Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kätevä kaupunkiopas Tukholmaan osa 2: Parhaimmat nähtävyydet

Viime kesänä Tukholmassa tuli koluttua antaumuksella kaikki kaupungin nähtävyydet läpi, sillä harjoittelupaikan etuna oli ilmainen sisäänpääsy suurimpaan osaan maksullisista nähtävyyksistä. Tukholmassa riittää mielenkiintoisia ja käymisen arvoisia paikkoja niin paljon, että lyhyttä reissua suunnitellessa valinnanvapaus varmasti iskee. Kaupunkioppaan tässä osassa keskitytäänkin Tukholman nähtävyyksiin: Mitkä paikat ovat mielestäni pääsymaksun arvoisia ja mitkä paikat ehkä eivät. Paikan nimeä klikkaamalla pääsee lukemaan postauksen paikasta ja lisää Tukholman nähtävyyksistä kertovia juttujani löytyy täältä. Ja kätevän kaupunkioppaan ensimmäisen osan liikkumisesta Tukholmassa löytää täältä.

Tukholman parhaat top 10:

1. Skansen

Ehdottomasti paras paikka Tukholmassa on Skansen, jota olen varmaan blogissa hehkuttanut jo kyllästymiseen asti. Skansenia on vaikea tyhjentävästi kuvailla, sillä siellä on niin paljon kaikkea. Ruotsi pienoiskoossa on aika kuvaava nimitys, sillä puiston laajalle alueelle on tuotu vanhoja taloja eri puolilta Ruotsia. Talonpoikaistilojen lisäksi Skansenilta löytyy herraskartano, kaupunkikortteli leipomoineen (täältä oli pakko hakea aina korvapuustit), ruusutarha, tuulimyllyjä, vanha koulu… Periaatteessa Skansenilla tuntee astuvansa Ruotsin maaseudulle, sillä lisäksi alueella asustaa liuta kotieläimiä sekä Skandinavian eläimistöä. Lapset viihtyvät toki myös Skansenilla, mutta kyllä siellä näin aikuisenkin näkövinkkelistä riittää paljon nähtävää. Juhlapyhien aikaan Skansenilla pääsee myös perinteisiin ruotsalaisiin juhlamenoihin mukaan, ja mekin oltiin siellä juhannuksena tanssimassa juhannustangon ympärillä. Skansenilla kierrellessä saa helposti koko päivänkin kulumaan, alue on sen verran laaja. Itse varaisin visiittiin vähintäänkin sen puoli päivää, sillä pääsymaksu on kuitenkin melko hintava, joten ihan parin tunnin takia sitä ei ehkä kannata maksaa. Kesällä Skansenilla voi olla paljonkin väkeä, erityisesti juhlapyhien ja Allsångin aikaan tiistaisin, mutta puisto on sen verran suuri, että ihan sillit sumpussa ei tarvi siltikään kulkea. Kesäaikaan paikka on auki iltamyöhälle, mutta kannattaa huomioida, että monet taloista sulkevat ovensa jo viiden maissa.

2. Stadshuset

Tukholman kaupungintalo on komea punatiilinen rakennus, jossa järjestetään perinteikkäät Nobel-illalliset. Sisälle pääsee tutustumaan vain opastetulla kierroksella, mutta mielestäni oppaan johdolla paikasta saakin enemmän irti. Kierros kulkee suuresta pääsalista aina loistokkaaseen kultaiseen saliin asti ja kierroksen aikana kuulee monta mielenkiintoista faktaa Nobel-illallisiin ja rakennuksen tekovaiheisiin liittyen. Opastettuja visiittejä järjestetään ruotsiksi ja englanniksi ja kierrosten aikataulut kannattaa tarkistaa etukäteen, sillä ne vaihtelevat vuodenajan mukaan. Pienempi ryysis on yleeensä ruotsinkieliselle opastukselle, joten suosittelen sitä, mikäli toisen kotimaisen ymmärtäminen ei tuota ongelmia. Kesäaikaan kaupungintalon torniin pääsee myös kiipeämään, sinnekin etukäteen säädeltyinä aikoina pienissä ryhmissä. Tornin näköalaa hehkutin jo viime postauksessa, ehdottomasti kannattaa kiivetä ylös, vaikka lippujen osto hieman vaivalloista voikin olla ajanvaraamisineen.

3. Drottningholm

Ruotsin kuningasparin residenssi kaupungin ulkopuolella on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Linnan upea puutarha on saanut vaikutteita Versailles’n palatsista ja se on ehdottomasti yksi syy, miksi kannattaa seikkailla julkisilla tänne hieman keskustan ulkopuolelle. Mälaren-järven rannalla sijaitseva linna on sekin upea ilmestys ja lisäksi alueella sijaitsee myös hieman pienempi kiinalainen paviljonki. Sisältä Drottningholm ei ehkä ole niin loistelias kuin keskustan Kuninkaanlinna, mutta juuri puiston takia suosittelen tekemään puolipäiväretken Silvian ja Kaarle Kustaan takapihalle. Kesäaikaan paikalle pääsee myös laivalla, mutta myös metro-bussiyhdistelmä vie perille näppärästi ja kohtuuhinnalla.

4. Kuninkaanlinna

Keskustan kuninkaanlinna, Kungliga slottet, on ulkoapäin massiivinen rakennelma, joka katkee sisäänsä valtavan määrän loisteliaita huoneita, pari museota, kirkon ja tietysti valtiosalin. Samalla lipulla pääsee sekä edestushuoneistoihin, kuninkaalliseen aarrekammioon että Tre Kronor -museoon, joka kertoo paikalla aikaisemmin seisseestä Tre Kronorin linnasta. Edustushuoneistot ovat upeita kullalla kuorrutettuja saleja, ja linnavisiittiä suunnitellessa kannattaa ehdottomasti varmistaa, että ne ovat auki. Itse meinaan kävin ekan kerran linnassa joskus, kun niihin ei päässyt, ja olin kyllä pettynyt vierailuun, lippu kun kuitenkin aina kustantaa saman verran. Linna kätkee sisäänsä myös Livrustkammarenin museon, jossa on esillä vaunuja, haarniskoja sekä kuninkaallisten pukuja. Sinne on kuitenkin erillinen pääsymaksu, ja mielestäni museo ei ehkä ihan ole sen arvoinen. Vahdinvaihto Kuninkaanlinnan sisäpihalla on päivittäin klo 12.15 (paitsi sunnuntaisin klo 13.15), ja sitä pääsee katsomaan ihan ilmaiseksi. Paikalla kannattaa olla ainakin kesäaikaan hyvissä ajoin, että saa eturivin paikat.

5. Vasamuseet

Tukholman tunnetuin museo on tietysti Vasamuseet, jonne kaikki Itämeren risteilijöiltä rantautuvat päiväturistit ensimmäisenä suuntaavat nokka tuhisten. Vasamuseet kätkee sisäänsä 1600-luvulla neitsytmatkallaan Tukholman edustalla uponneen Vasa-laivan, joka nostettiin merenpohjasta, kunnostettiin ja laitettiin museoon esille. Monta sataa vuotta merenpohjassa maannut laiva vaatii erityiset säilytysolosuhteet ja siksi museossa on aina viileää ja pimeää. Siitä huolimatta laivan säilyminen jälkipolville on epävarmaa. Suuri laiva on aika vaikuttava ilmestys ja museossa sitä pääsee tutkailemaan joka suunnasta. Mutta jos rehellisiä ollaan, en ihan ymmärrä sinne ryntääviä risteilyturisteja. Jos käytettävissä on yksi päivä Tukholmassa, eikä kaupunkiin aio ihan lähitulevaisuudessa suunnata uudestaan, en välttämättä tuhlaisi sitä ainokaista päivää museovierailuun. Mutta jos aikaa kaupungissa on enemmän, on Vasamuseet ihan vierailun arvoinen paikka. Museon ruuhkahuippuja on tosin mahdoton ennustaa, sillä välillä siellä on todella väljää ja lippuluukulle saa kävellä suoraan, välillä taas museoon pyrkii niin paljon ihmisiä, että sisäänpääsyssä joudutaan myymään ei-oota, sillä sisälle mahtuu vain tietty määrä ihmisiä.

6. Hallwyska museet

Tukholman tuntemattomin ja ehdottomasti aliarvostetuin museo löytyy ihan Norrmalmstorgin kupeesta. Hallwylin rikas perhe päätti rakentaa itselleen kaupunkipalatsin 1800-luvulla, kuten ajan tapana oli, ja nykyisin perheen koti toimii museona. Kuninkaanlinna kaikessa komeudessaan kalpenee Hallwyskan prameiden salien rinnalla ja palatsia rakentaessa on todellakin annettu rahan ja vaurauden näkyä. Museoon pääsee toki tutustumaan myös omin päin, mutta suosittelen opastettua kierrosta, jonka aikana pääsee näkemään myös sellaisia osia, joihin ei muuten pääse. Lisäksi oppaalla oli paljon mielenkiintoisia tarinoita kerrottavana elämästä palatsissa. Palatsissa ei esimerkiksi ole vieraille omaa vessaa, sillä tuohon aikaan ei ollut soveliasta puhua vessa-asioista senkään vertaa ääneen, että olisi kesken juhlien päässyt livahtamaan toilettiin, niinpä vierasvessoja ei yksinkertaisesti ollut.

7. ABBA The Museum

Tukholman uusin museo, joka on jo ehtinyt saavuttaa suuren suosion. Museoon astellaan sisään luonnollisesti ABBAn hittien säestämänä ja kierroksen aikana on mahdollisuus päästä ABBAn viidenneksi jäseneksi samalla kun tutustuu bändin jäsenten elämästä kertovaan näyttelyyn. Museossa parasta onkin ehkä juuri tuo interaktiivisuus, sillä siellä pääsee sekä laulamaan ABBAn lauluja ja esiintymään ihan oikealle lavalle. Kaikki omat esitykset voi sitten jälkikäteen kuunnella ja katsoa museon nettisivuilla lipussa olevan koodin avulla. ABBA-museoon kannattaakin suunnata kaveriporukalla, sillä esiintymislavalle nouseminen yksikseen olisi ehkä hiukan noloa, kuten työkaverini kesällä asian ilmaisi. Liput museoon kannattaa varata netin kautta, sillä lipunoston yhteydessä varaa samalla vierailuajan. Jos aikaa ei ole varannut, voi ruuhkaisimpina aikoina joutua odottamaan sisällepääsyä kauankin.

8. Gröna Lund

Gröna Lundin tivoli löytyy monien muiden nähtävyyksien lisäksi Djurgårdenin saarelta. Huvipuistolaitteiden osalta paikka on varmasti Linnanmäen tai Särkänniemen kanssa samaa sarjaa, mutta syy, miksi nostin paikan tähän listalle on se, että huvipuistossa tapahtuu paljon muutakin! Kesäviikonloppuisin paikassa nimittäin pidetään tanssi-iltoja. Itse kävin sunnuntaisin pari kertaa zumbassa ja oli ihan mahtava tunnelma ja varmaan huipuimmat zumbaohjaajat ikinä. Lisäksi Gröna Lundissa pidetään kesäisin myös paljon konsertteja ja siellä esiintyy myös ruotsalaisia huippuartisteja.

9. Medeltidsmuseet

Keskiajan Tukholmasta kertova pikkumuseo oli yllättävän kiva kohde. Kuninkaanlinnan kupeessa sillan alla sijaitsevassa museossa on kaivettu esiin pala Tukholman vanhaa kaupunginmuuria, ja sen ympärille on rakennettu keskiaikainen kylä. Vaikka hirveän suuri museo ei olekaan kyseessä, tuli tuolla sellainen fiilis, että oli aikamatkalla keskiajalla.

10. Fotografiska

Valokuvamuseo Fotografiskaan ei kannata suunnata suin päin, vaan kannattaa ensiksi tutustua museossa sillä hetkellä menossa olevaan näyttelyyn. Näyttelystä riippuen voi museo nimittäin olla joko kiinnostava tai vähän vähemmän kiinnostava vierailukohde. Monesti Fotografiskassa on kuitenkin esillä kiinnostavia valokuvanäyttelyitä ja esimerkiksi viimekesäinen Sebastião Salgadon mustavalkoisia luontokuvia eri puolilta maailmaa sisältänyt Genesis-näyttely oli tällaisen kroonisen matkakuumeilijan mieleen.

+11. Saaristoretki

Kesäaikaan suosittelen ehdottomasti visiittiä jonnekin päin Tukholman saaristoa, jonka 30 000 saarta tarjoavat varmasti jokaiselle jotakin. Åka ut i skärgården tuntuu olevan tukholmalaisten parasta kesätekemistä, ja miksi ei olisi, onhan saaristo kaikessa kauneudessaan todella ainutlaatuinen paikka. Ja todella hienoa, että näinkin läheltä suurkaupungin sykettä löytyy rauhallisia luontokohteita. Tsekkaa vinkkini saaristoon tästä postauksesta. Kaikki saaristojutut löytyvät blogista Skärgården-tunnisteella.

Tukholman turhimmat top 5:

1. Nobelmuseet

En yksinkertaisesti pysty ymmärtämään, miksi tätä Nobel-palkinnosta ja -palkituista kertovaa museota hehkutetaan. Museo ei tarjoa juuri mitään konkreettista ja käsinkosketeltavaa, vaan kaikki tieto on jollain interaktiivisella näytöllä, josta se täytyy jaksaa lukea. Lisäksi sisäänpääsy museoon on todella kallis verrattuna siihen, miten vähän tällä pienellä museolla on tarjottavaa. En oikein voi suositella museota, ellei ole tooodella kiinnostunut Nobel-palkinnon historiasta ja Alfred Nobelista.

2. Dansmuseet

Tanssimuseo kuulostaa ihan kivalta, mutta jos museon kokoelmat käsittävät lähinnä homeisia balettipukuja parin vuosisadan takaa, niin itseä ei ainakaan oikein napannut. Puvutkin olivat mielestäni liian erikoisia ollakseen oikeasti hienoja.

3. Stadsmuseet

Tukholman historiasta kertova kaupunginmuseo voisi olla kiinnostavampi paljasjalkaisen tukholmalaisen näkövinkkelistä. Näin turistin näkökulmasta se ei kuitenkaan juuri vierailun arvoinen paikka ollut, taas liikaa pientä pränttiä luettavana seinillä.

4. Historiska museet

”Meet the Vikings”, mainostaa Historiska. Oikeampi iskulause voisi olla: ”Tule ja tylsisty pölyisten pikkuesineiden keskellä”. Elämästä ennen muinoin on mielestäni kiva oppia uusia asioita ja ylipäätään historiasta löytyy vaikka mitä kiinnostavaa. Kuitenkin lähes kaikkien museoiden käsitys historiasta on pikkuesineitä vitriinissä ja itseä ei ainakaan kauaa jaksa identtiset ruukunpalat kiinnostaa. Historiska toki tarjoaa kattavan läpileikkauksen Ruotsin historiasta, mutta ei niin elävästi, että sinne asti kannattaisi raahautua.

5. Prins Eugens Waldemarsudde

Pölyisiä pikkuesineitä vielä enemmän inhoan taidegallerioita, varsinkin niitä, joissa on esillä nykytaidetta. Prinssi Eugenin perustama taidemuseo Waldermarsudde olisi noussut turhimmat listan ykköseksi, ellei se sijaitsisi niin ihanalla paikalla merenrannalla. Rakennus itsessään on todella kaunis ja sitä ympäröi kiva puutarha. Lisäksi alakerrassa on muutama loistokkaasti sisustettu huone. Mutta muuten museon galleriat eivät todellakaan sytyttänyt, aivan liian moderneja viritelmiä omaan makuuni. Tukholmassa on muitakin taidegallerioita, mutta tämän vierailun jälkeen päätin, että eiköhän minulle riitä tämä yksi kokemus.

Loppuun vielä vinkki vitonen: Mikäli Tukholmassa aikoo oikein kunnolla turisteilla ja vierailla saman päivän aikana useammassa nähtävyydessä, kannattaa harkita Stockholm Cardin ostamista. Kortilla pääsee ilmaiseksi sisään lähes kaikkiin Tukholman nähtävyyksiin ja lisäksi korttiin sisältyy paikallisliikenteen lippu. Kortti voi tuntua suolaisen hintaiselta (525 kr/ 1pvä), mutta se maksaa aika nopeasti itsensä takaisin. Sisäänpääsy suosituimpiin museoihin maksaa n.100-150 kr ja paikallisliikenteen korttikin jo 115 kr, joten jos aikoo käydä kolmessakin nähtävyydessä ja käyttää julkisia, kannattaa korttia harkita. 2, 3 tai 5 päivän kortit ovat jo suhteessa halvempia tuohon yhden päivän korttiin. Korttia myydään turisti-infoissa, SL Centereissä sekä muutamissa muissa paikoissa.

Mikä on teidän lukijoiden mielestä Tukholman paras nähtävyys? Löytyykö teidän listoilta samoja paikkoja kuin omaltani? 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Maarit Johanna lauantai, huhtikuu 11, 2015 at 18:27

  Tämän postauksen paras osuus oli ehdottomasti tuo loppu 😀 Kerrankin kerrotaan mihin EI kannata mennä. En varmasti innostuisi itsekään pölyisistä tanssipuvuista ja pikkuesineistä. Viikinkimuseoon olisin itsekin pettynyt. Aika kiinnostunut olen siitä aikakaudesta ja viikingeistä muutenkin.
  Hävettää myöntää että tässä oli kohteita mulle uusia melkein kaikki! Suomalaisenhan pitäis nyt tietää kaikki pääkohteet, mutta mie oon ollut ilmeisen kujalla. Kiitos siis sivistämisestä 🙂

  • Reply Hanna sunnuntai, huhtikuu 12, 2015 at 12:00

   Haha oleppa hyvä! 😀 Tosin en usko, että olet ainut tässä asiassa sivistymätön suomalainen, sillä monesti Tukholmassa tulee käytyä vain päiväseltään, eikä kaupungin nähtävyyksiin jaksa perehtyä, kun se on niin lähellä ja sinne ajattelee tulevansa vielä uudelleen. Itsekään en tiennyt näistä paikoista varmaan puolikaan ennen viime kesää. Ja kiva kuulla, että turhienkin nähtävyyksien luettelosta on hyötyä. Monesti tollaiset hieman pienemmät museot ovat aina aika turhia, ainakaan kun lähtökohtaisesti museot eivät juuri kiinnosta.

 • Reply Jussi keskiviikko, huhtikuu 8, 2020 at 15:14

  Ja sitten on tosi tylsä ”Mynt musee”!! Eli Kungliga myntkabinettet.

 • Leave a Reply