Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kuinka suunnitella reissu Torres del Painen kansallispuistoon?

Torres del Painen upea kansallispuisto Patagoniassa Chilen puolella oli paikka, joka oli pakko saada mahtumaan maailmanympärimatkan reitille. Tietoa paikasta oli kuitenkin saatavilla hyvin sekaisesti useilla eri nettisivuilla, eikä yhtä kaiken kattavaa infopakettia ei oikein löytynyt. Suomenkielisten kokemusten löytäminen taas oli lähes mahdotonta ja taisinkin bongata kokonaiset kaksi suomenkielistä blogipostausta paikasta. Koska viime päivinä on iskenyt kaipuu takaisin Etelä-Amerikkaan, ajattelin, että olisi korkea aika kirjoittaa valmiiksi tämä pitkään luonnoksissa roikkunut infopostaus Torres del Painen kansallispuistosta. Puiston alue on äärimmäisen laaja, ja vaeltamisen lisäksi siellä voi tehdä paljon muutakin ratsastuksesta jäätikköristeilyyn, eli jokaiselle varmasti löytyy jotain. Mekin nähtiin muutamassa päivässä vain pintaraapaisu koko alueesta, koska julkisilla kulkuneuvoilla osa alueesta on saavuttamattomissa. Itsehän tituleerasin paikan maailman kamalimmaksi vaelluskohteeksi heti reissun jälkimainingeissa, mutta pikkuhiljaa alkaa siellä koetut extremet sääilmiöt unohtua ja puisto muuttua mielikuvissa kivemmaksi paikaksi. Minulla oli kyllä ihan hirveät odotukset koko paikan suhteen ja vaikka maisemat olivatkin upeat, niin niistä oli välillä todella vaikea nauttia siinä tuulessa. Aika kultaa muistot ja nyt olisi varmasti jo korkea aika laittaa vinkit jakoon, mikäli joku muukin suunnittelee retkeä näihin maisemiin.

P1011656

P1011803

Kulkeminen puistossa ja puistoon

Torres del Paineen pääsee helpoiten Puerto Natalesin pikkukaupungista käsin, josta on vielä parin tunnin bussimatka itse kansallispuistoon. Myös Punta Arenasin kaupungista käsin voi retken järjestää, mutta matka sieltä on tuplasti pidempi ja ainakin päiväretket sieltä käsin kannattaa unohtaa. Näppärin tapa olisi varmasti autonvuokraaminen, jota mekin harkittiin, mutta sen suhteen kannattaa olla ajoissa asialla. Pikaisen googlettelun perusteella ei löydetty Puerto Natalesista yhtään vapaata vuokra-autoa meidän haluamille päiville, joten jouduttiin hylkäämään se ajatus. Myös erilaisia bussikierroksia järjestettiin puiston alueella ja niillä olisikin ehkä päässyt näkemään laajemmin puistoa. Glaciar Greyn jäätikön edustalle pääsee myös risteillen ja erilaisia ratsastusretkiäkin järjestäviä tahoja on useita.

P1011810

Suosituin tapa tutustua Torres del Painen alueeseen on kuitenkin vaeltaen ja liikkeellä olikin sadoittain vaeltajia, osa vähän heppoisammilla päiväkamppeilla ja osa viikon varusteita rinkassa kantaen. Puerto Natalesista pääsee bussilla puiston portille Laguna Amargaan, jossa kaikkien täytyy maksaa pääsymaksu kansallispuiston alueelle. Samainen bussi jatkaa vielä Pudetoon ja Sede Administrativaan, mutta Laguna Amargassa voi vaihtaa myös shuttlebussiin, joka vie Hostería las Torresin viereen, josta alkaa varmasti suosituin päivävaellus Base las Torresille sekä kyseisestä pisteestä voi myös aloittaa suositun W-reitin vaeltamisen. Bussien aikataulut on kaikki rytmitetty niin, että vaihtoyhteydet sujuvat jouhevasti ja myös paluubussit Puerto Natalesiin kulkevat niin, että normaalikuntoinen kerkeää tuon yhdeksäntuntisen päivävaelluksen Base las Torresille tehdä. Mikäli jatkaa Laguna Amargasta bussin kyydissä Pudetoon asti, voi siellä hypätä Pehoé-järven ylittävään laivaan Paine Grandelle, joka on W-reitin toinen päätepiste. W:n vaeltavat aloittavat siis reitin jommasta kummasta päästä, joko shuttlebussilla Hostería las Torresille tai bussilla Pudetoon ja siitä laivalla Paine Grandelle. Tuon laivan suhteen kannattaa muuten olla aikatauluissa hieman joustoa, sillä ainakin meidän puistossa ollessa kaikki eivät mahtuneet kyytiin, vaan joutuivat odottamaan tunnin, että laiva palasi hakemaan heitä. Eli kannattaa vain seistä siellä ulkona kylmässä (eikä odotella viereisessä lämpimässä kahvilassa), jos haluaa mahtua ensimmäisen satsin kyytiin, ja sama myös takaisin tullessa. Tämän takia mekin palattiin takaisin Paine Grandelta aamun ensimmäisellä laivalla, jolta ei ollut bussiyhteyttä, mutta haluttiin olla varmoja, että mahdutaan laivaan ja keritään paluubussiin.

P1011848

Reitit

Torres del Painen suosituin reitti on varmasti 71 kilometrin mittainen W, jonka kiertää keskimäärin 4 päivässä. Kunnon eräjormille tarjolla on myö 93 kilometrin O-reitti, jonka kiertää 8 päivässä. Päiväretkistä suosituin on 18 kilometrin edestakaisin vaellus Base las Torresille, johon aikaa kuluu noin 9 tuntia. Reitti kannattaa valita sen mukaan, miten monta päivää on käytettävissä ja miten paljon haluaa ylipäätään vaeltaa. W-reitin varrella on hyvin palveluita ja leirintäalueita, mutta tuo O-reitti on vähemmän suosittu ja sen takia siellä leirintäalueet ovat simppelimpiä. O-reitti sisältää myös tuon W:n, joka on siis yhdensuuntainen vaellus. (Loistava englanninkielinen postaus W:n vaeltamisesta löytyy muuten täältä.) Meillä ei ollut aikaa tehdä tuota W:tä kokonaisuudessaan, mutta hostellilta neuvottiin, miten näkee reitin parhaat palat kolmessa päivässä. Ensimmäisenä päivänä aamubussilla (klo 7.30) puistoon ja Laguna Amargassa vaihto shuttlebussiin. Teltta pystyyn Las Torresin leirintäalueelle, jonka viereen shuttlebussi jättää ja siitä sitten vaellus edestakaisin Base las Torresille. Tuo on melko rankka rutistus, sillä varsinkin reitin viimeinen kilometri ennen huippua on hyvin jyrkkää nousua, samoin polun alku. Takaisin päin onneksi on helpompi tulla, mutta ehdottomasti tuo oli reitin rankin vaellus. Sääolosuhteet suojaisassa laaksossa olivat onneksi paremmat kuin muualla puistossa, sillä jäätävän kylmä viima ei osunut tuonne kunnolla. Seuraavana aamuna shuttlebussilla takaisin Laguna Amargaan, jossa vaihto bussiin ja Pudetossa sitten klo 12.30 lähtevällä laivalla järven yli Paine Granden leirintäalueelle. Tässä on huono puoli se, että aamupäivä menee paikasta toiseen siirtyessä ja ollaan jo aika myöhällä iltapäivässä, kun pääsee vaelluspolulle. Paine Grandelta suunnaksi Refugio Grey, ja matkalla pääsee näkemään Glaciar Greyn jäätikön. Yhteen suuntaan matkaa on 11 kilometriä, mutta reitti kulkee tasaisemmassa maastossa, joten matka taittuu nopeammin. Tuolla tuulee kuitenkin niin, että piposta saa tosissaan pitää kiinni, ettei se lähde lentoon tuulen mukana. Me käveltiin polkua puoleen väliin, koska ei jaksettu edellisen päivän vaelluksesta väsyneinä pidemmälle, mutta nähtiin silti jäätikkö. Kolmantena päivänä Paine Grandelta voisi vielä tehdä retken Valle Francésiin ja palata kuuden aikoihin viimeisellä laivalla (klo 18.30) takaisin Pudetoon ja sieltä bussilla Puerto Natalesiin. Ihan koko matkaa ylös ei varmasti ehtisi, mutta ainakin hyvän matkaa kuitenkin. Viimeisenä päivänä me oltiin kuitenkin totaalisen kyllästyneitä kylmyyteen ja viimaan ja päätettiin palata jo ekalla laivalla takaisin sivistyksen pariin ja jättää viimeiset vaellukset väliin. Tässä reitityksessä parasta on kuitenkin se, että missään vaiheessa ei tarvi kantaa rinkkaa mukana, vaan tavarat saa aina jätettyä reitin aloituspisteelle leirintäalueelle.

torres del paine

Askartelin Paintilla tällaisen havainnollisen kartan tästä kolmen päivän W-reitistä siirtymisineen. Leirintäalueet on ympyröity ja jokaisena päivänä kuljettava matka merkitty erivärisellä viivalla. Lisäksi merkkasin Pudeton ja Laguna Amargan sekä sieltä kulkevat kulkuvälineet reittien lähtöpaikalle. Kartasta näkyy toki myös sekä W:n että O:n reitit kokonaisuudessaan. (kartta täältä)

P1011762

P1011874

Majoitus

Kesäaikaan Torres del Painella on liikkeellä hirveä määrä vaeltajia ja majoitukset täytyy varata kuukausia etukäteen. Tarjolla on ihan hotelleja, mutta myös refugioita eli retkeilymajoja. Nämä ovat aika kalliita ja meidän selvitellessä puiston majoituksia olivat kaikki jo täynnä. Niinpä vaihtoehdoksi jäi telttailu. Leirintäalueistakin monet ovat maksullisia, varsinkin ne, joissa on paremmat fasiliteetit. Jotkut leirintäpaikat täytyy varata etukäteen puiston infopisteeltä saapuessa, mikä kannattaa ottaa huomioon, jos suunnittelee pidempää vaellusta. Me oltiin siis ensimmäinen yö Las Torresin leirinnässä ja toinen Paine Grandella, näissä oli molemmissa hyvin tilaa eikä varausta tarvittu. Leirintäalueilta löytyy ihan kunnon vesivessat, monilta jopa suihkut (eri asia on, tarkeneeko tuossa ilmanalassa niin suihkutella) ja tuulisilta paikoilta löytyi myös katetut keittopaikat. Kioskejakin leirintäalueen yhteydessä on, joten hätätapauksessa ruokaa tai kaasua saisi ostettua lisää. Vaikka Torres del Paine on monessa suhteessa haastava vaelluskohde, sillä sääolosuhteet ovat arvaamattomat, reitit rankkoja ja polut paikoitellen vaikeakulkuisia, niin toisaalta puistossa vaeltajille on tarjolla todella hyvät palvelut verrattuna moneen muuhun kansallispuistoon. Luonnonhelmassa nukkumista ei tarvitse pelätä, kun ympärillä nukkuu kymmeniä muita vaeltajia. Suurin huolenaihe on se, ettei teltta lähde tuulen mukana lentoon.

P1011877

Varusteet

Koska Torres del Painen sää voi muutta hetkessä auringonpaisteesta lumisateeseen, myös kesällä, täytyy varusteiden olla kunnossa. Meidän lähtöpäivänä osuttiin keskelle niin rankkaa sadekuuroa, että mitkään vedenpitävät tuulivaatteet eivät auttaneet, kun sade tuli kovan tuulen avittamana kankaasta läpi. Vaihtovaatetta kannattaa siis varata mukaan, ja jos pisimmille reiteille lähtee, niin ehdottomasti Goretex-kengät ja tuulipuku. Pipo, hanskat ja kaulahuivi olivat tarpeen myös kesällä, sillä lämpötilat eivät ikinä tuolla yllä mihinkään hellelukemiin. Kerrospukeutuminen oli hyvä ratkaisu, tekninen aluskerrasto alle, fleece ja tuulitakki päälle. Patagonian aurinko on kuitenkin petollinen ja kasvot kannattaa suojata korkean suojakertoimen aurinkorasvalla, samoin aurinkolasejakaan ei kannata unohtaa. Sanotaan, että Torres del Painella voi kokea neljä vuodenaikaa yhdessä päivässä, ja allekirjoitan väitteen ihan täysin. Telttakamoja ei kannata Suomesta asti raahata mukanaan, ellei ole aikomus käyttää niitä muuallakin. Puerto Natalesissa monet hostellit vuokraavat kaiken tarvittavan, ja mekin vuokrattiin teltta, makuupussi ja trangia hostellilta. Myös itse puistosta saa vuokrattua kaiken tarpeellisen, mutta hinta on kalliimpi kuin Puerto Natalesissa. Teltan pitää ehdottomasti olla vedenpitävä ja se täytyy saada tukevasti kiinnitettyä maahan. Itseä jännitti etukäteen, miten tällainen rapakuntoinen suoriutuu vaelluksesta ja alku sujuikin hieman tahmeasti, kun muutama kilometri oli pelkkää nousua. Vuorelta tuotiin myös paareilla alas yhtä naista, joten ei kannata yliarvioida omaa suorituskykyään. Toisaalta rauhallisesti etenemällä myös tottumaton vaeltaja pärjää tuolla, ja onneksi korkeimmillaan reitti nousee alle kilometriin, joten korkeasta ilmanalasta johtuvasta suorituskyvyn heikkenemisestä ei tarvi tuolla kärsiä. Suklaapatukoita vain reippaasti mukaan, sillä niiden voimalla jaksaa taas vaeltaa.

