Suomen suurin matkablogiyhteisö

Miksi Versaillesin palatsissa on lehmiä?

Monelle tulee Versailles’n palatsista mieleen loistelias peilisali ja geometriset pensaat valtavassa puutarhassa. Versailles’n alue on kuitenkin valtava ja puistosta löytyy myös kaksi pienempää linnaa, Grand Trianon ja Petit Trianon, sekä Marie-Antoinetten maatila, Domaine de Marie-Antoinette. Molemmat Trianonin linnat ovat mahtipontiseen palatsiin verrattuna melko simppeleitä (tai no ehkä simppeli nyt ei ole ihan paras sana niitä kuvaamaan, aikamoisia huoneita niistäkin löytyi). Eniten pidin kuitenkin tuosta Marie-Antoinetten tilasta, jonka kuningatar on rakennuttanut vastapainoksi tiukasti säännellylle hovielämälle. Maatilan rakennukset olivat suloisia vanhan ajan maalaistupia, joiden pihalla aitauksissa käyskenteli lehmiä, vuohia, aaseja, possuja, kanoja, ankkoja ja ties mitä eläimiä. Ei ihan sellaista, mitä ajattelee Versailles’ssa tulevan vastaan 😀 Noihin linnoihin ja maatilalle täytyy luonnollisesti myös maksaa sisälle, Versailles’n nettisivujen mukaan lippu maksaa 10€, mutta varmaan kannattaa ottaa yhdistelmälippu, jolla pääsee myös itse palatsiin sisälle. Ja taas kerran iloisia uutisia alle 26-vuotiaille EU-kansalaisille: passia vilauttamalla sisälle pääsee ilmaiseksi! Me itse asiassa hoksattiin vasta takaisin tullessa, että myös maatila on maksullinen, sillä tultiin sinne Petit Trianonin kautta, ja kun yritettiin pois jotain muuta reittiä törmättiin vain aitoihin ja syviin vallihautoihin. Takaisin täytyi siis tulla samaa reittiä takaisin Petit Trianonille, josta pääsi ulos puiston maksuttomalle alueelle.

Mutta pidemmittä puheitta hieman kuvamateriaalia ei-niin-tunnetusta osasta Versailles’n palatsia, voilà!

Trianonin linnalle täytyi jonkin matkaa kävellä kanavan varrelta, mutta kilometrejä Versailles’ssa kertyy muutenkin!

Grand Trianon oli linnoista ehkä enemmän minun makuuni (koska se oli pinkki!). Nimensä mukaisesti tämä linna oli myös hieman isompi, mutta Versaillesiin verrattuna lähinnä kiva pieni mökki.  Linnan huoneet olivat kyllä aika ylellisesti sisustettu täälläkin, mutta ehkä enemmän naisellinen ote näkyi täällä hempeissä väreissä kuin palatsin mahtipontisissa kultaviritelmissä.

Petit Trianon taas ei ollut sisältä enää niin koreileva kuin muut linnat ja sieltä en juurikaan enää jaksanut ottaa sisältä kuvia. Turistiväsymys taisi iskeä, ja totesin, että nämä linnat on nyt niin nähty. Parasta tuolla taas oli englantilaistyyppinen puutarha, joka ympäröi linnaa. Viheriöivät niityt ja luonnontilassa kasvavat kukat ja pensaat olivat ihan toista kuin muotoon leikatut pusikot palatsin takapihalla.

Maatila löytyy lyhyen matkan päästä Petit Trianonin takaa, ja vaikka tuossa kohtaa olikin jo kävelty useita kilometrejä ja keritty ihastella jos jonkinmoista paikkaa, lumosi söpö maatila vielä minut. Jotenkin kontrasti itse palatsiin ja kaikkeen ylellisyyteen oli todella virkistävä ja ei mikään ihme, että Marie-Antoinette on halunnut rakentaa itselleen tällaisen pakopaikan.

Eläimiä maatilalla oli tosiaan joka lähtöön. Tämä vuohi oli keksinyt kätevän tavan hankkia hieman vihreämpää syömistä:)

Versailles’ssa kannattaa ehdottomasti pistäytyä Marie-Antoinetten tiluksilla, itse tykkäsin todella paljon! Palatsi oli toki hieno ja upea, mutta rauhallinen maatila eläimineen oli mukava lopetus Versailles’n visiitille. Uskoisin, että palatsilta tuonne tulee matkaa ainakin kilometri, ehkä enemmänkin, joten kannattaa olla varautunut kävelyyn! (Hyvät kengät, eväät ja vettä on toimiva resepti).

Aiemman postaukseni Versailles’n linnasta ja puutarhasta voit käydä lukemassa täältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Susanna perjantai, 26 kesäkuun, 2015 at 23:12

  Kiva kohde! hassu vuohi

  • Reply Hanna lauantai, 27 kesäkuun, 2015 at 09:47

   Vuohi oli kyllä hupaisa näky! 🙂

 • Reply Katja lauantai, 27 kesäkuun, 2015 at 10:27

  Toi Grand Trianon oli myös mun suosikkini nuista palatseista, mutta kaikkein eniten mä kyllä silti pidin nuista maalaismökeistä ja ihan siitä yleisestä tunnelmasta tuolla luonnon ja eläinten keskellä. 😀
  Me muuten kierrettiin tuo toisin päin, eli eka Antoinetten tiluksille, lopussa oli kyllö jo niin puutunut että ei jäi joissain pikku palatseista käymättä. Tuonne tarvis kyllä useammas päivän! Tai sitte pitäis vaa raskia kulkea sillä kiskurihintasella junalla…

  • Reply Hanna lauantai, 27 kesäkuun, 2015 at 22:27

   Joo tuolla tiluksilla oli ihanan rauhaisa tunnelma itse palatsin kuhinaan verrattuna 🙂 Mä en varmaan olisi enää kierroksen lopussa jonottaa sisälle palatsiin ja kierrellä ihmismassan keskellä niitä lukemattomia huoneita. Näin päin tämä toimi ihan hyvin, vaikka kyllä päivän lopuksi oli jo puhki, eikä enää jaksanut samalla tavalla ihastella joka nurkkaa. Kaksi päivää saisi varmasti kulumaan Versailles’ssa hyvinkin, mutta jotenkin ei raaski maksaa kahta kertaa junalippuja tuonne. Se pikkujuna oli kyllä hauska ja olisi ollut käteväkin, mutta aivan liian kallis!

  Leave a Reply