Suomen suurin matkablogiyhteisö

Malesian GP 2014 – Hellettä ja kaatosadetta

Bonjour taas pitkästä aikaa!

Tässä kiireiden keskellä olen pitänyt hieman tuumaustaukoa tämän blogin suhteen. Viime aikoina matkusteltua on tullut niin vähän, että hirveän ajantasaisia juttuja ei ole ollut kirjoiteltavana, eikä vaihtovuodestakaan enää kauheasti riitä ammennettavaa. Tuntuukin ehkä hieman hölmöltä kirjoittaa matkablogia, sillä laskin huvikseni kerran, että vajaan kahden vuoden blogihistoriani aikana olen käynyt ulkomailla tasan kolme kertaa (ja kolmesta matkasta kaksi on suuntautunut Tukholmaan). Ei kovin kehuttava reissusaldo siis 😀 Tänään ajattelin kuitenkin kirjoittaa vielä yhden jutun tuolta blogihistoriani ainoalta ”kunnon” matkalta (Tukholman reissut kuitenkin olivat aika spesiaaleja, ensin kaupungissa asumista kolme kuukautta ja sitten päiväristeilyn verran tuttujen moikkailua). Nimittäin Malesiaan sain miehen ylipuhuttua sillä verukkeella, että mennään katsomaan formulakisoja. Ja tänäänhän ajetaan Malesian GP:n aika-ajot, joissa me oltiin aikalailla tasan vuosi sitten!

Lentoja varatessa suunniteltiin ajankohta sitä mukaa, että osutaan Kuala Lumpuriin juuri noiden kisojen aikaan. Alustavassa kalenterissa kisojen piti olla keskellä vajaan parin viikon oleskelua Malesiassa ja Singaporessa. Kisakalenteriin kuitenkin tuli sen verran muutoksia, että kilpailu ajettiinkin juuri sinä sunnuntaina, jolloin meillä oli iltalento kotiin Singaporesta. Itse kisa jäikin meiltä välistä ja siitä syystä olen kuulemma miehelle yhdet formulakisat velkaa. Päätettiin kuitenkin käydä katsomassa edes aika-ajot, jotta päästäisiin hieman formulatunnelmaan mukaan.

Lippuja ei etukäteen kuitenkaan ostettu, sillä ajateltiin, että yksinkertaisempaa on sitten hommata ne Kuala Lumpurista. Yksinkertaista se ehkä oli, mutta erittäin aikaavievää! KLCC-ostoskeskuksessa nähtiin yksi myyntipiste ja ajateltiin, että tuosta voidaan sitten illalla käydä näppärästi hakemassa liput ennen hostellille menoa. Kyseinen lipunmyyntikoju ei kuitenkaan ollut mikään ripeän palvelun paikka, sillä meitä ennen jonossa oli noin 5-7 tyyppiä, ei siis jono eikä mikään. Kuitenkin jouduttiin jonottamaan noin tunti, sillä jokaisella tyypillä kesti lippuja ostaessa vartti, kun he valitsivat kartalta hyvät paikat ja sitten täytyi tehdä joku rekisteröitymisjuttu yhdessä myyjän kanssa. Kävi kyllä pari kertaa mielessä, että eikö systeemiä oikeasti olisi voinut jotenkin tehostaa. Meillä alkoi olla myös jo kiire hostellille, sillä ei oltu aamulla vielä saatu huonettamme ja hostellilla täytyisi olla viimeistään yhdeksältä. Juuri ja juuri onneksi kerittiin ja liputkin saatiin hommattua. Koska oltiin kisoja katsomassa vain lauantai, ei haluttu maksaa katetuista katsomoista, vaan otettiin halvimmat liput, 80 RM (eli noin 20€). Lipuilla pääsi kaarrekatsomoon, jossa ei tosiaan ollut mitään katosta eikä penkkejä, vaan nurmikolle sai leiriytyä haluamaansa kohtaan.

Sepangin rata on aika kaukana Kuala Lumpurin keskustasta ja me mentiin sinne kisabussilla, joka lähti KL Sentral -aseman ulkopuolelta. Sisällä asemalla oli lipunmyyntipiste, josta ostettiin 30 RM:n (n.8€) hintainen menopaluulippu. Bussilippujen kanssa kannattaa myös olla ajoissa asialla, sillä sunnuntaina kuultiin kojun ohi mennessä, että he myivät jo eioota. Toinen tapa olisi ilmeisesti ollut KLIA Express -juna lentokentälle ja sieltä bussilla radalle, mutta me todettiin tuo suora bussi helpommaksi (ja varmaan myös halvemmaksi). Bussimatka kesti noin tunnin, ennen aika-ajoja ei vielä hirveitä ruuhkia ollut, mutta sunnuntaina ennen kisaa oltiin menossa lentokentälle bussilla ja silloin tiet Sepangin radan lähellä olivat kyllä ihan tukossa. Kannattaa siis varata aikaa radalle siirtymiseen reippaasti.

Kuvassa saattaa olla Kimi…

Me oltiin lauantaina paikalla jo ennen vapaita harjoituksia ja kerittiin hetki kierrellä kisakylässä. Yllätyin kyllä siitä, miten vähän kaikkea oheistoimintaa radalla oli, pari formulakamaa myyvää kojua sekä muutamia pikaruokakojuja. Ehkä paremmat palvelut olis sitten löytynyt jostain VIP-alueelta 😀 Meidän katsomo oli tosiaankin se kaikista heikoiten varusteltu, mutta kyllä sielläkin jotain vesipullokaupustelijoita oli ja siistit vessat löytyi myös ihan vierestä. Tarkkanäköisimmät pystyivät myös tihrustamaan viereisen katetun katsomon ruudulta, mitä muualla tapahtuu. Nimittäin tuolla kurvissa ei kyllä juuri mielenkiintoista seurattavaa ollut. Autot menivät ohi kovaa vauhtia, mutta ei mitään käryä, kuka oli kuka tai mikä sijoitus heille olisi aika-ajosta tulossa. Maalisuoraa tai varikkoa ei tuolta näkynyt, joten mitään kiinnostavia tilanteita ei meille asti välittynyt. Uusien säädösten takia autoista lähtevä ääni oli myös kohtuuhiljainen, ja normaalit korvatulpat blokkasivat tarpeeksi melua pois. Voisinkin väittää, että formuloiden seuraaminen on 100 kertaa mielenkiintoisempaa kotisohvalta käsin. (Ja itse olen siis vanha formula-fani, joka yläasteikäisenä seurasi kaikki kisat ja uusinnat vielä päälle. Silloin, kun kisat siirrettiin maksullisille kanaville kiinnostus lopahti, kun kisoja ei voinut enää seurata suorana).

Malesian GP on kuulemma kuskeille haastava kilpailu, koska ilmasto on kuumankostea ja rankkasateet erittäin todennäköisiä. Me päästiin kokemaan molemmat puolet, ja todettiin, että kilpailu on haastava myös katsojille, ainakin tuolla ei-katetulla puolella. Vapaiden harjoitusten aikana keskipäivällä aurinko paahtoi ihan täysillä ja kostea ilmanala teki olosta melkoisen tukalan. Sateenvarjo toimi kohtuullisesti aurinkovarjona, mutta hiki virtasi siitä huolimatta ja vettä kului litrakaupalla. Siinä lämpöhalvauksen rajamailla alkoi hiukan toivoa pientä virkistävää sadetta, ja toiveethan toteutuivat sitten juuri ennen aika-ajojen alkua, kun taivas repesi. Oltiin tauon aikana siirrytty kisakylän ilmastoituun automuseoon, jossa pyörivä historiafilmi osoittautui hyvin suosituksi. (Siellä oli siis pari muutakin tuskanhiessä kylpevää turistia, jotka lepäsivät viileän salin pehmeillä penkeillä). Kun filmi oli pyörinyt noin viisi kertaa jo läpi, todettiin, että voisi olla hyvä aika siirtyä takaisin katsomoon, sillä aika-ajot starttaisivat kohta. Sillä välin oli alkanut kuitenkin sataa aivan saavista kaatamalla ja joka paikka lainehti. Katsomoon takaisin siirtyessä kastuttiin sateenvarjoista huolimatta aivan täysin, sillä vettä tuntui puskevan kaikista ilmansuunnista. Sateensuojaan hakeuduttiin muiden katsojien kanssa vessan eteiseen, jossa oli aika tiivis tunnelma ja sateen hieman hellitettyä uskottiin optimistisesti, että palmun alla olisi hiukan kuivempaa. Rankkasateen takia lähtöä luonnollisesti siirrettiin ja värjöteltiin sitten palmun alla hyvä tovi, ennen kuin sateet hiukan hellittivät ja autot pääsivät radalle. Hauskinta tilanteessa oli se, että Suomesta tuli viestejä meille, että Malesian aika-ajoja on siirretty, kun siellä vissiin sataa. Ihan niinkuin ei oltaisi tilannetta jo siellä paikan päällä oltaessa huomattu 😀 Sateen lakattua katsojien kimppuun iskivät kuitenkin verenhimoiset hyttyset ja huiskivia ihmisiä alkoi näkyä ympärillä reippaasti. Onneksi mä olin jo hyttyshysterioissani spreijannut meidät myrkyllä heti sateen hellittäessä ja me saatiin olla kohtuurauhassa. Kannattaa kuitenkin ottaa myrkyt mukaan myös tuonne radalle, vaikka missään viidakossa ei ollakaan, sielläkin nimittäin oli niitä hyttysiä.

Paikalla oli myös muita suomalaisia kannustamassa Kimiä, joka päiväkirjani mukaan sitten ajoi seitsemänneksi (mutta itse kisan taisi keskeyttää). Poislähdettäessä vastaan käveli mies, jonka kyltissä luki ”Haluan ostaa formulaliput”. Koska lippuja ei voi ostaa pelkkään aika-ajoon, oli meidän biljetit voimassa vielä huomennakin ja päädyttiinkin myymään omamme tuolle miehelle. Kovin hyvää hintaa hän ei suostunut maksamaan, mutta saatiin lopulta neljäsosa hinnasta takaisin, mikä oli ihan hyvä, koska muutenhan liput olisivat vain menneet roskiin. Paluumatkalla jouduttiin todistamaan todella rajua ukkoskuuroa ja bussi joutuikin aika lailla körötellä moottoritietä takaisin kaupunkiin. Jokaisen sillan alla oli myös parkissa aina kymmenkunta skootteria, ei varmaan kovin herkkua sellaisella ajella rankkasateessa.

Formulatähtien tyttöystävien upeista varikkotyyleistähän monesti otsikoidaan iltapäivälehdissä, pääsisinköhän mä näin tyylikkäänä samaan kuvagalleriaan 😀 (Huomatkaa myös ihana huiviviritelmä hyttysiä vastaan…)

Malesian GP:ssä kannattaa siis varautua äärimmäisiin sääilmiöihin ja tuskaisaan lippujenostoprosessiin. Mikäli tarkoitus on katsoa sekä aika-ajot että sunnuntain kisa, harkitsisin ehkä katettua katsomoa, sillä Malesian GP on halvin formulakisoista, joten hieman parempaan katsomoon pystyy vielä panostamaan. Bussiliput kisapaikalle kannattaa myös ostaa ajoissa ja muutenkin ruuhkiin on hyvä varautua. Majoitus kisojen ajaksi varattiin jo Suomesta käsin, joten senkin suhteen on hyvä olla ajoissa liikkeellä, vaikka ilmeisesti Kuala Lumpurissa majoituspaikkoja piisaa ja ne harvemmin loppuvat kesken.

Postauksen kuvat ovat suurimmaksi osaksi miehen puhelimella otettuja, sillä itse en jaksanut jokaista ohiajavaa autoa kuvata samalla innolla 😀

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply