Suomen suurin matkablogiyhteisö

Klisee, kliseisempi, Pariisi

Bonjour!

Olipa ihana olla taas kahden vuoden tauon jälkeen Ranskassa. Kotiin palasin toki jo maanantain ja tiistain välisenä yönä, mutta reissusta toipumiseen ja ajatusten kokoamiseen on mennyt hetki. Mulla menee aina vähintään se pari päivää kotiinpaluun jälkeen ihmetellessä ja palautuessa (sekä rästihommia hoitaessa), että reissun kuvia en ole jaksanut ennen tätä päivää käydä läpi. Nyt olisi kuitenkin vihdoin vuorossa matkapäiväkirjaa viikonlopusta Pariisissa, voilà!

Perjantai-illalla saavuin Pariisiin ja seikkailin Orlyn kentältä keskustaan. Sieltä pääsee nykyään näppärästi ratikalla numero 7 Villejuifin metroasemalle, josta sitten pystyy jatkamaan metrolla ihan mihin päin kaupunkia tahansa. Ratikka tuli myös paljon halvemmaksi kuin Orlyval-juna, sillä normaalit paikallisliikenteen liput käyvät ratikkaan, mutta eivät Orlyvaliin. Itse ostin ratikkapysäkin automaatista 10 lipun sarjan, joka maksoi 14,10€ /satsi eli 1,41€ per lippu. Metroon vaihtaessa toki joutui käyttämään toisen lipun, mutta silti siirtyminen lentokentältä keskustaan maksoi alle 3€.

Ekana iltana käytiin kävelyllä viidennen arrondissementin kaduilla, sillä kaverini asuu melko lähellä latinalaiskorttelia, joka on varmasti yksi lempikaupunginosiani Pariisissa. Tunnelma siellä on aivan erilainen kuin hienoilla bulevardeilla, latinalaiskortteli on perinteisesti ollut opiskelijoiden suosiossa ja siellä elämänmeno onkin ihanan rentoa, mutta kuitenkin hyvin pariisilaista. Parasta Pariisia onkin vain kävellä tunnelmallisilla kaduilla ja fiilistellä kliseisen pariisilaista katukuvaa. Rue Mouffetardilla, latinalaiskorttelin laidalla sijaitsevalla eläväisellä kadulla, käytiin parinakin iltana. Mikäli mielii sortir en Paris, oli kyseessä sitten illalliset tai lasilliset, on kyseinen kadunpätkä hyvä paikka aloittaa, sillä sinne on keskittynyt sekä erilaisia ravintoloita että illanistujaispubeja.

Lauantaina suunnattiin heti aamusta Versailles’n palatsiin, jonne olen hinkunut jo ensimmäisestä Pariisin matkasta lähtien. Palatsi oli kyllä juuri niin loistelias kuin olin kuvitellutkin ja puutarhat olivat ihan valtavat! Tosin ei oltu ainoat turistit paikalla, vaan saatiin jonottaa sisälle noin tunti. Versailles’ta taidan kirjoitella ihan oman postauksen sitten vielä myöhemmin.

Lauantaista tuli lopulta ihan himoturistipäivä ja käveltiin varmasti useita kilometrejä. Lähdettiin nimittäin vielä illalla Montmartren kaupunginosaan pohjois-Pariisiin syömään ja samalla tehtiin sielläkin pieni turistikierros. Ekalla kerralla Pariisissa Montmartre oli mielestäni aivan turhaan hehkutettu paikka, sillä se vaikutti silloin todella rähjäiseltä alueelta. Nyt vanhemmalla iällä, kun osaan enemmän arvostaa ranskalaista rappioromantiikkaa (tai sitten Etelä-Ranskassa reissatessa vain totuin siihen), näytti Montmartrekin huomattavasti viehättävämmältä. Meidän päämäärätön kävely vei meidät aika nopeasti Sacre-Coeurin basilikan juurelle, ja aika mahtavat näköalathan sieltä aukeaa Pariisiin. Ehkä seuraavalla Pariisin reissulta ei tarvitse enää Montmartreakaan siis karttaa samalla tavoin kuin tähän asti. Illan hämärtyessä päätettiin piipahtaa myös Moulin Rougella, sillä aiemmin olin nähnyt sen vain päiväsaikaan ja silloin se näytti aika laimealta. Kuuluisa punainen mylly olikin paljon hienompi iltavaloissa, vaikka eivät samalla kadulla eri neonsävyissä loistavat k-18 -kaupat hirveästi sille hävinneetkään (haha, hetki piti miettiä tätä termin valintaa, ettei mun blogiin aleta löytämään mitä ihmeellisimmillä hakusanoilla :D).

