Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kätevä kaupunkiopas Tukholmaan osa 1: Liikkuminen

Hur tar jag bussen till Slussen? Var köper jag biljetter? Hur tar jag mig till Arlanda? Vilka taxibolag kan jag använda utan problem?

Vaikka Tukholma on monelle suomalaiselle tuttu kaupunkikohde, niin ylläoleviin kysymyksiin ei Tukholmaan matkaava yleensä osaa vastata suoralta kädeltä. Itse vietin viime kesän matkailualan hommissa Tukholmassa, joten käytännön jutut Tukholmassa kulkemiseen ovat aika hyvin hallussa. Ajattelinkin, että nyt olisi korkea aika jakaa nämä vinkit myös täällä blogissa. Varsågoda! (Ja pieni varoituksen sana myös näin alkuun, että tästä tuli nyt hyvin asiapitoinen ja pitkä infokooste, joten jos et oikeasti ole suunnittelemassa reissua Tukholmaan, voi tämä olla aika tylsää luettavaa. Kaupunkioppaan seuraavat osat toivottavasti tulevat olemaan vähän vähemmän heavyä asiaa.)

EDIT: Juttu päivitetty hintojen ja SL:n lippu-uudistuksen osalta 10.3.2017. Kannattaa lukea myös jutun kommentit, joissa olen vastannut lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin, joiden vastaus ei ole tekstistä selvinnyt.

Miten Arlandan lentokentältä pääsee keskustaan?

Arlanda sijaitsee kaukana Tukholman keskustasta, ja kentältä kaupunkiin siirtymiseen on neljä eri vaihtoehtoa. Valittu vaihtoehto on suoraan verrannollinen matkan hintaan ja matka-aikaan. Kalliilla pääsee nopeasti perille, paikallisbusseilla seikkailu on halvin vaihtoehto, mutta luonnollisesti hitain.

Vaihtoehto A) Arlanda ExpressArlanda Express -pikajuna kuljettaa keskustaan vain 20 minuutissa lentokentän Sky City juna-asemalta, joka löytyy terminaalien 4 ja 5 välistä. (Terminaali 5 on suurin ulkomaanlentojen terminaali, jota myös SAS ja Norwegian käyttää, Finnair lentää terminaaliin 2). Itse en testannut pikayhteyttä kertaakaan, koska mielestäni se on ihan järkyttävän kallis. Yhdensuuntainen lippu aikuiselle 280 kr (nuorisohinta 150 kr). Menopaluulippu tosin tulee hieman halvemmaksi ja lisäksi kannattaa tsekata mahdolliset tarjoukset (kuten kaksi aikuista 350 kr /meno, jos matkustaa to-su välillä). Uutena näytti olevan myös Early Bird -tarjoukset, eli jos ostaa lipun netistä etukäteen, voi sen saada jopa niinkin halvalla kuin 154 kr, mikäli lipun ostaa 90 päivää ennen lähtöä. Mikäli pystyy jotain tarjouksista hyödyntämään, niin Arlanda Express on varmasti kätevä tapa mennä Arlandaan. Pikajuna lähtee keskustan päärautatieasemalta ja liput voi ostaa joko netistä tai lippuluukulta. Arlanda Express kulkee noin 15 minuutin välein ja ensimmäiset vuorot lähtevät jo aamuvarhaisella, että varmasti kerkeää myös aikaiselle lennolle.

Vaihtoehto B) FlygbussarnaLentokenttäbussi keskustan bussiasemalle Cityterminaleniin on suhteellisen helppo ja halpa tapa siirtyä keskustaan. Lipun voi ostaa netistä (tämä tulee vähän halvemmaksi) tai lentokentän automaateista, joita näkee saapuvien terminaalissa vähän joka puolella. Aikaisemmin menopaluulipun ostaminen tuli halvemmaksi, nykyään hinta näyttää olevan aina sama. Aikuisen yhdensuuntainen lippu maksaa netissä 99kr ja netin kautta ostetuista lipuista saa myös SAS Eurobonus-pisteitä tai Norwegian Rewards -pisteitä. Bussimatka kestää n. 45 minuuttia ja busseja menee keskimäärin joka 10. minuutti, joten lentokenttäbussi on suhteellisen nopea tapa siirtyä keskustaan. Arlandasta bussiin voi hypätä ainakin terminaalin 5 edestä.

Vaihtoehto C) Lähijuna (pendeltåg) nro 38 suoraan keskustaan: Arlandan juna-asemalta Sky Citystä lähtee Arlanda Expressin lisäksi myös tavallinen lähijuna suoraan keskustaan. Matka kestää n. 40 minuuttia, eli puolet kauemmin kuin pikajuna, ja lisäksi junia kulkee vain puolen tunnin välein. Kaikkien yli 18-vuotiaiden matkustajien täytyy myös maksaa 120 kruunun lisämaksu (passage-avgift) normaalin lipun lisäksi. Lisämaksu on varmaan helpoin maksaa Arlandassa, sillä ilman sitä ei portista pääse kulkemaan. Normaali matkalippu tosin täytyy ostaa jo ennen matkaa. Lisämaksu täytyy siis maksaa myös, vaikka olisi paikallisliikenteen päivälippu tai kuukausikortti. Kertalippu SL+Arlanda maksaa 150 kr, ja tähän summaan sisältyy jo tuo lisämaksu.

Vaihtoehto D) Bussi nro 583 Märstaan, josta lähijuna nro 36 keskustaan: Terminaalin 5 edestä lähtee paikallisbussi numero 583 Märstan asemalle, jossa pystyy vaihtamaan lähijunaan, joka menee keskustaan. Märsta on junien pääteasema, joten pelkoa siitä, että hyppäisi väärään suntaan menevään junaan ei ole. Kyseinen matka taittuu normaalilla paikallislipun hinnalla ilman mitään lisiä, toisin kuin suoraan lentokentältä lähtevä paikallisjunamatka. Mikäli ostaa yhden, kolmen tai seitsemän päivän lipun (periodbiljett), käy kyseinen lippu myös lentokenttämatkoilla, kunhan vain menee Märstan kautta. Yksittäinen lippu maksaa normaalin paikallisliikenteen lipun verran, eli 43 kr. Terminaali 5:n aulassa on myös neuvontapiste, josta saa ostettua paikallisliikenteen lippuja. Bussimatka Märstaan kestää n. 20 minuuttia ja junamatka keskustaan n. 40 min, eli reilusti yli tunnin saa varata matkaan odotteluineen. Busseja ja junia kulkee nimittäin noin vartin välein. Jos haluaa säästää, eikä ole mihinkään kiire, niin mielestäni aika näppärä vaihtoehto kentälle siirtymiseen. Etenkin, jos aikoisi joka tapauksessa ostaa periodbiljetin.

Miten Silja Linen ja Viking Linen terminaaleista pääsee keskustaan?

Tukholma on satamakaupunki ja kaupungissa on kaksi isoa satama-aluetta. Kaupungin pohjoispuolelta vieri vierestä löytyy Frihamnen sekä Värtahamnen ja Södermalmin kupeesta Stadsgården.  Silja Line käyttää Värtahamnenin satamaa noin 4 km keskustasta ja Viking Line Stadsgårdenia (Vikingterminalen) 3 km päässä Sergelin torilta.

Silja Linen terminaalista: Reippaimmat varmasti jaksavat kävelläkin tuon 4 kilometriä keskustaan, mutta Siljan terminaalista pääsee loppujen lopuksi kätevästi keskustaan myös julkisilla. Selkein reitti on varmasti kävellä Gärdetin metroasemalle, josta pääsee ilman vaihtoja keskustaan. Suoraan terminaalin sisältä lähtee kävelysilta ratakiskojen yli ja radan toisella puolella käännös oikeaan, sitten vasempaan ja olet perillä. Kävelymatka on ehkä n. 500 metriä ja muita laivalta saapuneita seuraamalla löytää varmasti hyvin perille 😀 Vaihtoehtoisesti voi hypätä bussiin nro 76 suuntaan Norra Hammarbyhamnen, ja hypätä pois Kungsträdgårdenin kohdalla, mikäli haluaa keskustaan tai Kuninkaanlinnan edessä, jos on menossa vanhaan kaupunkiin. Kannattaa ottaa huomioon, että bussista ei saa ostettua lippuja, joten lippu täytyy hankkia etukäteen. Monilla bussipysäkeillä on automaatit, joista saa lippuja ostettua pankkikortilla, mutta uskoisin, että metro on selkein kulkuväline.

Viking Linen terminaalista: Täytyy tunnustaa, että itse olen aina kävellyt Viikkarin terminaalista keskustaan. Jotenkin matka tuntuu paljon lyhyemmältä, kun koko matkan ajan näkee Gamla stanin ja keskustan. Viikkarin terminaalista on oikeastaan jopa järkevämpikin kävellä, ainakin Gamla staniin ja Södermalmille, koska matka ei ole hirveän pitkä, terminaalin lähellä ei ole metroasemaa ja liput ovat kalliita noin lyhyelle matkalle. Jos ei jaksa kävellä koko matkaa, voi mennä kävellen vain Slussenin metroasemalle asti, jonne on ehkä reilu kilometri, ja jatkaa sieltä julkisilla. Tai voi mennä bussilla Slussenille ja jatkaa sieltä metrolla, terminaalin edestä menee joitain bussilinjoja. Mutta bussin kanssa törmää taas ongelmaan lippujen osto, koska sitä varten täytyy löytää se automaatti jostain (ja osata vielä käyttääkin sitä). Suosittelen siis kävelyä, ihan jo maisemienkin takia!

Miten Tukholmassa pääsee liikkumaan paikasta toiseen?

Tukholman ydinkeskusta on loppujen lopuksi suhteellisen kompakti ja mielestäni helpoin tapa liikkua Norrmalm-Gamla stan -akselia on nimenomaan kävellen. Mikäli aikoo liikkua ympäriinsä laajemmalla skaalalla kannattaa apostolinkyydin lisäksi harkita muita kulkupelejä. Mutta myös Södermalmille ja Djurgårdenille on ihan mahdollista siirtyä kävellen, ainakin kauniina päivänä.

Vaihtoehto A) SL: Kuten suurissa kaupungeissa yleensäkin, on Tukholman julkinen liikenne hyvin toimiva. SL:n nettisivuilta löytyvän reittioppaan avulla paikasta toiseen löytää kätevästi. SL kattaa julkisen liikenteen koko Tukholman läänin alueella, joten halutessaan julkisilla pääsee aika pitkälle. Vuoden alusta SL poisti vyöhykerajat, joten kertalipun hinta on sama riippumatta siitä, minne matkustaa ja lippu on voimassa 75 minuuttia. Kertalippuja edullisempi vaihtoehto on arvolippu, eli reskassa, jolloin yhdelle matkalle tulee hintaa 30 kr. Kausi- ja päiväliput taas ovat parhaimmat vaihtoehdot niille, jotka aikovat käyttää paljon julkista liikennettä. Eri lippuvaihtoehdot ovat 24h (120 kr), 72h (240 kr) sekä 7 päivää (315 kr). Lipun hinnat ovat halvempia alle 20-vuotiaille, eläkeläisille ja opiskelijoille (tosin ymmärtääkseni suomalainen opiskelijakortti ei alennukseen oikeuta). Päiväliput ovat voimassa ensimmäisestä käyttökerrasta laskien tietyn määrän tunteja, eli jos käytät 24 tunnin lippua ensimmäisen kerran iltakahdeksalta, on se voimassa seuraavan päivän iltakahdeksaan asti.

Kertaliput ovat melko tyyriitä, aikuisen lippu maksaa 43 kr ja alennusryhmien 29 kr. Mikäli aikoo matkustaa vähintään neljä kertaa Tukholman matkan aikana tulee halvemmaksi ladata arvolippu eli reskassa. Aiemmin reskassaa käyttäessä täytyi olla tarkkana vyöhykkeiden kanssa, mutta nykyään hinta on sama 30 kr/ matka (alennusryhmät 20 kr) riippumatta siitä, mille vyöhykkeelle matkustaa. Pienin kortille ladattava summa on 100 kruunua, joten neljää matkaa varten tarvii ladata 120 kr. Reskassaa varten täytyy myös hommata muovinen SL Acces -kortti, jolle arvo ladataan. Tämä kortti maksaa 20 kr ja sille pystyy myös lataamaan päivä- ja kausilippuja. Mikäli Acces-kortin siis hommaa, kannattaa se pitää tallessa seuraavaa Tukholman matkaa varten. Reskassaa voi myö käyttää useampi henkilö yhtäaikaa, tosin portista pääsee vain yhden kerran korttia piippaamalla, joten tällöin täytyy ilmoittaa kuljettajalle/ metroaseman spärrvaktenille (se tyyppi, joka istuu metron porttien vieressä kopissa), että samalla kortilla reissaa useampi. Ja samalla kortilla matkaavien täytyy kuulua samaan lippuryhmään, eli aikuinen ja eläkeläinen eivät voi matkustaa eläkeläishintaisella lipulla yhdessä.

Tunnelbana eli metro on selkein kulkuväline, etenkin pidemmillä matkoilla.  Djurgårdenin saarelle metrolla ei pääse, vaan sinne kätevin on mennä ratikalla. Tukholman keskusta-alueella kulkee vain tämä yksi ratikkalinja, Sergelin torilta Djurgårdeniin Stransvägeniä pitkin, joten se on aika helppo käyttää. Ratikassa käyvät normaalit SL:n liput, ja lisäksi lipun voi ostaa ratikasta lipuntarkastajalta. Tällöin se on tosin hiukan kalliimpi ja maksuvälineenä käy vain käteinen. Busseista sitä vastoin ei lippuja voi ostaa, vaan liput täytyy olla ostettuna jo bussiin noustessa. Monilla pysäkeillä on automaatti, josta saa pankkikortilla ostettua bussilipun, tai sitten voi ostaa lipun Pressbyrånista tai lähimmältä metroasemalta. Keskusta-alueella bussi on kuitenkin hiukka kinkkinen, ja henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että Tukholman paikallisliikenne on niin kallista, ettei sitä pelkästään keskusta-alueella kannata käyttää, kaikki on kuitenkin aika lähellä kävellenkin.

Vaihtoehto B) Citybikes: Kauniilla ilmalla kaupunkipyörät ovat näppärä tapa liikkua kaupungissa. Pyöräkortin voi ostaa joko koko kesäsesongiksi (300 kr) tai kolmeksi päiväksi (165kr). Kortilla saa käyttää vapaasti kaupunkipyöriä, kunhan muistaa, että kertalainan maksimiaika on kolme tuntia, jonka jälkeen pyörä täytyy palauttaa takaisin parkkiin. (Toki mukaansa saa ottaa uuden pyörän ja käyttää sitä taas kolme tuntia). Lisäksi yöllä citybikejä ei pysty lainaamaan. Pyörätelineitä on ympäri kaupunkia, ja citybiken nettisivuilta voi tarkistaa, missä on lähin parkki ja onko siellä vapaita pyöriä. Citybiken sivuilta löytyy myös lista kortin jälleenmyyjistä, mutta sen voi esimerkiksi ostaa turisti-infosta, SL Centereistä tai 7Eleven– ja Pressbyrån-kioskeista. Mulla oli viime kesänä tuo sesonkikortti, mutta loppujen lopuksi pyöriä tuli käytettyä tasan yhden kerran. (Kokemuksesta voi lukea täällä.) Citybiket osoittautuivat aika raskaiksi polkea ja välillä tosiaan ongelmana on se, ettei lähimmällä telineellä ole joko pyöriä tai sitten vapaita paikkoja. Lisäksi pyöriä palauttaessa saa olla tarkkana, että lukitsee varmasti pyörän hyvin, sillä kadonneesta pyörästä joutuu sitten maksamaan korvauksia. Ja palauttaessa kannattaa myös olla huolellinen, ettei lukitse omaa laukkuaan pyörän kanssa, kuten minä tein. (Onneksi oli irrotettava olkahihna ja selvisin säikähdyksellä!)

Vaihtoehto C) Taksit: En oikeastaan suosittele taksilla matkaamissa Tukholmassa, sillä kaupungissa liikkuu kasapäin pimeitä takseja, jotka laskuttavat ihan hulluja summia lyhyistäkin matkoista. Ruotsissa taksit saavat itse hinnoitella taksansa, ja hintapolitiikka onkin aika kirjavaa. Jokaisen taksin täytyy ikkunassa ilmoittaa taksansa keltaisella plakaatilla, ja tuo tarra kannattaa todellakin tarkistaa ennen kyytiin hyppäämistä. Kyltti kertoo keskimääräisen hinnan 10 kilometrin, 15 minuutin ajolle ja kohtuuhinta on hiukan päälle 300 kruunua. Arlandasta keskustaan pitäisi päästä noin 500 kruunulla, ja monet firmat ilmoittavat ikkunassaan myös hinnan lentokentälle. Näin kesän aikana esimerkiksi takseja, jotka ilmoittivat 10 kilometrin hinnaksi 1499 kr, eli sellaset 150€. Vaikka Tukholma kallis kaupunki onkin, niin ei kuitenkaan ihan noin kallis! Ja fakta on se, että ylihinnoitellut taksit elättävät itsensä juurikin houkuttelemalla tietämättömiä turisteja kyytiinsä. Taxi Stockholm, Taxi Kurir ja Taxi 020 ovat luotettavia yhtiöitä, joita uskaltaa käyttää, jos taksilla on pakko mennä. Mutta valitettavasti on monia ei-niin-luotettavia yhtiöitä, jotka yrittävät matkia Taxi Stockholmin autojen ulkoasua, eli tarkkana saa silti olla.

Siinäpä siis ”pari” neuvoa Tukholmassa liikkumiseen, saa kysyä, jos joku asia jäi vielä mietityttämään! Ja jatkoa kaupunkioppaaseen olisi tulossa ainakin parhaimpien nähtävyyksien muodossa, pysykää kuulolla!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

25 Comments

 • Reply Kirsi / 50 State Puzzle perjantai, huhtikuu 3, 2015 at 21:04

  Täydellinen ajoitus postauksellasi! Olen menossa parin viikon päästä Päivä Tukholmassa-risteilylle ja tänään juuri mietin liikkumista paikasta toiseen. Jään odottamaan innolla parhaimpien nähtävyyksien listausta 🙂

  • Reply Hanna perjantai, huhtikuu 3, 2015 at 21:53

   Kiva kuulla, että tästä oli hyötyä! 🙂 Päivä Tukholmassa menee kyllä todella nopeasti, joten hyvä onkin miettiä liikkumisia jo etukäteen. Mukavaa reissua sulle ja tuolta yläpalkin Tukholma-kohdasta löytyy muuten koostettuna juttujani Tukholmasta 🙂

 • Reply rafika tiistai, kesäkuu 2, 2015 at 02:59

  Kylläpäs noita vaihtoehtoja löytyy ja hinnoissa/ajoissa näyttää olevan paljonkin eroja.. 🙂 oon menossa 3:n lapsen (12, 13 ja 17 v) kanssa viking linellä ja arlandan kentälle pitäis päästä tavaroineen mahd edullisesti, kiirettä ei ole 🙂 eli oisko siis niin, että satamasta kävellen keskustaan/city terminaleniin ja sieltä tuo flyggbussarna vai olisiko tuo vaihtoehto d vielä edullisempi meidän katraalle? Ehkä tuo b kuitenkin selkeämpi..? Ihan pihalla nyt näistä.. 🙂 kiitos sulle jo etukäteen 🙂

  • Reply Hanna keskiviikko, kesäkuu 3, 2015 at 11:02

   Joo vaihtoehtoja tosiaan on kentälle siirtymiseen! Jos teillä ei ole kiire, niin keskustaan kävellessähän voi piipahtaa Gamla stanissa, joka osuu sopivasti reitille. Toki Vikingin terminaalilta sinne matkaa tulee jonkin verran. Suora Flyggbussarna kentälle on ehkä hitusen helpompi vaihtoehto, ja heillä näkyi olevan valikoimissa perhelippukin 349 kr. Mutta jos kiire ei tosiaan ole, niin paikallisliikenteen liput maksaisivat 72 kr/aikuinen ja 40 kr/nuori, eli 192 kr teidän porukalle (kyseessä vyöhykkeet A,B,C kattava kertalippu automaatista ostettuna). Jos menette julkisilla, voitte hypätä metroon jo Slussenilta, jonne on lyhyempi kävelymatka Vikingin terminaalista, ja sitten T-Centralen asemalla vaihdatte lähijunaan eli pendeltågiin nro 36, jonka pääteasemalla Märstassa vaihdatte tuohon bussiin. Lippu on voimassa 120 min ostohetkestä, joten sen pitäisi kyllä riittää Arlandaan asti. Suora lähijuna (vaihtoehto C), ei tosiaan mielestäni ole mitenkään edullinen lentokenttäbussiin nähden, ja Arlanda Express tosiaan on hyvinkin kallis. Itse ehkä valitsisin vaihtoehtojen B ja D välillä sen mukaan, miten tottuneita olette liikkumaan julkisilla isoissa kaupungeissa, T-Centralen saattaa olla hieman sokkeloinen, mutta kylttejä seuraamalla pitäisi kyllä lähijunienkin sieltä löytyä, vaikka ihan metrojen vierestä eivät lähdekään. Märstassa bussiin vaihtaminen taas oli melko helppoa, ja yleensä siellä on muitakin matkalaukkuja raahaavia matkalaisia menossa Arlandaan, joita seuraamalla varmasti löytää bussipysäkille 😀 Toivottavasti vastauksesta oli apua ja kysy vaan, jos vielä askarruttaa jokin asia! 🙂

 • Reply Silja tiistai, huhtikuu 5, 2016 at 10:53

  Voiko ”periodbiljett”n ostaa etukäteen netistä? Niitä kuitenkin näyttäisi saavan sieltäkin. Tuleeko se voimaan vasta, kun ensimmäisen kerran sitä käyttää?

  • Reply Hanna tiistai, huhtikuu 5, 2016 at 14:46

   Niitä tosiaan näytti saavan netistäkin, mutta vaati käyttäjätilin luomisen sivustolle, enkä ole varma, miten itse lippu sitten toimitetaan. Sanoisin, että yksinkertaisinta on ostaa lippu jostain metroasemalta tai muusta myyntipisteestä, esimerkiksi monilla bussipysäkeillä on lippuautomaatit. Lipun 24h tai 72h voimassaolo tosiaan lasketaan ekasta käyttökerrasta alkaen, joten sitä ei tarvi ostaa juuri ennen matkaa.

 • Reply Toinen Hanna keskiviikko, kesäkuu 8, 2016 at 21:53

  Kiitos kattavista ohjeistuksesta! 🙂 Vielä perheellisen näkökulmasta kysyisin paria juttua: Minkä ikäiset pääsevät julkisissa ilmaiseksi ja vaikuttavatko lastenrattaat hintaan? Entä voiko yhtä reskassaa käyttää useampi henkilö? Meitä on nelihenkinen perhe, joten useamman kilometrin patikkamatkat eivät ole vaihtoehto. Osaisitko ohjata jollekin sivulle, josta näkisi turistikohteiden liikenneyhteydet? Tekniska museet ja kuninkaalliset kruunut olisivat reissun toivelistalla, ja syödäkin pitäisi. Viking Linella ollaan tulossa. Kiitos avusta!

  • Reply Hanna torstai, kesäkuu 9, 2016 at 09:11

   Hyvä nettisivu reittien hakemiseen on tuo Tukholman julkisen liikenteen sl.se, sinne kun laittaa lähtöpisteen ja määränpään, niin löytyy parhaiten eri reitit myös turistikohteisiin. Samalla sivulla on myös lisätietoa lipuista, kurkkasin sieltä, mitä lapsista ja vaunuista sanottiin, ja se olikin hieman monimutkaisempi juttu. Useimmissa busseissa yksi aikuinen matkustaa lastenvaunujen kanssa ilmaiseksi, metrossa, ratikassa ja lähijunissa taas täytyy myös lastenvaunun kanssa matkustavalla olla voimassa oleva lippu. Alle 7-vuotiaat matkustavat ilmaiseksi, kun mukana on joku, jolla on voimassa oleva lippu (ei tarvitse olla aikuinen). Kaikki alle 20-vuotiaat pääsevät liikkumaan alennetulla hinnalla (reducerat pris). Mikäli olette liikkeellä viikonloppuna (pe klo 12-su klo 24), löytyy vielä lisäalennus, eli 7-11-vuotiaat lapset matkustavat aikuisen kanssa ilmaiseksi. Tuota reskassaa voi käyttää useampi henkilö, silloin täytyy vain metrossa käydä leimaamassa lippu siinä luukulla, jossa on työntekijä, koska automaattiportit eivät ota lipulta kuin yhden matkan. Mikäli osasta lapsista menee jo maksu, voi samalla reskassa matkustaa myös eri hintaryhmiin kuuluvat henkilöt, tällöin täytyy vain asiasta mainita sille, joka leimaa kortin (ns. gruppbiljett). Toivottavasti tämä selvensi asioita, pienen kävelymatkan päässä Vikingin terminaalista on Slussenin metroasema, josta löytyy myös infopiste lippujen ostoa varten 🙂 Mukavaa matkaa Tukholmaan!

 • Reply Jenni torstai, kesäkuu 30, 2016 at 23:10

  Kiitos superpaljon tästä infopläjäyksestä. Jäi mietityttämään tuo, että jos ostaa SL Access kortin ja lataa sinne arvoa, reskassaa, ja ostaa sieltä sitten yhden matkan vyöhykkeellä A niin mikä ihme tuo kuponkisysteemi oli? Yksi matka onkin kaksi kuponkia? Entä jos haluankin ostaa ABC matkan?? Siinä kohti tipahdin kärryiltä. Lueskelin SL:n sivujakin mutta en löytänyt sieltä mainintaa mistään kupongeista..

  • Reply Hanna sunnuntai, heinäkuu 3, 2016 at 13:20

   Anteeksi vähän myöhäinen vastaus, hyvä, on että löysitkin jo SL:n sivulta tietoa asiasta:) Tuo kuponkisysteemi on kyllä hieman epälooginen, mutta reskassaan ladataan tosiaan arvoa, jota sitten käytetään kuponkeina. Yksi kuponki on sen 12,5 kr, mutta siis yhteen matkaan A-vyöhykkeellä tarvii jo kaksi kuponkia, eli 25 kr. Vastaavasti matkaan kahdella eri vyöhykkeellä tarvitaan kolme kuponkia, eli 37,5 kr ja kolmen vyöhykkeen kautta kulkeva matka (ABC) vaatii jo neljä kuponkia, eli 50 kr. Itse en ole englanninkielistä SL:n sivua juurikaan tutkinut, mutta aika jännä kyllä, etteivät he ole näitä tietoja reskassasta sinne laittaneet englanniksikin. Tuo reskassa-systeemi on nimittäin kyllä se, joka eniten aiheuttaa hämmennystä turistien keskuudessa.

 • Reply Jenni perjantai, heinäkuu 1, 2016 at 20:56

  Löysinkin SL ruotsinkielisiltä sivuilta tuosta lisäinfoa.. Kumma ettei englanniksi käännetyillä sivuilla ollut sanaakaan mainittu. 🙂

 • Reply Milja torstai, tammikuu 12, 2017 at 16:40

  Moi! Jos lähtee Tukholman juna-asemalta (Pendeltåg) Solnaan, pitääkö siitäkin matkasta maksaa se lisämaksu, vai koskeeko se pelkästään Arlandaan meneviä? Olisi tarkoitus mennä paikallisjunalla Solnaan, ja tulla sitten Solnasta pois. Riittääkö ihan peruslippu edestakaisin matkaan, kun piipahdan vain uudella ostarilla, ja sitten Tukholman keskustaan takaisin?

  • Reply Hanna torstai, tammikuu 12, 2017 at 18:30

   Moikka! Tuo lisämaksu koskee tosiaan vain lentokentälle menijöitä, muille riittää ihan tavallinen lippu. Huomasin tuossa asiaa tarkastaessa, että tämän vuoden alusta Tukholmassa on poistettu nuo vyöhykerajat, eli kertalippu on samanhintainen riippumatta siitä, minne asti matkaa (paitsi Arlandaan täytyy edelleen maksaa lisämaksu). Eli sinulle Solnaan riittää ihan normaali yhdensuuntainen lippu, enkelbiljett, jos tarkoitus ei tosiaan ole muuten käyttää julkisia Tukholmassa 🙂

 • Reply NUUNUU torstai, maaliskuu 2, 2017 at 19:34

  Heippa! Kysyisin, mikä olisi meille paras tapa kulkea Värtahamnenin satamasta sinne ostoskskukseen Mall of Scandinaviaan? Lähtijöitä 4-6. Onko Silja Linen satamassa taxeja jonossa?

  • Reply Hanna sunnuntai, maaliskuu 5, 2017 at 16:52

   Moikka! Satamassa yleensä on kyllä takseja odottamassa laivamatkustajia, mutta tarkkana saa olla, ettei hyppää pimeään taksiin. Taxi020-firmalla on myös puhelimelle ladattava appi, jonka kautta saa taksin tilattua, ja ainakin kannattaa tarkistaa se tarra taksin ikkunasta, jossa kerrotaan keskihinta. Sl.se-reittioppaan mukaan julkisilla menee tuonne satamasta noin tunti, joten taksi voi olla nopeampi, ainakin jos olette päiväristeilyllä. Itse menisin varmaan niin, että kävelisin Gårdetin metroasemalle, jossa ostaisin porukalle jaettavaksi reskassa-lipun, ja sitten metrolla T-Centraleniin, jossa vaihtaisin Solnaan menevään lähijunaan. Solna stationilta oli vielä jonkin verran kävelyä tuonne ostoskeskukseen, mutta uskoisin, että kävellen on näppärämpi siirtyä kuin selvitellä bussilinjoja, kartalla matka ei ainakaan minusta näyttänyt kilometriä pidemmältä. Mukavaa matkaa Tukholmaan 🙂

  • Reply Matkus perjantai, tammikuu 10, 2020 at 07:21

   Itse kävelin ensin gärdetin metroasemalle 500m, otin automaatista sl:n päiväkortin ja menin metrolla cityyn. Sieltä löysin vapaan lokeron kassille. Vaihdoin punaisesta siniseen metroon ja menin Solnan keskustaan (centrum). Koska oli huono sää, niin löysin kuin löysinkin tabellista bussin, jonka yhdeksi pysäkiksi oli oikein nimetty ko. ostoskeskus. Bussin numero oli 502. Kävellen se olisi ollut yli kilometrin.
   RISKIT: kun citystä lähtee metrolla Solnaan sillä sinisellä, niin reitti haarautuu ja pitää valita metro 11, eikä 10. Myös kun palaa citystä taas siljalle sillä punaisella, niin sekin haarautuu ja pitää valita 13 ja vieläpä se, jonka tulotaulu näyttää pysäkkejä Gärdet ja Ropsten.
   MOKANI: 1 Sen paikallisliikenteen päiväkortin olis kuulemma voinut ostaa siellä satamassakin, Ja siellä olisi ollut sille kassillekin halvempi säilytys. 2 Ne klassiset ”pari kaljaa” liikaa siellä Solnassa ja olihan se metromatka monimutkainen ja suuntainen.

   VINKKEJÄ; Ottakaa se metrokartta. Se on selkeä ”luuranko” asemanimineen. Käyttäkää nimenomaan metroa. Jos Asemalta lähdette vahingossa väärään suuntaan (tai cityssä haaraan (väriin)), Huomaatte pian, ettei ne kartan ja vaunun digitaalin asemanimet täsmää. Sitten vain seuraavalla ulos, puolen vaihto ja takaisin (kokemusta on). Edelliseen viitaten: älkää ostako kertalippuja, vaan päiväkortti. Päivän aikana tulee yleensä tunne ”olis hieno käydä tuollakin”. ETTE VARMASTI EKSY ETTEKÄ JOUDU HUKKAAN. Ratikka on seuraavaksi selkein, mutta linjoja on vähän. Bussit: Suosittelen silloin lataamaan sen sl:n sovelluksen kännykkään ja siltikin voi tulla pummia mutta sekin on pohjoismaisessa kaupungissa vaaratonta.

 • Reply Micu maanantai, kesäkuu 19, 2017 at 09:13

  Kiitos tästä tiedosta. Vaikka nää oli mulla tiedossa, muutin silti tämän tekstin perusteella kulkuvälinettä. Tuli niin hyvät ohjeet .

  Kiitokset ja valoisaa kesää!

  • Reply Hanna maanantai, kesäkuu 19, 2017 at 12:29

   Kiitos kommentista! Kiva, että vinkeistä oli hyötyä sinulle 🙂 Mukavaa kesää ja Tukholman reissua!

 • Reply Kristiina Mäki tiistai, kesäkuu 27, 2017 at 17:34

  Olipa todellakin hyödyllinen ja selkeä opastus Tukholmassa liikkumiseen! Voi kunpa moni muukin opastus olisi näin perusteellinen! 🙂
  Olen ollut monesti Tukholmassa mutta nyt menemme ensinmäistä kertaa Vikkng Linellä ja olemme perillä Tukholmassa jo kukonlaulunaikaan (tulemme Turusta). Aina ennen olemme käyttäneet Gärdetin metroasemaa ja ladanneet sieltä SL:n kortille 24h ”paketin”.
  Pieni tarkennus….. onko siis niin, että tuolla SL:n kortilla voi hypätä keskustan alueella mihin tahansa julkiseen – metroon, bussiin, raitiovaunuun, jopa lautalle?
  Suunnitelmissa käydä myös Djurgårdenissa, joten olisi täydellistä, jos kortti käy kaikkiin julkisiin!?!?
  Viking Lineltä voisi sitten kävellä Slussenin metroasemalle ja ladata aiemmin hankitut SL-kortit siellä 🙂 🙂 🙂

  • Reply Hanna torstai, kesäkuu 29, 2017 at 11:38

   Kiitos kommentista ja kiva kuulla, että postauksesta oli hyötyä! 🙂 SL-kortti käy tosiaan metron lisäksi myös kaikissa SL:n operoimissa julkisissa kulkuneuvoissa, eli 24 tunnin lipulla pääsee myös ratikalla Djurgårdeniin. Laivalinjoista muutama kuuluu myös SL:n korttiin, lista linjoista löytyy tästä linkistä: http://sl.se/sv/reseinfo/#/TimeTableSearch/GetLineTimeTables/NULL/NULL/NULL/SHIP/35/0/10. Laivojen kanssa saa olla vähän tarkkana, sillä kauemmas saaristoon menevät laivat eivät kuulu SL-liikenteeseen. Mukavaa reissua teille Tukholmaan! 🙂

 • Reply Pirkko tiistai, heinäkuu 4, 2017 at 12:48

  Kiitos ohjeista! Varasin juuri parin yön Tukholman pikaloman ylihuomiseksi ja nyt pitäisi selvitellä, mitä tekisi ja miten liikkuisi, edellisestä käynnistä kun on jo aikaa. Vielä varmistaisin reskassasta. Jos yhdellä kortilla matkustaa kaksi henkilöä ratikassa, niin leimataanko kortti kahteen kertaan jossain laitteessa? Metrossa siis pitää ottaa yhteyttä porttivahtiin, jos kaksi matkustaa yhtäaikaa?

  • Reply Hanna keskiviikko, heinäkuu 5, 2017 at 18:11

   Metrossa joo porttivahti avaa portin, kun yksi kortti toimii vain kerran sisäänmennessä, mutta bussissa muistaakseni leimataan kaksi kertaa. Toki siinäkin voi kuskille sanoa, että meitä on kaksi samalla kortilla menossa. Ja ratikassa kiertää konduktööri leimaamassa liput, joten siinäkin täytyy toki sanoa, että ota molemmat samalta kortilta. Mukavaa Tukholman reissua sinulle! 🙂

 • Reply Pirkko torstai, heinäkuu 6, 2017 at 19:31

  Kiitos!!

 • Reply Sini maanantai, heinäkuu 17, 2017 at 19:14

  Onko Märsta paikallisbussin pääteasema, vai miten osaa jäädä oikealla pysäkillä pois? 🙂

  • Reply Hanna tiistai, heinäkuu 18, 2017 at 14:36

   Märstan asema (Märsta station) on tuon 583-bussin pääteasema, joten siinä on helppo jäädä pois. Bussi ei pysähdy ihan asemarakennuksen vieressä, mutta lähijuna-asema näkyy kuitenkin siinä 100 metrin päässä ja muita ihmisiä seuraamalla löytää hyvin perille.

  Leave a Reply