Suomen suurin matkablogiyhteisö

Maailmanympärimatkan parhaat paikat

Mikä paikka ihastutti? Mitkä kohteet olivat pettymyksiä? Minne menisin uudestaan? Ja mikä oli reissun paras maa? Vaikeita kysymyksiä, joihin ei ole ihan helppo vastata. Kohteiden laittaminen objektiiviseen paremmuusjärjestykseen kun on lähes mahdotonta, onhan positiivinen fiilis jostain paikasta niin monien asioiden summa. Pitkällisen pohdinnan seurauksena päädyin kuitenkin listaamaan erikseen luontokohteet, kaupungit ja rantakohteet, koska muuten vertailu olisi ollut vielä astetta haastavampi toteuttaa. Mikäli olen kohteesta jo kirjoitellut aiemmin tänne blogiin, pääsee paikan nimeä klikkaamalla lukemaan postauksen paikasta.

P1011443Ushuaia, Argentiina

Parhaimmat maat:

 1. Argentiina
 2. Australia
 3. Uruguay
 4. Chile
 5. Fidzi
 6. Uusi-Seelanti
 7. Brasilia
 8. Hong Kong

Kaksi suosikkimaata on helppo nimetä, sillä sekä Argentiina että Australia tarjosivat niin paljon monipuolista luontoa ja upeita kohteita, ettei niiden sijoitusta listalla tarvi kauaa miettiä. Etelä-Amerikasta tykkäsin muutenkin kovasti, ja vaikka Argentiina ei ollut rakkautta ensi silmäyksellä, niin joku siinä sitten lopulta viehätti kaikista käymistämme maista eniten. Argentiinasta löytyi eniten paikkoja, joista tykättiin, tunnelma oli rentoa lattarimeininkiä ja paikallisten omalaatuinen espanjan aksentti oli alkuvaikeuksien jälkeen hauskaa kuunneltavaa. Vaikka Chilessäkään ei mitään vikaa ollut, niin jotenkin Argentiina vain miellytti enemmän. (No okei, valehtelisin, jos väittäisin, ettei maailman parhaaksi nimittämälläni argentiinalaisella jätskillä olisi mitään tekemistä tämän ykkössijan kanssa…) Uruguayta ja Brasiliaa oli hieman vaikea sijoittaa listalle, koska oltiin molemmissa vain niin vähän aikaa. Mutta yhden päivän visiitin perusteella Uruguay vaikutti sen verran kivalle paikalle, että listasin sen tähän kolmanneksi. Uusi-Seelanti tarjosi paljon upeita maisemia, mutta meille jäi kummallekin vähän valju fiilis maasta. Jotenkin Uusi-Seelanti oli vähän tylsä, ja oltiin nähty jo Etelä-Amerikassa niin paljon upeaa luontoa, että tuossa kohtaa reissua ei enää jokainen vuorimaisema jaksanut innostaa. Fidziä oli vähän vaikea sijoittaa, koska olihan pikkuinen saarivaltio oikea paratiisikohde, mutta monipuolisuudessa se ei millään pysty vetämään vertoja isoimmille maille. Listan viimeinen onkin sitten Hong Kong, ja viime postauksessa kerroinkin jo hieman, etteivät riisit ja nuudelit olleet edelleenkään mun juttu.

P1017678Uluru, Australia

P1013558Villarrica-tulivuori, Chile

Parhaimmat luontokohteet:

 1. Uluru, Australia
 2. Ruta de los Siete Lagos, Argentiina
 3. Perito Morenon jäätikkö, Argentiina
 4. Iso Valliriutta, Australia
 5. Tongariron kansallispuisto, Uusi-Seelanti
 6. Villarrican tulivuori, Chile
 7. Iguazún putoukset, Brasilia ja Argentiina
 8. Milford Sound, Uusi-Seelanti
 9. Ushuaia, Argentiina
 10. Aoraki/Mount Cookin kansallispuisto, Uusi-Seelanti

Luontokohteet olivat meidän reissun teema, ja niiden osalta listan laatiminen oli yllättävän haastavaa. Suosikki oli kuitenkin helppo valita, sillä oltiin molemmat sitä mieltä, että Uluru, tuo Australian takamaiden mystinen punainen kivi, oli tajuttoman upea paikka. Argentiinan järvialueella kulkeva seitsemän järven tie pääsee omalla listallani toiseksi ja listan kolmonen, Perito Morenon jäätikkö, löytyy myös Argentiinasta. Listalta löytyy paljon vuoripaikkoja, kuten Uuden-Seelannin korkeinta vuorta Aoraki/Mount Cookia ympäröivä kansallispuisto, Ushuaian upeat arktiset maisemat Argentiinan Tulimaassa sekä Milford Soundin vuonomaisemat. Tulivuoretkin ovat selkeästi tällä reissulla kiehtoneet, kun listalle on päässyt sekä Chilen lumihuippuinen Villarrica että Taru Sormusten Herrasta -elokuvien tunnetuksi tekemä Tongariron kansallispuisto tulivuorineen. Iguazún putoukset olivat nekin kokonaisuudessaan vaikuttava näky, samoin Iso Valliriutta Australiassa. Jos listalla olisi vielä 11. kohta, täytyisi se sijoitus antaa Torres del Painen kansallispuistolle Chilessä. Upea paikka, jonka extremet sääolosuhteet tekivät alueella vierailusta melkoisen haastavaa ja saivat minut nimeämään puiston jopa maailman kamalimmaksi vaelluskohteeksi. Siksi se ei tähän top 10 -listaukseen mahtunutkaan.

P1012040Perito Moreno, Argentiina

P1015505Milford Sound, Uusi-Seelanti

Parhaimmat kaupunkikohteet:

 1. Sydney, Australia
 2. Valparaíso, Chile
 3. Bariloche, Argentiina
 4. Christchurch, Uusi-Seelanti
 5. Buenos Aires, Argentiina

Reissun aikana liikuttiin lähinnä pikkukaupungeissa, joista oli helppo päästä läheisiin luontokohteisiin, joten tälle listalle ei ollut kamalasti tunkua. Ehdottomaksi lempikaupungikseni valikoitui viihtyisä Sydney, mutta paljoa ei hävinnyt vertailussa Chilen värikäs Valparaíso. Bariloche taisi päästä listalle herkullisen suklaan voimin, kun taas Christchurchissa oli mielenkiintoista nähdä, miten kaupunki toipuu muutaman vuoden takaisesta maanjäristyksestä. Hieman yllättäen listalle pääsi myös Buenos Aires, joka oli kaikkea muuta kuin rakkautta ensi silmäyksellä. Kaupungissa ollessani olin sitä mieltä, että se on aivan liian ruuhkainen, saasteinen ja meluinen paikka, mutta aika kultaa muistot ja näin jälkikäteen muistan kaupungista Recoletan viihtyisän alueen, La Bocan värikkään korttelin ja kauniit pariisilaistyyliset rakennukset.

IMG_0616Valparaíso, Chile

P1017874Ellis Beach, Australia

Parhaimmat rantakohteet:

 1. Yasawa-saaret, Fidzi
 2. Port Douglas, Australia
 3. Wanaka, Uusi-Seelanti
 4. Sydney, Australia
 5. Viña del Mar, Chile

Ei oikeastaan olla rantalomailijoita, ja kun suurin osa reissusta kulki vähän viileämmissä olosuhteissa, ei kunnon rantalomakohteita reitille juuri osunut. Paras oli tietysti Fidzi, jolla vietimme vajaan viikon yhdellä Yasawa-saariston saarista omassa rantabungalowissa ilman huolen häivää. Reissun kauneimmat rannat löytyivät kuitenkin Port Douglasin lähistöltä Pohjois-Australiasta, harmi vain että noissa trooppisissa vesissä väijyi kaikenlaista vaarallista, kuten meduusoja ja krokotiileja. Itse pidän enemmän järvistä kuin meristä ja siksi Uuden-Seelannin Wanakakin pääsi mukaan listalle, vaikka ei mikään rantalomakohde olekaan. Sydneystä löytyy upeita rantoja, samoin Valparaíson kupeessa sijaitseva Viña del Mar on kiva rantakohde. Ja nyt kun tarkemmin tutkin tätä listaa, niin ainut paikka, jossa kävin meressä uimassa oli muuten tuo Fidzi. Muuten reissun uintiretket tuli suoritettua järvivesissä.

P1015022Wanaka, Uusi-Seelanti

Huonoimmat kohteet:

 1. Punta Arenas, Chile
 2. Nadi, Fidzi
 3. Otago Peninsula, Uusi-Seelanti
 4. Puerto Montt, Chile
 5. Santiago, Chile

Näistä ei olekaan tehnyt mieli kirjoitella tänne mitään, sillä mitä sitä nyt huonoja kohteita muistelisi. Chilessä meillä oli ilmeisesti huonoa tuuria kohdekaupunkien valinnassa, kun listalle on eksynyt näinkin monta chileläistä paikkaa. Etelä-Chilestä löytyvässä piskuisessa Punta Arenaksessa ei ollut mitään nähtävää kalliiden pingviiniretkien lisäksi ja vieläkin harmittaa, että tuhlattiin siellä yksi päivä. Fidzin isoin kaupunki Nadi oli melko kaukana mielikuvista paratiisisaaresta, eikä tuolla koettu hurrikaani nyt ainakaan parantanut mielikuvaa kaupungista, jossa meidän oli tarkoitus vain viettää yöt ennen ja jälkeen saarioleskelun, mutta jossa jumitettiinkin lopulta monta päivää. Otago Peninsulan maisemat taas eivät olleet Uuden-Seelannin parhaita, ja miinuksena siellä kaikkien eläinten näkemisestä olisi joutunut maksamaan. Puerto Montt kuului sarjaan ei mitään nähtävää ja Chilen pääkaupunki Santiago taas oli kesäaikaan saasteinen pätsi, jossa ei juuri tehnyt mieli kierrellä kaupungilla +35 asteen porottavassa auringossa pakokaasuja haistellen.

IMG_0744Santiago, Chile

P1016626Barefoot Manta Island, Fidzi

Parhaimmat majapaikat:

 1. Barefoot Manta Island (Fidzi) n. 107€/yö/hlö
 2. Hospedaje Javiera (Puerto Montt, Chile) 19€/yö/hlö
 3. Niko’s II Adventure (Puerto Natales, Chile) 17€/yö/hlö
 4. Che Lagarto Hostel (Foz do Iguaçu, Brasilia) 8€/yö/hlö
 5. Manapouri Motorhome & Caravan Park (Manapouri, Uusi-Seelanti) 22€/auto

Majoituksen suhteen tingittiin aika paljon mukavuuksista ja yövyttiin jopa campervanissa koko kolme viikkoa Uudessa-Seelannissa ja lisäksi myös muutama yö Pohjois-Australiassa. Hostellien dormit tulivat tutuiksi, samoin jaetut kylppärit ja keittiöt. Yllättäen Etelä-Amerikasta löytyi paljon kivoja ja siistejä hostelleita, joista sai vielä roppakaupalla vinkkejä alueen nähtävyyksistä. Australiassa taas ainakin ne hostellit, joissa yövyttiin, olivat paljon kämäisempiä ja tuntuivat olevan täynnä välivuottaan viettäviä bilettäviä parikymppisiä. Reissun paras majapaikka oli totta kai oma bungalowi Fidzillä ulkoilmasuihkulla, omalla terassilla ja riippumatolla. Puerto Monttissa yövyttiin viihtyisässä pienessä majatalossa, jossa vinot lautalattiat narisivat, mutta jossa kaikki paikat hohtivat puhtautta. Torres del Painelle mentäessä yövyttiin mennen tullen perheomisteisessa hostellissa, josta saatiin hyvät vinkit kansallispuistovierailua varten ja jossa vietettiin jouluaattoilta muiden matkailijoiden ja henkilökunnan kanssa illallispöydässä. Reissun ensimmäinen majapaikka Brasiliassa oli siisti hostelli, jossa aamupala oli monipuolinen ja jonka kattoterassilla tarjoiltiin illalla ilmaisia caipirinhoja. Ja listan viimeisenä vielä Uuden-Seelannin paras leirintäalue, jonka supersiististä huoltorakennuksesta löytyi keittiön ja vessan lisäksi hengailutilatkin. (Tuo paikka oli ihan pelastus monen päivän suihkuttomuuden jälkeen, kun sai rauhassa istua tuolilla pöydän ääressä syömässä, sen sijaan että kuhjotti epämääräisessä asennossa autossa haarukoimassa tomaattipastaa.) Mutta jos nyt ihan rehellisiä ollaan, niin ehdottomasti parhaimmat majapaikat löytyivät Helsingistä kavereiden nurkista ennen ja jälkeen reissun 🙂

P1016335Aoraki/Mount Cookin kansallispuisto, Uusi-Seelanti

P1012365Bariloche, Argentiina

Miehen suosikkipaikat:

 1. Uluru, Australia
 2. Tongariron kansallispuisto, Uusi-Seelanti
 3. Rotorua, Uusi-Seelanti
 4. Bariloche, Argentiina
 5. Iso Valliriutta, Australia
 6. Iguazún putoukset, Brasilia ja Argentiina

Loppuun vielä lista miehen suosikkipaikoista, meillä meni mielipiteet aika hyvin yksiin, sillä lähes kaikki löytyvät omaltakin listaltani. Rotoruan geotermiset ihmeet eivät omassa vertailussani pärjänneet vielä upeammille paikoille, mutta siinä olen samoilla linjoilla, että oli tuo mädiltä kananmunilta tuoksuva kaupunki aika ihmeellinen myöskin.

P1014327Tongariron kansallispuisto, Uusi-Seelanti

Lisää luettavaa maailmanympärimatkasta:

Ranskattaren reissuja voi seurata myös Facebookissa ja Instagramissa. Ensi viikolla suuntana Slovenia ja elokuun lopussa kolmen kuukauden työharjoittelu Espanjan Valenciassa!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Noora tiistai, elokuu 2, 2016 at 16:39

  Oon jo varmasti aika monta kertaa sun blogissa hehkuttanut noita tuon reissun maisemia, mutta hehkutan vielä kerran. Ne on niin upeita <3 Mua on kyllä alkanut houkutella aika paljon nuo samat Argentiinan ja Chilen kulmat kuin missä te kävitte. Juuri tuon upean luonnon takia. Varsinkin Argentina ei ole mua innostanut ennen suuresti, mutta noi maisemat lähtisin heti katsomaan itsekin!
  Mun blogissa on muuten sulle haaste, tarkoituksena kertoilla oudoimpia reissusattumuksia. Sullekin varmaan on jokunen osunut matkojen varrella, joten toivottavasti tartut haasteeseen 🙂 https://www.rantapallo.fi/kerranpoistuinkotoa/2016/08/02/pullonpyoritysta-nightwishin-kanssa-ja-muita-reissusattumuksia/

  • Reply Hanna keskiviikko, elokuu 3, 2016 at 13:28

   Kyllä noissa maisemissa vain riittää hehkutettavaa! Jännä kyllä, että etukäteen muakin kiinnosti enemmän Chile kun Argentiina ja vielä oikeastaan kaikki reissussa tapaamamme tyypit olivat sitä mieltä, että Chile on näistä kahdesta maasta jotenkin parempi. Jotain siinä Argentiinassa kuitenkin sytytti enemmän, vaikka vaikea määritellä sen tarkemmin. Kiitos haasteesta, täytyypä laittaa toteutukseen 🙂 Heti tulee mieleen jo useampikin outo sattumus reissujen varrelta, että kyllähän niitä riittää 😀

 • Reply Jonna / Lempipaikkojani perjantai, elokuu 5, 2016 at 15:17

  Minua kiehtoo Väli- ja Etelä-Amerikka kovasti ja jossain vaiheessa olisi ihanaa päästä niitä tutkailemaan ajan kanssa. Ehkä sitten kun lapset ovat isompia. Onneksi lokakuussa toteutuu yksi haave eli matka Australiaan, Adelaideen. Tuo Uluru olisi myös yksi haavekohde, mutta sinne ei meidän lokakuisella reissulla mitenkään kerkiä…

  • Reply Hanna lauantai, elokuu 6, 2016 at 19:35

   Lattarimaihin kannattaa ehdottomasti lähteä ajana kanssa, siellä riittää nähtävää pidemmäksikin aikaa! Australian reissu kuulostaa myös hyvältä 🙂 Harmi, ettette kerkeä Ulurulle asti, mutta kyllä Ausseissakin nähtävää riittää ja varmasti Ulurun aika on sitten joskus myöhemmin.

  Leave a Reply