Suomen suurin matkablogiyhteisö

Miksi minä matkustan?

Mitä järkeä reissamisessa oikein on? Kyseinen keskustelu käydään meidän taloudessa aika säännöllisin väliajoin, kun mies alkaa toppuutella mun paisuneita reissuhaaveita. Mun taas on vaikea ymmärtää, miksi jotkut ihmiset eivät ole ollenkaan kiinnostuneita matkustelusta. Päätinkin tänään Instagram Travel Thursdayn hengessä hieman pohtia, mikä matkustelussa itseä eniten kiinnostaa.

1. Kielet

Syy, miksi kotimaan matkailu ei itseä kauheasti nappaa löytyy tästä kohdasta. Mun mielestä matka ei ole kunnon matka, jos ei pääse puhumaan jotain vierasta kieltä. Kiinnostus vieraita kieliä kohtaan minulla heräsi jo kauan, ennen kuin osasin reissuista edes haaveilla. Kakkosluokalla aloin odottaa innolla seuraavana vuonna alkavaa englannin opiskelua ja joulupukki toikin minulle lahjaksi englannin kuvasanakirjan, jota selailemalla opin ainakin eläinten nimet englanniksi. Jo ala-asteella päätin, että ranskan opiskelun aloitan heti kasilla, kun se pienellä paikkakunnalla ensimmäisen kerran oli mahdollista. Luonnollinen jatke kieliopinnoille oli sitten se, että kieliä pääsisi treenaamaan paikan päälle ihan oikeasti. Ensimmäisen kerran kävin Ranskassa kasiluokan jälkeen perheeni kanssa, jolloin Saksan matkalla autoiltiin pariksi tunniksi Pohjois-Ranskaan Thionvillen pieneen kaupunkiin. Olin siellä ihan fiiliksissä, vaikka osasin juuri ja juuri karkkikaupassa sanoa bonjour ja merci. Varmaan ei tarvi sanoakaan, että rakkaus ranskan kieleen ja Ranskaan elää edelleen vahvana, ja iki-ihana patonkimaa tulee varmasti aina ja ikuisesti pysymään lemppareimpana matkakohteenani. Samasta syystä Ruotsi, Espanja ja lattarimaat ovat toivematkakohteiden listalla hyvin korkealla. Miten mahtavaa on oikeasti reissussa, että pystyy kommunikoimaan paikallisten kanssa heidän omalla kielellään ja tulee ymmärretyksi. Tästä aiheesta voisin varmasti jatkaa kokonaisen postauksen verran, ja juuri kielitaito on se syy, jonka takia olen halunnut päästä asumaan sekä Ranskaan että Ruotsiin. Viikon mittaisen matkan aikana ei kuitenkaan kielitaito samalla tavalla kehity kuin asumalla maassa pidemmän aikaa.

2. Kulttuuri

Kielitaitoon olennaisena osana linkittyvä juttu on tietysti paikallinen kulttuuri. Kohdemaan kielen osaaminen avaa erilailla ovet myös paikallisen kulttuurin ymmärtämiseen ja reissuilla haluan yleensä aina nähdä paikallista elämää enkä vain lekotella hotellin altaalla. Jonkun maan kulttuuriinkin pääsee yleensä paremmin sisälle juurikin asumalla maassa ja nyt kun tarkemmin ajattelen, niin asumisesta Ranskassa olen haaveillut jo paljon kauemmin kuin reissaamisesta maailman ympäri. Tällä hetkellä lattarimaiden kulttuuri kiinnostaa erityisesti, ja toivon mukaan sinne päästäisiinkin maailmanympärimatkalla. Sitä vastoin Saksa ei ole ikinä kiinnostanut minua matkailumaana, sillä maan kieli tai kulttuuri ei ole vielä sytyttänyt. (Makkara ja olut vastaan viini, macaronsit ja muut ranskalaiset herkut, ei kovin vaikea valinta ;D Vaikka ehkä reiluuden nimissä täytyisi joskus antaa Saksallekin mahdollisuus…)

3. Upeat maisemat

Maisematuristiksi olen heittäytynyt oikeastaan vasta viime aikoina. Matkablogien upeat kuvat ehkä vähän ovat vaikuttaneet siihen, että kiinnostus kauniisiin luontokohteisiin on kasvanut. Uusi-Seelanti, Australia ja Balkanin maat ovat juuri tästä syystä kovin korkealla must see -listalla. Kauniit rannat kiinnostavat toki myös, mutta kaipaan matkoilla yleensä jotain tekemistä, enkä jaksa makoilla rannalla montaa päivää.

4. Kaupunkien vilinä

Suurkaupungeissa riittää paljon kaikkea nähtävää ja koettavaa, ja näin maaseudun kasvattina isojen kaupunkien ostos- ja ravintolatarjonta on aina sellainen asia, jota ei pidä itsestäänselvyytenä. Shoppailen Suomessa aina maltillisesti, mutta ulkomailla yleensä villiinnyn kaikista kivoista kaupoista, joita Suomessa ei ole. Espanja on ehdottomasti paras shoppailukohde, sillä vaatekauppojen hinnat ovat siellä hieman EU-hintoja alhaisemmat. Lontooseen ja New Yorkiin tahtoisin vielä joskus päästä oikein kunnon shoppailumatkalle. Kaupungeissa yleensä on paljon myös erilaisia nähtävyyksiä, ja toki perusturistipaikat haluan aina käydä tsekkaamassa.

5. Valokuvaaminen

Blogin kirjoittamisen myötä reissussa valokuvaaminen on alkanut kiinnostaa entistä enemmän, mutta olen kyllä aina kärsinyt japanilainen turisti -syndroomasta. Miehellä yleensä jossain kohtaa menee hermot mun jatkuvaan kuvailuun ja täytyy myöntää, että välillä tulee kyllä otettua samasta nähtävyydestä kuvat joka kulmasta ja sitten jälkikäteen tuskailtua valtavan kuvatulvan kanssa. Paremmasta kamerasta olen haaveillut jo pidemmän aikaa, mutta iso järkkäri tuntuu hieman työläältä matkassa mukana kuljetettavalta. Kompakti digikamera mahtuu helposti laukkuun kuin laukkuun, ja kulkee huomaamattomasti myös kädessä.

6. Suunnittelu

Itselle matkoista unelmointi ja niiden suunnittelu on iso osa matkustamisen mielenkiintoisuutta. Eksoottisista kohteista on mahtava haaveilla ja miettiä, missä kaikkialla tahtoisi vielä käydä. Vaikka tosiasia taitaa olla, että yksi elinikä ei riitä koko maapallon koluamiseen. Reissaan mieluusti aina uusiin kohteisiin, ja yritän aina reissatessa nähdä yhden paikan niin hyvin, ettei sinne ”tarvisi” palata, vaan voisi keskittyä uusiin kohteisiin. Mutta tuntuu, että ikisuosikkeihini Ranskaan, Espanjaan ja Ruotsiin kyllä tulen vielä tekemään monta paluuvisitiittiä (toukokuussa olen menossa Pariisiin jo neljättä kertaa :D).

7. Uudet kokemukset ja itsensä voittaminen

Matkailu on aina omalta mukavuusalueelta poistumista ja vieraan maan tavat voivat yllättää niin negatiivisesti kuin positiivisesti. Kliseisesti matkailu avartaa ja sitä se todella tekee. Itse olen ainakin reissun päällä paljon avoimempi uusille kokemuksille (kuten telttailulle, jota en ikinä tekisi Suomessa). Monia asioita Suomessa osaa taas arvostaa, kun on käynyt ulkomailla. Lämmitys taloissa ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys kaikkialla ja tummaa leipää on vaikea löytää jo Euroopastakin. Matkailu, ja erityisesti ulkomailla asuminen, ovat sellaisia juttuja, jotka kasvattavat luottamusta itseensä. Kun selviää kaikista reissulla eteentulevista epämiellyttävistä ja hankalista tilanteista (kuten huijatuksi tulemisesta Marokossa, tulkkina pariisilaisessa sairaalassa tai bussilla Kuala Lumpuriin, kun kaikki suorat yhteydet siltä illalta oli loppuunmyyty), on kotiin palatessa aika voittajafiilis. Nähtäväksi jää, miten matkailutottumukset muuttuvat, kun ikää tulee lisää. Nytkin jo tuntuu, että ihana mennä välillä Ranskaan, jossa kaikki on tuttua, jossa osaa ostaa metrolipun automaatista ja jossa tietää, miltä ruokakauppa näyttää.

Millaisia matkailijoita teistä lukijoista löytyy? Onko muita, joille kielet ja kulttuurit ovat näin tärkeä osa matkustamista?

Instagram Travel Thursday on kuukausittainen kokoelma blogipostauksia, joilla halutaan tuoda esiin Instagramia matkailun tietolähteenä ja inspiroijana. Tempauksen Suomessa järjestävät matkabloggaajat Satu (Destination Unknown), Nella (Kaukokaipuu) ja Veera Bianca, ja järjestäjien blogeista voi lukea tarkemmat osallistumisohjeet. Mun matkakuvia ja vähän muutakin löytyy Instagramista nimimerkillä @hannareves.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Rannaton torstai, 2 huhtikuun, 2015 at 11:50

  Olipa hauska postaus! Pitäisi itsekin joskus pohtia tätä ja omia syitä matkustamiselle. Ainakin kohdat 2, 6 ja 7 kolahtaa täälläkin. Tärkein tekijä on ehkä sellanen kohtien 1, 2 ja 7 yhdistelmä. Joo, tätä pitää ehdottomasti pysähtyä miettimään tarkemminkin! 🙂

  • Reply Hanna torstai, 2 huhtikuun, 2015 at 12:43

   Kiva kuulla! 🙂 Oli kyllä mielenkiintoista miettiä itsekin näitä syitä, vähän jopa yllätti, miten tärkeäksi nuo kaksi ekaa kohtaa lopulta nousikaan 😀

 • Reply Jenna / Journey Diary torstai, 2 huhtikuun, 2015 at 13:02

  Kiva postaus 🙂 Samoja motiiveja on mullakin matkustamiseen!

  • Reply Hanna torstai, 2 huhtikuun, 2015 at 13:20

   Kiitti! 🙂 Nämä mun syyt reissaamiselle ovat varmasti sellaisia, jotka saavat monet muutkin reissaamaan, eipä upeissa maisemissa esimerkiksi ikinä mitään huonoa ole 😀

 • Reply Katja torstai, 2 huhtikuun, 2015 at 20:41

  Jaan aivan samoja juttuja, eikä lienee yllätys, että mullekin kielet ja kulttuurit ovat aivan ykköstekijöitä. Mua kiinnostaa myös rakennuskanta, se että kattelee kaupunkeja korkealta näkee miten ne on rakentuneet ja mitä kaikkea oikeasti symboloi.
  Oivoivoi nyt kyllä taas kasvoi matkakuume entisestään 😀

  • Reply Hanna perjantai, 3 huhtikuun, 2015 at 11:18

   Totta muuten, että upeat, vanhat rakennukset kiinnostavat muakin! Samoin paikat, joista aukeaa upeat näköalat alaspäin. Yläilmoista saa yleensä upeimmat kuvatkin kaupungeista 🙂

 • Reply satuvw torstai, 2 huhtikuun, 2015 at 22:02

  Kielet ja kulttuuri ovat ehdottoman iso matkustamista minullakin, mutta kaupunkien sijaan itseäni kiehtoo enemmän luontokohteet ja ulkoilullisten harrastusten perässä onkin tullut tehtyä monta reissua. Tosi kiva postaus, ja niin totta mitä sanoit tuosta omalta mukavuusalueelta poistumisesta. Joskus toimii, joskus ei 🙂

  • Reply Hanna perjantai, 3 huhtikuun, 2015 at 11:22

   Luontokohteet on alkanut itseäkin kiinnostaa viime aikoina enemmän ja enemmän. Itse en ole kovinkaan ulkoilmaihminen, mutta helposti ulkomailla lähtee avoimemmin mielin patikoimaan hienoihin maisemiin kuin Suomessa 🙂

 • Reply Annika - home & away sunnuntai, 5 huhtikuun, 2015 at 19:39

  Mulla on aina ollut vähän sama fiilis, että matka ei ole matka ilman uuttaa kulttuuria ja vierasta kieltä. Sen takia ehkä just kotimaan matkailu ja retkeily ei ole kuulunut siihen. Kiva listaus 🙂

  • Reply Hanna sunnuntai, 5 huhtikuun, 2015 at 20:07

   Niinpä! Suomessa reissatessa kaikki on niin tuttua ja turvallista, että samanlaista kulttuurivertailua ei pääse tekemään kuin ulkomaan kohteissa. Tärkeä osa matkaa on kuitenkin se fiilis, että vastassa on uusia kokemuksia ja jotain arjesta poikkeavaa, eikä kotimaan matkailu aina näitä tarjoa 🙂

  Leave a Reply