Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tukholman parhaat näköalapaikat

Upeaa merinäköalaa ei Tukholmasta tarvitse kauan katsella, sillä saarille rakennetusta kaupungista ulappamaisema löytyy oikeastaan jokaisesta rannasta. Itse olen mahtavien näköalojen fani, ja kaupungista kun kaupungista yritän aina löytää ne mahtavimmat maisemapaikat, jotka vangita kuviin. Tukholmasta löytyi kesän aikana montakin suosikkipaikkaa, joista aukesi huikeat maisemat eri puolille kaupunkia.

Monteliusvägen: Ehdoton lempparinäköalapaikka löytyy Södermalmin rantakukkuloita pitkin kiemurtelevalta Monteliusvägeniltä. Kyseisen polun ovat löytäneet toki monet muutkin turistit, eivätkä suotta. Vehreiden pensaiden takaa aukeaa näkymät Gamla staniin ja Stadshusetille päin.

Stadshustornet: Kesäaikaan kaupungintalon eli Stadshusetin torniin pääsee kiipeämään 50 kruunun hintaan ja suosittelen kyllä ehdottomasti käymään yläilmoissa joskus. Torniin on aikamoinen kiipeäminen, sillä pikkuinen hissi vie vain puoliväliin ja sekin on ensisijaisesti varattu vain sitä todella tarvitseville. Eli nuoret ja reippaat ohjataan poikkeuksetta ylös portaita pitkin. Liput torniin täytyy varsinkin kesällä ostaa hyvissä ajoin, sillä torniin pääsee vain noin 30 henkeä kerrallaan tiettyinä kellonaikoina ja tornissa saa viipyä maksimissaan 35 minuuttia. Tornista aukeaa kuitenkin niin huikea näköala alas Gamla staniin, että todellakin oli kaiken vaivan (ja kiipeämisen) arvoinen!

Skinnarviksparken: Tukholman korkein luonnollinen kohta on kallioinen puisto Södermalmilla. Skinnarviksparken on kesäaikaan ainakin suosittu nuorison hengailupaikka, ja kyllä noissa maisemissa kelpaakin istua iltaa. Alapuolella aukeaa Mälaren-järvi ja kalliolta näkyy sekä Kungsholmenille että Långholmenille.

Katarinahissen: Kallioinen Södermalm tarjoaa useammankin upean näköalapaikan. Slussenin kupeessa sijaitseva Katarinahissen vie ylös Gondolen-ravintolaan, josta käsin Slussenin ja Gamla stanin näkee yläilmoista käsin.

Fjällgatan: Pienen kävelymatkan päässä Slussenilta, Fjällgatanilla, on myös upea näkymä alas Djurgårdenin päin. Lähistöllä sijaitsee myös suosittu kasvisravintola Herman’s, jonka terassilta voi ihailla Tukholman merimaisemia ylhäältä käsin.

Västerbron: Långholmenin ja Kungsholmenin yhdistävä massiivinen Västerbron silta on pitkä ja tarjoaa kivan näköalan Mälarenille, jota reunustaa toisella puolen Södermalmin kukkulat ja toisella puolen Kungsholmenin rannat.

Kaknästornet: Kaknästornet toimii TV- ja radiotornina ja tornin yläkerrassa on sekä kahvila että ravintola. Hissilippu huipulle kustantaa 55 kruunua ja tornista avautuu maisemat sekä Ladugårdsgärdetin viheralueelle, Djurgårdenin saarelle ja Frihamnenin satama-alueelle. Itse Tukholman keskusta siintää hieman kauempana, ja siksi mielestäni näköalat eivät ole ihan niin upeat kuin Stadshustornetista.

Skeppsholmsbron: Skeppsholmenille menevä silta on itsessään jo kaunis kruunukoristeineen, mutta lisäksi sieltä näkee kivasti sekä Kuninkaanlinnalle että Strandvägenille päin. Skeppsholmenin pikkuinen saari on myös kiva vierailukohde, sillä vehreiltä rannoilta katsottuna Gamla stankin on ihan vieressä.

Djurgårdsbron: Vielä yksi silta, jota ylittäessä aukeaa mukavat maisemat molempiin suuntiin. Toisella puolella avautuu Djurgårdsbrunnsvikenin kapea lahti ja toisella rivi Strandvägenin upeimpien asuntojen julkisivuja.

Skansen: Skansenin tituleerasin jo kesällä Tukholman parhaimmaksi nähtävyydeksi ja edelleen liputan tämän pienois-Ruotsin puolesta. Paikoitellen puiston kukkuloilta aukeaa myös kivat näkymät alas, joten kannattaa pitää silmät auki aluetta kierrellessä näköalapaikkojen varalta. Kesäaikaan liput Skansenille maksavat aikuiselta 170 kruunua, mutta suolaisesta hinnasta huolimatta silti aivan upea paikka!

Tässä vielä kartalla näköalapaikat, tosin hiukka pienellä tuli tekstit. Johtopäätöksenä voisi todella, että missä vain meren äärellä yleensä aukeaa ihan hienot maisemat ja Södermalmin kukkuloilla näköalapaikkoja on aika tiheästi.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply säppä sunnuntai, huhtikuu 5, 2015 at 23:12

    Kiva saada vinkkejä tuonne länsinaapuriin! 🙂 Noista näköalapaikoista minulle ennestään tuttu on ainoastaan Fjällgatan. Hermansissa kävin joulun alla buffetissa. 🙂

    • Reply Hanna maanantai, huhtikuu 6, 2015 at 10:27

      Kiitos kommentista ja kiva, että vinkeistä on hyötyä! Vaikka Tukholmassa ei kovin suuria korkeuseroja olekaan, niin yllättävän hyvin sieltä kyllä löytyy näitä näköalapaikkoja 🙂 Hermansin buffetti on kyllä herkullinen ja tosiaan maisemissakaan ei ole valittamista 😀

    Leave a Reply