Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ihan turistina Bled-järvellä

Yhdessä välissä tuntui, että Instagram suorastaan tulvi kuvia mystisen kauniista saaresta keskellä slovenialaista järveä. Tarpeeksi näitä kuvia katseltuani rupesin miettimään, että tuonne olisi kiva kyllä päästä. Niinpä, kun alkukesästä ostettiin lentoliput Sloveniaan, oli alusta asti selvää, että Ljubljanasta suunnattaisiin myös pariksi päiväksi Bledin upeisiin järvimaisemiin. Odotukset olivat korkealla paikkaa kohtaan ja kuinkas silloin sitten monesti käykään? Meidän saapuessa Blediin satoi kaatamalla ja juostiinkin vain ensimmäiseen vastaantulevaan ravintolaan lounastamaan. Ensivaikutelma ei vielä hurmannut ja kun oli odottanut saapuvansa pieneen ja idylliseen alppikylään, ei Bled ihan vastannut sitä mielikuvaa. Ljubljana pääsi yllättämään ihanuudellaan, mutta Bled oli vähän erilainen, kuin odotin. Maisemat toki olivat hienot (seuraavana päivänä, kun ei satanut), mutta kaupunki oli yllättävän turistinen. Nähtävästi en ollut ainut, jonka some oli täyttynyt järvikuvista ja joka oli päättänyt nähdä kyseisen järven omin silmin.

P1019238

P1019049

Koska Bledillä oli paljon turisteja, oli siellä myös paljon turistiaktiviteettejä. Me testattiin varmaan lähes kaikkia, joten tässäpä vinkit niistä parhaimpiin! Ensimmäisenä päivänä kavuttiin Bledin linnalle, joka nököttää korkealla kallion päällä. Sateisesta säästä huolimatta näköalat alas järvelle olivat huikeat. Linnan alueelle täytyy maksaa pääsymaksu (aikuiset 10€, opiskelijat 7€), mikä tuntuu vähän korkealta ottaen huomioon, että linnan alue on suhteellisen pieni ja nähtävää ei maisemien lisäksi ole paljoa. Mutta kun kerran tuonne asti kiipeää, niin olihan ne maisemat nyt nähtävä, sateesta huolimatta.

P1019051 P1019064 P1019069

P1019095P1019245

Järven kiersin kaksi kertaa ympäri, toisen kerran turistijunalla ja toisen kerran kävellen. 45 minuutin kierros turistijunalla maksoi 4€ ja siinä ei tosiaan paljoa pysähdelty ottamaan kuvia, vaan juna suorastaan kaahasi rantaa myöten ja välillä koukkasi ylös vuorille. Junan kyydistä voi toki nousta välillä pois, sillä pysäkkejä on ympäri järveä, mutta sadesäällä tuo vaihtoehto ei oikein houkuttanut. Kuvia kyydistä ei tosiaan saanut napattua, joten ehkä suosittelen junaa vain niille, jotka eivät millään jaksa kävellä järveä ympäri. Tuo junaretken meno oli kuin parhaimmassakin vuoristoradassa, sen verran kovaa kuski kaahasi menemään ja kierroksen päättyessä pää oli vauhdista pyörällään. Itse nautin siis enemmän kävelylenkistä järven ympäri kun sai rauhassa pysähtyä kuvaamaan maisemia. Kävellen reitti kulkee myös ihan koko ajan järven rantaa pitkin, kun taas junalla ei ihan pienimmille kävelypoluille pääse. Kävellen järven ympäri matka kestää reippaan pari tuntia, enemmänkin jos pysähtelee paljon.

