Suomen suurin matkablogiyhteisö

Prameaakin prameampi Versailles

Koska aikaisemmilla Pariisin reissuilla Versailles’n palatsi on aina jäänyt suunnitelmista pois, halusin toukokuisella visiitillä päästä vihdoinkin siellä käymässä. Hypättiinkin heti aamutuimaan kaverini kanssa N-junaan Montparnassen asemalta Versailles Chantiers’n asemalle. Junamatka kesti noin puolisen tuntia, koska matkalla pysähdeltiin jokaiselle väliasemalle. Takaisin tullessa matka kesti hieman vähemmän aikaa, sillä silloin onnistuttiin hyppäämään pikavuoroon, joka jätti turhat pysähdykset välistä. Chantiers’n asema ei ole kaikista lähimpänä linnaa, mutta sieltäkin kävelymatka kesti vain kymmenisen minuuttia. RER C -lähijunalla pääsee myös Versaillesiin, mutta ratatöiden vuoksi päätettiin, että tuo N-juna taitaa olla varmempi vaihtoehto perillepääsemiseksi. Versaillesin linnahan muuten sijaitsee 4. vyöhykkeellä, mikä kannattaa huomioida lippua ostaessa. Koska oltiin liikkeellä lauantaina pystyin ostamaan nuorten viikonloppupäivälipun (ticket jeunes week-end), joka maksoi 8,35€ vyöhykkeille 1-5. Tuo tuli halvemmaksi kuin kertaliput suuntaansa ja päästiin samalla lipulla myös bussilla takaisin linnalta asemalle. Kannattaa muuten huomioida, että ticket t -kertalipulla ei pääse Versaillesiin asti, sillä se toimii RER-junissa vain 1. vyöhykkeellä.

Ensimmäinen asia, joka linnalle saapuessa yllätti oli aivan tajuton väenpaljous. Ei todellakaan oltu ainoat turistit, jotka olivat keksineet kauniina lauantaipäivänä lähteä Versaillesiin. Pihalla mutkitteli ihmisiä noin viidessä eri rivissä, jotka ulottuivat pihan päästä päähän. Luultiin aluksi, että kaikki jonottivat puutarhaan, ja sisälle linnaan oli vain yhden pihanmitan pituinen jono. Lippuluukun kulmalla kuitenkin hoksattiin, että jonohan kääntyi takaisin päin ja kaikki viisi riviä ihmisiä olivat kaikki samassa jonossa juurikin sinne linnaan. Onneksi meillä oli eväitä mukana ja mikäs siinä aurinkoisessa säässä jonotellessa, kun sai välillä kaivaa laukusta suklaapäällysteisiä Oreo-keksejä. Yllättävän nopeasti ihmispaljous eteni ja lopulta jonotettiin sisälle vain tunnin verran. Kaverini sanoi, että helmikuussa palatsiin oli saanut vain kävellä sisälle, mutta nyt toukokuussa turistisesonki todellakin näkyi väkimäärässä.

Linnaan sisälle päästiin ilmaiseksi passia vilauttamalla (taas kannatti olla alle 26-vuotias EU-kansalainen), normaalisti sisälle olisi maksanut 15€. Tuo linna oli kyllä aika valtava ja vierailuun sai helposti menemään tunnin, vaikkei edes pysähdellyt lukemaan infotauluja. En voinut olla vertaamatta Versailles’ta Tukholman Kuninkaanlinnaan ja selkeästi huomasi, että Ruotsiin on aikanaan tullut paljon vaikutteita Ranskasta. Tosin Versailles oli kyllä jonkin verran loisteliaampi kuin vaatimattomammat pohjoismaiset serkkunsa. Ja onhan näillä linnoilla myös se ero, että Versailles on nykyään vain turistikohde, kun taas Ruotsin linna on ihan oikeasti käytössä edelleen. Linnan käytävillä kuljeskellessa olikin hauska pohtia, millaista elämä täällä linnassa olisi ollut Aurinkokuninkaan aikana.

Vierailun odotetuin osa oli tietysti pramean peilisalin näkeminen. Tuntui kyllä hassulta päästä ihan oikeasti näkemään paikka, jota oli aiemmin päässyt tuijottamaan vain historian kirjan sivuilta. Ja olihan se sali upea, vaikka muutama muukin turisti siellä palloili meidän lisäksi.

Salin vieressä oli myös Aurinkokuninkaan makuukammari, mutta itse pidin enemmän alakuvan makuuhuoneesta, joka oli kuulunut kuningattarelle. Kyllä tuollaisen kullatun aidan takana varmasti kelpaisi nukkua.

Linnakierroksen jälkeen suunnattiin Versailles’n valtaviin puutarhoihin. Niihin ei päässytkään enää ilmaiseksi passilla, vaan jouduttiin maksamaan 7€. Ja kyseisellä maksulla pääsi kiertelemään vain ihan linnan takapihalla, sillä kauempana kanaalin varrella puisto oli taas ilmainen. Huomattiin tämä sitten, kun oltiin kävelty koko takapiha läpi, ja ehkä hieman harmitti, että oltiin maksettu, kun kaiken olisi nähnyt tuolta kaukaakin. Lisäksi suihkulähteet eivät olleet päällä, vaan linnan pihalla oli jotkut remonteeraamiset kesken. Versailles’n puutarha on tunnettu geometrisistä muodoistaan ja täytyy sanoa, että omaan makuuni pensaat olivat ehkä hieman liian säntillisesti aseteltu ja jopa ylihoidetun näköisiä. Siellä ilmaisella puolella puistossa kasvillisuus oli paljon luonnollisempaa ja itse viihdyin siellä paremmin.

Versailles’n puiston hallitsevin elementti on tosiaan tuo valtava ristinmuotoinen kanaali, jossa olisi päässyt myös veneilemään. Kauniina päivänä tuolla oli paljon väkeä piknikillä ja mekin istahdettiin syömään eväät lammen rannalle. Versaillesiin kannattaa muuten tulla omien eväiden kanssa, sillä luonnollisesti ruokapaikat ovat melko kiskurihintaisia. Me jatkettiin puistovisiittiä vielä Marie Antoinetten maatilalle, mutta siitä kerron lisää seuraavassa postauksessa. Versailles’n puistoissa kannattaa kyllä varautua kävelemään paljon, sillä alue on ihan oikeasti valtava. Meitä onnisti, sillä takaisin tullessa nähtiin puistossa yksi bussi odottelemassa ja käytiin tarkistamassa, oliko se jokin paikallisbussi. Olihan se ja päästiinkin sitten näppärästi bussilla asemalle, jonne olisikin saanut varmasti pari kilometriä kävellä muuten. Busseja meni vain kerran tunnissa ja pysäkki oli tosiaan hyvin  huomaamattoman näköinen, että aika hyvä tuuri saa olla, että tähän bussiin osuu.

Versailles vastasi aika hyvin odotuksiani, lähinnä ehkä paikan koko oikeasti yllätti. Lisäksi olin jotenkin ajatellut, että linna olisi jossain keskellä metsää, mutta se vain yhtäkkiä ilmestyi eteen kaduilla kävellessä keskeltä kaupunkia. Kannattaa kyllä piipahtaa Versailles’ssa, mikäli Pariisissa viettää useamman päivän, ehdottomasti näkemisen ja jonottamisen arvoinen paikka! 🙂

Nyt suuntaan itse iltavuoron kautta juhannuksen viettoon, tosin mitään kummempia suunnitelmia ei täksi jussiksi ole. Viime viikonloppuisten polttareiden jäljiltä kummallakaan ei taida olla kovin suuri hinku bilettää, joten päätettiin suunnata nokka kohti Pohjanmaata ja askarrella mahdollisimman paljon hääjuttuja valmiiksi. Villi juhannus siis tiedossa ;D

Previous Post Next Post

You Might Also Like

34 Comments

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, 18 kesäkuun, 2015 at 14:09

  Upealta näyttää sisältäkin! 🙂 me oltiin tosiaan toukokuussa sunnuntaina liikkeellä, mutta vasta joskus klo 14 jälkeen, eikä silloin ollut jonoja juuri ollenkaan.

  • Reply Hanna perjantai, 19 kesäkuun, 2015 at 22:23

   Me ajateltiin varmaan samoin kuin kaikki muutkin, että heti aamusta sinne, niin ei oo jonoja… Ensi kerralla siis iltapäivällä jonottelemaan! 🙂

   • Reply Terhi / Muru Mou torstai, 25 kesäkuun, 2015 at 10:34

    Vau, on se upea paikka! Tuolla on pakko päästä käymään, ja muutenkin Pariisissa uudestaan. Hyvä vinkki tuo, että kannattaa mennä vasta iltapäivällä, olisin varmasti suunnannut sinne heti aamusta – kuten kaikki muutkin ilmeisesti 🙂

    • Reply Hanna torstai, 25 kesäkuun, 2015 at 20:38

     Joo tuntuu olevan aika yleinen ajattelumalli, että aikainen lintu madon nappaa 😀 Toisaalta Pariisissa on aina paljon turisteja, eikä jonoilta varmasti täysin voi välttyä missään 🙂

 • Reply Katja torstai, 18 kesäkuun, 2015 at 16:31

  oi ihana että pääsit nyt käymään tuolla 😀
  Onpas ollut melkoiset jonot. Syksyllä me vain käveltiin tuonne sisälle vaikkei oltu edes kovin ajoissa ja silloin ei kyllä muuten maksanut mitään tuo lähi ulkopiha. Liekö uudistus vai sesonki? Odotan sitö sun tilus juttua, nimittöin mä ehkö pidin siitä jopa enemmän kuin tosta linnasta. 😀

  Hyvää juhannusta : )

  • Reply Hanna perjantai, 19 kesäkuun, 2015 at 22:26

   Kiitos samoin 🙂 Ja oli kyllä kiva päästä vihdoinkin tuonne, vaikka jonossa saikin seisoskella. Hassua, miten just omalle kohdalle osui kamala ruuhkapäivä, jos kaikki muut ovat aina onnistuneet vain kävelemäänJa suoraan sisään. Tuo puutarhamaksu saattoi muuten olla sesonkijuttukin, mutta hieman tosiaan oli rahastuksen makua, varsinkin kun siellä oli nuo rempat kesken. Marie Antoinetten paikasta tykkäsin mäkin, ihanan luonnollinen vastapaino pröystäilevälle linnalle!

 • Reply Venla sunnuntai, 21 kesäkuun, 2015 at 21:58

  Pitääpäs muistaa, et Versaillesiinkin pääsee nuoret ilmaseks! Sisko just kannusti lähtemään Ranskaan ja saattaa olla, et ens keväänä reissuun pitää lähteä, kun kaveri menee Ranskaan vaihtoon. 🙂

  • Reply Hanna maanantai, 22 kesäkuun, 2015 at 09:28

   Kannattaa todellakin käydä Ranskassa, varsinkin jos on vielä nuori ja pääsee lähes joka paikkaan ilmaiseksi 😀 Ja jos paikan päältä löytyy vielä paikallinen opas, niin ehdottomasti suosittelen reissuun lähtöä 🙂

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita maanantai, 22 kesäkuun, 2015 at 08:44

  Tämä linna on jotenkin niin ihastuttava! Itse vierailin siellä pari vuotta sitten ja todellakin näkemisen arvoinen paikka. Puutarha on tosiaankin valtava ja kunnon lenkin siinä saa kun tepastelee ensin linnan läpikotaisin ja sen jälkeen vielä puutarhan! 😀

  • Reply Hanna maanantai, 22 kesäkuun, 2015 at 09:29

   Versailles oli kyllä mahtava paikka, hyvä että tuli käytyä! Ja hyvät kengät tosiaan oli tarpeen tuolla, sillä vaikka ei kierretty puutarhaa todellakaan läpikotaisin, niin aika monta kilometriä tuli silti talsittua 😀

 • Reply Heidi maanantai, 22 kesäkuun, 2015 at 15:48

  Upealta näyttää linna, mutta olen kärsimätön jonottaja, joten pitäisi yrittää mennä sinne joskus kun ei ole niin ruuhkaista. Ehkä siis iltapäivällä – niin kuin joku kommentissaan vinkkasi…

