Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pari sanaa maailmanympärimatkan suunnittelusta ja budjetoinnista

Rakastan matkoista ja uusista kohteista haaveilemista, mutta reissuun liittyvien käytännön juttujen selvitteleminen taas on suhteellisen hermoja raastavaa. Ranskassa homma oli yllättävän helppoa, katsoi kartalta, että tuolla olisi joku kaupunki, seuraavaksi tsekkasi SNCF:n sivuilta junayhteydet ja seuraavana viikonloppuna saikin jo lähteä matkaan. Majapaikaksi löytyi tarvittaessa halpa hostelli tai sohvasurffauspaikka yleensä helposti ja kaupungin nähtävyydet sai selville turistitoimistossa, jossa käteen lykättiin kartta kaupungin nähtävyydet ympäröitynä. (Turistitoimisto-sanasta tuli mieleen, että joskus olisi hauska kirjoittaa siitä, miten Ranskassa asuminen vaikutti suomen kieleen. Kyseinen termi vakiintui meidän suomalaisten käyttämäksi vastineeksi ranskan office de tourisme-sanalle, koska turisti-info olisi ollut terminä ihan liian kaukana jo alkukielisen version ajatuksesta. Turistitoimiston vielä ymmärtää, mutta lippujen kompostoiminen ennen junaan nousua ei ehkä enää aukea ranskaa taitamattomille…:D)

Nyt maailmanympärimatkan valmistelut alkaa olla siinä vaiheessa, että täytyisi jo tarkemmin miettiä, mitä missäkin aiotaan tehdä, nähdä ja kokea. Vai tarviiko? Ikuinen ongelma ainakin itselle on, että missä määrin kannattaa tehdä tarkkoja suunnitelmia ja missä määrin mennä fiiliksen mukaan. Malesiassa matkattiin ilman ennakkovarauksia, ja jouduttiin hieman taistella täysien bussien ja lauttojen kanssa. Ekojen bussien ollessa täynnä oli ihan hyvä, että meillä ei ollut majoitusta valmiiksi varattuna, kun saavuimme Kuala Lumpuriin keskellä yötä. Toisaalta Tiomanilla jouduimme ottamaan kalliimman huoneen, koska halvemmat olivat jo täynnä. Ennakkoon varaamalla säästää hermoja ja rahaa, kun ehtii kotona rauhassa vertailla vaihtoehtoja. Toisaalta taas, mikäli suunnitelmiin tulee yllättävä muutos, saattaa kaiken ennakkoon varannut joutua maksamaan kaiken kahteen kertaan, kun ei ehdikään tietylle päivälle varattuun hotelliin tai retkelle, ja siinä vasta hermot ovatkin riekaleina. Toisaalta ei ole kiva yrittää epätoivoisesti löytää majapaikkaa kaupungissa, jossa joka paikka on sesongin takia täynnä ja hinnat pilvissä.

Koska me reissataan erityisesti Patagoniassa ja Uudessa-Seelannissa parhaimpana sesonkiaikana, ollaan ihan tosissamme jouduttu miettimään, mitä kaikkea olisi hyvä varata etukäteen. Koska Patagoniassa seikkaillaan viisi viikkoa paikasta toiseen liikkuen, ei olisi mitenkään järkevää varata kaikkea valmiiksi. Matkassa on kuitenkin niin monta liikkuvaa osaa, että olisi todella mahdotonta ennustaa, missä ollaan menossa kolmannen viikon torstaina tai neljännen viikon sunnuntaina. Siellä on siis hieman pakko mennä sinne, minne bussit kulloinkin vievät ja mistä sattuu löytymään majapaikka. Ajattelin, että varataan pariksi ekaksi yöksi Ushuaista jonkun hostellin, koska lennon jälkeen tullaan siellä varmasti pari päivää viettämään. Siitä eteenpäin mentäisiinkin systeemillä, että selviteltäisiin kulkemisia ja majoituksia aina seuraavaan kohteeseen. Pieni mutta tässä suunnitelmassa kuitenkin on. Olen viime aikoina selvitellyt paljon eri mahdollisuuksia vierailla Torres del Painen kansallispuistossa, joka on itselle ihan must-kohde. Joka paikassa sanotaan, että retkeilymajat täytyy sesonkina varata hyvissä ajoin, mikäli haluaa tosiaan katon pään päälle. Salaa olen myös haaveillut puiston tunnetuimman retkeilyreitin, 60 kilometrin mittaisen W:n vaeltamisesta. Sitä varten tarvisi tosin olla erittäin hyvin varustautunut, koska sääolosuhteet Patagoniassa ovat melko extremet. Mies kyllä jo totesi, että ei todellakaan lähde mun kanssa tuollaiselle vaellukselle, jos laitan Ranskasta ostetun halpistuulitakin päälleni. Telttaakaan ei huvittaisi kantaa mukana, eikä tuollaisessa ilmastossa ulkona nukkuminen niin houkuttele, joten retkeilymajayöpyminen olisi järkevin vaihtoehto tuolla. Mutta kun ei todellakaan tiedetä hyvissä ajoin etukäteen, minä päivinä oltaisiin kansallispuistossa. Onneksi meillä on kuitenkin se 5 viikkoa aikaa selvitä Ushuaista Santiagoon, joten alati elävistä matkasuunnitelmista huolimatta lennolta myöhästyminen ei kovin todennäköistä ole.

Uuteen-Seelantiin varasimme jo campervanin koko kolmeksi viikoksi, joten täysistä majoituspaikoista ja busseista ei tarvi siellä samalla tavoin huolehtia. Ainut ongelma on Etelä- ja Pohjoissaaren välinen lautta, joka täytyisi tietysti varata hyvissä ajoin. Ongelma on taas sama, haluaisin pitää matkasuunnitelmat avoinna ja mennä fiiliksen mukaan, mutta miten se onnistuu, jos täytyy hyvissä ajoin päättää, minä päivänä siirtyy saarelta toiselle. Täytyy ehkä tehdä karkeasti jako, että viikko Pohjoissaarella ja kaksi Eteläsaarella, ja katsoa sitten paikan päällä, mitä siinä ajassa kerkeää. Kovin tarkkoja suunnitelmia en ole muutenkaan tuolle pätkälle tehnyt, sillä auto mahdollistaa siirtymisen sen mukaan, mikä sillä hetkellä kiinnostaa.

Majoituksia ollaan jo jonkin verran ehditty varailla. Ajatuksena on, että mitä lyhyempi aika kohteessa ollaan, sitä mukavampaa on katsella majoitus valmiiksi kotisohvalta käsin. Hostelworld kaipasi minua takaisin asiakkaakseen ja lähetti avokätisesti 10 dollaria ilmaista credittiä. Käytettiin ne varaamalla majoitus ensimmäiseen kohteeseemme Iguazún putouksille, mikä ei sitten lopulta mennyt ihan niin kuin Strömsössä. Mannertenväliset lennot ja saapuminen Foz do Iguaçuun keskellä yötä sekoittivat ajatuksia sen verran pahasti, että varasin lopulta hostellin ihan eri öille, kun ajattelin. Ja koska peruutusturva olisi maksanut pari euroa, ei sellaista otettu, koska siinä säästettiin ihan hirveästi, kun ei todellakaan olla mitään perumassa. Eli lopputulos oli se, että oltiin ilman ekan yön majoitusta ja oltaisiin Brasilian puolella päivä aiottua kauemmin, eli meille jäisi tasan se yksi päivä aikaa vierailla putouksilla Argentiinan puolella. Nerokas ratkaisu tähän oli, että ekaksi yöksi otettiin vielä hotelli lentokentän vierestä (kaivoin varausta varten oikein alekoodin, jonka käyttämättä jättämisen muistin siinä kohtaa, kun varausvahvistus kilahti sähköpostiin, ei varmaan tarvi edes mainita, että tälläkään kertaa ei panostettu muutamaa euroa siihen peruutusturvaan, koska nehän ovat pelkkää turhaa rahastusta, me mitään peruta…). Lentokenttä taas on lähempänä putouksia kuin Foz do Iguaçun kaupunki, joten suunnataan putouksille suoraan hotellilta ensimmäisenä aamuna ja sitten vasta sinne kaupunkiin. Ja taustatietona siis se, että epäinhimilliset lentoajat on tuossa kohtaa valvottanut meitä noin kaksi yötä putkeen ja aikaerorasitus ei varmaan yhtään haittaa menoa. Romanttisen häämatkan ainekset on siis kuta kuinkin kasassa heti alkumetreillä 😀

Myös Fidzille varattiin lopulta paketti Kilroyn kautta ja siellä suunnataan Yasawa-saarille, joiden piti olla reppureissaajien suosimaa halpaa aluetta. Halpa ei viikon oleskelu Barefoot Manta Island -resortissa kyllä mielestäni ole, vaikka n.100€/päivä/hlö sisältääkin ihan kaiken kuljetuksista ja ruuista lähtien. Selvittelin myös, paljonko kaikki olisi maksanut itse varaamalla, ja kun pääsin laskelmissani siihen lopputulokseen, että hinta olisi aika lailla sama kuin Kilroyn tarjoama paketti, niin päätettiin kerrankin mennä helpoimman kautta. Ensimmäinen ja viimeinen yö vietetään pääsaarella Nadissa ja meidän pakettiin sisältyy jopa lentokenttäkuljetukset ja kuljetus satamaan. Fidzi-osuus Patagoniassa ja Uudessa-Seelannissa reippailtuamme onkin meille kunnon rentoutumisloma, ei jaksettu lähteä tuolla edes saarihyppelemään, vaan päätettiin olla koko viikko samalla saarella. Parin päivän jälkeen me ei-niin-vannoutuneet rantalomailijat ollaan ehkä jo ihan kypsiä rannalla makoiluun, mutta pieni hengähdystauko tulee ehkä kuitenkin ihan tarpeeseen.

Kaikki muu onkin vielä auki. Majoitus olisi tarkoitus bookata etukäteen vielä Buenos Airesiin viikoksi sekä parille päivällemme Hong Kongissa. Myös retket Ulurulle ja Whitsundaysin saaristoon olisi tarkoitus katsella etukäteen valmiiksi. Sain häämekkonikin myytyä, joten reissukassaan kilahti pari satasta lisää, eli aika lailla sen verran, että haaveilemani purjehdusreissu Australiassa olisi ihan toteutettavissa. Mutta sekin olisi varmaan hyvä varata hyvissä ajoin…

Budjettilaskelmia olen googletellut eri blogeista kyllästymiseen asti, ja koska niitä ei ikinä voi olla liikaa, niin julkaisen nyt myös meidän reissun alustavan budjetin. Tarkoitus olisi pitää kirjaa menoista reissun aikana, ja tehdä sen jälkeen postaus toteutuneesta budjetista. Tähän mennessä budjetti kahdelle hengelle näyttää tältä:

Lennot (Hki-Iguazú-Buenos Aires-Ushuaia//Santiago-Auckland//Christchurch-Nadi-Sydney-Uluru-Cairns-Hong Kong-Hki): 7308€

Fidzin saaripaketti 1 vko: 1706€

Campervanin vuokraus Uudessa-Seelannissa 3 vko: 1702 NZD (n. 1065€)

Kulut ennen matkaa: rokotukset (keltakuume ja lavantauti) 208€, kansainvälinen ajokortti 36€, kamera 140€ (käytettynä ostettu).

Tähän varmaan täytyy lisätä kaikki supertuulen- ja vedenpitävät vaellusvarusteet, jotka mieheni haluaa ostaa Torres del Painessa vaeltamista varten, ja lisäksi kameraan olisi haaveissa pienempi objektiivi. Itse tarvisin ehkä myös hieman nykyistä isomman repun käsimatkatavaroihin, nykyiseen ei oikein läppäri mahdu. Ja läppäriin tarvisin myös suojakotelon, lisäksi jokin vedenalainen kuvausjuttu olisi kiva olla sitä varten, jos pääsee snorklailemaan koralliriutoille… Pelkästään reissuun lähteminen tuntuukin olevan jo yllättävän kallista, eikä vielä olla päästy edes paikan päälle rahaa tuhlaamaan.

Suuntaa antavan budjetin laskemiseksi olen kaivanut blogeista eri maiden päiväbudjetteja ja verrannut kyseisten bloggaajien reissaustapaa omaani. Koska ollaan kuitenkin hyvin budjettilinjalla lähdössä, suhtauduin hieman skeptisesti päiväbudjetteihin, joissa oltiin yövytty pelkästään hotelleissa. Me tullaan varmasti yöpymään myös hostellien dormeissa ja mahdollisesti myös käyttämään sohvasurffausta, joten majoituskuluja saadaan varmasti hilattua alaspäin. Tapoja laskea reissubudjetti oli hyvin monenlaisia, mutta päiväbudjetti, joka sisältää kaiken lentoja ja autonvuokrausta lukuun ottamatta, tuntui itsestäni realistimmalta ja helpoimmalta. Meidän päiväbudjetit per hlö ovatkin seuraavat:

Argentiina ja Chile: 50€/pvä (Koska reissataan ylös maiden rajaa pitkin, en pystynyt tarkasti laskemaan, kuinka monta päivää kussakin maassa ollaan, joten päätin laittaa ne tähän samaan könttään. Hintataso kun tuntuu molemmissa maissa olevan aika samanlainen.)

Uusi-Seelanti: 40€/pvä (Uudessa-Seelannissa aiotaan pihistellä, ja nukutaan jokainen yö siinä ihanassa campervanissa.)

Fidzi: 110€/pvä (Alkuperäinen budjetti 50€/pvä osoittautui aika riittämättömäksi, mikäli halusi poistua pääsaarelta, joten jouduttiin lopulta tuplaamaan se.)

Australia: 80€/pvä (Australia on kallis, ja purjehdusretki sekä muut mahdolliset retket kasvattavat budjettia aika paljon.)

Näillä laskelmilla reissun kokonaishinnaksi kahdelta hengeltä tulee aikalailla 20 000€, mihin täytyy lisätä myös kämpän vuokra Tampereella, koska ei haluta kolmen kuukauden takia muuttaa hyvästä kämpästä pois. Olisihan tuo summa varmaan järkevämpää säästää ASP-tilille, mutta toisaalta häämatka on sellainen once in a lifetime-juttu, että samalla siihen voi vähän (tai paljon) panostaakin. Asuntolainaa kerkeää maksaa takaisin sitten koko loppuelämän, mutta maailmanympärimatkalle ei välttämättä toiste tule tilaisuutta lähteä.

Loppuun vielä kootusti viisi vinkkiäni maailmanympärimatkan suunnitteluun:

 1. Suunnittele unelmiesi matka ja listaa, missä kaikissa paikoissa haluat käydä. Sitten mieti realistisesti, paljonko aikaa ja rahaa sinulla olisi reissua varten käytettävissä ja karsi kohdelistaa sen mukaan. Päätä muutama ihan ehdoton must-kohde, jotka ainakin haluat nähdä ja suunnittele reissu niiden ympärille. (Meillä nämä varmaan olivat Patagonia ja Uusi-Seelanti).
 2. Ennen lentolippujen ostoa suunnittele, kauanko aikaa haluat suunnilleen viettää yhdessä kohteessa ja laske myös niitä päiväbudjetteja siitä, kauanko sinulla on varaa viipyä kussakin kohteessa. Itsellä on käytössä excel-taulukko, johon olen suuntaa antavasti kirjannut, missä ollaan menossa reissun minäkin päivänä.
 3. Lentolippuja ostaessa kannattaa vertailla hintoja ja miettiä, haluaako ostaa kaikki liput kerralla vai haluaako jättää suunnitelmat auki. Me ostettiin kaikki kerralla, koska näin saatiin raamit matkalle ja tarkkojen kohteiden tietäminen helpotti budjetointia aikalailla. Kolme kuukautta on myös sen verran lyhyt aika, että suunnitelmat on hyvä olla selvillä jo etukäteen, jos reissumme olisi kestänyt vuoden, niin kohteita ei olisi kannattanut miettiä näin tarkasti etukäteen. Helpointa on ostaa lentoliput jonkun matkatoimiston kautta, sillä itse vaihtoehtoja selvitellessä ei osaa ottaa kaikkea mahdollista huomioon, esimerkiksi sitä, että Fidzille kannattaa lentää vasta Uuden-Seelannin ja Australian välissä, koska Etelä-Amerikasta sinne täytyisi lentää joka tapauksessa Uuden-Seelannin kautta.
 4. Kulut ennen matkaa muodostavat yllättävän ison loven budjettiin, kannattaa siis ottaa nekin huomioon jo alustavissa laskelmissa, etenkin jos joutuu ostamaan uuden rinkan, kameran, vaelluskengät ym. kalliimpaa. Rokotuksista ja erilaisista asiakirjoista (uusi passi, viisumit, kansainvälinen ajokortti, keltakuumerokotustodistus…) on vaikea myöskään säästää, joten kannattaa ehdottomasti etukäteen selvitellä, mitä mihinkin maahan vaaditaan, ettei tule kalliita yllätyksiä.
 5. Kun lennot on varattu tai reitin runko on muuten selvillä, kannattaa matkaa suunnitella pala palalta. Tässä kohtaa täytyy juurikin miettiä sitä, miten paljon haluaa varata asioita etukäteen ja onko jotain juttuja, jotka täytyy varata etukäteen. Ja suunnittelu tietysti on hyvä aloittaa niistä asioista, jotka kannattaa varata mahdollisimman aikaisin, siksi mekin varasimme ensiksi Fidzin saaripaketin ja sen jälkeen campervanin ja vasta sitten rupesimme miettimään ensimmäisen kohteen majoituksia. Mutta kuten sanottu, jos tarkoitus on liikkua maata pitkin useita viikkoja, ei kaikkea kannata suunnitella liian tarkasti etukäteen.

 Miten te lukijat yleensä suunnittelette matkanne? Haluatteko varata kaiken etukäteen vai jättää suunnitelmille tilaa muuttua?

Postaukset kuvat ovat Tiomanin saarelta Malesiasta, koska kuviin paratiisirannoista tuskin koskaan voi kyllästyä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Noora perjantai, lokakuu 2, 2015 at 19:41

  Kivaa lukea muiden reissusuunnittelupostauksia, ja vieläpä maailmanympäri-sellaisia. Itse olen tässä alustavasti haaveillut maailmanympärimatkasta n. 1,5 vuoden päästä, eli aihe on jo sinänsä ajankohtainen. Ainakin sen suhteen, paljonko rahaa olisi hyvä kilistä matkakassassa. Olen itse aikamoinen etukäteissuunnittelija. Tykkään ottaa asioista selvää, oivaltaa, tehdä hyviä kohdelöytöjä ja edullisia hintoja. Mutta tietenkään jokaista reissupäivää en etukäteen suunnittele kellontarkasti ja pidän myös siitä, että suunnitelmia voi tarvittaessa muuttaakin. Tietenkin etukäteissuunnittelu vie osan spontaniudesta pois, mutta jos se taas auttaa säästämään pitkänkin pennin, niin valitsen yleensä säästämisen. Kyllä pitkään reissuun varmasti pystyy mahduttamaan myös spontaajena asioita, vaikka raamit on jo kasattu etukäteen. Mielestäni teidän suunnitelmat kuulostavat juuri sopivasti suunnitelluilta 🙂

  • Reply Hanna sunnuntai, lokakuu 4, 2015 at 20:41

   Kiitos kommentista! 🙂 Haaveilusta nämäkin maailmanympärisuunnitelmat lähti liikkeelle pari vuotta sitten, joten ahkeralla säästämisellä siitäkin haaveesta tulee totta. Mäkään en halua maksaa ylimääräistä, jos pienellä selvittelyllä pystyy säästämään pitkän pennin. Niinpä spontaaniudesta pystyn vähän tinkimään, sillä monesti on käynyt niinkin, että joku juttu on jäänyt väliin, kun ei etukäteen selvitellyt mahdollisuuksia ja paikan päällä kaikki on ollut varattua tai aikataulut eivät ole natsanneet. Mun mielestä suunnittelu on myös iso osa matkaa ja on kiva selvitellä etukäteen, mitä kaikkea matkalla voi tehdä ja nähdä 🙂

 • Reply Sanna I Siveltimellä maanantai, lokakuu 5, 2015 at 09:04

  Teillä ei ole enää pitkä aika reissuun, jee! 🙂 Meillä muuten ainakin onnistui autonvuokraamon kautta Uudessa-Seelannissa vaihtaa pohjois- ja eteläsaaren lauttaa vuorokautta ennen. Eli vuokraustilanteessa piti antaa jokin päivämäärä ja kellonaika lauttamatkalle, mutta muutos onnistui helposti ja veloituksetta soittamalla.
  Whitsundaysin purjehdusretki oli kyllä meidän reissun yksi timanteista, että wau jos aiotte tehdä saman <3

  • Reply Hanna maanantai, lokakuu 5, 2015 at 10:36

   No ei olekaan, huisia miten pian onkaan lähtö! 🙂 Hei hyvä kuulla, että lautan vaihto onnistuu noinkin helposti, ehkä en sitten ota siitä niin kauheasti stressiä. Jos tosiaan varaa jollekin päivällä ja ajalle lautan, ja sitten jos mahdollinen vaihto ei onnistukaan, niin sitten täytyy vain mennä sillä lautalla kuin on ajatellut. Sun kertomukset Whitsundaysiltä vakuutti kyllä sen verran, että sinne on pakko päästä! 🙂

 • Reply Marimente keskiviikko, lokakuu 28, 2015 at 16:24

  Hienoja reissusuunnitelmia ja hyviä maailmanympärimatkavinkkejä! Tuli mieleen Foz do Iguazun majoitusvaraussekoiluista, kun juuri ollaan hahmoteltu Chilen reissureitti ja varattu majoitukset joka paikkaan, kunnes huomataan, että paluulento lähteekin päivää aiemmin mitä muistettiin. Onneksi komeampi puolisko vannotti varaamaan kaikki paikat muutosmahdollisuuksilla ja niin, että maksu on vasta paikan päällä – ite olisin varannut halvimmat mahdolliset no changes no refund-periaatteella, kun mitäänhän ei tosiaan koskaan peruta.. 😀

  • Reply Hanna lauantai, lokakuu 31, 2015 at 15:23

   Joo aika suuri kiusaus on kyllä ottaa aina tuo halvin mahdollinen vaihtoehto ilman peruutusoikeutta. Mutta onneksi meilläkin asia järkkääntyi, vaikka suunnitelmat vähän muokkautuivat uusiksi. Yllättävän paljon nuo aikaerot ja yölennot ainakin omaa ajanhahmotuskykyä sotkevat. Mukavaa Chilen reissua teille! 🙂

  Leave a Reply