Sunnuntaina otettiin vähän iisimmin ja suunnattiin puolen päivän maissa, minnekäs muualle kuin jonottamaan muiden turistien kanssa. Tällä kertaa jono kiemurteli Notre-Damen katedraalin torneihin, jotka minulta oli vielä näkemättä (koska ikinä en ollut jaksanut jonottaa). Reilu tunti siinä varmaan seisoskeltiin taas, ennen kuin päästiin kiipeämään ylös loputtoman pitkiä kierreportaita pitkin. Maisemat oli taas sen verran huikeat, että taidan tehdä tästäkin visiitistä erillisen postauksen. Iltapäivällä päädyttiin vielä piipahtamaan Eiffel-tornin juurella (liikaa turisteja ja krääsäkauppiaita, ahdistus!) sekä Champs-Élysées’llä (liikaa ihmisiä). Turistikiintiö alkoikin tässä kohtaa olla melko täynnä ja illalla päädyttiin vain kävelemään latinalaiskorttelin kaduilla.

Maanantaista ei juuri jäänyt kuvamateriaalia, sillä ennen kentälle lähtöä keskityin shoppailemaan kaikissa ihanissa kaupoissa, joita Suomessa ei ole. Forum les Halles’n kauppakeskus osoittautui taas sellaiseksi labyrintiksi, että uloslöytäminen oli melko haastavaa. Lempikauppani onneksi löytyivät lopulta Rue de Rivolilta ja Pariisin keväästä hullaantuneena päädyin ostamaan kaksi kesämekkoa (joille on hirveästi ollut taas käyttöä täällä Suomessa…) Kaapissahan odottaa edelleen kasa Ranskasta vaihdon aikana ostettuja mekkoja, joille ei kovin montaa käyttökertaa täällä Suomessa ole tullut. Oltiin jo lähdössä metrolla pois, kun vihdoin löytyi myös ihanista ihanin kauppa, New Look. Viimeksi Pariisissa bongasin sen metrosta poistuessani ja olinkin ihan varma, että jossain päin Les Halles’ia se on, mutta ei tullut vastaan aikaisemmin. Kiireessä sitten ryntäsin suoraan kenkäosastolle ja tsekkasin valkoisten korkkarien valikoiman läpi, ja sieltähän sitten löytyi vihdoinkin ne (neljännet) hääkengät, jotka muuten ovat lähes samanlaiset kuin ensimmäisetkin. Koko hääkenkien metsästys on kyllä ollut sellainenkin farssi, että oksat pois. Alun perin meinasin laittaa valkoiset peruskorkkarit, jotka minulta löytyy kaapista (koska säästää hirveästi, kun ei tarvi ostaa uusia kenkiä, kun eihän ne sieltä mekon alta näy). No sitten päätin, että haluan kuitenkin pitsiset kengät ja ostinkin yhdet nettikirppikseltä. Ne olivat hienot, mutta aika epämukavat jalkaan. Ostin sitten toiset nettikirppikseltä, jotka ovat mukavat jalkaan, mutta väri taittaa jo ihan liikaa keltaiseen. Toiveet hääkenkien löytämisestä Pariisissa olivatkin kovat, ja onneksi löysin sitten nuo valkoiset peruskorkkarit, jotka ovat oikeastaan identtinen kopio jo omistamistani ja hääkengiksi meinaamistani korkkareista. Mutta hei, näiden kenkien malli oli Comfort, joten nimikin jo kertoo, että ovat ihan hirveän mukavat jalassa. Ja ainakin mulla on nyt valinnanvaraa noiden kenkien kanssa, onneksi pukuja on sentään vain yksi (ja miehiä ;D).

Mutta hääkengistä looginen hyppy takaisin Pariisiin. Oli jännä huomata, miten paljon asioita oli unohtanut, kun ei ollut kahteen vuoteen käynyt Ranskassa, mutta jotka palautuivat nopeasti mieleen. Esimerkiksi ranskalainen tapa sanoa ok, ça marche, suoraan suomennettuna ’se toimii’. Tai tajuttomat jonot kaupan kassoilla höystettynä tympeällä palvelulla, tai pissalta haisevat metrotunnelit. Luultavasti ne ovat vain asioita, jotka on halunnut unohtaa, kun on keskittynyt muistelemaan kaikkia ihania asioita. Mulla olikin kunnon check-list tehtynä matkaa varten siitä, mitä kaikkea täytyy ehtiä syödä viikonlopun aikana, ja aika hyvin kerkesinkin!

 • Paulin macaronit (erityisesti vadelmat, nam!)
 • Pain au chocolat (eli suklaapulla :D)
 • Croissantit
 • Suklaakuorrutteiset Oreot (nykyään niitä saa valkosuklaakuorrutteisinakin!)
 • Jätskiä (annos oli naurettavan pieni, höh)
 • Ihania leivoksia
 • Patonkia
 • Kolmen ruokalajin illallinen
 • Mouelleux au chocolat
 • Crêpes au Nutella

Listalta jäi syömättä ainoastaan Nutella-krepit, koska napaan ei vain yksinkertaisesti mahtunut, vaikka krepit kummittelivatkin mielessä useanakin iltana. Mutta onpahan ainakin hyvä syy palata pian Ranskaan. Koska Lafayetten tavarataloon ei jaksettu raahautua, jäi myöskin Pierre Hermén macaronit tällä reissulla väliin, mutta onneksi Paulin vastaavat ovat niin herkullisia, että suuremmilta pettymyksiltä vältyttiin. Toinen check-list koskikin sitten kauppoja, joissa halusin käydä, ja niistä ainoastaan Stradivariusta ei löydetty maanantain shoppailukierroksella. (Miten niin en ole Ranskassa asuessani tehnyt muuta kuin shoppaillut ja syönyt herkkuja, kun pakko kokea -jutut on tätä luokkaa…? :D)

Mutta tästä postauksesta tuli nyt tällainen sekametelisoppa, kun yritin kaiken mahdollisen taas ympätä samaan juttuun. Kaiken kaikkiaan oli siis mahtava reissu. Pariisissa oli jo täysi kesä Suomen näkövinkkelistä katsottuna (välillä tarkeni jopa topilla, onneksi mulla oli kaksi villapaitaa, kaksi takkia ja villasukat mukana, en palellut :D). Aika harvinaista sekin, että mulle sattuu hyvä reissusää, yleensä aina sataa. Pariisilaisetkin olivat paljon vähemmän tympeitä kuin muistin. Oli myös mukava nähdä kaveriani pitkästä aikaa ja päästä näkemään paikallista elämää. Kaasuhellalla kokkailu näytti aika extremeltä tuohulta, samoin pariisittarien hoikkuuden salaisuus selvisi kertaheitolla. Jos asuu seitsemännessä kerroksessa talossa, jossa ei ole hissiä, niin ei siinä tarvi paljoa salilla käydä, kun niitä portaita kipuaa päivittäin. Puhumattakaan loputtomista portaista metrotunneleissa.

Pariisi ihanine bulevardeineen tuntui todella kliseiseltä, mutta varmasti siinä Pariisin viehätys juuri piileekin. Vaikka stereotypiat eivät ikinä kerro koko totuutta jostain paikasta, niin Pariisin kohdalla ne osuvat aika hyvin nappiin. Koita vaikka pelata patonkibingoa joku aamu Pariisin kaduilla, kolmannen patonki kourassa kävelevän ranskalaisen nähtyään saa huutaa bingon.

À bientôt, lisää Pariisi-fiiliksiä luvassa, kunhan tästä kunnolla palaudun maan pinnalle reissusfääreistä 🙂

Sillä välin te lukijat voitte kertoa, mikä on teidän mielestä parasta Pariisissa? 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

30 Comments

 • Reply Anna Koskela sunnuntai, toukokuu 17, 2015 at 17:39

  Latinalaiskorttelit ovat kyllä mun suosikki Pariisissa. Muutama viimeinen reissu ollaan etsitty hotelli sieltä, koska ne ovat a) paljon edullisempia b) vieressä saa ruokaa ja juomaa edullisesti.

  Jaa-a, mikä parasta Pariisissa. Kirkot ja hautausmaat tietenkin!

  • Reply Hanna maanantai, toukokuu 18, 2015 at 10:46

   Latinalaiskortteli onkin muuten hyvä paikka majoittua Pariisissa, lisäksi sieltä on suhteellisen lyhyt matka myös joka paikkaan, eli plussaa siitäkin. Kirkot ovat Ranskassa kyllä aina kauniita, samoin hautausmailla on todella erilainen tunnelma kuin Suomessa 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka sunnuntai, toukokuu 17, 2015 at 17:49

  Mukavasti ”listasit” Pariisin nähtävyyksiä 🙂
  Tuosta Versaillesin palatsista tuli mieleen sunnuntai Pariisissa kauan sitten: Saavuin sinne työmatkalle ja hotellini sijaitsi Porte de Versaillesin lähellä. Annoin taksille osoitteen ja vaivuin lennon jälkeen lievään horrokseen tajutakseni sitten jossain vaiheessa, että kuski oli ilmeisesti lukenut osoitteesta vaan Versailles ja oli viemässä minua sinne! No, pääsin minä sitten lopulta hotellillekin, käymättä, sillä kertaa Versaillesissa eikä kuskikaan kehdannut veloittaa tolkuttomasti pitkäksi venähtäneestä matkasta 🙂

  • Reply Hanna maanantai, toukokuu 18, 2015 at 10:53

   Taisi tulla taksille tosiaan pienoinen koukkaus, onneksi oli kuitenkin reilu kuski, etkä joutunut maksamaan maltaita. Tuollaiset pienet sattumukset matkalla ovat kyllä niitä, joita voi hymyillen muistella jälkikäteen, vaikka itse tilanteessa ei aina paljoa naurattaisikaan 🙂

 • Reply Martina sunnuntai, toukokuu 17, 2015 at 18:33

  Pariisi-kuume vaan pahenee. Kommentoin juuri toiseen blogiin, etten ole ollut vielä kertaakaan Pariisissa, mikä tehnee minusta varmasti huonon matkabloggaajan. Pariisin reissusta on kuitenkin ollut puhetta ja palaan tähän postaukseen heti kun lennot on varattu. Tuo ruokalista vaikuttaa ihanalta! Kuola valuu jo pelkästä ajatuksesta.

  • Reply Hanna maanantai, toukokuu 18, 2015 at 10:56

   Ranskalaiset herkut ovat kyllä ihania, pelkästään niiden takia kannattaa aina tasaisin väliajoin reissata Ranskaan 🙂 Pariisi on kyllä sellainen paikka, jossa kannattaa ainakin kerran elämässä käydä, ihan vain jo tunnelman takia. Pariisi on aina Pariisi, vaikka Ranskassa kyllä riittää muutakin kivaa nähtävää 🙂

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita sunnuntai, toukokuu 17, 2015 at 20:30

  Ihana Pariisi-postaus! 🙂 Tuli niin kaihoisa fiilis kun näitä kuvia katseli! Kerran Pariisissa käyneenä paljon tuttuja paikkoja! Ja tämä postaus oli ihana fiilistely sitä mitä kaikkea Pariisi on ja kuinka kaikki pitäisi ehtiä kokemaan ja näkemään! 🙂

  • Reply Hanna maanantai, toukokuu 18, 2015 at 10:58

   Kiitos kommentista! Tuo viikonloppu oli kyllä taas ihan liian lyhyt aika kaiken mahdollisen näkemiseen ja kokemiseen, mutta kyllä siinä onneksi hetken kerkesi fiilistellä keväistä Pariisia 🙂

 • Reply Lotta Watia | Unagidon sunnuntai, toukokuu 17, 2015 at 21:55

  Oh, onneksi kirjoitit tuon ruokalistan. Mä kun en mitenkään hirveä Pariisifani ole, mutta nuo listaamasi sapuskat kyllä toimivat! Ne pienet leipäkaupat ja herkkupuodit. Oi kyllä!

  Musta olisi kiva käydä Ranskan maaseudulla joku kerta. Olen nähnyt vain Pariisin ja Nantesin (jossa mun ystäväni asuu). Vielä olisi paaaaljon nähtävää.

  • Reply Hanna maanantai, toukokuu 18, 2015 at 11:01

   Herkkuja voisin kyllä Ranskassa syödä vaikka kuinka paljon, leipomoiden tiskien ääressä iskee aina kamala valinnavaikeus! 😀 Ranskassa kannattaa tosiaan käydä muuallakin kuin vain Pariisissa, sillä siellä on niin paljon hienoja paikkoja muuallakin. Vaihtovuonna reissasin paljon kaupungeissa, koska niihin pääsi helposti julkisilla, joten seuraavaksi kun menen Ranskaan, haluan ehdottomasti myös kierrellä maaseudulla ja luontokohteissa 🙂

 • Reply Ida - idaloveslife sunnuntai, toukokuu 17, 2015 at 23:27

  Hauska tuo Lotankin mainitsema ruokalista, jonka tosiaan kirjoitit! Nyt alkui jo kuola valua vain tuota lukiessa ja ehdottomasti tälläisellä ruokalistalla minäkin seuraavan kerran kaupunkiin lähtisin, kiitos siis siitä 🙂 Ja mitä tupla-hääkenkiin tulee, niitä ei voi olla koskaan liikaa! Siis kenkiä 😀

  • Reply Hanna maanantai, toukokuu 18, 2015 at 11:05

   Haha kaverinikin vähän naureskeli mulle, kun luettelin, mitä kaikkea haluan matkan aikana maistaa 🙂 Mutta Ranskassa ollessa kannattaa ehdottomasti tutustua leipomoiden valikoimiin, onhan se osa ranskalaista kulttuuriakin! Haha joo samaa mieltä olen, että kenkiä ei voi olla liikaa, ja nämä olivat vielä todella edulliset kengät, joille varmasti tulee muutakin käyttöä, eli todella tarpeellinen ostos 😀

 • Reply Jenna / Journey Diary maanantai, toukokuu 18, 2015 at 19:49

  Mä aina vaan huokailen näitä Pariisijuttuja lukiessa… Oon niin kateellinen, haluan itekkin vihdoin kokea tuon kliseisen kaupungin! 😀 Pakko alkaa pikkuhiljaa katella lentoja sinne. Tuntuu vaan niin kalliilta kohteelta, että aina tulee pihipäissään valittua joku halvempi.. Näyttääpä ylihyvältä tuo annos! 🙂

  • Reply Hanna tiistai, toukokuu 19, 2015 at 07:44

   Kyllä Pariisiin kannattaa edes kerran elämässä mennä, vaikka totta kyllä, että harvoin sinne mitään hirmuedullisia lentoja on :/ Hauska muuten, että joku muukin käyttää ylihyvä-sanaa, kun mun Tampereen kaverit aina sille naureskelee (samoin kuin pultuille ja joppareillekin :D)

 • Reply Terhi / Muru Mou tiistai, toukokuu 19, 2015 at 16:17

  Ah, ihana Pariisi! Kuvittelin sitä yliarvostetuksi, mutta yllättikin minut ihanuudellaan täysin kun kävin siellä viime kesänä. Kaikkialla oli vaan niin upeaa! 🙂

  • Reply Hanna tiistai, toukokuu 19, 2015 at 18:53

   Kyllä Pariisi vaan on ihan syystäkin yksi Euroopan suosituimmista turistikohteista, on siellä vain todella upeaa! 🙂

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net torstai, toukokuu 21, 2015 at 17:34

  Ei kliseet välttämättä aina niin huono asia ole. 🙂

  Näyttää siltä että on silti ollut mukava, tai ainakin todella herkullinen matka!

  • Reply Hanna perjantai, toukokuu 22, 2015 at 09:44

   Jep, Pariisin kohdalla kliseet ovat onneksi aika kivoja asioita 🙂 Haha matka oli nimenomaan herkullinen, mutta muutenkin toki mukava 🙂

 • Reply Veera Bianca lauantai, toukokuu 23, 2015 at 13:20

  Pariisissa parasta on juuri kaikki kliseet, heh <3 Tulipas ikävä noihin maisemiin pitkästä aikaa!

  • Reply Hanna sunnuntai, toukokuu 24, 2015 at 09:15

   Kliseet ei aina ole niin huono asia 🙂 Mullakin on jo kerinnyt tulla ikävä Pariisia tässä parissa viikossa 😀

 • Reply lena lauantai, toukokuu 23, 2015 at 13:39

  Jeeee et usko miten onnellinen oon lukiessani näitä Pariisi-juttuja, ensi sunnuntaina lennetään Pariisiin 🙂 Kiitos jo etukäteen näistä vinkeistä ja ootan jo uusia postauksia. Ihan parasta matkafiiliksen nostattajaa on nää jutut kyllä 🙂

  • Reply Hanna sunnuntai, toukokuu 24, 2015 at 09:16

   Kiva kuulla ja hyvä, että vinkeistä on hyötyä! 🙂 Mahtavaa Pariisin matkaa teille!

 • Reply Heidi lauantai, toukokuu 23, 2015 at 18:56

  Mikä onkaan romanttisempaa kuin ostaa hääkengät Pariista <3. Ja nyt voit häissä vaihdella kenkiä aina fiiliksen mukaan. Pariisin on niin… I-H-A-N-A!

  • Reply Hanna sunnuntai, toukokuu 24, 2015 at 09:24

   Haha totta, että tuokin on yksi klisee, ostaa hääkengät Pariisista 🙂 Luulen kyllä, että vaihtelen kenkiä lähinnä rakko- ja hiertymäasteen mukaan, mutta ainakin kahdet kengistä varmaan tulee käyttöön 😀

 • Reply Jepa / Unelmatrippi lauantai, toukokuu 23, 2015 at 22:52

  Minäkin tykkään Pariisissa latinalaiskorttelista ja ihan vain kaduilla kuljeskelusta (okei, siitä tykkään missä tahansa kaupungissa, jos vain kaupunki sellaiseen edes jotenkin soveltuu). Viime reissulla tuli tosin turreiltua ihan kunnolla ja kierreltyä hulluna perusnähtävyyksiä, koska olin käynyt Pariisissa vain kerran aiemmin ja se oli joskus teininä. Tästä viime reissusta jäi tosiaan parhaina juttuina mieleen juurikin tuo mainitsemani kuljeskelu ja latinalaiskorttelin tunnelma.

  • Reply Hanna sunnuntai, toukokuu 24, 2015 at 09:26

   Kuljeskelu on kyllä paras tapa tutustua uusiin paikkoihin, siinä voi löytää sattumalta vaikka mitä salattuja helmiä 😀 Pariisin perusnähtävyydet on kyllä myös oikeasti ihan näkemisen arvoisia, mutta latinalaiskorttelien tunnelmaa ei voita mikään!

 • Reply Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar sunnuntai, toukokuu 24, 2015 at 13:04

  Pariisi on klisee, mutta kliseet ovat yleensä kliseitä aivan syystä. Itse en tunne Pariisia kovinkaan hyvin. Yksi reilireissu sieltä kautta ja pakolliset kuvat pakollisilta nähtävyyksiltä. Ensi kerralla Pariisissa kiinnostaa kyllä se fiilis; sellainen elokuvista tuttu tunnelma ja omanlaisensa tyylikkyys.

  • Reply Hanna sunnuntai, toukokuu 24, 2015 at 13:13

   Mun eka reissu Pariisiin oli myös aikalailla nähtävyydeltä toiselle juoksemista, nyt muilla reissuilla on kerinnyt vähän rauhaisammin fiilistellä kaupunkia. Suosittelen siis sellaistakin reissua Pariisiin! 🙂

 • Reply Mirje / Kotona kaikkialla tiistai, toukokuu 26, 2015 at 13:01

  Voi kun rupesi tekemään mieli Pariisiin tätä lukiessa 🙂 Saiskohan sen mahtumaan syksyn suunnitelmiin, tässä olisi nyt monta hyvää vinkkiäkin visiitille…

  • Reply Hanna tiistai, toukokuu 26, 2015 at 16:48

   Syksyinen Pariisi on myös kiva, suosittelen! 🙂

  Leave a Reply