  • Reply Hanna tiistai, 23 kesäkuun, 2015 at 12:01

   Jonottaminen on kyllä turistikohteiden huono puoli, onneksi oli tosiaan kiva ilma odotella ulkona! Iltapäivä tosiaan voisi olla parempi ajankohta vierailulle, tai jos oikein varman päälle haluaa ottaa, niin talvella jonoja tuskin juurikaan on 🙂

 • Reply Lotta Watia | Unagidon maanantai, 22 kesäkuun, 2015 at 19:57

  Toi on kyllä Ranskassa niin hyvä, että nuoret pääsee ilmaiseksi tai alennettuun hintaan niin monelle eri nähtävyydelle. Taisin olla just 25 kun Pariisissa reissattiin kaveriporukalla. Sopivasti pääsi vielä passia vilauttamalla sisään. 🙂

  Ihanan kesäistä ja kaunis paikka!

  • Reply Hanna tiistai, 23 kesäkuun, 2015 at 12:03

   Joo tuo on kyllä mahtava juttu, että Ranskassa nuoria kannustetaan vierailemaan nähtävyyksissä. Toki Eiffel esimerkiksi maksaa aina, samoin jotkut muut nähtävyydet, mutta etenkin Pariisissa ilmaisia nähtävyyksiä on todella runsaasti!

 • Reply Pirkko / Meriharakka maanantai, 22 kesäkuun, 2015 at 23:20

  Mukavia nuo linnakierrokset aina välillä! Versaillesissa käynnistäni on aikaa, mutta jotenkin tuli joltain kohdin mieleen Dolmabache Istanbulissa. Ei liity mitenkään tähän juttuun, mutta suosittelen lämpimästi sitä Istanbulin kävijöille 🙂

  • Reply Hanna tiistai, 23 kesäkuun, 2015 at 12:04

   Linnat on kyllä aina upeita, Ruotsissakin on monta kaunista linnaa. Tuosta linnasta Istanbulissa en ole kuullutkaan, ei siis varmaan käyty siellä sillä retkellä, kun oltiin Turkissa koulun kanssa, täytyy siis pistää vinkki talteen 🙂

 • Reply Sanna I Siveltimellä tiistai, 23 kesäkuun, 2015 at 23:10

  On se vaan huikean näköinen paikka! en ole siis itse käynyt, mutta mieluusti menisin 🙂

  • Reply Hanna keskiviikko, 24 kesäkuun, 2015 at 11:58

   Todellakin oli huikea paikka, suosittelen käymään 🙂

 • Reply Anna Koskela keskiviikko, 24 kesäkuun, 2015 at 10:23

  Itse olen tuolla käynyt melko nuorena. mutta vieläkin muistan esim. juuri kuninkaan makuu”kammarin” ja tallit. En voinut käsittää, että ne valtavat rakennukset olivat ”vain” taleja : )

  • Reply Hanna keskiviikko, 24 kesäkuun, 2015 at 12:00

   Me taidettiin missata koko tallit, joko niihin ei päässyt sisälle tai sitten vaan ollaan kävelty ohi huomaamatta. Olisi kyllä ollut hauska nähdä, millaiset puitteet kuninkaallisilla hepoilla on ollut, varmasti hulppeat niilläkin 🙂

 • Reply Annika | Travelloverblogi keskiviikko, 24 kesäkuun, 2015 at 18:53

  Olin lukiolaisena itse tuolla. Mieleen on jäänyt kaiken suureellisuus ja mahtailevuus – ja nämä heijastuvat mainiosti myös kuvistasi. Minua harmittaa aina hulluna, jos jossain kohteessa, johon vihdoin pääsen, on remontti tai muu säätö kesken, vaikka nyt suihkulähteet pois käytöstä, kuten sinulla Versailles’ssa. Pieni asiahan se on, mutta tietenkin haluaisin nähdä kaiken mahdollisen.

  • Reply Hanna keskiviikko, 24 kesäkuun, 2015 at 20:48

   Suureellinen ja mahtava ovat juurikin niitä sanoja, joilla minäkin Versailles’ta kutsuisin 🙂 Mua kanssa aina harmittaa, jos joku tunnettu nähtävyys on huputettuna juuri silloin, kun itse pääsisi sitä katsomaan. Monia paikkoja ei välttämättä enäö uudestaan näe ja haluaisi nähdä ne kukoistuksessaan, vaikka tietysti remontit välttämättömiä ovatkin. Ehkä toivoisi ainakin, että tällaiset asiat huomioitaisiin pääsymaksuissa edes.

 • Reply Kohteena maailma / Rami keskiviikko, 24 kesäkuun, 2015 at 22:10

  Tämä oli mukava nostalgiamatka itselle, tuleehan kesäkuussa 25 vuotta siitä kun kävin Versaillesin linnassa 🙂 Täytyy kyllä rehellisesti sanoa, että en muista paikasta enää paljoakaan varsinkin kun valokuvat oli siihen aikaan paperiversioita eikä niitä otettu kuin koko Pariisin reissulla saman verran kun tässä postauksessa 😀

  Matkailun yksi puoli on se, että nyt kun Pariisiin lähtee niin voi mennä uudestaan tuonne ja muistaa jotain vanhoja juttuja ja kokea samoja asioita uusiksi. Tietysti intressit seitsemäntoistavuotiaalla nuorukaisella oli hieman erit, kuin nykyään olisi. Viimeksi Pariisissa käydessä mentiin tosin lasten ehdoilla eli jäi yöelämä silloinkin väliin 😀

  • Reply Hanna torstai, 25 kesäkuun, 2015 at 20:37

   Mäkin muistan vielä, miten vähän vanhoilla filmikameroilla sai otettua kuvia. Toisaalta silloin tuli harkittua paljon tarkemmin, mistä kuvan räpsäisee, kun taas nykyään kuvia tulee otettua ihan koko ajan. Totta tuokin, että tuttuihin paikkoihin reissaamalla voi myös verestää vanhoja muistoja ja samlla näkee, miten kyseinen paikka on vuosien varrella muuttunut. Mutta kyllähän ne intressit matkustellessa muuttuu ihan luonnollisesti sitä mukaa kuin elämäntilannekin, ja saman paikan voikin nähdä ihan eri silmin kun on esimerkiksi lasten kanssa matkassa kuin yksin reissatessa 🙂

 • Reply lena / london and beyond torstai, 25 kesäkuun, 2015 at 13:33

  Tuo paikka on kyllä todella vaikuttava! Itse olen onneksi säästynyt jonottamiselta joka kerta, talvella on huomattavasti hiljaisempaa. 😀 Mutta onhan tuo tuntikin ihan ok aika vielä, etenkin auringonpaisteessa. Kauniita kesäkuvia olet ottanut!!

  • Reply Hanna torstai, 25 kesäkuun, 2015 at 20:46

   Kiitos! Ihan nopeasti se tunti tosiaan meni kauniilla ilmalla, joten ei jonojakaan kannata säikähtää. Toisaalta ainahan se mukavampaa on, ettei mikään paikka ole tupaten täynnä, joten talvella Versailles’ssa käyminen ei varmasti ole huono idea siltä kannalta 🙂

 • Reply Markus | Metallia Matkassa torstai, 25 kesäkuun, 2015 at 21:25

  Eipä yllätä tuo väenpaljous! En ole vielä Ranskassa käynyt, mutta veikkaisin aloittavani näistä ”klassikoista”. Ja kyllähän tuo Versailles kuuluu jo melkein yleissivistykseen! Hyvä vinkki tuo eväiden tuominen, sillä itselleni jää yleensä helposti huono jälimaku mikäli koen itseni jollain tavoin riistetyksi. Pääsymaksun hyväksyn, mutta ohimoa kyllä kiristää jos kaikki oheismaksut nostavat hintaa olennaisesti 🙂

  • Reply Hanna perjantai, 26 kesäkuun, 2015 at 19:56

   Joo klassikoita ja yleissivistäviä kasvattavia paikkoja Ranskassa piisaa, niistä onkin hyvä aloittaa 🙂 Eväät oli todellakin hyvä idea, sillä puistossa oli kiva istua piknikillä. Mäkään en suostu tajuttomia summia enää maksamaan pääsymaksun lisäksi, ja onkin vähän kurjaa, että juuri tällaisissa paikoissa, joissa esimerkiksi ruokapalveluita ei kovin laajasti ole tarjolla, on hintoihin lisätty reippaasti extraa, kun halvempaa ei ole tarjolla. Sama homma on Suomessakin huvipuistoissa ja festareilla, joissa pyydetään ruuasta ihan ryöstöhintoja.