P1019253

Järven toisessa päässä on myös kaksi näköalapaikkaa kukkuloilla ja luonnollisesti sinne oli itsekin päästävä. Kartan mukaan olisi mahdollista kiertää reitti, jonka varrelle osuisi molemmat näköalapaikat ja sinne mekin suunnattiin äitin kanssa. Tosin polku korkeammalle kukkulalle, Mala Osojnicalle muuttui aika nopeasti äkkijyrkäksi nousuksi keskellä pusikkoa. Meidän edellä muutamat uhkarohkeat lähtivät kaahimaan ylös, mutta me päätettiin kääntyä takaisin ja etsiä sen sijaan polku matalammalle näköalapaikalle Ojstricalle. Sinnekin nousua oli melkoisesti ja äiti päätti jäädä rannalle istuskelemaan sillä välin, kun minä hikoilin tieni huipulle. Ihan viimeiset metrit täytyi kulkea kallionseinämän viertä erittäin kivikkoista polkua pitkin, mikä suoraan sanottuna hirvitti. Mutta olihan ne maisematkin sitten taas kaiken kiipeämisen arvoiset! Ilmeisesti polkua vielä jatkamalla eteenpäin pääsisi tuonne toisellekin huipulle vähän helppokulkuisempaa reittiä, mutta itselle riitti jo urheilu sille päivää.

P1019266 P1019277 P1019289 P1019314   P1019166

Mitäs muuta turisti voi sitten vielä Bledissä tehdä, kun linna on nähty ja järvi kierretty? Ainakin suunnata veneellä tuonne järven keskellä sijaitsevalle saarelle. Veneen voi joko vuokrata ja soutaa itse saarelle tai sitten voi hypätä kahden tunnin välein lähtevään isompaan veneeseen, joka maksaa 11€. Meidän oli tarkoitus mennä tuolla, mutta se oli jo täynnä, joten päädyttiin lopulta turisteimpaan ratkaisuun, perinteisen pletna-veneen kyytiin. Retki saarelle maksoi hieman enemmän, 14€, ja matkakin oli vähän hitaampi, sillä kyseessä oli soutuvene. Noita pletna-veneitä on ympäri järveä eri rannoilla ja ne lähtevät matkaan veneen ollessa täynnä. Saarella oli aikaa kierrellä tunti, mikä oli ihan riittävästi, sillä saari on todellakin ihan pikkiriikkinen. Sisäänpääsy tuohon valokuvaukselliseen kirkkoon ja sen torniin oli myös maksullinen, joten tällä kertaa me jätettiin se väliin ja tuhlattiin rahat ennemmin jätskiin. Tuo pikkusaari oli todella sympaattinen, mutta myös täynnä muita turisteja (kuten koko Bled).

P1019173 P1019187 P1019196

P1019097

Loppuun vielä pari ravintolavinkkiä Blediin:

  • Perinteistä slovenialaista ruokaa (raskasta ja lihapitoista) tarjoilee Gostilna Murka -niminen ravintola (Riklijeva cesta 9). Annokset olivat niin runsaat, että varmasti sai vatsansa täyteen ja ruoka oli enemmän sellaista simppeliä ja maukasta kotiruokaa kuin mitään gourmet-piperrystä. Jos paikalliset poliisitkin olivat tuolla lounastamassa, niin se varmaan kertoo, että paikan ruoka oli oikeasti hyvää.
  • Bledin parhaat pizzat löytyvät Pizzeria Rustikasta (Riklijeva cesta 13), jonka listaa selaillessa iskee valinnanvaikeus. Pizzat maksavat jotain kympin luokkaa, mutta olivat tosiaan herkullisia.
  • Slovenian kuuluisinta leivonnaista, Bled cream cakea, voi maistaa monessakin ravintolassa, mutta aidolla ja alkuperäisellä pääsee herkuttelemaan nimenomaan Bledissä, Sava Hotellin Park Restaurantissa (Cesta svobode 15). Tuo kermainen kakku oli aika makea ja tuhti herkku, mutta ei mitenkään paras maistamani leivonnainen. Park Restaurantissa kannattaa käydä vain kakulla, sillä paikan ruoka ei ollut mitenkään kummoista.

P1019208

Bledissä siis aktiviteetteja riittää, järven ympäristön lisäksi kannattaa käväistä ainakin Vintgarin rotkolla.

Joko Bled on sinun must see -listalla? 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply