Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kevätretki Seitsemisen kansallispuistoon

Maailmanympärimatkan aikana tuli vierailtua useammassakin kansallispuistossa eri maissa, ja samalla lähti kytemään ajatus siitä, että Suomessakin varmasti riittäisi upeita kansallispuistoja koluttavaksi. Tähänastinen saldo itsellä onkin huimat kaksi kappaletta vierailtuja kansallispuistoja, kun viime kesänä käväistiin Kolilla vaeltamassa ja syksyllä kävin myös Kuopion kupeessa Etelä-Konnevedellä. Niinpä suunnattiin eräänä toukokuisena lauantaina kohti Seitsemisen kansallispuistoa, kun sekä minulla että miehellä oli vapaa viikonloppu (mikä on tällä hetkellä harvinaisempi ilmiö kuin lumisade juhannuksena). Seitsemiseen ajaa Tampereelta vain reilun tunnin (vai puolitoista), joten se on kivan lähellä päiväretkikohteeksi. Toukokuun lämpötilat kun eivät vielä houkuttele telttailemaan (toisaalta houkutteleeko telttailu ikinä, ja olisi tuolloin ainakin ollut lämpimämpi kuin Torres del Painella telttaillessa…)

P1018619

Seitsemisen puiston alueella kulkee useita reittejä, me päätettiin kiertää 6,3 kilometrin pituinen Torpparintaival, joka oli ennemminkin reipas parin tunnin päiväkävely kuin oikea vaellus. Mutta koska aina ei jaksa eräjormailla, ja toinen vaihtoehto, lähes 19 kilometrin Seitakierros, ei jaksattanut millään. Vaikka olisi senkin varmaan päivässä kiertänyt, jos olisi heti aamusta päässyt matkaan ja varautunut kunnon eväillä. Me pidennettiin vielä reittiä ja tehtiin kilometrin pisto suuntaansa Pitkäjärvelle, joten kyllä tuosta ihan hyvän lenkin sai. Torpparintaipaleen voi aloittaa Koverolta, jossa riittää ihasteltavaa perinnetilan pihapiirissä ja sen punaisissa rakennuksissa. Itse polku kulki lähes kokonaan metsämaisemissa, välillä poikettiin suolle, mutta muuten maisemat olivat pitkälti vanhaa aarniometsää. Maisemallisesti reitti ei ehkä ollutkaan kiinnostavin, sillä vesistöjä sen varrella oli kovin vähän. Tuo Koveron tila sekä Pitkäjärvellä ollut torppa olivatkin meidän retken kiinnostavimpia kohteita, ihan eivät Seitsemisen maisemat pärjänneet Kolille.

  P1018561 P1018568 P1018573

Vaikka oli lauantai ja pysäköintialueilla oli useita autoja, saatiin vaeltaa lähes koko aika omassa rauhassa. Vaellusasukin oli tuttu ja turvallinen maailmanympärimatkalla hyväksi havaittu fleece ja tuulitakki -yhdistelmä. Jos jotain reissussa on oppinut niin ainakin sen, miten erilaisille vaelluksille varustaudutaan sään mukaisesti. Ilma ei ollut tuolloin mitenkän paras mahdollinen, mutta meillä oli hyvä tuuri, sillä kunnon sade alkoi vasta siinä kohtaa, kun ajeltiin autolla takaisin kohti Tamperetta.

P1018584 P1018586 P1018591 P1018593

Pitkäjärvellä pidettiin evästauko. Tuolloin oli vielä edellispäivien helteiden jäljiltä metsäpalovaroitus voimassa, joten matkaseuran eväsmakkaroita päästiin paistamaan vasta lopuksi asianmukaiselle tulipaikalle. Torpparintaipaleen varrella ei nimittäin ollut yhtään katettua tulentekopaikkaa, mikä oli ehkä pieni miinus reitille.

P1018603 P1018605

Pikkuinen haukilampi oli ainut reitin varrella ollut vesistö, Seitsemisessä oli useampikin tällainen pikkuinen suojärvi. Itse tykkään hirveästi järvistä, ja hieman harmi, ettei Seitsemisessä niitä ollut kovin montaa. Ilmeisesti kansallispuiston toisella puolella vesialueita olisi ollut enemmän, joten täytyy suunnata sinne ensi kerralla.

P1018614

P1018617

P1018621

Reitin vaellettuamme tutkittiin vielä Koveron tilan rakennukset läpi. Tuo vanha tila oli todella mielenkiintoinen paikka, sillä ulkorakennukset oli säilytetty vanhan ajan asussa. Noin kevätaikaan paikassa tuntui käyvän vieraskirjan mukaan paljon luokkaretkiläisiä, ja tuo onkin varmasti hyvin opettavainen retkikohde. Kesäaikaan Koverolla pidetään ilmeisesti myös tervahautaa, mikä olisi kiinnostavaa nähdä. Päärakennuksen tuvassa oli myös kangaspuut ja roikkuipa katossa myös perinteisesti kasviväreillä värjättyjä villalankoja.

P1018625

P1018629

Seitseminen oli oikein kiva päiväretkikohde, vaikka maisemat olivatkin kohtuullisen metsäiset. Tästä on hyvä aloittaa kansallispuistojen tarkempi koluaminen, kertokaas vinkkejä Suomen upeimpiin kansallispuistoihin!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa keskiviikko, kesäkuu 8, 2016 at 05:21

  Liesjärvi on kiva, siellä on niitä järviäkin. Eikä Tampereelta matka ihan mahdoton ole.

  • Reply Hanna keskiviikko, kesäkuu 8, 2016 at 12:20

   Kiitos vinkistä! Liesjärvi onkin itselle ihan uusi tuttavuus, täytyy laittaa nimi muistiin 🙂

 • Reply Tero keskiviikko, marraskuu 15, 2017 at 11:00

  Lukekaa myös täältä: http://munpolkunionnellisuuteen.blogspot.fi/2017/11/kesa-2017-vol-40-seitsemisen.html?m=1

 • Leave a Reply