Suomen suurin matkablogiyhteisö

Rentoa rantalomailua Fidzillä

Viimeisiä reissupäiviä viedään, ihan käsittämättömän nopeasti kulunut kolme kuukautta. Nyt alkaa olla ihan hyvä fiilis jo Suomeen paluusta, viimeisin viikko Australiassa on kulunut enemmän tai vähemmän rankkasateiden kourissa, joten yllättäen Suomen kauniit talvipäivät kuulostaa ihan hyvälle vaihtoehdolle. Nettiyhteydet ovat täällä Australiassa olleet samaa surkeaa sarjaa kuin Uudessa-Seelannissakin, varsinkin kun viimeinen viikko ollaan vietetty campervan-elämää (vaikka Uuden-Seelannin jälkeen vannoinkin, ettei enää ikinä tätä). Australiasta juttuja tulossa kuitenkin myöhemmin, sillä olisi vielä Fidziltäkin kerrottavaa.

P1016866

Maailmanympärimatkan alkuosuuden seikkailujen jälkeen Fidzin oli tarkoitus olla meille rentouttava lepoloma, ja sitä se olikin pyörremyrsky Winstonin iskuun asti. Ensimmäinen yö vietettiin Nadissa pääsaarella, mutta haluttiin ehdottomasti päästä myös pienemmille saarille, joten suurin osa ajasta oli tarkoitus viettää Barefoot Manta Islandilla Yasawa-saarilla. Saarihyppelyt Yasawa-saarilla ovat suosittuja reppureissaajien keskuudessa ja me oltiin melko outoja lintuja, kun vietettiin niin pitkä aika yhdellä saarella. Hotellin työntekijätkin alkoivat kysellä loppua kohti, että montako yötä meillä on vielä saarella. Ruokalista alkoi alusta saarioleskelun loppupuolella ja meiltä jopa kysyttiin, että jaksetaanko vielä syödä neljättä päivää ranskalaisia putkeen. Ruuat oli selkeästi suunniteltu sen mukaan, että hyvin harva viettää saarella kolmea päivää kauempaa.

P1016601

Ensimmäisenä yönä jo Nadin hotelli tuntui kunnon paratiisimajoitukselta, mutta kyllä ne oikeat paratiisimaisemat löytyivät vasta pienemmiltä saarilta. Merimatka Yasawa Flyerillä oli tosin harvinaisen pomppuista kyytiä ja vatsansisältö kääntyi kyllä pariin otteeseen ympäri reissun aikana. Vannoin tuolla, etten enää ikinä astu laivaan, niin järkyttäväksi pahoinvointi yltyi, mutta onneksi paluumatka sujui vähän tasaisemmin.

P1016611 P1016615

Yasawa-saarilla on paljon myös halvempia majoitusvaihtoehtoja dormeissa, mutta me oltiin kerrankin valittu ihan oma rantabungalow, mikä olikin ihan huippuratkaisu. Mökki oli kokonaan telttakangasta, joten ilmastoinnin puuttuminen ei haitannut öisin. Majan taakse oli sermillä eristetty ulkoilmasuihku, eikä noissa lämpötiloissa kuuman veden puute haitannut yhtään. Kaupan päälle saatiin kymmeniä sisiliskoja, jotka kiipeilivät teltan seinillä ja ihan mahtavaa oli oma terassi ja riippukeinu sekä parin metrin matka rannalle. Suurin osa ajasta saarella sujuikin rennosti kirjoja lukien ja aurinkoa ottaen. Merivesi oli myös ihanan lämpöistä ja auringon paahtaessa liian kuumasti, oli helppo käydä aina meressä pulahtamassa.

P1016618

P1016871P1016633

Barefoot Mantalla on vain yksi resortti, eli saaren kolmella eri rannalla saa olla todella rauhassa. Lisäksi me ei oltu tuolla mitenkään vilkkaana sesonkiaikana (koska syklonikausi), joten resortissa oli todella leppoisa tunnelma. Päivän kohokohtia olivat ruokailut, ja vaikka lounaana olikin usein ranskalaisia ja jotain uppopaistettua, olivat neljän ruokalajin illalliset sitä vastoin useimmiten herkullisia. Itse tosin vietin viikon kasvissyöjänä, sillä nirsona oli helpompi pyytää kokonaan kasvisruokaa kuin ilmoittaa kokille, mitä lihoja syön ja mitä en. Tämä huijaus kyllä kostautui, sillä kasvisruokana oli noin joka toisella kerralla jotain munakoisoa. Grillattuna, paahdettuna, keitettynä, pizzassa, kaikki mahdolliset munakoison olomuodot tuli maistettua. Ei mikään oma lempikasvikseni ja tuon viikon jälkeen ei ole tarvetta syödä munakoisoa enää ikinä.

