellessa iski tosin pienoinen annoskateus, ja ensi kerralla täytyy ottaa kahden hengen maisteluannos, jossa oli vähän kaikkea. Ruokailun jälkeen jatka matkaa joko Gran Víaa pitkin tai poikkea Puerta del Solille, joka on yksi Madridin keskeisimpiä aukioita. Omaan makuun Puerta del Sol oli vähän turhan ruuhkainen, ja vaikka aukiota ympäröivät rakennukset kauniita olivatkin, niin kyseessä ei kuitenkaan ollut Madridin upein paikka.

P1010225

P1010388

Seuraava pysäkki on upea Palacio Real, eli kuninkaallinen palatsi. Huhu kertoo, että rakennus olisi jopa Versailles’n palatsia hulppeampi. Me jätettiin asian selvittäminen ensi kertaan, sillä ei lähdetty kiertämään palatsin sisätiloihin. Ulkoapäin rakennus oli kuitenkin vaikuttava, samoin oli vaikuttava näky vieressä sijaitseva Catedral de la Almudenan kirkko.

P1010331

P1010357

P1010346

Palacio Realilta kävelee nopeasti Templo de Debodille, puistoon, josta löytyy myös pikkuinen roomalainen temppeli. Puistosta aukesivat myös näköalat alas Casa de Campon valtaisalle puistoalueelle. Kuulemma tämä paikka olisi hieno auringonlaskussa, ja alkuperäinen suunnitelma olikin mennä sinne vasta myöhemmin illalla. Mutta kun satuttiin jo olemaan vieressä, ei jaksettu kävellä enää toista kertaa takaisin tuonne, sillä hostellimme oli toisella puolella kaupunkia.

P1010309

P1010325

Nähtävyyskierroksen lopuksi kannattaa pistäytyä Plaza Mayorin aukiolla ja Mercado de San Miguelin kauppahallissa. Illallistaa voi joko kauppahallin tapaspaikoissa tai sitten suunnata Plaza de Santa Anan lähettyville. Sieltä löytyi muun muassa pikkuinen baari, Pampa Bar (Calle del Príncipe 3), josta sai argentiinalaisia pizzoja ja empanadoja (vielä kun olisi ollut argentiinalaista jätskiäkin tarjolla). Ja taisin muuten aikanaan Barcelonan postauksessa hehkuttaa FrescCo-ketjua ja sen syö niin paljon kuin jaksat jälkkäribuffettia, ja taidanpa tehdä saman nytkin, sillä myös Madridista sattui löytymään ketjun ravintola. Pääruuat eivät edelleenkään ole tuolla kummoisia, mutta pelkällä tuoreella alkupalasalaatilla ja neljällä kipollisella jätskiä kyllä elää myös.

P1010381

P1010374

P1010117

Lopuksi vielä vinkki sunnuntaiaamupäivälle. El Rastron markkinat/kirpputori valtaavat Madridin kadut sunnuntaisin klo 9-15. Myynnissä oli kaikkea vaatteista ja kengistä antiikkiin ja rihkamaan. Itse löysin markkinoilta juuri sellaisen repun, jota olin etsiskellyt, ja vaikka ei olisi ostoaikeissa, kannattaa siitä huolimatta poiketa markkinatunnelmaan.

P1010399

P1010409

Madrid on monipuolinen, kiinnostava ja ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Ensi kerralla, kun suunnittelet reissua Barcelonaan, kannattaa harkita, olisiko vihdoin Madridin vuoro. Matkailijat tuntuvat jakautuvan kahteen ryhmään: niihin, joiden mielestä Barcelona on mahtavin kaupunki ikinä ja niihin, jotka pitävät enemmän Madridin siisteydestä ja hienostuneisuudesta. Koittakaas arvata, kumpaan sakkiin itse kuulun. (Kuvassa muuten näkyy syy siihen, miksi reppu on alkanut tuntua järkevämmältä tavalta raahata omaisuuttaan mukana. Yritä siinä sitten matkustaa kevyesti, kun käsiveskan paino on sitä luokkaa, että sieltä voisi luulla löytävänsä kivikokoelman. Ja lisäksi mukana roikkuu takkia ja kameralaukkua. Näin jälkikäteen kuvia katsoessa ei voi taas kun tuskailla, miten sitä aina onnistuukin olemaan niin hurjan tyylikäs matkustaessa.)

P1010207

Joko olet käynyt Madridissa? 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Sunna tiistai, lokakuu 18, 2016 at 23:13

  Mie olen aina jättänyt tämän pulman ratkaisematta niin, että ajattelen Madridin olevan Espanjan ja Barcelonan Katalonian pääkaupunki – huikeita molemmat, eikä tarvitse kilpailla! <3 Ihan samat mestat olet kiertänyt kuin mekin muutama vuosi sitten, pääsisipä pian Madridiin takaisin.

  • Reply Hanna keskiviikko, lokakuu 19, 2016 at 13:11

   Haha no tuo onkin hyvä ajattelutapa 🙂 Molemmissa kaupungeissa on kyllä puolensa, vaikka Madrid vetääkin pidemmän korren. Ehkä vertailu on kuitenkin huono lähtökohta, sillä molemmista kaupungeista voi tykätä, kuten sanoit! Itse täytyy myös vielä palata Madridiin toisen kerran, kun aikaa on enemmän 🙂

 • Reply Sofia keskiviikko, lokakuu 19, 2016 at 00:21

  Hyvä teksti ja kivat kuvat! Vietin Madridissa 10 päivää, mutta jotkut esittelemäsi jutut olivat tuntemattomia, joten pitääkin joskus palata sinne. Mukavaa viikkoa!

