Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pyöräillen Pyhäjärven ympäri

Tarkoitus oli tulla kirjoittamaan viime viikonlopun Kolin reissusta, mutta koska olin säätänyt kameran asetuksia ennen reissua, olivat kaikki kuvat tallentuneet raakamuodossa ja tällä hetkellä niiden normalisointioperaatio on vielä pahasti kesken. Opinpa taas sen, ettei kannata mennä säätelemään kameran asetuksia, jos ei niistä mitään tajua. Mutta kerrotaan tähän väliin sitten toisesta reippailuretkestä, josta löytyy tällä hetkellä paremmin kuvamateriaalia. Käytiin nimittäin pari viikkoa sitten miehen kanssa kiertämässä pyörällä Pyhäjärven maisemareitti, joka kiemurtelee kauniissa järvimaisemissa 30 kilometrin verran. Haettiin turisti-infosta kartta mukaan, joka tosin osoittautui aika suurpiirteisesti ja välillä sai vähän arpoa, mihin suuntaan täytyisi mennä. Reitti oli toki merkitty myös tolppiin kiinnitetyillä tarroilla, joten ilman karttaakin varmasti pärjäisi.

Maisemareitti alkoi Laukontorilta ihan Tampereen keskustasta, ja me aloitettiin kierros Pyynikin suuntaan, mikä oli varmasti fiksu veto, sillä pahimmat korkeuserot ja mäet tulivat näin heti alkuun. Koska Pyynikki on meille tuttua seutua, ei pysähdelty siellä sen kummemmin, mutta halutessaan voisi toki pitää pienen tauon Rosendahlin upealla uimarannalla.

Ensimmäinen reitiltä eksyminen tapahtui jo heti kättelyssä, kun emme tajunneet kurvata rannan vieressä kulkevalta polulta ylös harjun päälle, vaan jatkoimme kinttupolkua rantaa pitkin. Maasto muuttui nopeasti niin juurakkoiseksi ja epätasaiseksi, että pyörällä ei päässyt enää etenemään ja lisäksi polku näytti siltä, että päättyy jonkun matkan päässä. Niinpä otettiin pyörät kantoon ja raahattiin portaita pitkin yläpuolella kulkevalle leveämmälle polulle.

Reitti jatkui Pispalaan, ja ohitettiin myös näköalapaikka, josta näkyi pienet saaret, joiden ympäri olimme edellisenä päivänä suppailleet. Pispalassakaan emme vielä pysähtyneet, mutta halutessaan voisi kiertää vaihtoehtoisen reitin harjun laelta.

Raholassa merkattu reitti poikkesi hieman tyhmästi pois järven rannalta ja kiersi jonkun pienen lutakon ja sitä ympäröivän puiston kautta. Tuo Pyynikistä Raholaan kulkeva pätkä oli kaikista huonoiten merkattu ja siinä saikin moneen otteeseen arpoa, missä reitti menisi. Länsi-Tampereella sai kuitenkin pyöräillä pienillä hiekkateillä ihan järven rannassa ja upea paikka oli myös hieman polulta poikennut Villilänniemi, jossa pidimme evästauon.

Reitin tylsin osuus taas sijoittuu Pirkkalaan, jossa ylitetään moottoritien vieressä Pyhäjärvi pitkää siltaa pitkin, ja matka jatkuu moottoritien vartta kaukana järvestä vielä hyvän tovin. Sillan toisessa päässä oli myös pieni kahvila, jossa meidän oli tarkoitus pysähtyä ja käydä vessassa, mutta paikan ovessa olikin lappu, että he olivat kesälomalla. Onneksi reitti kulki Pirkkalan keskustan läpi ja löydettiin sieltä sekä vessa että evästä. Pirkkalan puolella ajeltiin pitkät pätkät eri asuinalueiden läpi, kun reitti välillä koukkasi rantaan ja välillä taas sieltä poispäin.

Tampereen puolella matka jatkui Härmälän halki ihanaan Hatanpään Arboretumin puistoon, jossa en ollut aiemmin edes käynyt. Paikka oli kyllä todella ihana ja aivan täydellinen piknik-paikka. Mekin syötiin loput eväät tuolla nurmikolla järven rannalla maisemia ihaillen, mutta Arboretum todellakin ansaitsee vielä uusintavisiitin.

Kokonaisuudessa meillä meni matkaan reipas neljä tuntia, mutta pidettiinkin aika paljon taukoja. Himopyöräilijät kuulemma selviävät Pyhäjärven kierroksesta kolmeen tuntiin, mutta mielestäni tuo oli ihan täydellinen pätkä sunnuntaipyöräilyyn, juuri oikeanmittainen ja -kestoinen tällaiselle ei-niin-huippukuntoisellekin. Reitin upeimmat pätkät olivat alussa ja lopussa Pyynikki ja Arboretum, joten mikäli ei koko matkaa jaksa tai ehdi, kannattaa käydä edes tutustumassa niihin.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Maarit Johanna keskiviikko, 19 elokuun, 2015 at 18:16

    Kuulostaa niin kivalta reitiltä! Haluttais pyöräillä Sodankylästä Helsinkiin, mutta taitaa olla niin tylsää tuo nelostien reuna ettei kyllä maisemien puolesta innostais 😀 Tuollaiset retket vois olla aivan hyvä vaihtoehto 🙂

    • Reply Hanna torstai, 20 elokuun, 2015 at 11:24

      Luonnonhelmassa kulkevat pyöräreitit on kivoja, maantien vartta seuraavat tiet ei niinkään. Sodankylästä Helsinkiin olisikin kyllä melkoinen pyörämatka, että siinä saisi olla maisemat kunnossa, jotta jaksaisi polkea 🙂

    Leave a Reply