P1016654 P1016684

Ihmiset Fidzillä ovat muuten ihan todella ystävällisiä. Nadissakin kävellessä kaikki vastaantulevat huikkasivat iloisesti Bula ja hymyilivät. Siitäkin huolimatta, että pari päivää sitten koko paikan yli oli pyyhkäissyt tuhoisa pyörremyrsky. Barefoot Mantalla henkilökunta oli myöskin todella ystävällistä, toki varmasti heidän kuuluukin olla, onhan turismi Fidzin tärkein elinkeino. Mutta kyllä fidziläisten ystävällisyys tuntui tulevan ihan sydämestä, ja kyllä elämä varmasti leppoisasti fijitimessä onkin aika rentoa. Fidziläistä kansallisjuomaa, kavaa, olisi tarjottu meidän hotellissa vain lauantaisin, jolloin ei tietenkään oltu siellä, mutta onneksi viimeisenä iltana Nadissa kuultiin parilta suomalaiselta vinkki, että yhdessä kadun hostellissa olisi ilmainen kava-seremonia. Aikamoista kuravettähän se oli, eikä tarvinnut paria kupillista enempää maistaa. Juoma tehdään kai jostain juuresta ja sillä on rentouttava vaikutus. Mekin tunnettiin olomme ehkä vähän rentoutuneimmiksi kavan jälkeen, jos ei sitä jo oltu viikon lepäilyn jälkeen.

P1016690 P1016709 P1016711

Suurin osa saarilla hypelleistä totesi Barefoot Mantan olleen heidän mielestään kaunein ja paras paikka, joten meidän valinta osui kohdilleen. Mitään tarkempaa selvitystyötä ei tosin tehty eri saarien välillä, vaan luotettiin Kilroyn tyypeiltä saatuihin vinkkeihin. Korallitkin alkoivat tuolla lähes rannasta ja mekin vuokrattiin snorkkeli pariksi tunniksi viidellä dollarilla. Joihinkin aikoihin vuodesta tuolla näkee myös rauskuja, mutta me oltiin niiden suhteen väärään aikaan liikkeellä.

P1016724 P1016733

Barefoot Mantalla kulkee myös lyhyt kävelyreitti ylös saaren korkeimmalle kohdalle. Noissa helteissä se oli aika hikistä hommaa, vaikka olivathan maisematkin aika kivat. Jostain syystä meillä oli myös voucheriemme joukossa ilmainen beach dinner, en muista yhtään, että sellainen olisi kuulunut pakettiimme. Mutta täytyihän se käyttää ja onneksi käytettiin toiseksi viimeisenä iltana, josta tulikin pyörremyrskyn takia meidän viimeinen ilta saarella. Me saatiin oma pöytä rantaan ja päästiinkin aitiopaikalta ihailemaan rantaan koloja kaivavia rapuja. Kunnon avara luonto -elämyksiä koettiin, kun ravut syöksyivät kilpaa rannalle laskeutuneen yökkösen kimppuun ja tappelivat keskenään siitä, kenen saalis on. Mitä olisikaan romanttinen illallinen ilman silmien edessä tapahtuvaa kylmäveristä murhaa?

 P1016794 P1016795

Fidzi oli ihanan rauhallinen reissukohde ja suosittelen kyllä tuota Barefoot Mantaa, jos Yasawa-saarille aikoo. Huono puoli Fidzissä toki on, että paikka on melkoisen kallis. Ruuan hinta hotellien ravintoiloissa on ihan Suomen hinnoissa, eikä majoituskaan ole erityisen halpaa. Mutta toisaalta Fidzi ei ollut samanlainen kulttuurishokkipaikka kuin Aasia, vaan siellä asiat kuitenkin sujuvat, vaikkakin hieman fijitimessä, eli harvoin ajallaan.

Pari vinkkiä Fidzille matkaaville:

  • Kannattaa tosiaan käydä myös jossain pääsaaren ulkopuolella pienemmillä saarilla, sillä Nadi ei vielä ole mikään ihana lomaparatiisi. Yasawille on helppo reissata Nadista käsin, mutta esimerkiksi Taveuni on kuulemma myös upea.
  • Me varattiin Kilroyn kautta saaripaketti, joka sisälsi kuusi yötä Barefoot Mantalla, kaksi yötä Nadissa, lentokenttäkuljetukset, laivamatkat, kuljetuksen satamaan ja ruuat Barefoot Mantalla. Koko homma maksoi 853€/hlö, ja vastaavia paketteja voi myös varata suoraan Awesome Adventuresin kautta. Yasawa-saarille saa myös saarihyppelypasseja, jotka olivat tosiaan suosittuja. Tuo paketti oli aika samanhintainen kuin jos olisi varannut kaiken itse, joten helppouden vuoksi päädyttiin pakettiin. Hieman halvemmilla majoitusvaihtoehdoilla tuonkin hintaa saisi vielä alas.
  • Yasawa-saarilla täytyy majoituksen lisäksi hankkia myös pakollinen ruokapaketti, sillä luonnollisesti siellä ei juurikaan tarjontaa ole ravintoloiden suhteen. Itse majoituksia varatessa ruokapaketti ei usein kuulu hintaan, vaan se ostetaan vielä erikseen paikanpäältä.

P1016768

Relax and enjoy fijitime!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply