Suomen suurin matkablogiyhteisö

Postojnan luola – turistiansa vai Slovenian paras nähtävyys?

Viimeinen Slovenia-juttu uunista ulos! Ljubljanasta käsin pystyy näppärästi tekemään päiväretken Postojnan tippukiviluolille, sillä yhdensuuntainen bussilippu maksaa vain 6€, eikä matkakaan kestä kuin reippaan tunnin. Sanotaan, että jos on aiemmin käynyt tippukiviluolassa, on käynyt vain luolan eteisessä Postojnaan verrattuna. 24 kilometrin mittainen tippukiviluolasto olikin aikaisempiin luolavisiitteihini verrattuna valtavan kokoinen ja turistit kärrättiinkin luolan toiseen päähän hassulla pikkujunalla. Pääsylipun (n.24€) sai ostettua jo Ljubljanan bussiasemalla, ja paikan päällä voucher vaihdettiin oikeaan lippuun, joka kertoi, mihin aikaan luolavierailu alkaisi.

P1019329

Postojna olikin varmasti Slovenian reissumme turistoitunein paikka, sillä väkeä tosiaan riitti. Turisteja saapui bussilasteittain ja luolan ulkopuolella kävi aikamoinen hulina. Itse kritisoin vähän sitä, että luolaan otettiin kerralla niin iso lössi ihmisiä sisälle. Meidän englanninkielinen ryhmä oli tietysti kaikista runsaslukuisin, ja luolaa kierrettiin ainakin 50 muun turistin kanssa. Ei siinä ihan kamalasti saanut oppaan puheista selvää, vaikka joissain paikoissa höpinät sentään kerrottiin mikrofoniin. Näin iso porukka myös liikkui välillä ihan tuskastuttavan hitaasti eteenpäin, ja luolasta ei tosiaan ihan yhtä paljon saanut irti tällä vierailutavalla. Aikaisemmin olen käynyt tippukiviluolissa pienissä ryhmissä, ja parasta ovat juurikin olleet oppaan tarinat paikasta. Postojna oli kyllä upea ja mykistävän iso, mutta kokemus olisi ollut aika paljon mahtavampi pienemmällä ryhmällä liikkuessa.

P1019344 P1019340

Vierailun alussa siis siirryttiin junilla luolan toiseen päähän, josta löytyi isompia ”huoneita” (saleja/ gallerioita, miksi näitä luolan osia nyt sitte ikinä kutsutaankaan). Oma kamerani ei toimi kovin hyvin hämärässä kuvatessa, joten tähän valikoitui ne vähiten epäonnistuneet otokset. Kannattaa siis itse mennä paikan päälle katsomaan, mille Postojnassa näyttää, sillä kuvat eivät oikein anna oikeutta paikalle.

P1019352 P1019348 P1019357 P1019353

Luolassa vierailuun voi myös yhdistää käynnin Predjaman linnassa, joka on kallionseinämään rakennettu ”luolalinna”. Sinne olisi päässyt busseilla Postojnasta, mutta meillä ei ollut aikaa sinne asti, sillä aamupäivä oli mennyt matkatessa Blediltä Ljubljanaan.

P1019362 P1019361

Postojnan luola oli turistimääristäänkin huolimatta upea. Toisaalta olen edelleen sitä mieltä, että kun olet nähnyt yhden tippukiviluolan, olet nähnyt ne kaikki. Vaikka Postojna olikin iso, ei se ollut mielestäni yhtä vaikuttava kuin Grotte des Desmoiselles, ensimmäinen tippukiviluola, jossa olen käynyt. Matkaseuralaiset taas eivät olleet aiemmin luolissa käyneet, joten heihin paikka teki isomman vaikutuksen. Ei Postojna kuitenkaan suotta ole Slovenian suositumpia nähtävyyksiä, joten kyllä se kannattaa käydä katsomassa, jos Sloveniassa liikkuu.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply miraorvokki maanantai, lokakuu 3, 2016 at 11:11

  Onpas jäätävä määrä porukkaa tuossa etuovilla! :O Me käytiin Postonjassa maaliskuussa, se on selkeästi parempi aika kanssaturistien kannalta ja taisi olla sisäänpääsy halvempikin.. Postonja on kyllä ehdottomasti hyvä nähtävyys, aivan huikea!

  • Reply Hanna maanantai, lokakuu 3, 2016 at 13:14

   Joo muutama muukin oli näin elokuun loma-aikana päätynyt tuonne. Hyvä vinkki muuten, että muina aikoina vuodesta tuolla varmasti on vähemmän porukkaa, varmasti itsekin olisin tykännyt luolavierailusta silloin enemmän 🙂

 • Reply Mika / Lähtöportti maanantai, lokakuu 3, 2016 at 20:31

  Kävin Postojnassa pari vuotta sitten syyskuussa. Vaikka turisteja olikin paljon, niin valtava luolasto teki ison vaikutuksen. Jos yhden tippukiviluolan näkeminen riittää, niin tämä on oikein hyvä vaihtoehto 😉

  Puolassa Wieliczkan suolakaivoksessa kuljettiin vastaavalla tavalla ryhmässä. Siellä oli käytössä korvanapit, joiden kautta oppaan puhe kuului hämmästyttävän hyvin, vaikkei ihan vieressä olisi ollutkaan. Samanlaiset laitteet olisi paikallaan Postojnassakin.

  • Reply Hanna tiistai, lokakuu 4, 2016 at 11:31

   Postojna on kyllä kieltämättä hyvä vaihtoehto, jos aikoo nähdä vain yhden luolan. Tuon jälkeen ei moni pienempi luola varmasti tunnu enää miltään 😀 Nuo korvanapit olisi kyllä hyvä parannus tuonne, suuret ryhmäkoot eivät haittaisi niin paljon, jos edes kuulisi, mitä opas puhuu.

  Leave a Reply