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net perjantai, 26 kesäkuun, 2015 at 04:59

  Pariisissa on se positiivinen ongelma, että nähtävää ja koettavaa riittää todella pitkäksi aikaa. Samaisesta syystä itsellänikin on Versailles jäänyt näkemättä, koska on aina ollut ”jotain muuta” 🙂

  Selkeästi kannatti kuitenkin käydä, upealta näyttää! Jonottaminen tuntuu aina puuduttavalta, etenkin jos on fiilis että on todelliseen turistirysään menossa. Toisaalta, harvemmin sitä jonotusta sitten kuitenkaan katuu, koska on siinä yleensä ihan syykin takana, miksi kaikki jonnekin kohteeseen haluavat päästä… Vastaavanlainen kokemus oli Vatikaanissa kun jonotettiin Pietarinkirkkoon. Julmettu määrä ihmisiä, mutta kun viimeinkin pääsi sisälle niin ei voinut muuta kuin ihmetellä, eikä ihmismassa häirinnyt enää yhtään.

  • Reply Hanna perjantai, 26 kesäkuun, 2015 at 19:59

   Pariisissa kyllä riittää nähtävää, juuri samasta syystä minäkin pääsin tänne Versaillesiin vasta neljännellä vierailukerralla 🙂 Kyllä tuo mielestäni oli jonottamisen arvoinen paikka, ja ei mikään ihme, että sinne moni muukin oli menossa. Sisällä linnassa ihmispaljous vähän ahdisti, mutta puutarhoissa mahtui kyllä hyvin kulkemaan, vaikka siellä paljon porukkaa oli myöskin. Vatikaanista minäkin muistan kamalat jonot, ja silloin en jaksanutkaan jonottaa Pietarinkirkon kupoliin, mikä jälkeenpäin on harmittanut. Eli parempi jonottaa kuin katua jälkikäteen sitä, ettei jaksanut odotella 😀

 • Reply Jenna / Journey Diary -matkablogi lauantai, 27 kesäkuun, 2015 at 11:10

  Hulppeen näkönen sisältä ja mieletön on tuo puutarhakin! Tykkään muutenkin linnoista, tuonne on ehdottomasti päästävä käymään 🙂

  • Reply Hanna lauantai, 27 kesäkuun, 2015 at 22:28

   Versailles on kyllä sellainen palatsi, joka todellakin kannattaa nähdä! 🙂

 • Reply Maarit Johanna sunnuntai, 28 kesäkuun, 2015 at 11:13

  Oi muistoja muutaman vuoden takaa! Tuo kullan määrä ja yksityiskohdat oli todella hämmentäviä ensivisiitillä Versaillesiin. Tuollaisessa makuukammarissa minua ei sais kyllä nukkumaan, kamalan kolkkoa 😀
  Puutarhat olivat yllättävän kauniita! Peilisali oli pienoinen pettymys, mutta siitäkin olisi varmaan saanut enemmän irti jos siellä ei olisi ollut niin kauheaa turistimassaa yhtäaikaa.

  • Reply Hanna maanantai, 29 kesäkuun, 2015 at 11:13

   Mä taisin kiertää sen verran linnoja viime kesänä Ruotsissa, että prameus ei ihan hirveästi yllättänyt enää, vaikka olihan Versailles kultaloistossaan ihan omaa luokkaansa 😀 Joo en mäkään ehkä kovin rauhallisesti saisi nukuttua tuollaisessa kamarissa, jotenkin paikka ei tuntunut nukkumista varten tehdyltä. Peilisalista oon samaa mieltä, ilman turistimassoja olisi varmasti ollut vaikuttavampi! 🙂

  Leave a Reply