Suomen suurin matkablogiyhteisö

Sydney – uusi suosikkikaupunki

En ole mikään suuri kaupunkien ystävä, söpöt pikkukaupungit kyllä menee, mutta paljon enemmän pidän kauniista luontomaisemista. Leppoisa tunnelma ja viihtyisyys ovat kuitenkin asioita, jotka saavat kaupungin kuin kaupungin pisteet nousemaan omissa silmissä eikä Sydney tuottanut pettymystä tässä asiassa. Alunperin meidän piti olla tuolla vajaa viikko ja suunnitelmissa oli myös tehdä retki Blue Mountaisin vuoristoon, mutta koska jäätiin myrskyn takia Fidzille jumiin, ei Sydneylle jäänyt aikaa kuin kaksi päivää. Tärkeimmät nähtävyydet ehdittiin toki kiertää, mutta kaupungissa olisi ehdottomasti viihtynyt pitempäänkin. Sydneystä tuli yksi ehdottomasti lemppareimmista suurkaupungeista, kaupungin tunnelma oli niin australialaisen rento ja keskusta oli äärimmäisen siisti ja viihtyisä.

P1017150

Vaikka kaupunki on iso, niin keskusta on yllättävän pieni ja tärkeimmät nähtävyydet melko lähellä toisiaan. Meidän hostelli sijaitsi hieman kauempana King’s Crossin alueella, jossa ei juuri muuta tainnutkaan olla kuin backpacker-majapaikkoja (ja punaisten lyhtyjen alue). Tuolta käveli kuitenkin suhteellisen näppärästi keskustaan, metrolla olisi joutunut tekemään pienen koukkauksen ja vielä vaihtamaankin linjaa, joten päädyttiin useimmiten kävelemään. Ensimmäisenä päivänä Sydneyssä lämpötilakin huiteli jossain neljänkymmenen asteen tietämillä, ja vettä sai olla koko ajan ostamassa lisää. Toisena päivänä (kun lähdettiin rannalle), lämmintä olikin enää vain 20 astetta eikä siellä rannalla tarjennutkaan ottaa aurinkoa.

P1016909

Kierros Sydneyssä täytyy tietysti aloittaa satamasta, josta löytyy se ehkä maailman kuuluisin oopperatalo. Oopperatalo sijaitsee kivasti kasvitieteellisen puutarhan vieressä, jossa kiertelemällä saa myös tovin jos toisenkin kulumaan. Tuo Sydneyn oopperatalo on varmasti lähes yhtä ikoninen nähtävyys kuin Pariisin Eiffel-tornikin, ja jotenkin oli ihan uskomaton fiilis oikeasti olla tuolla ja päästä näkemään rakennus livenä. Lisäksi kun oopperatalon vieressä komeili vielä Sydneyn kuuluisa Harbour Bridge, riitti siinä turistilla ihmeteltävää.

P1017016

P1016932 P1016946

Sydneyn kivoin kortteli, The Rocks, löytyi sataman ja sillan välimaastosta ja piipahdettiin siellä myös lounaalla. Sydneyn ikäisen kaupungin kohdalla ei tietenkään voi oikein puhua vanhasta kaupungista, mutta The Rocks on kuitenkin Sydneyn mittapuulla historiallista aluetta. Kyseinen kortteli on Sydneyn ensimmäisiä asuinalueita, ja Wikipedia tiesi kertoa, että aiemmin paikalla on ollut slummin maine. Nykyään kortteli kohtuullisen mataline kivitaloineen on kuitenkin viihtyisä paikka korkeiden pilvenpiirtäjien ja massiivisen sillan varjossa. Kivoja ruokapaikkoja tuolla ainakin näytti olevan useita, eli tänne kannattaa ehkä suunnata nälkäisenä Sydneyssä.

P1016963 P1016974

Koska itsellä on pienoinen pakkomielle päästä aina ihailemaan maisemia yläilmoista, täytyi Sydneyssäkin hyödyntää mahdollisuus, kun kävi ilmi, että Harbour Bridgen torniin pääsee kiipeämään 8,50 dollarin opiskelijahintaan. Tornista näki kivasti satamaan ja Sydneyn keskustaan päin ja japanilainen turisti oli onnessaan, kun sai napsittua oopperatalosta sataviisikymmentä kuvaa tästäkin kuvakulmasta.

P1016979  P1017052

Meidän eka päivä Sydneyssä oli kyllä kunnon turistipäivä, sillä satamassa hypättiin lauttaan kohti Manly Beachiä. Neljänkymmenen asteen helle oli houkutellut muutaman muunkin rannalle, me tosin ei oltu uikkareita aamulla napattu hotellilta joukkoon ja tyydyttiin vain katselemaan surffareiden menoa rannalla. Lasten surffikoulu oli käynnissä, eikä voinut kuin ihailla, miten tomerasti pikkutytöt käsittelivät surffilautaa. Rehellisesti sanottuna nuo lapset olivat parempia kuin monet vähän isommat surffausta harjoittelevat. Hassu ajatus, että siinä missä meillä Suomessa pikkulapset opettelevat hiihtämään ja luistelemaan, niin Ausseissa muksut laitetaan surffikouluun. Ilmeisesti sen, minkä pienenä oppii, sen vanhana taitaa. Itse olen aika vakuuttunut, etten tule ikinä ikinä surffausta kokeilemaan. Näen jo sieluni silmin, miten olisin koko hommassa aivan umpisurkea. En luonnonvesissä uskalla ikinä uida niin syvälle, etteivät jalat koske pohjaan ja aaltoja suorastaan kammoan. En ole uimisessä mitenkään luonnonlahjakkuus, ja olen hirveän epävarma vedessä. Snorklaus kellukkeilla on siis ehdottomasti hurjinta vesijuttua, mitä pystyn tekemään. Surffatessahan lopussa kaatuu aina, vaikka olisi kuinka ammattilainen, ja minähän en haluaisi kaatua. Ja aloittelijat näyttävät kaatuvan aina ennen kuin edes pääsevät laudalle seisomaan.