P1011708

P1011915

Hintatiedot

Torres del Painessa vierailu ei ole mitään halpaa huolimatta, vaikka valitsisikin telttamajoituksen. Liikkuminen puistossa on kallista, ja leirintäalueilla yöpymisestä useimmiten joutuu maksamaan. Kansallispuiston kioskit ovat myös kohtuullisen tyyriitä, joten kannattaa roudata mahdollisimman paljon ruokaa jo Puerto Natalesista. Puistossa ei myöskään korttimaksaminen onnistu, joten kannattaa varata reippaasti käteistä mukaan. Bussi- ja laivaliput ovat halvempia menopaluuna ostettaessa, paluulippu on aina avoin, mutta tosiaan ainakin laivan kanssa oli ongelma, kun kaikki eivät mahtuneet kyytiin. Alla hintatietoja meidän reitiltä (hinnat joulukuulta 2015, joten ovat saattaneet jo siinä välillä kallistua):

 • Bussi Puerto Natales-Torres del Paine: 15 000 pesoa/menopaluu (n. 21€)
 • Sisäänpääsy puistoon: 18 000 pesoa (n. 25€)
 • Shuttlebussi Laguna Amarga -Hostería Las Torres: 2800 pesoa/suunta (n. 4€)
 • Laiva Pudeto-Paine Grande: 24 000 pesoa/menopaluu (n. 33€)
 • Leirintämaksut: 7000-7500 pesoa/hlö (n. 10€)
 • Telttakamojen vuokra: yht. 39 000 pesoa/3 pvä (teltta, trangia, makuualustat ja makuupussi) (n. 55€)

P1011623

Majoitusvinkki Puerto Natalesiin:

Torres del Painelle mentäessä Puerto Natales on hyvä tukikohta ja sieltä voin suositella Niko’s II Adventure -hostellia majoitukseen. Vaikka paikka olikin hostelli-nimityksellä, oli se enemminkin budjettihotelli, sillä kahden hengen huoneita oli useita ja tuolla yöpyy lähinnä vähän vanhempaa porukkaa ja pariskuntia. Kylppärit olivat yhteisiä ja keittiö löytyi myös vieraiden käytöstä, ja hostelli oli todella siisti. Parasta oli kuitenkin, että hostellilla sai kätevästi järkättyä kaiken puistovierailuun liittyvän. Ostettiin kaikki bussiliput tuolta, jolloin niihin kuului myös ilmainen kuljetus bussiasemalle. Saatiin myös hyvin vinkkejä suunnitteluun ja vuokrattiin kaikki tarvittavat retkeilykamat suoraan hostellilta. Hintakaan ei ollut paha, noin 17€/hlö per yö!

Löytyykö muita Torres del Painella käyneitä? Vinkit jakoon! 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa tiistai, syyskuu 6, 2016 at 23:50

  Tämä tuli kuin tilauksesta, oon tässä nyt vähän tosissaan haaveillut käyväni tuolla lähitulevaisuudessa! Pitää pistää tämä kirjanmerkkeihin 🙂 Mahtavaa tuo, että telttailuvälineet voi tarvittaessa vuokrata. Milloin olitte muuten tuolla, siis ihan kuukautta mietin? En ainakaan mielestäni tästä postauksesta sitä bongannut. Olisi mahtavaa kyllä tehdä tuollainen oikein pitkä vaellus. Hyvä tietää, että vaihtoehtoja on monia 🙂

  • Reply Hanna keskiviikko, syyskuu 7, 2016 at 14:12

   Kiva kuulla, että tästä oli hyötyä! 🙂 Me oltiin tuolla siis joulukuussa, eli paikallisen kesän aikaan, mikä on ehdottomasti paras aika käydä tuolla, vaikka silloinkaan ei tosiaan mikään lämmin ollut. Vaihtoehtoja löytyy tosiaan jokaiselle jotakin, itse en olisi ehkä selvinnyt tuosta pisimmästä vaelluksesta 😀

 • Reply Anna / 270 degrees keskiviikko, syyskuu 7, 2016 at 15:59

  Olipa kattava tietopaketti! On kyllä huikeat maisemat ja kieltämättä Chile houkuttelisi mua aika paljon muutenkin. Me vähän harkittiin sitä omalle maailmanympärireissulla pysähdyspaikaksi, mutta loppujen lopuksi se olisi tullut vähän liian hankalaksi ja kalliiksi erinäisistä syistä johtuen ja päätettiin tällä kertaa jättää väliin. Mutta joskus on kyllä vielä pakko päästä 🙂

  • Reply Hanna keskiviikko, syyskuu 7, 2016 at 19:22

   Maisemat oli kyllä upeat, vielä kun paikan päällä olisi niitä osannut arvostaa yhtä paljon kuin näin jälkikäteen 🙂 Kannattaa ehdottomasti joskus ottaa suunnaksi Chile, varsinkin tuolla Patagoniassa riittää upeita paikkoja nähtäväksi 🙂

 • Reply HuSa keskiviikko, syyskuu 7, 2016 at 16:19

  Mitä tarkoitat ”vedenpitävillä tuulivaatteilla”? Minulla tuulitakki ja -housut eivät pidä kevyempääkään sadetta ja jos tosiaan ihan kaatamalla sataa niin vesi menee heti kankaasta läpi. Saako tuulivaatteita vedenpitävinäkin?

  • Reply Hanna keskiviikko, syyskuu 7, 2016 at 19:26

   Tuulivaatteet ei varmaan ole oikea tekninen termi, itse olen sitä tottunut käyttämään tarkoittamaan ulkoiluvaatteita. Mun oma takki kestää vettä yllättävänkin hyvin, mutta housut ovat kaatosateessa hetkessä märät, kuten tuolla tuli todettua. Koska Torres del Painella tosiaan saattaa sataa ihan kaatamalla vettä, niin kurjaa on, jos vaatteet kastuvat esimerkiksi heti ekana päivänä ja niillä täytyy sitten olla koko loppuaika. Siksi lähtisin pidemmälle vaellukselle tuonne vain, jos mukana on sellainen ulkoasu, joka kestää melko kovaakin sadetta. Urheilukaupoissa varmaan osaavat enemmän auttaa tällaisen valinnassa. Jos sattuu säiden suhteen hyvä tuuri tai on käymässä vain päiväseltään/ yhden yön yli, niin perusulkoiluvaatteet (jotka vähäsen pitävät sadetta) käyvät jo ihan hyvin, mutta pidemmäksi aikaa lähteville suosittelen kunnollisten vaatteiden hankintaa.

 • Reply Heidi / Maailman äärellä sunnuntai, syyskuu 18, 2016 at 16:33

  Ihana oli päästä lukemaan kokemuksistasi, sillä en itsekään ollut löytänyt oikein mitään suomenkielistä infoa Torres del Painesta. Me ollaan varattu omaa reissuamme varten vuokra-auto Punta Arenasista ja hotellimajoitus Torres del Painesta. Tarkoitus on tehdä sitten ihan päiväretkiä hotellilta, koska ollaan aika kokemattomia vaeltajia. Hotelli järjestää jos jonkinmoista retkeä, mutta tyyritähän ne ovat.
  Ja nyt tiedän, että on siis syytä ottaa myös kalsarit ja pipo mukaan reissuun :D.

  • Reply Hanna sunnuntai, syyskuu 18, 2016 at 16:41

   Joo yllättävän hankala oli kyllä löytää infoa paikasta, varsinkaan suomeksi. Kiva kuulla, että tästä oli apua 🙂 Hyvä, että ootte ollut varausten kanssa ajoissa matkassa, mahdolliset sateet ja tuulet eivät sitten niin paljoa haittaa, kun pääsee kuitenkin yöksi hotelliin. Mutta pipo ehdottomasti mukaan, sille varmasti tulee tarvetta! Suosittelen ehdottomasti vaeltamaan tuon reitin Base de las Torresille, tykkäsin siitä eniten. Toki vaellus oli rankka, mutta itsekään en ole kovin kokenut ja ihan hyvin selvisin. Mahtavaa Chilen reissua teille! 🙂

   • Reply Heidi / Maailman äärellä sunnuntai, syyskuu 18, 2016 at 21:12

    Kiitos Hanna! Kirjaan muistiin tämän Base de las Torresin reitin. Eiköhän yhtenä päivänä jaksa vähän enemmänkin huhkia. Mitäpä sitä ei tekisi kauniiden maisemien eteen ;).

    • Reply Hanna sunnuntai, syyskuu 18, 2016 at 22:07

     Joo kyllä yhden pidemmän vaelluksen aina jaksaa, jos muina päivinä ottaa iisimmin! 🙂 Ja jos joku jäi mietityttämään reissun suunnittelussa, niin kysy ihmeessä, yritän parhaani mukaan vastata 🙂

  Leave a Reply