  • Reply Hanna keskiviikko, lokakuu 19, 2016 at 12:34

   Kiitos Sofia! 🙂 Kymmenessä päivässä ehtii jo paljon, mutta Madridin kokoiseen kaupunkiin jää aina nähtävää 🙂

 • Reply Katja/historiadeviajes keskiviikko, lokakuu 19, 2016 at 08:13

  Oi kyllä! Ihania kuvia ja ihanaa tunnelmaa. <3 Mää oon ehdottomasti Madrid ihminen vaikkakaan ei mun mielestä Barcelonassakaan mitään vikaa ole. 🙂

  • Reply Hanna keskiviikko, lokakuu 19, 2016 at 12:46

   Kiitos! Joo ei Barcelonakaan huono ole, mutta se ei kuitenkaan ihastuttanut samalla tavoin kuin Madrid 🙂

 • Reply Annika - home & away keskiviikko, lokakuu 19, 2016 at 10:30

  Mun mielestä Madrid vaan tuntuu niin ”kylmältä” ja elottomalta värikkään ja elävän Barcelonan jälkeen. Kaupunki itsessään (Madrid) on jotenkin vakava, vaikka toisaalta asiakaspalvelu on ihan toista luokkaa ja paljon parempaa kuin Barcelonassa.

  • Reply Hanna keskiviikko, lokakuu 19, 2016 at 12:50

   Kiva kuulla eriäväkin mielipide. Toisaalta ymmärrän kyllä pointtisi, onhan Barcelona monella tapaa kiinnostavampi ja värikkäämpi kaupunki. Itselle ei vain jäänyt Barcelonasta mitään vau-fiilistä ja omaan makuuni kaupunki oli vähän sottainen ja sekava. Mutta hyvä, että täältä Espanjasta löytyy kaksi näin erilaista kaupunkia, niin on jokaiselle jotakin 🙂

 • Reply Martina keskiviikko, lokakuu 19, 2016 at 17:23

  Me olimme viikko ennen sinua Madridissa ja ihastuimme myös. Minäkään en uskaltanut odottaa mitään kovin ihmeellistä, mutta Madrid yllätti erittäin positiivisesti. Välimatkojen lyhyys yllätti meidätkin ja meinasimme pari kertaa kulkea onnemme ohi kun luulimme olevamme vielä kaukana määränpäästä. Yhtäkkiä olimmekin kuitenkin perillä ja totesimme vaan, miten helppo Madridissa on kävellä nähtävyydeltä toiselle. Aivan ihana kaupunki, josta olen parhaillaan kirjoittelemassa postauksia. 🙂

  • Reply Hanna torstai, lokakuu 20, 2016 at 10:54

   Täytyykin käväistä lukemassa sinun juttujasi Madridista 🙂 Kiva kuulla, että kaupunki hurmasi teidätkin. Liikkuminen paikasta toiseen oli tuolla tosiaan yllättävän helppoa, vaikea uskoa, että tuon kokoisessa kaupungissa lähes kaikki nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä toisistaan.

 • Reply Kikka perjantai, lokakuu 21, 2016 at 14:23

  Kiitos! Tuli taas niin ikävä mun lempparikaupunkiin! Ensi kerralla käy myös Vahamuseossa. Vetää todellakin verhoja esim. Lontoon museolle! Ja jos aikaa on, voi tehdä junalla päiväretken vaikka Toledoon.

  • Reply Hanna perjantai, lokakuu 21, 2016 at 14:26

   Kiitos vinkeistä! Yhdessäkään vahakabinetissa en muuten ole vielä käynyt, ehkä seuraavalla kerralla Madridissa täytyy sitten poiketa siellä. Jos aikaa olisi ollut useampi päivä, olisi retki Toledoon ollut ehdottomasti ohjelmassa, nyt sekin jäi seuraavaan kertaan 🙂

 • Reply Jenni / Unelmatrippi sunnuntai, lokakuu 23, 2016 at 20:14

  En ole käynyt Madridissa, mutta se on keikkunut jo todella pitkään todo-listalla – ja tämä postaus tuli sikäli erittäin hyvään saumaan, että kevättalvella Madrid olisi vihdoin tarkoitus saada pois tuolta listalta, lennot ovat vain vielä varaamatta. Mua kiinnostaa siellä eniten museot ja ruoka, joten eiköhän niillä intresseillä saa ihan hyvän reissun aikaan Madridiin. 🙂

  • Reply Hanna tiistai, lokakuu 25, 2016 at 13:23

   Ehdottomasti kannattaa laittaa lennot varaukseen! Madrid on ihana kaupunki ja museoita sekä hyvää ruokaa sieltä löytyy, joten eiköhän reissun lähtökohdat ole jo kunnossa 🙂

   • Reply Jenni / Unelmatrippi sunnuntai, tammikuu 22, 2017 at 22:09

    Piti palata tähän postaukseen nyt, kun lennot on kuin onkin varattu ja matka Madridiin on tiedossa maaliskuussa. Jee! 🙂

    • Reply Hanna maanantai, tammikuu 23, 2017 at 08:57

     Ihanaa Madridin matkaa sinulle! 🙂

  Leave a Reply