P1017055 P1017126

Manlyltä palattuamme suunnattiin Mrs Macquarie’s Chairin niemelle oopperatalon vastarannalle ja kyseinen paikka on ehdottomasti yksi parhaista paikoista ihailla auringonlaskua Sydneyssä. Illan hämärtyessä paikalle valui enemmän ja enemmän turisteja, mutta tunnelma oli silti leppoisa. Ihan vieressä oli myös meneillään joku ulkoilmakonsertti ja saatiin kuunnella musiikkia samalla kun ilta pimeni kaupungin yllä.

 P1017163 P1017192 P1017215 P1017220

Toisen Sydney-päivän piti olla sitten se rantapäivä ja lähdettiin heti aamusta kuuluisalle Bondi Beachin rannalle. Mutta koska lämpötila oli edellispäivään verrattuna laskenut noin parikymmentä astetta, ei rannalla oikein tarjennutkaan. Kun oltiin vartin verran värjötelty biitsillä, jossa tuuli kuljetti kivasti hiekkaa päälle eikä aurinko pilkistänytkään pilvien takaa, päätettiin vaihtaa suunnitelmaan. Niinpä päivästä tulikin sitten shoppailupäivä, mikä oli ihan hyvä vaihtoehto sekin. Koska oltiin myöhemmin suuntaamassa sinne purjehdusretkelle, oli ehdottoman välttämätöntä ostaa uudet bikinit ja kiva kesämekko. (Kyseisellä retkellä ei tosin kesämekolle ollut tarvetta, kun seilattiin kaatosateessa, että toivottavasti tästä Suomen kesästä tulee lämmin, niin tulisi mekolle käyttökertoja.) Shoppailupaikkoja löytyi komean Queen Victoria Buildingin lähistöltä, itse rakennuksen sisältä löytyvät liikkeet taas olivat vähän liian tyyriitä meidän kukkarolle.

P1017227

Darling Harbourin alueelta löytyy myös kivasti kauppoja ja ravintoloja. Me ei keritty sinne kuin lyhyelle kävelylle, mutta jos aikaa olisi ollut enemmän, olisi tuollakin viihtynyt kauemmin.

P1017246

Pari vinkkiä Sydneyyn matkaavalle:

 • Lentokentältä keskustaan pääsee esimerkiksi Airport Link -lentokenttäjunalla (18,20 AUSD King’s Crossin metroasemalle). Junaa halvempia ovat yleensä useiden eri yhtiöiden lentokenttäkuljetukset pikkubusseilla, näitä kannattaa tiedustella suoraan majapaikasta. Me maksettiin kyydistä takaisin lentokentällä 14 AUSD. Monet hostellit mainostivat myös ilmaisia lentokenttä pick up -palveluja, tosin vain päiväsaikaan.
 • Metromatka keskustassa maksoi 4 AUSD. Bondi Beachille pääsee Bondi Junctionin metroasemalta esimerkiksi bussilla 333 (2,40 AUSD/suunta). Bussiliput voi ostaa joko automaatista tai Bondi Beachillä rantakadun varrelta joistain kaupoista. Manly Beachille pääsee näppärästi lautalla ihan satamasta Circular Quaylta (15,20 AUSD/menopaluu) ja lauttamatkalla voi ihailla upeita maisemia.
 • Kohtuuhintaisen majapaikan löytäminen Sydneystä oli melko haastavaa. King’s Crossin alueelta tosiaan löytyi paljon hostelleja, me majoituttiin Jolly Swagman Backpackers -hostellissa. Paikka tuntui olevan täynnä working holiday -viisumilla reissaavia välivuoden pitäjiä ja porukka ramppasi bileissä aika lailla joka ilta. Meillä oli onneksi kahden hengen huone, 28€/hlö/yö, mutta kylppäri oli yhteinen koko käytävän kanssa. Ei mikään paras hostelli, jossa olen ollut, mutta ihan mukinnmenevä, vaikka netti toimikin äärimmäisen heikosti.

Löytyykö muilta Sydneyn matkaajilta vinkkejä kaupunkiin? 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Anna / Muuttolintu sunnuntai, toukokuu 29, 2016 at 02:40

  Itse tykkään kanssa luontokohteista kaupunkeja enemmän. Tuntuu, että kaikki Aussilan suurkaupungit on aika samanlaisia. Sydneyssä on tietysti kaunein satama, mutta Melbournea kehutaan asumiskelpoisimmaksi. Itse haluan seuraavalla kerralla Sydneyssä lenkkeillä Bondi to Coogee -reitin, minkä varrella pitäisi olla nätit maisemat.

  • Reply Hanna sunnuntai, toukokuu 29, 2016 at 11:40

   Jep, kyllä luontokohteissa riittää enemmän ihasteltavaa. Varsinkin Uudessa-Seelannissa lähes kaikki kaupungit olivat toistensa kopioita, kun oli yhden nähnyt, oli nähnyt kaikki. Sydneyn satama-alue oli tosiaan kaunis, mutta olisi kyllä joskus kiva käydä Melbournessa ja vertailla, kummasta kaupungista tykkää enemmän. Tuo kävelyreitti olisi varmasti tehty, jos aikaa olisi ollut enemmän, nyt sekin jäi odottamaan seuraavaa visiittiä Sydneyyn 🙂

  Leave a Reply